Restaurant Week Wrocław – CK Restauracja


kategoria: recenzje
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

W piątkowy wieczór kończącego się weekendu miałam przyjemność testować menu restauracji CK Restauracja & Bar przed rozpoczynającym się festiwalem Restaurant Week, jako przedstawicielka redakcji Kotła. Po długiej przerwie, wywołanej epidemią, wraca nasz ulubiony festiwal kulinarny. Od 17 czerwca aż do 5 lipca najlepsze polskie restauracje zapraszają na swoje popisowe dania. Na uczestników czeka 3-daniowe menu w cenie 49 złotych, plus do tego festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz Coca Cola w cenie.

Festiwal odbywa się w około 35 miastach na terenie Polski, w 13 regionach kraju. Na liście znajdujemy: Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Podhale, Poznań, Rzeszów, Górny Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. W każdym mieście/regionie do wyboru jest lista restauracji biorących udział w Festiwalu. Szczegóły znajdziecie na stronie WWW wydarzenia. Pierwsza edycja odbyła się w 2014 roku. Jeżeli nie braliście udziału w poprzednich edycjach, to podpowiadamy, że rezerwacji dokonujemy online, wybierając restaurację i termin, korzystając ze strony: Restaurant Week. Warto się pospieszyć, gdyż stoliki szybko znikają.

CK Restauracja & Bar, Wrocław, Rynek 19

Czytaj dalej…

Sałatka z grillowanym halloumi


kategoria: sałatki
tagi: cukinia, groszek, kiełki, Kresto, migdały, olej rzepakowy, papryka, pomidory, Rapso, sałata, ser halloumi, szparagi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy są obecni miłośnicy szparagów? Ja jestem zakręcona na ich punkcie na maksa. Dziś proponuję Wam świetną sałatkę z grillowanych, sezonowych warzyw i sera halloumi. Szparagi najczęściej gotuję na parze, ale dziś sugeruję je szybko zgrillować. Po takiej obróbce są chrupiące i zachowują najwięcej wartości odżywczych. Taka sałatka może być samodzielnym daniem albo stanowić przystawkę podczas dłuższej biesiady. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania na świeżym powietrzu, ale i przygotowana w domu, na patelni grillowej.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym halloumi

Czytaj dalej…

Kocioł nr 28

(aktualizacja: 2020-09-10)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty ósmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z brzoskwiniami i morelami
  • przepisy z ziołami
  • sesja specjalna: przepisy na jedzenie z puszek
  • artykuł: Trzecie pokolenie w Młynie Skokowa
  • wywiad z Panią Z Warzywniaka
  • opowieść przesiedleńcza: Z Borysławia do Wałbrzycha – Andrzej.

W tym numerze moje przepisy to: ciasto migdałowe z morelami, kotleciki z fasoli i kaszy bulgur oraz placki ziemniaczane. Wszystkie przepisy są już na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 28, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem


kategoria: chleb
tagi: mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, oliwki, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zakwas żytni
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję Wam bardzo prosty i smaczny przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta dodałam zioła oraz oliwki, dzięki czemu chleb zyskuje bardzo na atrakcyjności. Ten podstawowy przepis możecie modyfikować o własne dodatki. Sprawdzą się tu różne pestki, orzechy, zioła czy pomidory suszone.

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

Czytaj dalej…

4 pomysły na szybkie zupy wielkanocne


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, bulion, cebula, chrzan, czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, koperek, Krakus, makaron, marchewka, śmietana, szczypior, ziemniaki, zioła, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Przed świętami Wielkiej Nocy podrzucam Wam aż cztery przepisy na świąteczne zupy. Oprócz aromatycznych żurków w trzech wariantach proponuję fantastyczną zupę chrzanową. Każdą z tych propozycji przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki użyciu produktów Krakus zaoszczędzisz czas, a przy tym przyrządzisz tradycyjne zupy, zachowując jednocześnie niezawodną jakość i pyszny smak.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Czytaj dalej…

Pasztety wielkanocne idealne na Twój stół


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, chrzan, ciecierzyca, ćwikła, czosnek, gałka muszkatołowa, jajka, Krakus, kurczak, majeranek, marchewka, masło, mleko, olej rzepakowy, pasztet, pieczarki, pietruszka, por, seler, sos sojowy, tahini, wątróbka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasztet tradycyjny czy wegetariański? Który z nich w tym roku zagości na Twoim wielkanocnym stole? Ja przygotowałam oba. Pierwszy, drobiowy, proponuję podać z chrzanem. Drugi, warzywny, idealnie dopełni delikatna ćwikła. Bez tych tradycyjnych dań i dodatków ciężko obejść się podczas nadchodzących świąt, prawda? Ja w święta sięgam po produkty Krakusa, które dają gwarancję smaku oraz wysoką jakość. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Czytaj dalej…

