Hiszpański wieczór przy zachodzie słońca
21 sierpnia 2020
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Dziś mi już więcej nic potrzeba! Kieliszek schłodzonego hiszpańskiego, wytrawnego wina i szybka oraz mega smaczna przekąska. Od kilkunastu dni jest bardzo gorąco i dopiero przy zachodzie słońca można spokojnie usiąść na tarasie. Gotowanie zmniejszyłam do minimum. Obecnie na naszym stole królują świeże owoce, warzywa, sery i orzechy. Dziś, na dobry początek weekendu, mała uczta z mężem i córkami! 😊
Malinowe bułeczki rosnące nocą
20 sierpnia 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Miałam kilka podejść do ciasta drożdżowego, które wyrasta w nocy. Próbowałam, próbowałam i nareszcie mogę się z Wami podzielić naprawdę dobrym przepisem. Bułeczki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A to wszystko dzięki długiej, powolnej fermentacji, żółtkom i maśle. Do ich przygotowania użyłam też zdecydowanie mniej drożdży niż standardowo. Dzięki temu nie wyczuwamy drożdży w upieczonych bułeczkach.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack oraz Kresto.
Domowe kiszonki które leczą – recenzja
18 sierpnia 2020
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Dziś chcę podzielić się z Wami moją najnowszą lekturą – „Domowe kiszonki które leczą” autorstwa Ewy Sypnik‑Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki‑Jendrzejewskiej. Autorki to dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Na fali mody na zdrowie przyszła kolej na kiszonki. A że kiszonki są zdrowe, to wiedzą wszyscy czytelnicy mojego bloga. Od samego początku zachęcam Was do kiszenia, zwracam uwagę na walory zdrowotne i smakowe kiszonek. Zawierają one witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Łatwo, przy zachowaniu kilku zasad, przygotowuje się je samodzielnie w domu. Nie trzeba skomplikowanych urządzeń czy umiejętności, by zamknąć w słoiku choć odrobinę lata.
Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.
Łatwy chleb pszenny z ziarnami
4 sierpnia 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Ten pszenny chleb na drożdżach piekę przemiennie z chlebem żytnim na zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Nie trzeba ciasta specjalnie długo wyrabiać, więcej tu czekania niż samej pracy. Polecam nawet osobom mniej biegłym w sztuce wypieku pieczywa. Wzbogacenie o ziarenka podnosi walory zdrowotne wypieku.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi
3 sierpnia 2020
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Moje córki jeszcze nie dorosły do takiego połączenia smaków. Natomiast wszyscy dorośli, którzy u mnie je zajadali, zgodnie stwierdzili, że lubią, że smakują i że ekstra. Czy to prawda – musicie sami sprawdzić! Ale smażone nektaryny, ser blue i orzechy brazylijskie to połączenie sprawdzone i niezawodne. Dołóżcie dobre pieczywo, zioła, olej (i lampkę schłodzonego białego wina) i szybka kolacja na wypasie gotowa. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Podpłomyki z hummusem
30 lipca 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
To bodaj drugi przepis na hummus u mnie na blogu, ale tym razem podaję go wraz z propozycją jego podania. Proponuję przygotować do niego polską pizzę – czyli podpłomyki. Tak, tak, mamy coś takiego. 😊 Wystarczy mąka, woda, sól i patelnia lub piekarnik. Kilka minut i gotowe. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji, które proponuję uzupełnić sezonowymi warzywami i ziołami.
Co do podpłomyków, to mam wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia, z nadwyżki ciasta pierogowego, piekła je na blasze pieca węglowego. Wspaniały aromat unosił się w domu jeszcze przez kilka godzin. Proponuję o tym triku pamiętać, gdy zostanie nam więcej ciasta pierogowego lub gdy po prostu nie mamy w domu pieczywa.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Kresto oraz Rapso.
