Placki ziemniaczane


kategoria: obiad
tagi: cebula, jajka, Magazyn Kocioł, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, smalec, śmietana, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony sposób na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na dużych oczkach, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące i szybciej się je przygotowuje. Zawsze dodaję do nich pokrojoną natkę pietruszki i ścieram – już po zebraniu wody spod ziemniaków – cebulę. I teraz sprawa najważniejsza – z czym je podajecie? Ja uwielbiam ze śmietaną/jogurtem i dużą ilością cukru… 😊 Ale tym razem proponuję Wam placki na słono – tak jak zapamiętał je z dzieciństwa bohater historii przesiedleńczej z poprzedniego, dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, dziadek Andrzej. Całą historię znajdziecie na stronie 110.

Placki ziemniaczane ze śmietaną i solą

Placki ziemniaczane ze śmietaną i solą

Czytaj dalej…

Kocioł nr 29

(aktualizacja: 2020-11-21)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty dziewiąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z kukurydzą
  • przepisy z owsem
  • sesja specjalna: pasty do chleba
  • wywiad z Przemkiem Gontarzem z Rezerwatu Jabłek
  • wywiad z Agnieszką Maniewską i Ewą Pakułą-Chmiel – członkiniami Foodsharing Wrocław
  • opowieść przesiedleńcza: Wspomnienia o Dziadku Karolu Anny Komsty.

W tym numerze moje przepisy to: frytki z polenty, owsiana sałatka piękności, krem orzechowo-czekoladowy, ser orzechowy pieczony oraz pasta paprykowa. Wszystkie przepisy są też na blogu. A! Okładkę do numeru zrobił tym razem mój Rafał KomorowskiFoto, a pozowała nasza Jagoda. 😊

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 29, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych


kategoria: kanapki
tagi: bazylia, Beach Flower, czosnek, do kanapek, Kresto, oliwki, pasta, pomidory suszone, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczna i szybka pasta w śródziemnomorskim stylu. Od dawna gości na naszym stole, a uwielbiają ją dorośli i dzieci. Doskonale sprawdza się na kanapce, ale jest także świetnym dodatkiem do warzyw w słupkach czy krakersów, jako dip. Ostatnio podałam ją we wrapach z porcją warzyw. Zachęcam do wypróbowania przepisu, polubicie tę pastę tak jak my. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Kresto.

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych

Czytaj dalej…

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto


kategoria: śniadanie
tagi: BackMit, bazylia, buraki, czosnek, gofry, jajka, Kresto, mąka migdałowa, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, orzechy piniowe, rukola, ser kozi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubicie gofry? Ja bardzo. To świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Najczęściej jadamy je na słodko z owocami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Dziś pokazuję Wam, że gofry mogą być świetną bazą do wytrawnych kanapek. Proponuję przygotować je z burakiem, serem oraz pesto. Bardzo pyszne połączenie!

Chrupkość gofrów zależy najbardziej od mocy gofrownicy oraz od długości pieczenia. Aby uzyskać chrupkie gofry, musimy albo piec dłużej, albo na wiekszej mocy. Ciasto w moim przepisie wzbogaciłam o odrobinę mielonych migdałów. Zyskujemy dzięki temu na chrupkości, ale także na smaku oraz wzbogacamy danie o dodatkowe składniki odżywcze.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Czytaj dalej…

Sałatka z kurczakiem


kategoria: sałatki
tagi: arbuz, BackMit, cukinia, cytryna, jajka, Kresto, kurczak, melon, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rukola, siemię lniane, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Dziś przychodzę z czymś bardziej konkretnym. 😊 Dużo smaków, dużo warzyw, arbuz i kurczak panierowany w orzeszkach arachidowych. Kurczak podany w ten sposób jest bardzo smaczny, a do tego bez glutenu. Całość skropiona jest cytryną, którą podsmażyłam podczas smażenia kurczaka. Polecam jako lekki obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Całość szykuje się się bardzo szybko, można wszystko wcześniej przygotować i przed podaniem jedynie poskładać elementy sałatki na talerze. Kurczak tak przygotowowany smakuje zarówno na ciepło, jak i chłodny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Czytaj dalej…

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, kakao, karob, kawa, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko roślinne, siemię lniane, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Coraz częściej przygotowuję dania wegańskie, które są alternatywą dla wariantów tradycyjnych. W naszym domu mija już trzeci rok od czasu, gdy wyeliminowaliśmy prawie całkowicie mięso. Pomalutku myślę o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Czy to się uda, nie wiem. Największym problemem na tę chwilę są jajka, które po prostu lubimy i są bardzo częstym elementem naszych dań, zwłaszcza śniadań. Ograniczamy jednak inne produkty mleczne.

