Pascha z bakaliami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, Kresto, masło, morele, pascha, pistacje, ser biały, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś kolejny tradycyjny wielkanocny przepis. Pascha – nie jest to jednak danie, które wyniosłam z domu. Ani babcie, ani mama jej nie przygotowywały. Ja poznałam ją kilka lat temu i pokochaliśmy ją. Mnóstwo bakalii i ser. To jest pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami

Czytaj dalej…

Babka cytrynowa


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, Rapso, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez tej babki nie ma Świąt Wielkanocnych w moim domu. Bardzo łatwa do przygotowania, wilgotna i bardzo aromatyczna. Nie ma możliwości, aby nie wyszła. W tym roku udekoruję ją czekoladą z otartą skórką z pomarańczy oraz kilkoma kroplami rumu. Brzmi fajnie… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Czytaj dalej…

Biała kiełbasa pieczona z warzywami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Beach Flower, cząber, czosnek, Il Conte di Roma, kiełbasa, olej rzepakowy, oliwki, papryka, papryka piri-piri, Rapso, rozmaryn, szalotka, tymianek, VOG, wino, ziemniaki, zioła
autor: Joanna Komorowska

Dziś kolejny wielkanocny klasyk, ale ze śródziemnomorskim twistem. Po jajkach faszerowanych proponuję białe kiełbaski. Upieczone wraz z ziemniakami i innymi warzywami. Dzięki ziołom i oliwkom nabierają nieco bardziej południowego charakteru. Wspaniałe jako obiad czy ciepła kolacja. Minimum pracy, a efekt naprawdę bardzo zaskakujący.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Il Conte di Roma i Rapso.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami: ziemniaki, czerwona papryka, oliwki, piri-piri, zioła

Biała kiełbasa pieczona z warzywami: ziemniaki, czerwona papryka, oliwki, piri-piri, zioła

Czytaj dalej…

Jajka z łososiem i kaparami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Il Conte di Roma, jajka, jogurt grecki, kapary, kiełki, łosoś, majonez, VOG
autor: Joanna Komorowska

Nadchodzące święta Wielkiej Nocy niewątpliwie będą inne od tych poprzednich. Wielu z nas nie spotka się z rodziną, bliskimi. Ja w tym roku przygotuję Święta w wersji minimum, skupiając się na najbliższej rodzinie. Na pewno na stole nie zabraknie faszerowanych jajek, które wszyscy bardzo lubimy. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na świąteczne śniadanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Jajka z łososiem i kaparami

Jajka z łososiem i kaparami

Czytaj dalej…

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami


kategoria: śniadanie
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, mleko, owoce goji, pestki dyni, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Te bułeczki pokochacie. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Dodatek nasion sprawia, że wystarczy odrobina ulubionego dżemu lub masła. Upiekłam je z mąki orkiszowej jasnej, bogatszej w białko niż tradycyjna mąka pszenna.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami i dżemem

Czytaj dalej…

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia


kategoria: chleb
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, orzechy, otręby, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy chleb upieczecie bez drożdży, które w obecnej sytuacji są produktem mocno deficytowym. Bardzo prosty skład i wykonanie. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do formy i upiec. Zamiast bakalii, orzechów czy pestek możecie dodać oliwki, suszone pomidory lub zioła.

Przepis pochodzi z numeru specjalnego „Pieczywo w czasach zarazy” Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się w minioną sobotę.

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

Czytaj dalej…

Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”

(aktualizacja: 2020-03-23)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Na specjalne czasy potrzebne są specjalne działania. Wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, postanowiliśmy więc w redakcji Kotła przygotować specjalny numer poświęcony samodzielnemu pieczeniu chleba, bułek i innych piekarskich atrakcji. W mediach społecznościowych widać zainteresowanie samodzielnym pieczeniem, w sklepach… nie widać drożdży ☺ – czyli ludzie pieką!

Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Kiszony miks na odporność


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kapusta pekińska, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś podrzucam bardzo szybką, łatwą kiszonkę, zwiększającą naszą odporność. U mnie po dwóch dniach jest już gotowa do zajadania się nią, bo dodałam do niej zakwasu z innej kiszonki, co przyspiesza proces kiszenia.

