Sałatka z grzankami i pomarańczem


kategoria: sałatki
tagi: czarnuszka, groszek, grzanki, jajka, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, papryka, pestki dyni, pomarańcza, Rapso, sałata, ser pleśniowy, słonecznik, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiące grzanki, ser pleśniowy, jajko, warzywa, pestki i pomarańcze. Ja dziś nie potrzebuję chyba już nic więcej. ☺ Bardzo przyjemne połączenie smaków i konsystencji. Do tego bardzo sycące.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Sałatka z grzankami, serem pleśniowym, groszkiem, pestkami i pomarańczem

Czytaj dalej…

Kocioł nr 27

(aktualizacja: 2020-03-11)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty siódmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy ze szparagami
  • przepisy z pestkami
  • sesja specjalna: jajka
  • artykuł o Vegeshot, manufakturze wegańskich zdrowych shotów i zakwasu z buraków
  • wywiad z… ze mną i moim Rafałem ☺
  • opowieść przesiedleńcza tym razem też z mojej rodziny – o babci Zosi i dziadku Janku opowiada moja mama Bożena.

W tym numerze moje przepisy to: mleko ze słonecznika (w przepisach pestkowych) i kapusta z fasolą (w daniach dolnośląskich).

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 27, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Fit sałatka z grilowanym indykiem


kategoria: sałatki
tagi: cebula, czosnek, grzanki, indyk, kapary, kiełki, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, pestki dyni, pomarańcza, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sezam, siemię lniane, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG
autor: Joanna Komorowska

Wraz z nadejściem cieplejszych dni w mojej kuchni zaczęły się pojawiać lżejsze dania. Czas przygotować się na lato, wszak lżejsze ubrania czekają! ☺ Dziś proponuję Wam mega smaczną, szybką sałatkę, która spodoba się Tobie, partnerowi czy dzieciom. Taki posiłek możecie przygotować wieczorem, zapakować do pudełka i macie gotowy posiłek do spałaszowania np. na lunch w pracy, czy w szkole. Grzanki zachęcam do spakowania oddzielnie. Dodane do pudełka przez noc mogą nieprzyjemnie nasiąknąć sokami z sałatki.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia fit sałatki z grilowanym indykiem

Czytaj dalej…

Zupa jarzynowa, zabielana


kategoria: zupa
tagi: brukselka, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, kalafior, koper, marchewka, pietruszka, por, seler, szczypior, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

To jest chyba moja ulubiona zimowa zupa zgodna z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Jest tak dobra, że gotuję ją normalnie na co dzień dla całej rodziny. Córki i mąż zajadają się nią i nie brakuje im w niej ziemniaków czy makaronu. Zmiksowane warzywa dają zupie specyficznego, aromatycznego smaku, oraz sytości. W innych wariantach, bardziej wiosennych można dodać kalarepkę, szpinak czy szparagi. Jeśli nie jesteśmy na poście, możemy zupę wzbogacić odrobiną dobrej oliwy.

Fotografia zupy jarzynowej, zabielanej (post dr Dąbrowskiej)

Czytaj dalej…

Czosnek kiszony

(aktualizacja: 2021-02-01)
kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, Magazyn Kocioł, papryka ostra, rozmaryn, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Na Nowy Rok podrzucam Wam przepis na kolejną kiszonkę – aromatyczny czosnek. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a czosnek z dodatkiem rozmarynu i ostrej papryki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, sałatek. Spożywanie jednego surowego ząbka czosnku oraz wypicie odrobiny soku spod kiszonki przyczyni się do zwiększenia waszej odporności. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego już roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z czosnkiem”.

