Szaszłyki caprese
8 lipca 2014
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Tradycyjne caprese w lekkiej odsłonie. Szybka i efektowna przekąska lub przystawka. Danie ekspresowe, pięknie prezentujące się na stole.
Kompot rabarbarowo-miętowy
4 lipca 2014
kategoria:
napoje
tagi:
autor:
Kompot pachnący latem. Zamiast cukru użyłam świeżej stewii, dzięki czemu napój jest mało kaloryczny. Zamiast stewii można dodać miód lub po prostu cukier (miód najlepiej po uprzednim schłodzeniu kompotu). Najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.
Pierogi z malinami i mascarpone z wanilią
3 lipca 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Przepyszne pierożki z malinami, mascarpone i wanilią, idealne na upalny dzień. Dodatkowym atutem pierogów jest ciasto, które dzięki dodaniu roztopionego masła jest delikatne, idealne do owoców.
II etap konkursu Broil King – Gotuj z pasją
27 czerwca 2014
kategoria:
o blogu
autor:
Część z Was już wie, że znalazłam się w finałowej rozgrywce konkursu „Broil King – Gotuj z pasją. Grilluj i gotuj z Charliem”. Półfinał odbył się 14 czerwca w Osadzie Firleje pod Warszawą, gdzie wygrałam rewelacyjny, gazowy grill Broil King i wraz z czwórką innych osób przeszłam do finału.
Teraz, przez 2 miesiące zapraszam Was również na mój blog grillowy, gdzie będę zamieszczać przepisy na finał konkursu, z potrawami wykorzystującymi grilla. Pojawiły się już moje dwie nowe propozycje. Jeśli potrawa wam się podoba – zapraszam do głosowania. ☺
Finałowa, decydująca rozgrywka we wrześniu w Warszawie…
Więcej szczegółów o przebiegu półfinału pod linkami:
http://grillujgotuj.pl/aktualnosci/szczegoly/aktualnosci_id/90
Galeria zdjęć na Facebooku
Pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym
27 czerwca 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Danie dla miłośników bobu i nie tylko. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe, pisać chyba nie trzeba. Warto jednak pamiętać, że bób to warzywo, które dostarcza nam potężną dawkę m.in. witamin z grupy B, wzmacniających nasz układ nerwowy. A kto w dzisiejszych, zwariowanych czasach nie potrzebuje jego wzmacniania…
Połączenie tego pesto z makaronem ryżowym czyni danie lżejszym i w pełni bezglutenowym.
Aromatyczna zupa truskawkowa
24 czerwca 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Na specjalne zamówienie dzisiaj pachnąca przyprawami zupa truskawkowa. Z lekką nutą waniliowo-cynamonową, z dodatkiem pikantnego kardamonu. Do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealna na lekką przystawkę, czy kolację. Sprawdza się na ciepło jaki i jako chłodnik.
Dawno jej nie gotowałam, a po wczorajszym gotowaniu moje dzieci już złożyły zamówienie na kolejny garnek. ☺ Jeżeli jesteście owocowymi łasuchami, lubicie zupy, to jest to coś dla Was…
Tagliatelle razowe z pesto pietruszkowym i szparagami
23 czerwca 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Makaron razowy z pesto, ale w innej, pietruszkowej odmianie. Do tego słonecznik prażony zamiast orzeszków piniowych. Lekkie, letnie danie, które ekspresowo możemy przygotować po całym dniu pracy. Wykorzystanie makaronu razowego dostarczy nam długo uwalniających się węglowodanów i na długo będziemy syci. Natomiast olej rzepakowy dostarczy nam dużej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-6 i omega-3. Olej rzepakowy ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego. Jeżeli jeszcze tego oleju nie używacie w swojej kuchni, warto to szybko zrobić.
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
22 czerwca 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Amerykańskie naleśniki na maślance najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Idealne danie na leniwe śniadanie czy szybką kolację. Ja swoje podałam z serkiem mascarpone, z odrobiną miodu, truskawkami oraz daktylami. Truskawki powoli się kończą, pojawiły się już polskie maliny, więc jedzmy je, póki są, bo mrożone nie smakują tak dobrze, jak te w pełni sezonu…
Ciasto babkowe z czereśniami pod kruszonką z orzechami
20 czerwca 2014
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ciasto ekspresowe, które zawsze się udaje. Doskonałe dla niezapowiedzianych gości albo na szybki deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i domowego. Niewiele składników, do tego sezonowe soczyste owoce. Rewelacyjnie nadają się wszystkie owoce jagodowe (truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki) jak i pestkowe (czereśnie, wiśnie czy śliwki jesienią).