Wegański sos boloński
29 lipca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Od kiedy prawie całkowicie wyeliminowaliśmy z naszej kuchni mięso, od wtedy ten sos ląduje z makaronem na naszych talerzach. Bardzo aromatyczny i smaczny sos warzywny z soczewicą. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przygotowania. Można ugotować go więcej, a zapas poprzelewać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, a po ostygnięciu chowamy do lodówki i mamy gotowy sos na zapas, wystarczy ugotować makaron. Sos ten wykorzystuję także do wege-lasagne. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.
Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur
17 lipca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Czy lubicie kotlety z warzyw? Proponuję bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z fasoli z puszki i kaszy bulgur. Ja przygotowuję ich zazwyczaj sporo, zjadamy je na obiad z warzywami, a potem na zimno, solo, w kanapkach i sałatkach. Znikają szybko, bo są naprawdę fajne, sycące i niejeden zagorzały miłośnik mięsa nimi nie pogardzi.
Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w dziale „Przepisy z puszek”.
Ciasto migdałowe z morelami
15 lipca 2020
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Przedstawiam bardzo proste i smaczne ciasto. Upiekłam je na bazie mąki z mielonych migdałów, całkowicie rezygnując z dodania mąki tradycyjnej. Akurat ja i moja rodzina nie musimy unikać glutenu, ale ciasta na mąkach orzechowych lubimy bardzo. Są delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i – co ważne – bardziej odżywcze niż pieczone w sposób tradycyjny. Ubite jajka z cukrem dają nam sztywną bazę do ciasta. Ja dodałam truskawki i morele, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi miękkimi owocami. Ciasto jest smaczne w dniu upieczenia, jak i w dniu następnym, jeśli wcześniej nie zniknie… 😊
Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca.
Bruschetta z grillowanymi pomidorami
30 czerwca 2020
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Chrupiący chleb połączony z grillowanymi pomidorami, do tego ser oraz kruche migdały i aromatyczne zioła. Moja rodzina bardzo lubi ten rodzaj kanapek. Poza sezonem grillowym często przygotowujemy je na patelni grillowej. Zużywam wtedy najczęściej już nieco podeschnięte pieczywo, które zostało z poprzednich dni, a dodaję to, co mam w lodówce. Za każdym razem uzyskuję w ten sposób nowe połączenia smakowe. Takie danie jest idealne na śniadanie, kolację, czy jako przystawka podczas grillowej uczty.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Marynaty grillowe do mięs
28 czerwca 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Mam dziś coś dla miłośników dań mięsnych z grilla. Trzy proste marynaty, dzięki którym mięso będzie aromatyczne i kruche. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Zamknięte w szczelnym opakowaniu (miska z wieczkiem, pudełko, czy np. woreczek) przechowujemy w lodówce. Dobrze jest całość kilka razy zamieszać, aby dokładnie otoczyć wszystkie części mięsa. Przed zamarynowaniem mięso porcjujemy. Podczas grillowania proponuję mięso smarować kilkakrotnie pozostałym sosem. Np. przy pomocy pędzelka.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower oraz Rapso.
Restaurant Week Wrocław – CK Restauracja
14 czerwca 2020
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
W piątkowy wieczór kończącego się weekendu miałam przyjemność testować menu restauracji CK Restauracja & Bar przed rozpoczynającym się festiwalem Restaurant Week, jako przedstawicielka redakcji Kotła. Po długiej przerwie, wywołanej epidemią, wraca nasz ulubiony festiwal kulinarny. Od 17 czerwca aż do 5 lipca najlepsze polskie restauracje zapraszają na swoje popisowe dania. Na uczestników czeka 3-daniowe menu w cenie 49 złotych, plus do tego festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz Coca Cola w cenie.
Festiwal odbywa się w około 35 miastach na terenie Polski, w 13 regionach kraju. Na liście znajdujemy: Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Podhale, Poznań, Rzeszów, Górny Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. W każdym mieście/regionie do wyboru jest lista restauracji biorących udział w Festiwalu. Szczegóły znajdziecie na stronie WWW wydarzenia. Pierwsza edycja odbyła się w 2014 roku. Jeżeli nie braliście udziału w poprzednich edycjach, to podpowiadamy, że rezerwacji dokonujemy online, wybierając restaurację i termin, korzystając ze strony: Restaurant Week. Warto się pospieszyć, gdyż stoliki szybko znikają.