Fotografia czosnku kiszonego

Czytaj dalej…

Witajcie w 2020 roku

(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2020 roku! Czas szybko mija, z wiekiem jakby coraz szybciej… Minął nam więc szybko rok 2019. Dla bloga to rok udany – znowu udało się nam przygotować dla Was i opublikować sporo przepisów, więcej nawet niż w rekordowym roku 2018! Przekonajcie się zaglądając do archiwum.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – są przepisy dla wegan (szukajcie po tagu wegańskie), wegetarian (tag wegetariańskie), dla siebie znajdą też coś osoby po prostu dbające o linię (dietetyczne). Ale nie zapominamy też o mięsożernych, choć ostatnio przepisów mięsnych u nas mniej, z powodów, które Joanna opisała w jednym z tekstów na „Świeżym Starcie”, portalu Liebherra, na którym znajdziecie porady kulinarne i nie tylko.

Mozaika fotografii z bloga Apetyt Na Kuchnię z roku 2019

Czytaj dalej…

Kompot wigilijny z suszu


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: anyż, Boże Narodzenie, cynamon, jabłka, Kresto, miód, morele, pomarańcza, rum, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W tym roku odczarowałam kompot z suszu. Podchodziłam do niego już w poprzednich latach, ale dodanie wędzonych owoców powodowało, że rodzinie po prostu nie smakował. W tym roku postanowiłam przygotować go inaczej. Do suszonych owoców dodałam aromatyczne przyprawy i rum. Dzięki czemu mój kompot jest mega aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Czytaj dalej…

Masa makowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, Kresto, mak, masło, migdały, miód, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

W sklepach z łatwością kupicie gotowe masy makowe. Ja jednak zachęcam do przygotowania jej samemu. Wypieki z taką domową masą makową mogą być smaczniejsze, a satysfakcja z własnej produkcji jest nie do przecenienia. Zwłaszcza, gdy uda nam się zmotywować do pomocy rodzinę. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia masy makowej

Fotografia masy makowej

Czytaj dalej…

Miodownik z orzechami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, budyń, cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kajmak, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, mleko, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To ostatnie ciasto, które przygotowałam dla Was na nadchodzące Święta. Nie ma co ukrywać – to dosyć pracochłonny przepis, ale wart poświęcenia mu uwagi. Na pewno nie jest to ciasto na co dzień, raczej na wyjątkowe okazje.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia miodownika z orzechami

Czytaj dalej…

Keks


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Keks z bakaliami to ciasto, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. Nie było tradycji przygotowywania go w moim rodzinnym domu. Teraz przygotowuję go raz w roku – na Boże Narodzenie. I obok niewątpliwych walorów smakowych dostarcza nam bardzo dużo dobrych składników z bakalii i orzechów, które do niego dodajemy. Moja wersja jest nimi napakowana na maksa. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia Keks

Czytaj dalej…

Mincemeat


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, imbir, Kresto, mandarynka, miód, morele, rodzynki, rum, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, wino, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Mincemeat to brytyjska specjalność przypominająca marmoladę, przygotowywana zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym. W skład mincemeat wchodzą m.in.: żurawina, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, aromatyczne przyprawy, miód. Idealnie sprawdza się jako nadzienie tart czy kruchych ciasteczek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia mincemeat

Czytaj dalej…

Karp wędzony w herbacie


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: cebula, cytryna, herbata, karp, Magazyn Kocioł, papryka piri-piri, rozmaryn, ryba, ryż
autor: Joanna Komorowska

Czy wiecie, że możecie w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób urządzić mini-wędzarnię? Dziś proponuję wam uwędzenie karpia! Można podawać go na ciepło lub na chłodno. A w podobny sposób możecie przygotować także sery lub mięso. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Przepis ten znajdziecie w sekcji „Przepisy z herbatą”.

Fotografia karpia wędzonego w herbacie

Czytaj dalej…

Piernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, miód, mleko, orzechy, orzechy włoskie, piernik, powidła, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez piernika trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mój przepis na piernik niedojrzewający jest szybki i łatwy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i elegancki. Upiekłam go w okrągłej tortowej formie, dzięki czemu jest cieńszy, łatwiejszy w pokrojeniu. Przełożyłam go tradycyjnie powidłami śliwkowymi, polałam gorzką czekoladą. Dodane bakalie dopełniają całości. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia piernika z bakaliami