Klops z jajkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, czosnek, groszek, Happy Frucht, indyk, jajka, majeranek, marchewka, mięso mielone, musztarda, olej rzepakowy, Rapso, VOG
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na wielkanocne danie. Klops z jajkiem, a do tego warzywa: marchewka i groszek, dzięki czemu mięso jest delikatne i wilgotne. Danie może być elementem obiadu – podane na ciepło – lub zaserwowane na zimno jako przystawka czy dodatek do kolacji.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

Czytaj dalej…

Sałatka i torcik kanapkowy – idealne na kolację wielkanocną


kategoria: Wielkanoc
tagi: awokado, czarnuszka, czosnek, grzanki, jajka, koper, Krakus, kwiaty jadalne, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, papryka, rzodkiewka, sałata, ser pleśniowy, serek twarogowy, szczypior, tosty, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lekka sałatka czy bogaty torcik kanapkowy? A może jedno i drugie? To moje propozycje na świąteczną kolację. Oba dania przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. Ważnym elementem tych potraw są ogórki. Ja sięgnęłam po ogórki od Krakusa, które są gwarancją pysznego smaku i wysokiej jakości.

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem

Tort kanapkowy, słoik ogórki kiszone Krakus

Czytaj dalej…

Polędwiczki w sosie serowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: czosnek, gałka muszkatołowa, Il Conte di Roma, olej rzepakowy, polędwica wieprzowa, Rapso, ser pleśniowy, śmietana, szalotka, tymianek, VOG, wino
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczne danie, do tego szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są bardzo delikatne, otulone serowym kremem z lekką nutą białego wina. Możecie podać je z małymi kluseczkami, typu gnochi czy kopytkami. Dobrze pasuje do nich także makaron, np. penne. Do tego miska salaty z sosem winegret i mamy pyszny obiad.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Il Conte di Roma oraz Rapso.

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym

Czytaj dalej…

Pascha z bakaliami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, Kresto, masło, morele, pascha, pistacje, ser biały, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś kolejny tradycyjny wielkanocny przepis. Pascha – nie jest to jednak danie, które wyniosłam z domu. Ani babcie, ani mama jej nie przygotowywały. Ja poznałam ją kilka lat temu i pokochaliśmy ją. Mnóstwo bakalii i ser. To jest pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami

Czytaj dalej…

Babka cytrynowa


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, Rapso, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez tej babki nie ma Świąt Wielkanocnych w moim domu. Bardzo łatwa do przygotowania, wilgotna i bardzo aromatyczna. Nie ma możliwości, aby nie wyszła. W tym roku udekoruję ją czekoladą z otartą skórką z pomarańczy oraz kilkoma kroplami rumu. Brzmi fajnie… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Czytaj dalej…

Biała kiełbasa pieczona z warzywami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Beach Flower, cząber, czosnek, Il Conte di Roma, kiełbasa, olej rzepakowy, oliwki, papryka, papryka piri-piri, Rapso, rozmaryn, szalotka, tymianek, VOG, wino, ziemniaki, zioła
autor: Joanna Komorowska

Dziś kolejny wielkanocny klasyk, ale ze śródziemnomorskim twistem. Po jajkach faszerowanych proponuję białe kiełbaski. Upieczone wraz z ziemniakami i innymi warzywami. Dzięki ziołom i oliwkom nabierają nieco bardziej południowego charakteru. Wspaniałe jako obiad czy ciepła kolacja. Minimum pracy, a efekt naprawdę bardzo zaskakujący.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Il Conte di Roma i Rapso.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami: ziemniaki, czerwona papryka, oliwki, piri-piri, zioła

Biała kiełbasa pieczona z warzywami: ziemniaki, czerwona papryka, oliwki, piri-piri, zioła

Czytaj dalej…

Jajka z łososiem i kaparami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Il Conte di Roma, jajka, jogurt grecki, kapary, kiełki, łosoś, majonez, VOG
autor: Joanna Komorowska

Nadchodzące święta Wielkiej Nocy niewątpliwie będą inne od tych poprzednich. Wielu z nas nie spotka się z rodziną, bliskimi. Ja w tym roku przygotuję Święta w wersji minimum, skupiając się na najbliższej rodzinie. Na pewno na stole nie zabraknie faszerowanych jajek, które wszyscy bardzo lubimy. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na świąteczne śniadanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Jajka z łososiem i kaparami

Jajka z łososiem i kaparami

Czytaj dalej…

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami


kategoria: śniadanie
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, mleko, owoce goji, pestki dyni, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Te bułeczki pokochacie. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Dodatek nasion sprawia, że wystarczy odrobina ulubionego dżemu lub masła. Upiekłam je z mąki orkiszowej jasnej, bogatszej w białko niż tradycyjna mąka pszenna.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami i dżemem

Czytaj dalej…

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia


kategoria: chleb
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, orzechy, otręby, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy chleb upieczecie bez drożdży, które w obecnej sytuacji są produktem mocno deficytowym. Bardzo prosty skład i wykonanie. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do formy i upiec. Zamiast bakalii, orzechów czy pestek możecie dodać oliwki, suszone pomidory lub zioła.

