Witajcie w 2021 roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2021 roku! A raczej chciałoby się powiedzieć – żegnaj wreszcie roku 2020… To był oczywiście rok ciężki dla nas wszystkich, ale myślę, że nie przesadzę, kiedy stwierdzę, że dla nas dość mocno. Wiele planów musiało ulec mocnej weryfikacji, a niektóre kompletnemu zaniechaniu. 😊 Ale nie możemy popadać w melancholię. Trzeba liczyć, że nowy, 2021 będzie lepszy.

Pusty obrus z napisem 2021

Czytaj dalej…

Kocioł nr 30

(aktualizacja: 2021-02-05)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się okrągły, trzydziesty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z żurawiną
  • przepisy z selerem
  • sesja specjalna: świąteczne wypieki
  • wywiad z Gienio Mientkiewiczem, specjalistą od serów żółtych i nie tylko
  • wywiad z Agnieszką Bińkowską, współzałożycielką marki Pizca del Mundo oraz Szczypty Świata
  • opowieść przesiedleńcza: Świąteczne Smaki Anny Komsty.

W tym numerze moje przepisy to: zupa krem z selera, hummus z selera, surówka z selera, a do tego zakwas buraczany.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 30, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Sezamki domowe z orzechami


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, Kresto, miód, orzechy, orzechy arachidowe, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam po nowy słodki przepis. Domowe sezamki to łatwa do przygotowania zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu. Pokrojone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Choć szczerze mówiąc, są tak smaczne, że znikają w oka mgnieniu…

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Sezamki domowe z orzechami

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany, paprykowy


kategoria: chleb
tagi: BackMit, cebula, curry, czosnek, jajka, mąka pszenna, mleko, natka pietruszki, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, papryka, Rapso, skórka cytrynowa, skórka limonkowa, VOG, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny chlebek odrywany w mojej kolekcji na blogu. 😊 Tym razem proponuję przygotować go z pastą paprykową, a finalnie podać z olejem pietruszkowym. Podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu cudowny aromat.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.

Chlebek odrywany, paprykowy

Czytaj dalej…

Ser orzechowy pieczony


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy wpis dedykuję weganom, ale i wszystkim poszukującym nowych smaków. Wegański serek przygotowałam z orzechów nerkowca. Można go spożyć od razu po przygotowaniu, ale zachęcam do upieczenia go. Dzięki temu serek bardzo zyskuje na smaku.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Ser orzechowy pieczony

Czytaj dalej…

Pasta paprykowa


kategoria: dodatki
tagi: cebula, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Absolutnie przepyszna pasta ze smażonej papryki z dodatkiem orzechów. Z łatwością przygotujecie ją w domu, a świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jako dip, np. do warzyw, ale i jako pesto do makaronu. Jest ona u nas tej jesieni numerem jeden, jeśli chodzi o ten rodzaj smarowideł. Smakuje także obu naszym córkom. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Pasta paprykowa

Czytaj dalej…

Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: bulion, cebula, grana padano, oliwa, rozmaryn, ser żółty, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Na nowy tydzień mam dla Was recenzję nowej książki. „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność” to nowa pozycja wydana przez RM Wydawnictwo. Autorką książki jest Agata Lewandowska, dietetyk, autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.

Zupa cebulowa. Książka „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność”

Czytaj dalej…

Kiszona marchewka na dwa sposoby


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, marchewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

No i mamy jesień. Moja spiżarka powoli zapełnia się słoikami z letnio-jesiennymi skarbami. To, co zamkniemy w nich teraz, uzupełni nasze menu późną jesienią oraz zimą. Dziś chcę pokazać Wam, jak łatwo można przygotować kiszone marchewki. Przygotowuję je na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest podobny do sposobu na ogórki kiszone – zalewamy warzywo solanką, czyli roztworem wody i soli. Natomiast drugi sposób znają ci z Was, którzy kiszą kapustę – marchewkę kisimy w soku własnym z dodatkiem soli. Stosując jeden z tych dwóch sprawdzonych sposobów możemy przygotować większość warzyw i część owoców. Ja w obu kiszonkach używam tradycyjnych dodatków, czyli kopru, czosnku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Możecie jednak popróbować z innymi przyprawami. Marchewka lubi towarzystwo np. imbiru, tymianku, cynamonu, goździków, ostrych papryczek, czy pieprzu w ziarnkach.