Sałatka z grillowanym halloumi
8 czerwca 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Czy są obecni miłośnicy szparagów? Ja jestem zakręcona na ich punkcie na maksa. Dziś proponuję Wam świetną sałatkę z grillowanych, sezonowych warzyw i sera halloumi. Szparagi najczęściej gotuję na parze, ale dziś sugeruję je szybko zgrillować. Po takiej obróbce są chrupiące i zachowują najwięcej wartości odżywczych. Taka sałatka może być samodzielnym daniem albo stanowić przystawkę podczas dłuższej biesiady. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania na świeżym powietrzu, ale i przygotowana w domu, na patelni grillowej.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Kocioł nr 28
8 czerwca 2020
(aktualizacja: 2020-09-10)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty ósmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z brzoskwiniami i morelami
- przepisy z ziołami
- sesja specjalna: przepisy na jedzenie z puszek
- artykuł: Trzecie pokolenie w Młynie Skokowa
- wywiad z Panią Z Warzywniaka
- opowieść przesiedleńcza: Z Borysławia do Wałbrzycha – Andrzej.
W tym numerze moje przepisy to: ciasto migdałowe z morelami, kotleciki z fasoli i kaszy bulgur oraz placki ziemniaczane. Wszystkie przepisy są już na blogu.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem
10 maja 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Dziś proponuję Wam bardzo prosty i smaczny przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta dodałam zioła oraz oliwki, dzięki czemu chleb zyskuje bardzo na atrakcyjności. Ten podstawowy przepis możecie modyfikować o własne dodatki. Sprawdzą się tu różne pestki, orzechy, zioła czy pomidory suszone.
4 pomysły na szybkie zupy wielkanocne
11 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Przed świętami Wielkiej Nocy podrzucam Wam aż cztery przepisy na świąteczne zupy. Oprócz aromatycznych żurków w trzech wariantach proponuję fantastyczną zupę chrzanową. Każdą z tych propozycji przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki użyciu produktów Krakus zaoszczędzisz czas, a przy tym przyrządzisz tradycyjne zupy, zachowując jednocześnie niezawodną jakość i pyszny smak.
Pasztety wielkanocne idealne na Twój stół
10 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Pasztet tradycyjny czy wegetariański? Który z nich w tym roku zagości na Twoim wielkanocnym stole? Ja przygotowałam oba. Pierwszy, drobiowy, proponuję podać z chrzanem. Drugi, warzywny, idealnie dopełni delikatna ćwikła. Bez tych tradycyjnych dań i dodatków ciężko obejść się podczas nadchodzących świąt, prawda? Ja w święta sięgam po produkty Krakusa, które dają gwarancję smaku oraz wysoką jakość. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.
Klops z jajkiem
10 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Kolejny przepis na wielkanocne danie. Klops z jajkiem, a do tego warzywa: marchewka i groszek, dzięki czemu mięso jest delikatne i wilgotne. Danie może być elementem obiadu – podane na ciepło – lub zaserwowane na zimno jako przystawka czy dodatek do kolacji.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.
Sałatka i torcik kanapkowy – idealne na kolację wielkanocną
9 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Lekka sałatka czy bogaty torcik kanapkowy? A może jedno i drugie? To moje propozycje na świąteczną kolację. Oba dania przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. Ważnym elementem tych potraw są ogórki. Ja sięgnęłam po ogórki od Krakusa, które są gwarancją pysznego smaku i wysokiej jakości.
Polędwiczki w sosie serowym
9 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Bardzo smaczne danie, do tego szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są bardzo delikatne, otulone serowym kremem z lekką nutą białego wina. Możecie podać je z małymi kluseczkami, typu gnochi czy kopytkami. Dobrze pasuje do nich także makaron, np. penne. Do tego miska salaty z sosem winegret i mamy pyszny obiad.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Il Conte di Roma oraz Rapso.