Pascha z bakaliami
9 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Dziś kolejny tradycyjny wielkanocny przepis. Pascha – nie jest to jednak danie, które wyniosłam z domu. Ani babcie, ani mama jej nie przygotowywały. Ja poznałam ją kilka lat temu i pokochaliśmy ją. Mnóstwo bakalii i ser. To jest pyszne!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Babka cytrynowa
8 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Bez tej babki nie ma Świąt Wielkanocnych w moim domu. Bardzo łatwa do przygotowania, wilgotna i bardzo aromatyczna. Nie ma możliwości, aby nie wyszła. W tym roku udekoruję ją czekoladą z otartą skórką z pomarańczy oraz kilkoma kroplami rumu. Brzmi fajnie… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.
Biała kiełbasa pieczona z warzywami
7 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Dziś kolejny wielkanocny klasyk, ale ze śródziemnomorskim twistem. Po jajkach faszerowanych proponuję białe kiełbaski. Upieczone wraz z ziemniakami i innymi warzywami. Dzięki ziołom i oliwkom nabierają nieco bardziej południowego charakteru. Wspaniałe jako obiad czy ciepła kolacja. Minimum pracy, a efekt naprawdę bardzo zaskakujący.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Il Conte di Roma i Rapso.
Jajka z łososiem i kaparami
3 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Nadchodzące święta Wielkiej Nocy niewątpliwie będą inne od tych poprzednich. Wielu z nas nie spotka się z rodziną, bliskimi. Ja w tym roku przygotuję Święta w wersji minimum, skupiając się na najbliższej rodzinie. Na pewno na stole nie zabraknie faszerowanych jajek, które wszyscy bardzo lubimy. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na świąteczne śniadanie.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.
Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami
2 kwietnia 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Te bułeczki pokochacie. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Dodatek nasion sprawia, że wystarczy odrobina ulubionego dżemu lub masła. Upiekłam je z mąki orkiszowej jasnej, bogatszej w białko niż tradycyjna mąka pszenna.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia
23 marca 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Dzisiejszy chleb upieczecie bez drożdży, które w obecnej sytuacji są produktem mocno deficytowym. Bardzo prosty skład i wykonanie. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do formy i upiec. Zamiast bakalii, orzechów czy pestek możecie dodać oliwki, suszone pomidory lub zioła.
Przepis pochodzi z numeru specjalnego „Pieczywo w czasach zarazy” Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się w minioną sobotę.
Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”
22 marca 2020
(aktualizacja: 2020-03-23)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Na specjalne czasy potrzebne są specjalne działania. Wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, postanowiliśmy więc w redakcji Kotła przygotować specjalny numer poświęcony samodzielnemu pieczeniu chleba, bułek i innych piekarskich atrakcji. W mediach społecznościowych widać zainteresowanie samodzielnym pieczeniem, w sklepach… nie widać drożdży ☺ – czyli ludzie pieką!
Kiszony miks na odporność
14 marca 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Dziś podrzucam bardzo szybką, łatwą kiszonkę, zwiększającą naszą odporność. U mnie po dwóch dniach jest już gotowa do zajadania się nią, bo dodałam do niej zakwasu z innej kiszonki, co przyspiesza proces kiszenia.
Szakszuka idealna
12 marca 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
To już czwarty przepis na szakszukę na moim blogu. (Pozostałych szukajcie pod tagiem szakszuka.) Jajka z warzywami są obecnie naszym ulubionym śniadaniem weekendowym. Szakszukę robię na różne sposoby, zastępując szpinak np. jarmużem, wykorzystuję też do niej zalegające w lodówce końcówki warzyw czy sera. Za kilkanaście dni, gdy wiosna zawita już do Polski, zapewne obok pomidorów na patelni wyląduje też młoda pokrzywa, która jest doskonałym zamiennikiem szpinaku lub jarmużu.
Mleko ze słonecznika
11 marca 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Dzisiejszy przepis dedykuję głównie weganom oraz osobom, które tak jak ja, poszukują nowych smaków i nowych pomysłów na to, aby samodzielnie przygotowywać półprodukty do dalszego ich wykorzystania w potrawach. Proponuję samodzielne przygotowanie mleka słonecznikowego. Takie własne mleko jest o wiele smaczniejsze i tańsze niż to ze sklepu i ma – co dla mnie jest ważne – bardzo prosty skład, w którym nie ma konserwantów i innych niespodzianek. Z podanych proporcji wychodzi bardzo aromatyczne, nie rozwodnione. Dla mnie idealne do kawy. ☺ Pestki słonecznika można zastąpić ulubionymi orzechami, migdałami czy płatkami owsianymi. Orzechy lub migdały warto wcześniej zblanszować.
Pozostałe po wyciśnięciu mleka wytłoki proponuję używać do zagęszczania zup, sosów, koktajli, czy jako dodatek do wypieków.
Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pestkami”.