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona starta marchewka jest dobrym dodatkiem do obiadu. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, dodać odrobinę oliwy czy oleju, wymieszać i gotowe. Marchewka w słupkach świetnie nadaje się z kolei do pochrupania, np. przy lekturze książki, czy podczas seansu filmowego. Dobrze komponuje się z dipami, np. z hummusem. I ważne – przypominam o wypiciu soku spod niej. Można go podać pół na pół z podgrzaną lub chłodną wodą.

Więcej moich propozycji na kiszonki znajdziecie na blogu w kategorii kiszonki. Zachęcam także do zajrzenia na portal Przepisy.pl, gdzie znajdziecie wiele propozycji na kiszonki oraz inne przetwory, które możemy przygotować na zimę: przepisy.pl/blog/kiszonki.

Przepisy powstały we współpracy z portalem Przepisy.pl.

Czytaj dalej…

Krem orzechowo-czekoladowy


kategoria: dodatki
tagi: kakao, Magazyn Kocioł, miód, mleko, orzechy, orzechy ziemne, syrop daktylowy, syrop klonowy, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie dla mego męża Rafała, wIelkiego miłośnika kremu orzechowego znanej firmy. 😊 Myślę jednak, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich kremów. Bazuję w nich na orzechach ziemnych, prażonych, które w połączeniu z kakao i miodem tworzą smaczny krem, idealny na śniadanie do ciepłej grzanki czy croissanta. O ile wcześniej jakiś nocny marek nie wyje go wprost ze słoika… 😄

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Krem orzechowo-czekoladowy

Czytaj dalej…

Owsiana sałatka piękności


kategoria: śniadanie
tagi: ananas, brzoskwinie, cynamon, jabłka, jogurt naturalny, kardamon, Magazyn Kocioł, orzechy, owoce, płatki owsiane, wanilia, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam Wam dziś moją wersję owsianki – znanej jako sałatka piękności. Płatki i orzechy, nasiona i owoce zalewamy wieczorem wodą, a rano dodajemy resztę składników i mamy gotowy posiłek. Tak przygotowaną owsiankę można podgrzać. Podobne owsianki są obecne w naszym domu przez cały rok, zmieniają się tylko sezonowe owoce i orzechy, w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co jest pod ręką.

Owsianka to bomba witaminowo-mineralna, dostarczająca nam wiele potrzebnych składników na początek dnia. W sieci możecie znaleźć wiele wariantów podobnych sałatek, a ponoć stworzyła ją sama Helena Rubinstein – założycielka słynnej marki kosmetyków.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go sekcji przepisów z owsem.

Owsiana sałatka piękności, owsianka wegetariańska, wegańska

Czytaj dalej…

Frytki z polenty


kategoria: dodatki
tagi: Magazyn Kocioł, mąka kukurydziana, olej rzepakowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy tu miłośników frytek? Dziś proponuję przygotować je z mąki kukurydzianej, a konkretnie z polenty. Polenta to typowo włoski składnik, który jest dodatkiem do wielu dań. Doskonała do pozycji zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tym razem przygotowałam z niej frytki. Przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Ja usmażyłam je, ale można także upiec je w piekarniku. Wtedy będą bardziej fit. 😊 Pieczemy je wówczas w temp. 200°C, do ładnego zarumienienia. Można je przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i posypać tartym parmezanem.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w propozycjach z kukurydzą.

