Hiszpański wieczór przy zachodzie słońca


kategoria: recenzje
tagi: gorgonzola, jogurt grecki, ser feta, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Dziś mi już więcej nic potrzeba! Kieliszek schłodzonego hiszpańskiego, wytrawnego wina i szybka oraz mega smaczna przekąska. Od kilkunastu dni jest bardzo gorąco i dopiero przy zachodzie słońca można spokojnie usiąść na tarasie. Gotowanie zmniejszyłam do minimum. Obecnie na naszym stole królują świeże owoce, warzywa, sery i orzechy. Dziś, na dobry początek weekendu, mała uczta z mężem i córkami! 😊

Hiszpański stół, uczta, butelka wina Valmiñor Albariño, krakersy Daveiga Mariñeiras, pasta serowa

Czytaj dalej…

Malinowe bułeczki rosnące nocą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, maliny, masło, mleko, sezam, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam kilka podejść do ciasta drożdżowego, które wyrasta w nocy. Próbowałam, próbowałam i nareszcie mogę się z Wami podzielić naprawdę dobrym przepisem. Bułeczki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A to wszystko dzięki długiej, powolnej fermentacji, żółtkom i maśle. Do ich przygotowania użyłam też zdecydowanie mniej drożdży niż standardowo. Dzięki temu nie wyczuwamy drożdży w upieczonych bułeczkach.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack oraz Kresto.

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Czytaj dalej…

Domowe kiszonki które leczą – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: fasolka szparagowa
autor: Joanna Komorowska

Dziś chcę podzielić się z Wami moją najnowszą lekturą – „Domowe kiszonki które leczą” autorstwa Ewy Sypnik­‑Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki­‑Jendrzejewskiej. Autorki to dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Na fali mody na zdrowie przyszła kolej na kiszonki. A że kiszonki są zdrowe, to wiedzą wszyscy czytelnicy mojego bloga. Od samego początku zachęcam Was do kiszenia, zwracam uwagę na walory zdrowotne i smakowe kiszonek. Zawierają one witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Łatwo, przy zachowaniu kilku zasad, przygotowuje się je samodzielnie w domu. Nie trzeba skomplikowanych urządzeń czy umiejętności, by zamknąć w słoiku choć odrobinę lata.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.

Kiszona fasolka szparagowa, książka „Domowe kiszonki które leczą”

Czytaj dalej…

Łatwy chleb pszenny z ziarnami


kategoria: chleb
tagi: Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, pestki dyni, Rapso, siemię lniane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten pszenny chleb na drożdżach piekę przemiennie z chlebem żytnim na zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Nie trzeba ciasta specjalnie długo wyrabiać, więcej tu czekania niż samej pracy. Polecam nawet osobom mniej biegłym w sztuce wypieku pieczywa. Wzbogacenie o ziarenka podnosi walory zdrowotne wypieku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Łatwy chleb pszenny z ziarnami

Czytaj dalej…

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi


kategoria: kanapki
tagi: Kresto, nektarynka, olej rzepakowy, orzechy, orzechy brazylijskie, Rapso, ser pleśniowy, szalotka, VOG, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moje córki jeszcze nie dorosły do takiego połączenia smaków. Natomiast wszyscy dorośli, którzy u mnie je zajadali, zgodnie stwierdzili, że lubią, że smakują i że ekstra. Czy to prawda – musicie sami sprawdzić! Ale smażone nektaryny, ser blue i orzechy brazylijskie to połączenie sprawdzone i niezawodne. Dołóżcie dobre pieczywo, zioła, olej (i lampkę schłodzonego białego wina) i szybka kolacja na wypasie gotowa. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Czytaj dalej…

Podpłomyki z hummusem


kategoria: dodatki
tagi: ciecierzyca, cytryna, czosnek, Happy Frucht, hummus, Kresto, kumin, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To bodaj drugi przepis na hummus u mnie na blogu, ale tym razem podaję go wraz z propozycją jego podania. Proponuję przygotować do niego polską pizzę – czyli podpłomyki. Tak, tak, mamy coś takiego. 😊 Wystarczy mąka, woda, sól i patelnia lub piekarnik. Kilka minut i gotowe. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji, które proponuję uzupełnić sezonowymi warzywami i ziołami.