Kiszony miks na odporność

Czytaj dalej…

Szakszuka idealna


kategoria: śniadanie
tagi: czarnuszka, czosnek, jajka, masło klarowane, natka pietruszki, papryka ostra, pomidory, szakszuka, szalotka, szczypior, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To już czwarty przepis na szakszukę na moim blogu. (Pozostałych szukajcie pod tagiem szakszuka.) Jajka z warzywami są obecnie naszym ulubionym śniadaniem weekendowym. Szakszukę robię na różne sposoby, zastępując szpinak np. jarmużem, wykorzystuję też do niej zalegające w lodówce końcówki warzyw czy sera. Za kilkanaście dni, gdy wiosna zawita już do Polski, zapewne obok pomidorów na patelni wyląduje też młoda pokrzywa, która jest doskonałym zamiennikiem szpinaku lub jarmużu.

Szakszuka na patelni, jajka, pomidory, szalotka, szpinak, szczypior, ostra papryczka, czarnuszka

Czytaj dalej…

Mleko ze słonecznika


kategoria: dodatki
tagi: Magazyn Kocioł, mleko roślinne, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy przepis dedykuję głównie weganom oraz osobom, które tak jak ja, poszukują nowych smaków i nowych pomysłów na to, aby samodzielnie przygotowywać półprodukty do dalszego ich wykorzystania w potrawach. Proponuję samodzielne przygotowanie mleka słonecznikowego. Takie własne mleko jest o wiele smaczniejsze i tańsze niż to ze sklepu i ma – co dla mnie jest ważne – bardzo prosty skład, w którym nie ma konserwantów i innych niespodzianek. Z podanych proporcji wychodzi bardzo aromatyczne, nie rozwodnione. Dla mnie idealne do kawy. ☺ Pestki słonecznika można zastąpić ulubionymi orzechami, migdałami czy płatkami owsianymi. Orzechy lub migdały warto wcześniej zblanszować.

Pozostałe po wyciśnięciu mleka wytłoki proponuję używać do zagęszczania zup, sosów, koktajli, czy jako dodatek do wypieków.

Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pestkami”.

Mleko roślinne ze słonecznika nalewane do kawy z dzbanuszka

Czytaj dalej…

Kapusta z fasolą


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, czosnek, fasola, kapusta kiszona, Magazyn Kocioł, majeranek, wegańskie, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

W Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł publikujemy opowieści przesiedleńcze, bazując na relacjach naszych babć, dziadków, cioć czy wujków. Zawsze takiej opowieści towarzyszy kilka dań kuchni dolnośląskiej, które albo pochodzą właśnie z tych opowieści, albo z innych źródeł, do których mamy dostęp. To jest właśnie taki tradycyjny przepis, który dostosowałam do wymagań naszej rodziny, czyli… nie użyłam boczku. ☺ Przepis ten jest szybki, bardzo prosty i smaczny – połączenie kapusty kiszonej, fasoli i ziemniaków. Moja rodzina bardzo lubi takie dania. Już niebawem na naszych stołach będą królowały lżejsze, wiosenne i letnie dania – teraz jest ostatni moment na taki zimowy posiłek.

Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy dolnośląskie”.

Kapusta z fasolą i ziemniakami nalewane do kawy z dzbanuszka

Czytaj dalej…

Sałatka z grzankami i pomarańczem


kategoria: sałatki
tagi: czarnuszka, groszek, grzanki, jajka, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, papryka, pestki dyni, pomarańcza, Rapso, sałata, ser pleśniowy, słonecznik, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiące grzanki, ser pleśniowy, jajko, warzywa, pestki i pomarańcze. Ja dziś nie potrzebuję chyba już nic więcej. ☺ Bardzo przyjemne połączenie smaków i konsystencji. Do tego bardzo sycące.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Sałatka z grzankami, serem pleśniowym, groszkiem, pestkami i pomarańczem

Czytaj dalej…

Kocioł nr 27

(aktualizacja: 2020-03-11)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty siódmy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy ze szparagami
  • przepisy z pestkami
  • sesja specjalna: jajka
  • artykuł o Vegeshot, manufakturze wegańskich zdrowych shotów i zakwasu z buraków
  • wywiad z… ze mną i moim Rafałem ☺
  • opowieść przesiedleńcza tym razem też z mojej rodziny – o babci Zosi i dziadku Janku opowiada moja mama Bożena.

W tym numerze moje przepisy to: mleko ze słonecznika (w przepisach pestkowych) i kapusta z fasolą (w daniach dolnośląskich).