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Czytaj dalej…

Placki ziemniaczane


kategoria: obiad
tagi: cebula, jajka, Magazyn Kocioł, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, smalec, śmietana, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony sposób na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na dużych oczkach, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące i szybciej się je przygotowuje. Zawsze dodaję do nich pokrojoną natkę pietruszki i ścieram – już po zebraniu wody spod ziemniaków – cebulę. I teraz sprawa najważniejsza – z czym je podajecie? Ja uwielbiam ze śmietaną/jogurtem i dużą ilością cukru… 😊 Ale tym razem proponuję Wam placki na słono – tak jak zapamiętał je z dzieciństwa bohater historii przesiedleńczej z poprzedniego, dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, dziadek Andrzej. Całą historię znajdziecie na stronie 110.

Placki ziemniaczane ze śmietaną i solą

Placki ziemniaczane ze śmietaną i solą

Czytaj dalej…

Kocioł nr 29

(aktualizacja: 2020-11-21)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty dziewiąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z kukurydzą
  • przepisy z owsem
  • sesja specjalna: pasty do chleba
  • wywiad z Przemkiem Gontarzem z Rezerwatu Jabłek
  • wywiad z Agnieszką Maniewską i Ewą Pakułą-Chmiel – członkiniami Foodsharing Wrocław
  • opowieść przesiedleńcza: Wspomnienia o Dziadku Karolu Anny Komsty.

W tym numerze moje przepisy to: frytki z polenty, owsiana sałatka piękności, krem orzechowo-czekoladowy, ser orzechowy pieczony oraz pasta paprykowa. Wszystkie przepisy są też na blogu. A! Okładkę do numeru zrobił tym razem mój Rafał KomorowskiFoto, a pozowała nasza Jagoda. 😊

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 29, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych


kategoria: kanapki
tagi: bazylia, Beach Flower, czosnek, do kanapek, Kresto, oliwki, pasta, pomidory suszone, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczna i szybka pasta w śródziemnomorskim stylu. Od dawna gości na naszym stole, a uwielbiają ją dorośli i dzieci. Doskonale sprawdza się na kanapce, ale jest także świetnym dodatkiem do warzyw w słupkach czy krakersów, jako dip. Ostatnio podałam ją we wrapach z porcją warzyw. Zachęcam do wypróbowania przepisu, polubicie tę pastę tak jak my. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Kresto.

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych

Czytaj dalej…

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto


kategoria: śniadanie
tagi: BackMit, bazylia, buraki, czosnek, gofry, jajka, Kresto, mąka migdałowa, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, orzechy piniowe, rukola, ser kozi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubicie gofry? Ja bardzo. To świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Najczęściej jadamy je na słodko z owocami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Dziś pokazuję Wam, że gofry mogą być świetną bazą do wytrawnych kanapek. Proponuję przygotować je z burakiem, serem oraz pesto. Bardzo pyszne połączenie!

Chrupkość gofrów zależy najbardziej od mocy gofrownicy oraz od długości pieczenia. Aby uzyskać chrupkie gofry, musimy albo piec dłużej, albo na wiekszej mocy. Ciasto w moim przepisie wzbogaciłam o odrobinę mielonych migdałów. Zyskujemy dzięki temu na chrupkości, ale także na smaku oraz wzbogacamy danie o dodatkowe składniki odżywcze.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Czytaj dalej…

Sałatka z kurczakiem


kategoria: sałatki
tagi: arbuz, BackMit, cukinia, cytryna, jajka, Kresto, kurczak, melon, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rukola, siemię lniane, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Dziś przychodzę z czymś bardziej konkretnym. 😊 Dużo smaków, dużo warzyw, arbuz i kurczak panierowany w orzeszkach arachidowych. Kurczak podany w ten sposób jest bardzo smaczny, a do tego bez glutenu. Całość skropiona jest cytryną, którą podsmażyłam podczas smażenia kurczaka. Polecam jako lekki obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Całość szykuje się się bardzo szybko, można wszystko wcześniej przygotować i przed podaniem jedynie poskładać elementy sałatki na talerze. Kurczak tak przygotowowany smakuje zarówno na ciepło, jak i chłodny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Czytaj dalej…