Co do podpłomyków, to mam wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia, z nadwyżki ciasta pierogowego, piekła je na blasze pieca węglowego. Wspaniały aromat unosił się w domu jeszcze przez kilka godzin. Proponuję o tym triku pamiętać, gdy zostanie nam więcej ciasta pierogowego lub gdy po prostu nie mamy w domu pieczywa.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Kresto oraz Rapso.

Podpłomyki z hummusem

Podpłomyki z hummusem

Czytaj dalej…

Wegański sos boloński


kategoria: obiad
tagi: bazylia, cebula, cząber, czosnek, Happy Frucht, olej rzepakowy, oregano, papryka, passata pomidorowa, Rapso, rozmaryn, seler naciowy, soczewica, tymianek, VOG, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kiedy prawie całkowicie wyeliminowaliśmy z naszej kuchni mięso, od wtedy ten sos ląduje z makaronem na naszych talerzach. Bardzo aromatyczny i smaczny sos warzywny z soczewicą. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przygotowania. Można ugotować go więcej, a zapas poprzelewać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, a po ostygnięciu chowamy do lodówki i mamy gotowy sos na zapas, wystarczy ugotować makaron. Sos ten wykorzystuję także do wege-lasagne. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Wegański sos boloński

Wegański sos boloński

Czytaj dalej…

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur


kategoria: obiad
tagi: cebula, czosnek, fasola, jajka, kasza, kasza bulgur, Magazyn Kocioł, majeranek, natka pietruszki, olej rzepakowy, otręby, sos sojowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy lubicie kotlety z warzyw? Proponuję bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z fasoli z puszki i kaszy bulgur. Ja przygotowuję ich zazwyczaj sporo, zjadamy je na obiad z warzywami, a potem na zimno, solo, w kanapkach i sałatkach. Znikają szybko, bo są naprawdę fajne, sycące i niejeden zagorzały miłośnik mięsa nimi nie pogardzi.

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w dziale „Przepisy z puszek”.

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Czytaj dalej…

Ciasto migdałowe z morelami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, jajka, Magazyn Kocioł, mąka migdałowa, morele, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przedstawiam bardzo proste i smaczne ciasto. Upiekłam je na bazie mąki z mielonych migdałów, całkowicie rezygnując z dodania mąki tradycyjnej. Akurat ja i moja rodzina nie musimy unikać glutenu, ale ciasta na mąkach orzechowych lubimy bardzo. Są delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i – co ważne – bardziej odżywcze niż pieczone w sposób tradycyjny. Ubite jajka z cukrem dają nam sztywną bazę do ciasta. Ja dodałam truskawki i morele, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi miękkimi owocami. Ciasto jest smaczne w dniu upieczenia, jak i w dniu następnym, jeśli wcześniej nie zniknie… 😊

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca.

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

Czytaj dalej…

Bruschetta z grillowanymi pomidorami


kategoria: grill
tagi: bazylia, czarnuszka, Kresto, migdały, natka pietruszki, ogórek, olej rzepakowy, pomidory, Rapso, rzodkiewka, ser kozi, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiący chleb połączony z grillowanymi pomidorami, do tego ser oraz kruche migdały i aromatyczne zioła. Moja rodzina bardzo lubi ten rodzaj kanapek. Poza sezonem grillowym często przygotowujemy je na patelni grillowej. Zużywam wtedy najczęściej już nieco podeschnięte pieczywo, które zostało z poprzednich dni, a dodaję to, co mam w lodówce. Za każdym razem uzyskuję w ten sposób nowe połączenia smakowe. Takie danie jest idealne na śniadanie, kolację, czy jako przystawka podczas grillowej uczty.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Bruschetta z grillowanymi pomidorami