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 27, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Fit sałatka z grilowanym indykiem


kategoria: sałatki
tagi: cebula, czosnek, grzanki, indyk, kapary, kiełki, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, pestki dyni, pomarańcza, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sezam, siemię lniane, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG
autor: Joanna Komorowska

Wraz z nadejściem cieplejszych dni w mojej kuchni zaczęły się pojawiać lżejsze dania. Czas przygotować się na lato, wszak lżejsze ubrania czekają! ☺ Dziś proponuję Wam mega smaczną, szybką sałatkę, która spodoba się Tobie, partnerowi czy dzieciom. Taki posiłek możecie przygotować wieczorem, zapakować do pudełka i macie gotowy posiłek do spałaszowania np. na lunch w pracy, czy w szkole. Grzanki zachęcam do spakowania oddzielnie. Dodane do pudełka przez noc mogą nieprzyjemnie nasiąknąć sokami z sałatki.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia fit sałatki z grilowanym indykiem

Czytaj dalej…

Zupa jarzynowa, zabielana


kategoria: zupa
tagi: brukselka, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, kalafior, koper, marchewka, pietruszka, por, seler, szczypior, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

To jest chyba moja ulubiona zimowa zupa zgodna z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Jest tak dobra, że gotuję ją normalnie na co dzień dla całej rodziny. Córki i mąż zajadają się nią i nie brakuje im w niej ziemniaków czy makaronu. Zmiksowane warzywa dają zupie specyficznego, aromatycznego smaku, oraz sytości. W innych wariantach, bardziej wiosennych można dodać kalarepkę, szpinak czy szparagi. Jeśli nie jesteśmy na poście, możemy zupę wzbogacić odrobiną dobrej oliwy.

Fotografia zupy jarzynowej, zabielanej (post dr Dąbrowskiej)

Czytaj dalej…

Czosnek kiszony

(aktualizacja: 2021-02-01)
kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, Magazyn Kocioł, papryka ostra, rozmaryn, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Na Nowy Rok podrzucam Wam przepis na kolejną kiszonkę – aromatyczny czosnek. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a czosnek z dodatkiem rozmarynu i ostrej papryki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, sałatek. Spożywanie jednego surowego ząbka czosnku oraz wypicie odrobiny soku spod kiszonki przyczyni się do zwiększenia waszej odporności. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego już roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z czosnkiem”.

Fotografia czosnku kiszonego

Czytaj dalej…

Witajcie w 2020 roku

(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2020 roku! Czas szybko mija, z wiekiem jakby coraz szybciej… Minął nam więc szybko rok 2019. Dla bloga to rok udany – znowu udało się nam przygotować dla Was i opublikować sporo przepisów, więcej nawet niż w rekordowym roku 2018! Przekonajcie się zaglądając do archiwum.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – są przepisy dla wegan (szukajcie po tagu wegańskie), wegetarian (tag wegetariańskie), dla siebie znajdą też coś osoby po prostu dbające o linię (dietetyczne). Ale nie zapominamy też o mięsożernych, choć ostatnio przepisów mięsnych u nas mniej, z powodów, które Joanna opisała w jednym z tekstów na „Świeżym Starcie”, portalu Liebherra, na którym znajdziecie porady kulinarne i nie tylko.

Mozaika fotografii z bloga Apetyt Na Kuchnię z roku 2019

Czytaj dalej…

Kompot wigilijny z suszu


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: anyż, Boże Narodzenie, cynamon, jabłka, Kresto, miód, morele, pomarańcza, rum, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W tym roku odczarowałam kompot z suszu. Podchodziłam do niego już w poprzednich latach, ale dodanie wędzonych owoców powodowało, że rodzinie po prostu nie smakował. W tym roku postanowiłam przygotować go inaczej. Do suszonych owoców dodałam aromatyczne przyprawy i rum. Dzięki czemu mój kompot jest mega aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Czytaj dalej…

Masa makowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, Kresto, mak, masło, migdały, miód, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

W sklepach z łatwością kupicie gotowe masy makowe. Ja jednak zachęcam do przygotowania jej samemu. Wypieki z taką domową masą makową mogą być smaczniejsze, a satysfakcja z własnej produkcji jest nie do przecenienia. Zwłaszcza, gdy uda nam się zmotywować do pomocy rodzinę. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia masy makowej

Fotografia masy makowej

Czytaj dalej…

Miodownik z orzechami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, budyń, cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kajmak, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, mleko, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To ostatnie ciasto, które przygotowałam dla Was na nadchodzące Święta. Nie ma co ukrywać – to dosyć pracochłonny przepis, ale wart poświęcenia mu uwagi. Na pewno nie jest to ciasto na co dzień, raczej na wyjątkowe okazje.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia miodownika z orzechami

Czytaj dalej…

Strona 5 z 24 << >>