Witajcie w 2021 roku
5 stycznia 2021
kategoria:
o blogu
autor:
Witajcie w 2021 roku! A raczej chciałoby się powiedzieć – żegnaj wreszcie roku 2020… To był oczywiście rok ciężki dla nas wszystkich, ale myślę, że nie przesadzę, kiedy stwierdzę, że dla nas dość mocno. Wiele planów musiało ulec mocnej weryfikacji, a niektóre kompletnemu zaniechaniu. 😊 Ale nie możemy popadać w melancholię. Trzeba liczyć, że nowy, 2021 będzie lepszy.
Kocioł nr 30
7 grudnia 2020
(aktualizacja: 2021-02-05)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się okrągły, trzydziesty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z żurawiną
- przepisy z selerem
- sesja specjalna: świąteczne wypieki
- wywiad z Gienio Mientkiewiczem, specjalistą od serów żółtych i nie tylko
- wywiad z Agnieszką Bińkowską, współzałożycielką marki Pizca del Mundo oraz Szczypty Świata
- opowieść przesiedleńcza: Świąteczne Smaki Anny Komsty.
W tym numerze moje przepisy to: zupa krem z selera, hummus z selera, surówka z selera, a do tego zakwas buraczany.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Sezamki domowe z orzechami
25 listopada 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Zapraszam po nowy słodki przepis. Domowe sezamki to łatwa do przygotowania zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu. Pokrojone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Choć szczerze mówiąc, są tak smaczne, że znikają w oka mgnieniu…
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Chlebek odrywany, paprykowy
23 listopada 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Kolejny chlebek odrywany w mojej kolekcji na blogu. 😊 Tym razem proponuję przygotować go z pastą paprykową, a finalnie podać z olejem pietruszkowym. Podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu cudowny aromat.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Ser orzechowy pieczony
22 listopada 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Dzisiejszy wpis dedykuję weganom, ale i wszystkim poszukującym nowych smaków. Wegański serek przygotowałam z orzechów nerkowca. Można go spożyć od razu po przygotowaniu, ale zachęcam do upieczenia go. Dzięki temu serek bardzo zyskuje na smaku.
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Pasta paprykowa
30 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Absolutnie przepyszna pasta ze smażonej papryki z dodatkiem orzechów. Z łatwością przygotujecie ją w domu, a świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jako dip, np. do warzyw, ale i jako pesto do makaronu. Jest ona u nas tej jesieni numerem jeden, jeśli chodzi o ten rodzaj smarowideł. Smakuje także obu naszym córkom. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność – recenzja
29 września 2020
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Na nowy tydzień mam dla Was recenzję nowej książki. „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność” to nowa pozycja wydana przez RM Wydawnictwo. Autorką książki jest Agata Lewandowska, dietetyk, autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych.
Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.
Kiszona marchewka na dwa sposoby
29 września 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
No i mamy jesień. Moja spiżarka powoli zapełnia się słoikami z letnio-jesiennymi skarbami. To, co zamkniemy w nich teraz, uzupełni nasze menu późną jesienią oraz zimą. Dziś chcę pokazać Wam, jak łatwo można przygotować kiszone marchewki. Przygotowuję je na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest podobny do sposobu na ogórki kiszone – zalewamy warzywo solanką, czyli roztworem wody i soli. Natomiast drugi sposób znają ci z Was, którzy kiszą kapustę – marchewkę kisimy w soku własnym z dodatkiem soli. Stosując jeden z tych dwóch sprawdzonych sposobów możemy przygotować większość warzyw i część owoców. Ja w obu kiszonkach używam tradycyjnych dodatków, czyli kopru, czosnku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Możecie jednak popróbować z innymi przyprawami. Marchewka lubi towarzystwo np. imbiru, tymianku, cynamonu, goździków, ostrych papryczek, czy pieprzu w ziarnkach.
Kiszona starta marchewka jest dobrym dodatkiem do obiadu. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, dodać odrobinę oliwy czy oleju, wymieszać i gotowe. Marchewka w słupkach świetnie nadaje się z kolei do pochrupania, np. przy lekturze książki, czy podczas seansu filmowego. Dobrze komponuje się z dipami, np. z hummusem. I ważne – przypominam o wypiciu soku spod niej. Można go podać pół na pół z podgrzaną lub chłodną wodą.