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, kakao, karob, kawa, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko roślinne, siemię lniane, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Coraz częściej przygotowuję dania wegańskie, które są alternatywą dla wariantów tradycyjnych. W naszym domu mija już trzeci rok od czasu, gdy wyeliminowaliśmy prawie całkowicie mięso. Pomalutku myślę o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Czy to się uda, nie wiem. Największym problemem na tę chwilę są jajka, które po prostu lubimy i są bardzo częstym elementem naszych dań, zwłaszcza śniadań. Ograniczamy jednak inne produkty mleczne.

Kilka dni temu podawałam Wam przepis na wegański serek, dziś ciasto czekoladowe z wiśniami – wegańskie! Smaczne, wilgotne. W ciastach dosyć łatwo zamienić jajka, jak w tym przepisie: siemieniem lnianym. I nie umniejsza to smaku. Dodaję do nich wiśnie, ale spokojnie można dodać inne miękkie, sezonowe i aromatyczne owoce: maliny, czereśnie, truskawki, brzoskwinie. To ciasto na pewno często będzie u nas gościło.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Czytaj dalej…

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem


kategoria: kiszonki
tagi: botwinka, buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, koper, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna kiszonka do mojej blogowej spiżarki. Buraki kiszone bardzo lubię i łączę je z różnymi warzywami, przyprawami czy ziołami. W tym przepisie stosuję tradycyjne przyprawy, które bardzo dobrze komponują się zarówno z burakiem, jak i z kalafiorem. Gotową kiszonkę możemy tradycyjnie schrupać i wypić sok spod niej na surowo, co jest najzdrowsze i najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Teraz podczas fali upałów sok po kiszonych warzywach połączony z wodą gazowaną świetnie gasi pragnienie.

Ale tak ukiszone warzywa po rozdrobnieniu są także świetną bazą do chłodnika z kefirem lub jogurtem, jajkiem czy ziemniakami. W okresie chłodniejszym gotuję wywar warzywny z ziemniakami i na koniec dodaję warzywa ze słoika wraz z sokiem. Zupy takiej nie zagotowujemy jednak, jedynie podgrzewamy. Na koniec można dodać śmietanę czy jogurt.

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem w słoiku

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem w słoiku

Czytaj dalej…

Twarożek z nerkowców


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Kresto, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Większość wegan zna podobny przepis na serek z orzechów nerkowca. Ja zachęcam do niego wszystkie osoby, które ograniczają nabiał lub po prostu chcą urozmaicić swoje menu. Prosty i smaczny serek z nerkowców zyskuje na smaku dzięki dodaniu płatków drożdżowych, które dają delikatny, serowy smak. Nie ma się jednak co oszukiwać. Taki twarożek to spora bomba kaloryczna, o czym trzeba pamiętać. Jest on tak pyszny, że można się zapomnieć! 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Twarożek z nerkowców

Twarożek z nerkowców

Czytaj dalej…

Batony wieloziarniste


kategoria: deser
tagi: czekolada, czekolada gorzka, Kresto, masło, masło orzechowe, miód, olej kokosowy, orzechy, orzechy piniowe, pestki dyni, płatki owsiane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam dziś prosty i szybki przepis na energetyzujące batony, bez pieczenia. Miks pestek i orzechów oraz reszta składników dostarczą szybkiej dawki energii. Świetne jako dodatek do drugiego śniadania, do niebawem rozpoczynającej się szkoły… 😊 Przygotowanie jest naprawdę banalne, a macie pewność, co jecie Wy i wasi bliscy. Ten przepis oczywiście możecie modyfikować pod siebie, zamieniając składniki na ulubione. Za każdym razem mogą być inne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Batony wieloziarniste

Batony wieloziarniste

Czytaj dalej…

Strona 3 z 24 << >>