Keks


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Keks z bakaliami to ciasto, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. Nie było tradycji przygotowywania go w moim rodzinnym domu. Teraz przygotowuję go raz w roku – na Boże Narodzenie. I obok niewątpliwych walorów smakowych dostarcza nam bardzo dużo dobrych składników z bakalii i orzechów, które do niego dodajemy. Moja wersja jest nimi napakowana na maksa. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia Keks

Czytaj dalej…

Mincemeat


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, imbir, Kresto, mandarynka, miód, morele, rodzynki, rum, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, wino, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Mincemeat to brytyjska specjalność przypominająca marmoladę, przygotowywana zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym. W skład mincemeat wchodzą m.in.: żurawina, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, aromatyczne przyprawy, miód. Idealnie sprawdza się jako nadzienie tart czy kruchych ciasteczek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia mincemeat

Czytaj dalej…

Karp wędzony w herbacie


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: cebula, cytryna, herbata, karp, Magazyn Kocioł, papryka piri-piri, rozmaryn, ryba, ryż
autor: Joanna Komorowska

Czy wiecie, że możecie w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób urządzić mini-wędzarnię? Dziś proponuję wam uwędzenie karpia! Można podawać go na ciepło lub na chłodno. A w podobny sposób możecie przygotować także sery lub mięso. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Przepis ten znajdziecie w sekcji „Przepisy z herbatą”.

Fotografia karpia wędzonego w herbacie

Czytaj dalej…

Piernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, miód, mleko, orzechy, orzechy włoskie, piernik, powidła, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez piernika trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mój przepis na piernik niedojrzewający jest szybki i łatwy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i elegancki. Upiekłam go w okrągłej tortowej formie, dzięki czemu jest cieńszy, łatwiejszy w pokrojeniu. Przełożyłam go tradycyjnie powidłami śliwkowymi, polałam gorzką czekoladą. Dodane bakalie dopełniają całości. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia piernika z bakaliami

Czytaj dalej…

Barszczyk ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, ciasto francuskie, grzyby, jajka, kapusta kiszona, kminek, Krakus, majeranek, masło klarowane, pieczarki, prawdziwki, rozmaryn, szpinak, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Krokiety, paszteciki czy pieczone pierogi to nieodzowny dodatek do czystego barszczu. Farsz, który zazwyczaj używamy do nich, czyli grzyby i kapusta kiszona, wzbogaciłam w swoim przepisie o świeży szpinak i zawinęłam to w ciasto francuskie. Rulon ciasta pokroiłam w plastry i upiekłam. Daje nam to szybki i bardzo smaczny dodatek do tradycyjnej zupy wigilijnej.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia barszczyku ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem

Czytaj dalej…

Sernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, budyń, Gold Pack, jajka, Kresto, masło, orzechy, orzechy włoskie, rodzynki, ser biały, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Sernik – ulubione ciasto mego męża. ☺ W okresie letnim zazwyczaj robię je w wersji na zimno, z owocami sezonowymi i galaretkami. Teraz, w okresie zimowym, świątecznym, przerzucamy się na serniki pieczone. Zachęcam do przygotowania sernika z sera mielonego samodzielnie. Dla nas ta wersja jest smaczniejsza niż ta, której bazą jest gotowy ser mielony w wiaderku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia sernika z bakaliami

Czytaj dalej…

Sałatka z łososiem i serem pleśniowym


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, czosnek, jajka, jogurt grecki, koperek, Krakus, kukurydza, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, papryka, sałata, ser pleśniowy, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Na pewno polubicie tę sałatkę. Oprócz świeżych warzyw zawiera kiszone ogórki, jajka, aromatyczny ser blue i wędzonego łososia. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Można przygotować dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia sałatki z łososiem i serem pleśniowym

Czytaj dalej…

Pasztet ze śliwką


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, boczek, Boże Narodzenie, cebula, czosnek, jajka, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, pasztet, Rapso, śliwki suszone, szynka, udziec, VOG, wątróbka, wieprzowina, wołowina, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pasztety piekę wyjątkowo rzadko, a takie tradycyjne, z różnymi rodzajami mięs, to w zasadzie tylko na święta. W tym przepisie przewidziana jest duża porcja pasztetu – spokojnie można go porcjować i część (lub całość) zamrozić. Taki odmrożony jest równie smaczny jak ten świeżo upieczony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia pasztetu ze śliwką