Czytaj dalej…

Marynaty grillowe do mięs


kategoria: dodatki
tagi: Beach Flower, cytryna, cząber, czosnek, musztarda, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, papryka ostra, piwo, Rapso, rozmaryn, sos sojowy, tymianek, VOG
autor: Joanna Komorowska

Mam dziś coś dla miłośników dań mięsnych z grilla. Trzy proste marynaty, dzięki którym mięso będzie aromatyczne i kruche. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Zamknięte w szczelnym opakowaniu (miska z wieczkiem, pudełko, czy np. woreczek) przechowujemy w lodówce. Dobrze jest całość kilka razy zamieszać, aby dokładnie otoczyć wszystkie części mięsa. Przed zamarynowaniem mięso porcjujemy. Podczas grillowania proponuję mięso smarować kilkakrotnie pozostałym sosem. Np. przy pomocy pędzelka.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower oraz Rapso.

Marynaty grillowe do mięs

Czytaj dalej…

Restaurant Week Wrocław – CK Restauracja


kategoria: recenzje
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

W piątkowy wieczór kończącego się weekendu miałam przyjemność testować menu restauracji CK Restauracja & Bar przed rozpoczynającym się festiwalem Restaurant Week, jako przedstawicielka redakcji Kotła. Po długiej przerwie, wywołanej epidemią, wraca nasz ulubiony festiwal kulinarny. Od 17 czerwca aż do 5 lipca najlepsze polskie restauracje zapraszają na swoje popisowe dania. Na uczestników czeka 3-daniowe menu w cenie 49 złotych, plus do tego festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz Coca Cola w cenie.

Festiwal odbywa się w około 35 miastach na terenie Polski, w 13 regionach kraju. Na liście znajdujemy: Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Podhale, Poznań, Rzeszów, Górny Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. W każdym mieście/regionie do wyboru jest lista restauracji biorących udział w Festiwalu. Szczegóły znajdziecie na stronie WWW wydarzenia. Pierwsza edycja odbyła się w 2014 roku. Jeżeli nie braliście udziału w poprzednich edycjach, to podpowiadamy, że rezerwacji dokonujemy online, wybierając restaurację i termin, korzystając ze strony: Restaurant Week. Warto się pospieszyć, gdyż stoliki szybko znikają.

CK Restauracja & Bar, Wrocław, Rynek 19

Czytaj dalej…

Sałatka z grillowanym halloumi


kategoria: sałatki
tagi: cukinia, groszek, kiełki, Kresto, migdały, olej rzepakowy, papryka, pomidory, Rapso, sałata, ser halloumi, szparagi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy są obecni miłośnicy szparagów? Ja jestem zakręcona na ich punkcie na maksa. Dziś proponuję Wam świetną sałatkę z grillowanych, sezonowych warzyw i sera halloumi. Szparagi najczęściej gotuję na parze, ale dziś sugeruję je szybko zgrillować. Po takiej obróbce są chrupiące i zachowują najwięcej wartości odżywczych. Taka sałatka może być samodzielnym daniem albo stanowić przystawkę podczas dłuższej biesiady. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania na świeżym powietrzu, ale i przygotowana w domu, na patelni grillowej.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym halloumi

Czytaj dalej…

Kocioł nr 28

(aktualizacja: 2020-09-10)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty ósmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z brzoskwiniami i morelami
  • przepisy z ziołami
  • sesja specjalna: przepisy na jedzenie z puszek
  • artykuł: Trzecie pokolenie w Młynie Skokowa
  • wywiad z Panią Z Warzywniaka
  • opowieść przesiedleńcza: Z Borysławia do Wałbrzycha – Andrzej.