Kilka dni temu podawałam Wam przepis na wegański serek, dziś ciasto czekoladowe z wiśniami – wegańskie! Smaczne, wilgotne. W ciastach dosyć łatwo zamienić jajka, jak w tym przepisie: siemieniem lnianym. I nie umniejsza to smaku. Dodaję do nich wiśnie, ale spokojnie można dodać inne miękkie, sezonowe i aromatyczne owoce: maliny, czereśnie, truskawki, brzoskwinie. To ciasto na pewno często będzie u nas gościło.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Czytaj dalej…

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem


kategoria: kiszonki
tagi: botwinka, buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, koper, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna kiszonka do mojej blogowej spiżarki. Buraki kiszone bardzo lubię i łączę je z różnymi warzywami, przyprawami czy ziołami. W tym przepisie stosuję tradycyjne przyprawy, które bardzo dobrze komponują się zarówno z burakiem, jak i z kalafiorem. Gotową kiszonkę możemy tradycyjnie schrupać i wypić sok spod niej na surowo, co jest najzdrowsze i najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Teraz podczas fali upałów sok po kiszonych warzywach połączony z wodą gazowaną świetnie gasi pragnienie.

Ale tak ukiszone warzywa po rozdrobnieniu są także świetną bazą do chłodnika z kefirem lub jogurtem, jajkiem czy ziemniakami. W okresie chłodniejszym gotuję wywar warzywny z ziemniakami i na koniec dodaję warzywa ze słoika wraz z sokiem. Zupy takiej nie zagotowujemy jednak, jedynie podgrzewamy. Na koniec można dodać śmietanę czy jogurt.

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem w słoiku

Kiszony kalafior z botwiną i burakiem w słoiku

Czytaj dalej…

Twarożek z nerkowców


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Kresto, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Większość wegan zna podobny przepis na serek z orzechów nerkowca. Ja zachęcam do niego wszystkie osoby, które ograniczają nabiał lub po prostu chcą urozmaicić swoje menu. Prosty i smaczny serek z nerkowców zyskuje na smaku dzięki dodaniu płatków drożdżowych, które dają delikatny, serowy smak. Nie ma się jednak co oszukiwać. Taki twarożek to spora bomba kaloryczna, o czym trzeba pamiętać. Jest on tak pyszny, że można się zapomnieć! 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Twarożek z nerkowców

Twarożek z nerkowców

Czytaj dalej…

Batony wieloziarniste


kategoria: deser
tagi: czekolada, czekolada gorzka, Kresto, masło, masło orzechowe, miód, olej kokosowy, orzechy, orzechy piniowe, pestki dyni, płatki owsiane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam dziś prosty i szybki przepis na energetyzujące batony, bez pieczenia. Miks pestek i orzechów oraz reszta składników dostarczą szybkiej dawki energii. Świetne jako dodatek do drugiego śniadania, do niebawem rozpoczynającej się szkoły… 😊 Przygotowanie jest naprawdę banalne, a macie pewność, co jecie Wy i wasi bliscy. Ten przepis oczywiście możecie modyfikować pod siebie, zamieniając składniki na ulubione. Za każdym razem mogą być inne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Batony wieloziarniste

Batony wieloziarniste

Czytaj dalej…

Hiszpański wieczór przy zachodzie słońca


kategoria: recenzje
tagi: gorgonzola, jogurt grecki, ser feta, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Dziś mi już więcej nic potrzeba! Kieliszek schłodzonego hiszpańskiego, wytrawnego wina i szybka oraz mega smaczna przekąska. Od kilkunastu dni jest bardzo gorąco i dopiero przy zachodzie słońca można spokojnie usiąść na tarasie. Gotowanie zmniejszyłam do minimum. Obecnie na naszym stole królują świeże owoce, warzywa, sery i orzechy. Dziś, na dobry początek weekendu, mała uczta z mężem i córkami! 😊