Więcej moich propozycji na kiszonki znajdziecie na blogu w kategorii kiszonki. Zachęcam także do zajrzenia na portal Przepisy.pl, gdzie znajdziecie wiele propozycji na kiszonki oraz inne przetwory, które możemy przygotować na zimę: przepisy.pl/blog/kiszonki.
Przepisy powstały we współpracy z portalem Przepisy.pl.
Krem orzechowo-czekoladowy
27 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie dla mego męża Rafała, wIelkiego miłośnika kremu orzechowego znanej firmy. 😊 Myślę jednak, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich kremów. Bazuję w nich na orzechach ziemnych, prażonych, które w połączeniu z kakao i miodem tworzą smaczny krem, idealny na śniadanie do ciepłej grzanki czy croissanta. O ile wcześniej jakiś nocny marek nie wyje go wprost ze słoika… 😄
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Owsiana sałatka piękności
21 września 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Podrzucam Wam dziś moją wersję owsianki – znanej jako sałatka piękności. Płatki i orzechy, nasiona i owoce zalewamy wieczorem wodą, a rano dodajemy resztę składników i mamy gotowy posiłek. Tak przygotowaną owsiankę można podgrzać. Podobne owsianki są obecne w naszym domu przez cały rok, zmieniają się tylko sezonowe owoce i orzechy, w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co jest pod ręką.
Owsianka to bomba witaminowo-mineralna, dostarczająca nam wiele potrzebnych składników na początek dnia. W sieci możecie znaleźć wiele wariantów podobnych sałatek, a ponoć stworzyła ją sama Helena Rubinstein – założycielka słynnej marki kosmetyków.
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go sekcji przepisów z owsem.
Frytki z polenty
11 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Czy mamy tu miłośników frytek? Dziś proponuję przygotować je z mąki kukurydzianej, a konkretnie z polenty. Polenta to typowo włoski składnik, który jest dodatkiem do wielu dań. Doskonała do pozycji zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tym razem przygotowałam z niej frytki. Przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Ja usmażyłam je, ale można także upiec je w piekarniku. Wtedy będą bardziej fit. 😊 Pieczemy je wówczas w temp. 200°C, do ładnego zarumienienia. Można je przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i posypać tartym parmezanem.
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w propozycjach z kukurydzą.
Placki ziemniaczane
10 września 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony sposób na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na dużych oczkach, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące i szybciej się je przygotowuje. Zawsze dodaję do nich pokrojoną natkę pietruszki i ścieram – już po zebraniu wody spod ziemniaków – cebulę. I teraz sprawa najważniejsza – z czym je podajecie? Ja uwielbiam ze śmietaną/jogurtem i dużą ilością cukru… 😊 Ale tym razem proponuję Wam placki na słono – tak jak zapamiętał je z dzieciństwa bohater historii przesiedleńczej z poprzedniego, dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, dziadek Andrzej. Całą historię znajdziecie na stronie 110.
Kocioł nr 29
9 września 2020
(aktualizacja: 2020-11-21)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty dziewiąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z kukurydzą
- przepisy z owsem
- sesja specjalna: pasty do chleba
- wywiad z Przemkiem Gontarzem z Rezerwatu Jabłek
- wywiad z Agnieszką Maniewską i Ewą Pakułą-Chmiel – członkiniami Foodsharing Wrocław
- opowieść przesiedleńcza: Wspomnienia o Dziadku Karolu Anny Komsty.
W tym numerze moje przepisy to: frytki z polenty, owsiana sałatka piękności, krem orzechowo-czekoladowy, ser orzechowy pieczony oraz pasta paprykowa. Wszystkie przepisy są też na blogu. A! Okładkę do numeru zrobił tym razem mój Rafał KomorowskiFoto, a pozowała nasza Jagoda. 😊
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych
7 września 2020
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Bardzo smaczna i szybka pasta w śródziemnomorskim stylu. Od dawna gości na naszym stole, a uwielbiają ją dorośli i dzieci. Doskonale sprawdza się na kanapce, ale jest także świetnym dodatkiem do warzyw w słupkach czy krakersów, jako dip. Ostatnio podałam ją we wrapach z porcją warzyw. Zachęcam do wypróbowania przepisu, polubicie tę pastę tak jak my. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Kresto.
Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto
3 września 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Lubicie gofry? Ja bardzo. To świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Najczęściej jadamy je na słodko z owocami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Dziś pokazuję Wam, że gofry mogą być świetną bazą do wytrawnych kanapek. Proponuję przygotować je z burakiem, serem oraz pesto. Bardzo pyszne połączenie!