W tym numerze moje przepisy to: ciasto migdałowe z morelami, kotleciki z fasoli i kaszy bulgur oraz placki ziemniaczane. Wszystkie przepisy są już na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 28, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem


kategoria: chleb
tagi: mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, oliwki, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zakwas żytni
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję Wam bardzo prosty i smaczny przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta dodałam zioła oraz oliwki, dzięki czemu chleb zyskuje bardzo na atrakcyjności. Ten podstawowy przepis możecie modyfikować o własne dodatki. Sprawdzą się tu różne pestki, orzechy, zioła czy pomidory suszone.

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

Czytaj dalej…

4 pomysły na szybkie zupy wielkanocne


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, bulion, cebula, chrzan, czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, koperek, Krakus, makaron, marchewka, śmietana, szczypior, ziemniaki, zioła, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Przed świętami Wielkiej Nocy podrzucam Wam aż cztery przepisy na świąteczne zupy. Oprócz aromatycznych żurków w trzech wariantach proponuję fantastyczną zupę chrzanową. Każdą z tych propozycji przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki użyciu produktów Krakus zaoszczędzisz czas, a przy tym przyrządzisz tradycyjne zupy, zachowując jednocześnie niezawodną jakość i pyszny smak.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Czytaj dalej…

Pasztety wielkanocne idealne na Twój stół


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, chrzan, ciecierzyca, ćwikła, czosnek, gałka muszkatołowa, jajka, Krakus, kurczak, majeranek, marchewka, masło, mleko, olej rzepakowy, pasztet, pieczarki, pietruszka, por, seler, sos sojowy, tahini, wątróbka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasztet tradycyjny czy wegetariański? Który z nich w tym roku zagości na Twoim wielkanocnym stole? Ja przygotowałam oba. Pierwszy, drobiowy, proponuję podać z chrzanem. Drugi, warzywny, idealnie dopełni delikatna ćwikła. Bez tych tradycyjnych dań i dodatków ciężko obejść się podczas nadchodzących świąt, prawda? Ja w święta sięgam po produkty Krakusa, które dają gwarancję smaku oraz wysoką jakość. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Czytaj dalej…

Klops z jajkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, czosnek, groszek, Happy Frucht, indyk, jajka, majeranek, marchewka, mięso mielone, musztarda, olej rzepakowy, Rapso, VOG
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na wielkanocne danie. Klops z jajkiem, a do tego warzywa: marchewka i groszek, dzięki czemu mięso jest delikatne i wilgotne. Danie może być elementem obiadu – podane na ciepło – lub zaserwowane na zimno jako przystawka czy dodatek do kolacji.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

Czytaj dalej…

Sałatka i torcik kanapkowy – idealne na kolację wielkanocną


kategoria: Wielkanoc
tagi: awokado, czarnuszka, czosnek, grzanki, jajka, koper, Krakus, kwiaty jadalne, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, papryka, rzodkiewka, sałata, ser pleśniowy, serek twarogowy, szczypior, tosty, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lekka sałatka czy bogaty torcik kanapkowy? A może jedno i drugie? To moje propozycje na świąteczną kolację. Oba dania przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. Ważnym elementem tych potraw są ogórki. Ja sięgnęłam po ogórki od Krakusa, które są gwarancją pysznego smaku i wysokiej jakości.

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem

Tort kanapkowy, słoik ogórki kiszone Krakus

Czytaj dalej…

Polędwiczki w sosie serowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: czosnek, gałka muszkatołowa, Il Conte di Roma, olej rzepakowy, polędwica wieprzowa, Rapso, ser pleśniowy, śmietana, szalotka, tymianek, VOG, wino
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczne danie, do tego szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są bardzo delikatne, otulone serowym kremem z lekką nutą białego wina. Możecie podać je z małymi kluseczkami, typu gnochi czy kopytkami. Dobrze pasuje do nich także makaron, np. penne. Do tego miska salaty z sosem winegret i mamy pyszny obiad.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Il Conte di Roma oraz Rapso.

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym

Czytaj dalej…

Strona 4 z 24 << >>