Przepis pochodzi z numeru specjalnego „Pieczywo w czasach zarazy” Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się w minioną sobotę.

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

Czytaj dalej…

Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”

(aktualizacja: 2020-03-23)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Na specjalne czasy potrzebne są specjalne działania. Wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, postanowiliśmy więc w redakcji Kotła przygotować specjalny numer poświęcony samodzielnemu pieczeniu chleba, bułek i innych piekarskich atrakcji. W mediach społecznościowych widać zainteresowanie samodzielnym pieczeniem, w sklepach… nie widać drożdży ☺ – czyli ludzie pieką!

Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Kiszony miks na odporność


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kapusta pekińska, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś podrzucam bardzo szybką, łatwą kiszonkę, zwiększającą naszą odporność. U mnie po dwóch dniach jest już gotowa do zajadania się nią, bo dodałam do niej zakwasu z innej kiszonki, co przyspiesza proces kiszenia.

Kiszony miks na odporność

Czytaj dalej…

Szakszuka idealna


kategoria: śniadanie
tagi: czarnuszka, czosnek, jajka, masło klarowane, natka pietruszki, papryka ostra, pomidory, szakszuka, szalotka, szczypior, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To już czwarty przepis na szakszukę na moim blogu. (Pozostałych szukajcie pod tagiem szakszuka.) Jajka z warzywami są obecnie naszym ulubionym śniadaniem weekendowym. Szakszukę robię na różne sposoby, zastępując szpinak np. jarmużem, wykorzystuję też do niej zalegające w lodówce końcówki warzyw czy sera. Za kilkanaście dni, gdy wiosna zawita już do Polski, zapewne obok pomidorów na patelni wyląduje też młoda pokrzywa, która jest doskonałym zamiennikiem szpinaku lub jarmużu.

Szakszuka na patelni, jajka, pomidory, szalotka, szpinak, szczypior, ostra papryczka, czarnuszka

Czytaj dalej…

Mleko ze słonecznika


kategoria: dodatki
tagi: Magazyn Kocioł, mleko roślinne, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy przepis dedykuję głównie weganom oraz osobom, które tak jak ja, poszukują nowych smaków i nowych pomysłów na to, aby samodzielnie przygotowywać półprodukty do dalszego ich wykorzystania w potrawach. Proponuję samodzielne przygotowanie mleka słonecznikowego. Takie własne mleko jest o wiele smaczniejsze i tańsze niż to ze sklepu i ma – co dla mnie jest ważne – bardzo prosty skład, w którym nie ma konserwantów i innych niespodzianek. Z podanych proporcji wychodzi bardzo aromatyczne, nie rozwodnione. Dla mnie idealne do kawy. ☺ Pestki słonecznika można zastąpić ulubionymi orzechami, migdałami czy płatkami owsianymi. Orzechy lub migdały warto wcześniej zblanszować.

Pozostałe po wyciśnięciu mleka wytłoki proponuję używać do zagęszczania zup, sosów, koktajli, czy jako dodatek do wypieków.

Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pestkami”.

Mleko roślinne ze słonecznika nalewane do kawy z dzbanuszka

Czytaj dalej…

Kapusta z fasolą


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, czosnek, fasola, kapusta kiszona, Magazyn Kocioł, majeranek, wegańskie, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

W Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł publikujemy opowieści przesiedleńcze, bazując na relacjach naszych babć, dziadków, cioć czy wujków. Zawsze takiej opowieści towarzyszy kilka dań kuchni dolnośląskiej, które albo pochodzą właśnie z tych opowieści, albo z innych źródeł, do których mamy dostęp. To jest właśnie taki tradycyjny przepis, który dostosowałam do wymagań naszej rodziny, czyli… nie użyłam boczku. ☺ Przepis ten jest szybki, bardzo prosty i smaczny – połączenie kapusty kiszonej, fasoli i ziemniaków. Moja rodzina bardzo lubi takie dania. Już niebawem na naszych stołach będą królowały lżejsze, wiosenne i letnie dania – teraz jest ostatni moment na taki zimowy posiłek.

Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy dolnośląskie”.

Kapusta z fasolą i ziemniakami nalewane do kawy z dzbanuszka

Czytaj dalej…

Strona 4 z 24 << >>