Hiszpański stół, uczta, butelka wina Valmiñor Albariño, krakersy Daveiga Mariñeiras, pasta serowa

Czytaj dalej…

Malinowe bułeczki rosnące nocą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, maliny, masło, mleko, sezam, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam kilka podejść do ciasta drożdżowego, które wyrasta w nocy. Próbowałam, próbowałam i nareszcie mogę się z Wami podzielić naprawdę dobrym przepisem. Bułeczki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A to wszystko dzięki długiej, powolnej fermentacji, żółtkom i maśle. Do ich przygotowania użyłam też zdecydowanie mniej drożdży niż standardowo. Dzięki temu nie wyczuwamy drożdży w upieczonych bułeczkach.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack oraz Kresto.

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Czytaj dalej…

Domowe kiszonki które leczą – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: fasolka szparagowa
autor: Joanna Komorowska

Dziś chcę podzielić się z Wami moją najnowszą lekturą – „Domowe kiszonki które leczą” autorstwa Ewy Sypnik­‑Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki­‑Jendrzejewskiej. Autorki to dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Na fali mody na zdrowie przyszła kolej na kiszonki. A że kiszonki są zdrowe, to wiedzą wszyscy czytelnicy mojego bloga. Od samego początku zachęcam Was do kiszenia, zwracam uwagę na walory zdrowotne i smakowe kiszonek. Zawierają one witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Łatwo, przy zachowaniu kilku zasad, przygotowuje się je samodzielnie w domu. Nie trzeba skomplikowanych urządzeń czy umiejętności, by zamknąć w słoiku choć odrobinę lata.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.

Kiszona fasolka szparagowa, książka „Domowe kiszonki które leczą”

Czytaj dalej…

Łatwy chleb pszenny z ziarnami


kategoria: chleb
tagi: Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, pestki dyni, Rapso, siemię lniane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten pszenny chleb na drożdżach piekę przemiennie z chlebem żytnim na zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Nie trzeba ciasta specjalnie długo wyrabiać, więcej tu czekania niż samej pracy. Polecam nawet osobom mniej biegłym w sztuce wypieku pieczywa. Wzbogacenie o ziarenka podnosi walory zdrowotne wypieku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Łatwy chleb pszenny z ziarnami

Czytaj dalej…

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi


kategoria: kanapki
tagi: Kresto, nektarynka, olej rzepakowy, orzechy, orzechy brazylijskie, Rapso, ser pleśniowy, szalotka, VOG, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moje córki jeszcze nie dorosły do takiego połączenia smaków. Natomiast wszyscy dorośli, którzy u mnie je zajadali, zgodnie stwierdzili, że lubią, że smakują i że ekstra. Czy to prawda – musicie sami sprawdzić! Ale smażone nektaryny, ser blue i orzechy brazylijskie to połączenie sprawdzone i niezawodne. Dołóżcie dobre pieczywo, zioła, olej (i lampkę schłodzonego białego wina) i szybka kolacja na wypasie gotowa. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Czytaj dalej…

Podpłomyki z hummusem


kategoria: dodatki
tagi: ciecierzyca, cytryna, czosnek, Happy Frucht, hummus, Kresto, kumin, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To bodaj drugi przepis na hummus u mnie na blogu, ale tym razem podaję go wraz z propozycją jego podania. Proponuję przygotować do niego polską pizzę – czyli podpłomyki. Tak, tak, mamy coś takiego. 😊 Wystarczy mąka, woda, sól i patelnia lub piekarnik. Kilka minut i gotowe. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji, które proponuję uzupełnić sezonowymi warzywami i ziołami.

Co do podpłomyków, to mam wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia, z nadwyżki ciasta pierogowego, piekła je na blasze pieca węglowego. Wspaniały aromat unosił się w domu jeszcze przez kilka godzin. Proponuję o tym triku pamiętać, gdy zostanie nam więcej ciasta pierogowego lub gdy po prostu nie mamy w domu pieczywa.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Kresto oraz Rapso.