Zielona zupa krem
19 czerwca 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Wczoraj zaszalałam z pizzą, dzisiaj czas na coś ekspresowego. Zupa gotowa w 15 minut. Zupę tę można zjeść w dwóch wariantach – na ciepło albo jako chłodnik. Można zrobić ją dzień wcześniej, schłodzić i mamy następnego dnia pożywny chłodnik. Pyszna, z mnóstwem smaków i witamin zupa krem z zielonych warzyw.
Mini pizza z pomidorami koktajlowymi i prosciutto lub ze szpinakiem i gorgonzolą
18 czerwca 2014
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Zapraszam na pizzę w wersji mini i to dwa warianty naraz. Tym razem jest sporo kroków, ale przepis nie jest bardzo skomplikowany, dużo jest czekania, tarcia, mieszania, a efekty warte wysiłku. Zresztą dla smakoszy pizzy, zwłaszcza domowej, nic nie jest straszne. Upały na razie nas opuściły, przed nami długi weekend, można więc zaszaleć! Kibicom sportu szykuje się sporo emocji, doskonały więc to moment na coś dobrego, domowego i pożywnego.
W przepisie użyta jest mąka razowa, która czyni danie bardziej wartościowym i korzystniej wpływającym na nasz organizm. Ja do większości wypieków, naleśników, czy innych wyrobów mącznych dodaję choć odrobinę tej mąki albo otrębów. Danie nie traci na atrakcyjności, a organizm jest wdzięczny. Zwłaszcza nasze żyły, gdzie dzięki temu małemu zabiegowi nie będzie odkładał się cholesterol.
Jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami
18 czerwca 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Pyszne śniadanie, na szybko, ale również doskonała przekąska czy deser. Aby śniadanie było ekspresowe, wieczorem można przygotować owoce, jogurt wymieszać z miodem i skórką pomarańczy, wstawić do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rano wystarczy wszystkie składniki szybko poukładać w szklance. Taka poranna bomba witaminowo-mineralna da nam zastrzyk energii na cały dzień. Ja wybrałam takie owoce, ale mogą być dowolne, wasze ulubione, teraz w sezonie można naprawdę zaszaleć. Aby danie było pyszne, potrzebujemy świeże, dojrzałe, słodkie i soczyste owoce.
Cukier różany
16 czerwca 2014
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Na powitanie będą kwiaty. A konkretnie jedne z najszlachetniejszych – róże. Połowa czerwca to idealna pora na ich zbiory, na konfiturę, a jak w moim przypadku tu, na cukier różany. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, oczywiście z dala od zgiełku miasta, ruchu samochodowego. Ja takie miejsce mam po znajomości… Za drobne prace ogrodowe, teściowa zgadza się na ogołocenie jej krzaczków. ☺ Kto zadba teraz o słoiczek takiego różanego cukru, ten w długie zimowe wieczory będzie mógł rozkoszować się aromatem słonecznej wiosny…
Makaron z botwinką, fenkułem i ricottą
15 czerwca 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Makaronik, i to na buraczkowo! Dla miłośników botwinki, na którą mamy przecież sezon. Ja jestem maniaczką i cały rok czekam na pierwsze zielono-buraczkowe listki. Do tego anyżowy fenkuł, czyli koper włoski. Przy obróbce termicznej w większości traci swój specyficzny aromat, ale jego cenne właściwości pozostają. Nie jest to warzywo często goszczące na polskich stołach, ale chyba jest coraz lepiej, bo ostatnio dostrzegłam go na wrocławskiej działce mojej teściowej…
Truskawkowy Eton Mess
15 czerwca 2014
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Dzisiaj deser, na upał jak znalazł, ale i w chłodny piątkowy wieczór też zasmakuje. Klasyczny, angielski deser, który teraz, podczas sezonu na soczyste truskawki jest po prostu obowiązkowy. Wyśmienicie smakuje też z poziomkami. W weekend musimy wybrać się na naszą poziomkową łączkę, o ile nie skoszono jej, co często się zdarza. Poziomki zaczynają się czerwienić, a tu przychodzi pan z kosą, bach i po plonach… Kto nie jadł tego bałaganu, kocha truskawki i Pavlową, rozkocha się w nim… Przygotowanie tego deseru zajmuje naprawdę chwilkę, pod warunkiem, że mamy schłodzoną śmietanę i upieczone (kupione) bezy.
Witam w mojej kuchni :)
14 czerwca 2014
kategoria:
o blogu
autor:
Będzie smacznie, ziołowo, nowocześnie, ale czasami też jak u mamy. Nie lubię dużo czasu spędzać w kuchni, więc wiele przepisów będzie ekspresowych, ale bez obaw, na pierogi, rosół czy drożdżówki też znajdzie się miejsce. W swojej kuchni staram się bazować na świeżych sezonowych składnikach oraz ziołach, które uprawiam z powodzeniem przez cały rok. Wiosna–jesień na balkonie, zimą w domowym zaciszu.
Strona 24 z 24 <<