Chrupkość gofrów zależy najbardziej od mocy gofrownicy oraz od długości pieczenia. Aby uzyskać chrupkie gofry, musimy albo piec dłużej, albo na wiekszej mocy. Ciasto w moim przepisie wzbogaciłam o odrobinę mielonych migdałów. Zyskujemy dzięki temu na chrupkości, ale także na smaku oraz wzbogacamy danie o dodatkowe składniki odżywcze.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Sałatka z kurczakiem
27 sierpnia 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Dziś przychodzę z czymś bardziej konkretnym. 😊 Dużo smaków, dużo warzyw, arbuz i kurczak panierowany w orzeszkach arachidowych. Kurczak podany w ten sposób jest bardzo smaczny, a do tego bez glutenu. Całość skropiona jest cytryną, którą podsmażyłam podczas smażenia kurczaka. Polecam jako lekki obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Całość szykuje się się bardzo szybko, można wszystko wcześniej przygotować i przed podaniem jedynie poskładać elementy sałatki na talerze. Kurczak tak przygotowowany smakuje zarówno na ciepło, jak i chłodny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami
25 sierpnia 2020
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Coraz częściej przygotowuję dania wegańskie, które są alternatywą dla wariantów tradycyjnych. W naszym domu mija już trzeci rok od czasu, gdy wyeliminowaliśmy prawie całkowicie mięso. Pomalutku myślę o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Czy to się uda, nie wiem. Największym problemem na tę chwilę są jajka, które po prostu lubimy i są bardzo częstym elementem naszych dań, zwłaszcza śniadań. Ograniczamy jednak inne produkty mleczne.
Kilka dni temu podawałam Wam przepis na wegański serek, dziś ciasto czekoladowe z wiśniami – wegańskie! Smaczne, wilgotne. W ciastach dosyć łatwo zamienić jajka, jak w tym przepisie: siemieniem lnianym. I nie umniejsza to smaku. Dodaję do nich wiśnie, ale spokojnie można dodać inne miękkie, sezonowe i aromatyczne owoce: maliny, czereśnie, truskawki, brzoskwinie. To ciasto na pewno często będzie u nas gościło.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Kiszony kalafior z botwiną i burakiem
24 sierpnia 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Kolejna kiszonka do mojej blogowej spiżarki. Buraki kiszone bardzo lubię i łączę je z różnymi warzywami, przyprawami czy ziołami. W tym przepisie stosuję tradycyjne przyprawy, które bardzo dobrze komponują się zarówno z burakiem, jak i z kalafiorem. Gotową kiszonkę możemy tradycyjnie schrupać i wypić sok spod niej na surowo, co jest najzdrowsze i najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Teraz podczas fali upałów sok po kiszonych warzywach połączony z wodą gazowaną świetnie gasi pragnienie.
Ale tak ukiszone warzywa po rozdrobnieniu są także świetną bazą do chłodnika z kefirem lub jogurtem, jajkiem czy ziemniakami. W okresie chłodniejszym gotuję wywar warzywny z ziemniakami i na koniec dodaję warzywa ze słoika wraz z sokiem. Zupy takiej nie zagotowujemy jednak, jedynie podgrzewamy. Na koniec można dodać śmietanę czy jogurt.
Twarożek z nerkowców
24 sierpnia 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Większość wegan zna podobny przepis na serek z orzechów nerkowca. Ja zachęcam do niego wszystkie osoby, które ograniczają nabiał lub po prostu chcą urozmaicić swoje menu. Prosty i smaczny serek z nerkowców zyskuje na smaku dzięki dodaniu płatków drożdżowych, które dają delikatny, serowy smak. Nie ma się jednak co oszukiwać. Taki twarożek to spora bomba kaloryczna, o czym trzeba pamiętać. Jest on tak pyszny, że można się zapomnieć! 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Batony wieloziarniste
23 sierpnia 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Podrzucam dziś prosty i szybki przepis na energetyzujące batony, bez pieczenia. Miks pestek i orzechów oraz reszta składników dostarczą szybkiej dawki energii. Świetne jako dodatek do drugiego śniadania, do niebawem rozpoczynającej się szkoły… 😊 Przygotowanie jest naprawdę banalne, a macie pewność, co jecie Wy i wasi bliscy. Ten przepis oczywiście możecie modyfikować pod siebie, zamieniając składniki na ulubione. Za każdym razem mogą być inne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.