Podpłomyki z hummusem

Podpłomyki z hummusem

Czytaj dalej…

Wegański sos boloński


kategoria: obiad
tagi: bazylia, cebula, cząber, czosnek, Happy Frucht, olej rzepakowy, oregano, papryka, passata pomidorowa, Rapso, rozmaryn, seler naciowy, soczewica, tymianek, VOG, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kiedy prawie całkowicie wyeliminowaliśmy z naszej kuchni mięso, od wtedy ten sos ląduje z makaronem na naszych talerzach. Bardzo aromatyczny i smaczny sos warzywny z soczewicą. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przygotowania. Można ugotować go więcej, a zapas poprzelewać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, a po ostygnięciu chowamy do lodówki i mamy gotowy sos na zapas, wystarczy ugotować makaron. Sos ten wykorzystuję także do wege-lasagne. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Wegański sos boloński

Wegański sos boloński

Czytaj dalej…

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur


kategoria: obiad
tagi: cebula, czosnek, fasola, jajka, kasza, kasza bulgur, Magazyn Kocioł, majeranek, natka pietruszki, olej rzepakowy, otręby, sos sojowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy lubicie kotlety z warzyw? Proponuję bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z fasoli z puszki i kaszy bulgur. Ja przygotowuję ich zazwyczaj sporo, zjadamy je na obiad z warzywami, a potem na zimno, solo, w kanapkach i sałatkach. Znikają szybko, bo są naprawdę fajne, sycące i niejeden zagorzały miłośnik mięsa nimi nie pogardzi.

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w dziale „Przepisy z puszek”.

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Czytaj dalej…

Ciasto migdałowe z morelami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, jajka, Magazyn Kocioł, mąka migdałowa, morele, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przedstawiam bardzo proste i smaczne ciasto. Upiekłam je na bazie mąki z mielonych migdałów, całkowicie rezygnując z dodania mąki tradycyjnej. Akurat ja i moja rodzina nie musimy unikać glutenu, ale ciasta na mąkach orzechowych lubimy bardzo. Są delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i – co ważne – bardziej odżywcze niż pieczone w sposób tradycyjny. Ubite jajka z cukrem dają nam sztywną bazę do ciasta. Ja dodałam truskawki i morele, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi miękkimi owocami. Ciasto jest smaczne w dniu upieczenia, jak i w dniu następnym, jeśli wcześniej nie zniknie… 😊

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca.

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

Czytaj dalej…

Bruschetta z grillowanymi pomidorami


kategoria: grill
tagi: bazylia, czarnuszka, Kresto, migdały, natka pietruszki, ogórek, olej rzepakowy, pomidory, Rapso, rzodkiewka, ser kozi, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiący chleb połączony z grillowanymi pomidorami, do tego ser oraz kruche migdały i aromatyczne zioła. Moja rodzina bardzo lubi ten rodzaj kanapek. Poza sezonem grillowym często przygotowujemy je na patelni grillowej. Zużywam wtedy najczęściej już nieco podeschnięte pieczywo, które zostało z poprzednich dni, a dodaję to, co mam w lodówce. Za każdym razem uzyskuję w ten sposób nowe połączenia smakowe. Takie danie jest idealne na śniadanie, kolację, czy jako przystawka podczas grillowej uczty.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Bruschetta z grillowanymi pomidorami

Czytaj dalej…

Marynaty grillowe do mięs


kategoria: dodatki
tagi: Beach Flower, cytryna, cząber, czosnek, musztarda, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, papryka ostra, piwo, Rapso, rozmaryn, sos sojowy, tymianek, VOG
autor: Joanna Komorowska

Mam dziś coś dla miłośników dań mięsnych z grilla. Trzy proste marynaty, dzięki którym mięso będzie aromatyczne i kruche. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Zamknięte w szczelnym opakowaniu (miska z wieczkiem, pudełko, czy np. woreczek) przechowujemy w lodówce. Dobrze jest całość kilka razy zamieszać, aby dokładnie otoczyć wszystkie części mięsa. Przed zamarynowaniem mięso porcjujemy. Podczas grillowania proponuję mięso smarować kilkakrotnie pozostałym sosem. Np. przy pomocy pędzelka.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower oraz Rapso.

Marynaty grillowe do mięs

Czytaj dalej…

Strona 3 z 24 << >>