Kapusta z fasolą
10 marca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
W Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł publikujemy opowieści przesiedleńcze, bazując na relacjach naszych babć, dziadków, cioć czy wujków. Zawsze takiej opowieści towarzyszy kilka dań kuchni dolnośląskiej, które albo pochodzą właśnie z tych opowieści, albo z innych źródeł, do których mamy dostęp. To jest właśnie taki tradycyjny przepis, który dostosowałam do wymagań naszej rodziny, czyli… nie użyłam boczku. ☺ Przepis ten jest szybki, bardzo prosty i smaczny – połączenie kapusty kiszonej, fasoli i ziemniaków. Moja rodzina bardzo lubi takie dania. Już niebawem na naszych stołach będą królowały lżejsze, wiosenne i letnie dania – teraz jest ostatni moment na taki zimowy posiłek.
Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy dolnośląskie”.
Sałatka z grzankami i pomarańczem
5 marca 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Chrupiące grzanki, ser pleśniowy, jajko, warzywa, pestki i pomarańcze. Ja dziś nie potrzebuję chyba już nic więcej. ☺ Bardzo przyjemne połączenie smaków i konsystencji. Do tego bardzo sycące.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Kocioł nr 27
3 marca 2020
(aktualizacja: 2020-03-11)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty siódmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy ze szparagami
- przepisy z pestkami
- sesja specjalna: jajka
- artykuł o Vegeshot, manufakturze wegańskich zdrowych shotów i zakwasu z buraków
- wywiad z… ze mną i moim Rafałem ☺
- opowieść przesiedleńcza tym razem też z mojej rodziny – o babci Zosi i dziadku Janku opowiada moja mama Bożena.
W tym numerze moje przepisy to: mleko ze słonecznika (w przepisach pestkowych) i kapusta z fasolą (w daniach dolnośląskich).
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Fit sałatka z grilowanym indykiem
21 lutego 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Wraz z nadejściem cieplejszych dni w mojej kuchni zaczęły się pojawiać lżejsze dania. Czas przygotować się na lato, wszak lżejsze ubrania czekają! ☺ Dziś proponuję Wam mega smaczną, szybką sałatkę, która spodoba się Tobie, partnerowi czy dzieciom. Taki posiłek możecie przygotować wieczorem, zapakować do pudełka i macie gotowy posiłek do spałaszowania np. na lunch w pracy, czy w szkole. Grzanki zachęcam do spakowania oddzielnie. Dodane do pudełka przez noc mogą nieprzyjemnie nasiąknąć sokami z sałatki.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Zupa jarzynowa, zabielana
20 lutego 2020
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
To jest chyba moja ulubiona zimowa zupa zgodna z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Jest tak dobra, że gotuję ją normalnie na co dzień dla całej rodziny. Córki i mąż zajadają się nią i nie brakuje im w niej ziemniaków czy makaronu. Zmiksowane warzywa dają zupie specyficznego, aromatycznego smaku, oraz sytości. W innych wariantach, bardziej wiosennych można dodać kalarepkę, szpinak czy szparagi. Jeśli nie jesteśmy na poście, możemy zupę wzbogacić odrobiną dobrej oliwy.
Czosnek kiszony
4 stycznia 2020
(aktualizacja: 2021-02-01)
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Na Nowy Rok podrzucam Wam przepis na kolejną kiszonkę – aromatyczny czosnek. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a czosnek z dodatkiem rozmarynu i ostrej papryki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, sałatek. Spożywanie jednego surowego ząbka czosnku oraz wypicie odrobiny soku spod kiszonki przyczyni się do zwiększenia waszej odporności. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego już roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z czosnkiem”.
Witajcie w 2020 roku
3 stycznia 2020
(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria:
o blogu
autor:
Witajcie w 2020 roku! Czas szybko mija, z wiekiem jakby coraz szybciej… Minął nam więc szybko rok 2019. Dla bloga to rok udany – znowu udało się nam przygotować dla Was i opublikować sporo przepisów, więcej nawet niż w rekordowym roku 2018! Przekonajcie się zaglądając do archiwum.
Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – są przepisy dla wegan (szukajcie po tagu wegańskie), wegetarian (tag wegetariańskie), dla siebie znajdą też coś osoby po prostu dbające o linię (dietetyczne). Ale nie zapominamy też o mięsożernych, choć ostatnio przepisów mięsnych u nas mniej, z powodów, które Joanna opisała w jednym z tekstów na „Świeżym Starcie”, portalu Liebherra, na którym znajdziecie porady kulinarne i nie tylko.
Kompot wigilijny z suszu
22 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
W tym roku odczarowałam kompot z suszu. Podchodziłam do niego już w poprzednich latach, ale dodanie wędzonych owoców powodowało, że rodzinie po prostu nie smakował. W tym roku postanowiłam przygotować go inaczej. Do suszonych owoców dodałam aromatyczne przyprawy i rum. Dzięki czemu mój kompot jest mega aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Masa makowa
22 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
W sklepach z łatwością kupicie gotowe masy makowe. Ja jednak zachęcam do przygotowania jej samemu. Wypieki z taką domową masą makową mogą być smaczniejsze, a satysfakcja z własnej produkcji jest nie do przecenienia. Zwłaszcza, gdy uda nam się zmotywować do pomocy rodzinę. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Miodownik z orzechami
21 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
To ostatnie ciasto, które przygotowałam dla Was na nadchodzące Święta. Nie ma co ukrywać – to dosyć pracochłonny przepis, ale wart poświęcenia mu uwagi. Na pewno nie jest to ciasto na co dzień, raczej na wyjątkowe okazje.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.