Jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami


kategoria: śniadanie
tagi: jogurt grecki, kiwi, mango, miód, orzechy, orzechy nerkowca, płatki orkiszowe, pomarańcza, skórka pomarańczowa, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne śniadanie, na szybko, ale również doskonała przekąska czy deser. Aby śniadanie było ekspresowe, wieczorem można przygotować owoce, jogurt wymieszać z miodem i skórką pomarańczy, wstawić do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rano wystarczy wszystkie składniki szybko poukładać w szklance. Taka poranna bomba witaminowo-mineralna da nam zastrzyk energii na cały dzień. Ja wybrałam takie owoce, ale mogą być dowolne, wasze ulubione, teraz w sezonie można naprawdę zaszaleć. Aby danie było pyszne, potrzebujemy świeże, dojrzałe, słodkie i soczyste owoce.

Fotografia śniadania, jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami

Czytaj dalej…

Cukier różany


kategoria: deser
tagi: deser, róża, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na powitanie będą kwiaty. A konkretnie jedne z najszlachetniejszych – róże. Połowa czerwca to idealna pora na ich zbiory, na konfiturę, a jak w moim przypadku tu, na cukier różany. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, oczywiście z dala od zgiełku miasta, ruchu samochodowego. Ja takie miejsce mam po znajomości… Za drobne prace ogrodowe, teściowa zgadza się na ogołocenie jej krzaczków. ☺ Kto zadba teraz o słoiczek takiego różanego cukru, ten w długie zimowe wieczory będzie mógł rozkoszować się aromatem słonecznej wiosny…

Fotografia cukru różanego

Czytaj dalej…

Makaron z botwinką, fenkułem i ricottą


kategoria: makaron
tagi: botwinka, cytryna, czosnek, fenkuł, limonka, makaron, masło, masło klarowane, oregano, ricotta, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Makaronik, i to na buraczkowo! Dla miłośników botwinki, na którą mamy przecież sezon. Ja jestem maniaczką i cały rok czekam na pierwsze zielono-buraczkowe listki. Do tego anyżowy fenkuł, czyli koper włoski. Przy obróbce termicznej w większości traci swój specyficzny aromat, ale jego cenne właściwości pozostają. Nie jest to warzywo często goszczące na polskich stołach, ale chyba jest coraz lepiej, bo ostatnio dostrzegłam go na wrocławskiej działce mojej teściowej…

Fotografia makaronu z botwinką, fenkułem i ricottą

Czytaj dalej…

Truskawkowy Eton Mess


kategoria: deser
tagi: bezy, borówki, deser, likier pomarańczowy, owoce, pomarańcza, poziomki, skórka pomarańczowa, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj deser, na upał jak znalazł, ale i w chłodny piątkowy wieczór też zasmakuje. Klasyczny, angielski deser, który teraz, podczas sezonu na soczyste truskawki jest po prostu obowiązkowy. Wyśmienicie smakuje też z poziomkami. W weekend musimy wybrać się na naszą poziomkową łączkę, o ile nie skoszono jej, co często się zdarza. Poziomki zaczynają się czerwienić, a tu przychodzi pan z kosą, bach i po plonach… Kto nie jadł tego bałaganu, kocha truskawki i Pavlową, rozkocha się w nim… Przygotowanie tego deseru zajmuje naprawdę chwilkę, pod warunkiem, że mamy schłodzoną śmietanę i upieczone (kupione) bezy.

Fotografia deseru Eton Mess

Czytaj dalej…

Witam w mojej kuchni :)


kategoria: o blogu
autor: Joanna Komorowska

Będzie smacznie, ziołowo, nowocześnie, ale czasami też jak u mamy. Nie lubię dużo czasu spędzać w kuchni, więc wiele przepisów będzie ekspresowych, ale bez obaw, na pierogi, rosół czy drożdżówki też znajdzie się miejsce. W swojej kuchni staram się bazować na świeżych sezonowych składnikach oraz ziołach, które uprawiam z powodzeniem przez cały rok. Wiosna–jesień na balkonie, zimą w domowym zaciszu.

Fotografia ziół

Czytaj dalej…

Strona 24 z 24 <<