Czytaj dalej…

Barszczyk ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, ciasto francuskie, grzyby, jajka, kapusta kiszona, kminek, Krakus, majeranek, masło klarowane, pieczarki, prawdziwki, rozmaryn, szpinak, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Krokiety, paszteciki czy pieczone pierogi to nieodzowny dodatek do czystego barszczu. Farsz, który zazwyczaj używamy do nich, czyli grzyby i kapusta kiszona, wzbogaciłam w swoim przepisie o świeży szpinak i zawinęłam to w ciasto francuskie. Rulon ciasta pokroiłam w plastry i upiekłam. Daje nam to szybki i bardzo smaczny dodatek do tradycyjnej zupy wigilijnej.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia barszczyku ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem

Czytaj dalej…

Sernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, budyń, Gold Pack, jajka, Kresto, masło, orzechy, orzechy włoskie, rodzynki, ser biały, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Sernik – ulubione ciasto mego męża. ☺ W okresie letnim zazwyczaj robię je w wersji na zimno, z owocami sezonowymi i galaretkami. Teraz, w okresie zimowym, świątecznym, przerzucamy się na serniki pieczone. Zachęcam do przygotowania sernika z sera mielonego samodzielnie. Dla nas ta wersja jest smaczniejsza niż ta, której bazą jest gotowy ser mielony w wiaderku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia sernika z bakaliami

Czytaj dalej…

Sałatka z łososiem i serem pleśniowym


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, czosnek, jajka, jogurt grecki, koperek, Krakus, kukurydza, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, papryka, sałata, ser pleśniowy, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Na pewno polubicie tę sałatkę. Oprócz świeżych warzyw zawiera kiszone ogórki, jajka, aromatyczny ser blue i wędzonego łososia. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Można przygotować dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia sałatki z łososiem i serem pleśniowym

Czytaj dalej…

Pasztet ze śliwką


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, boczek, Boże Narodzenie, cebula, czosnek, jajka, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, pasztet, Rapso, śliwki suszone, szynka, udziec, VOG, wątróbka, wieprzowina, wołowina, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pasztety piekę wyjątkowo rzadko, a takie tradycyjne, z różnymi rodzajami mięs, to w zasadzie tylko na święta. W tym przepisie przewidziana jest duża porcja pasztetu – spokojnie można go porcjować i część (lub całość) zamrozić. Taki odmrożony jest równie smaczny jak ten świeżo upieczony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia pasztetu ze śliwką

Czytaj dalej…

Kutia


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, Gold Pack, Kresto, mak, migdały, miód, mleko, orzechy, pszenica, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kutię poznałam dopiero w dorosłym życiu, bo w moim rodzinnym domu mak i bakalie podawało się z makaronem (makiełki). I w zasadzie chyba ta kresowa wersja, czyli z pszenicą, bardziej przypada mi do gustu. Jest bogata w bakalie, a miód jest pysznym i bardzo sycącym deserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia kutii

Czytaj dalej…

Bigos tradycyjny ze śliwkami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, bigos, boczek, Boże Narodzenie, cebula, grzyby, kapusta kiszona, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, Rapso, śliwki suszone, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Już dziś możecie zacząć przygotowywać świąteczny klasyczny bigos z mięsem i śliwkami. Aby nabrał pełni smaku i aromatu, gotujemy go przez 3 dni. Po tym czasie możecie go zapasteryzować i przechować w lodówce na odpowiedni moment. Wystarczy go wówczas tylko podgrzać i serwować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia bigosu tradycyjnego ze śliwkami

Czytaj dalej…

Domek z piernika


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka orkiszowa, mąka pszenna, masło, migdały, miód, piernik, rodzynki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na nadchodzący weekend proponuję przygotowanie świątecznego domku z piernika. Praca idealna dla całej rodziny, czy grupki przyjaciół. Dzięki tej dekoracji (nawiasem mówiąc, jak najbardziej jadalnej) poczujecie magię nadchodzących Świąt. A one już niedługo!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia domku z piernika

Czytaj dalej…

Strona 5 z 24 << >>