Czytaj dalej…

Kutia


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, Gold Pack, Kresto, mak, migdały, miód, mleko, orzechy, pszenica, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kutię poznałam dopiero w dorosłym życiu, bo w moim rodzinnym domu mak i bakalie podawało się z makaronem (makiełki). I w zasadzie chyba ta kresowa wersja, czyli z pszenicą, bardziej przypada mi do gustu. Jest bogata w bakalie, a miód jest pysznym i bardzo sycącym deserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia kutii

Czytaj dalej…

Bigos tradycyjny ze śliwkami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, bigos, boczek, Boże Narodzenie, cebula, grzyby, kapusta kiszona, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, Rapso, śliwki suszone, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Już dziś możecie zacząć przygotowywać świąteczny klasyczny bigos z mięsem i śliwkami. Aby nabrał pełni smaku i aromatu, gotujemy go przez 3 dni. Po tym czasie możecie go zapasteryzować i przechować w lodówce na odpowiedni moment. Wystarczy go wówczas tylko podgrzać i serwować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia bigosu tradycyjnego ze śliwkami

Czytaj dalej…

Domek z piernika


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka orkiszowa, mąka pszenna, masło, migdały, miód, piernik, rodzynki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na nadchodzący weekend proponuję przygotowanie świątecznego domku z piernika. Praca idealna dla całej rodziny, czy grupki przyjaciół. Dzięki tej dekoracji (nawiasem mówiąc, jak najbardziej jadalnej) poczujecie magię nadchodzących Świąt. A one już niedługo!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia domku z piernika

Czytaj dalej…

Wigilijna zupa grzybowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, Lubella, majeranek, mąka pszenna, makaron, marchewka, masło, natka pietruszki, pietruszka, por, ryba, seler, śmietana, szalotka, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zapewne i wasza rodzina ma swoją ulubioną zupę, którą serwujecie podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej na stołach polskich rodzin pojawia się zupa grzybowa lub rybna. Ja poszłam o krok dalej i je połączyłam. Proponuję wam zupę grzybową z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Zapewne zaskoczy waszych gości. Zupę proponuję serwować z makaronem.

Fotografia wigilijnej zupy grzybowej

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Kocioł nr 26

(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty szósty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z czosnkiem
  • przepisy z herbatą
  • sesja specjalna: pierogi
  • artykuł o chałwie i przepisy z nią
  • wywiad z Agatą Anioł, znaną postacią wrocławskiej gastronomii.

W tym numerze są też moje przepisy: karp wędzony w herbacie oraz czosnek kiszony.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 26, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Makaron à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową


kategoria: makaron
tagi: fasolka szparagowa, gałka muszkatołowa, grzyby, jajka, Lubella, makaron, parmezan, śmietana, szalotka, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam Wam moją wegetariańską wersję słynnego włoskiego dania. Makaron à la carbonara z grzybami leśnymi to mój pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo aromatyczne i szybkie do przygotowania. A krótki czas przygotowania i atrakcyjny smak to jest to, co ja w kuchni bardzo cenię.

Fotografia makaronu à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Nowe przepisy na „Świeżym Starcie”


kategoria: współpraca
tagi: Liebherr
autor: Joanna Komorowska

Hej! Na portalu Świeży Start, przygotowanym przez firmę Liebherr, pojawiły się moje kolejne przepisy. Jest tam już w sumie sześć moich materiałów, a w każdym z nich przynajmniej dwa przepisy. ☺ Zajrzyjcie do działu Zdrowe podejście. Dziś ukazał się najnowszy tekst, Pomysły na szybkie wegańskie zupy-krem, a w nim przepisy na zupę dyniową z pomarańczą oraz zupę krem z białych warzyw.

Fotografia zupy dyniowej z pomarańczą oraz zupy krem z białych warzyw

Czytaj dalej…

Torcik marchewkowy


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, jajka, Lubella, mąka pszenna, maliny, marchewka, mascarpone, pomarańcza, śmietana, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Ten tort to kolejny efekt mojej fascynacji ciastami z dodatkami warzyw. Tu do ciasta dodałam tartą marchewkę. Nie jest to typowe ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem i orzechami – dodałam mu świeżości aromatyzując je pomarańczami: sokiem i otartą skórką. Przełożone kremem i owocami jest świetnym sposobem na uroczysty deser. Maliny i winogron możecie śmiało zamienić na inne miękkie owoce.

Fotografia torciku marchewkowego

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Pasztet wegetariański


kategoria: kanapki
tagi: ciecierzyca, curry, czosnek, Happy Frucht, imbir, jajka, kasza jaglana, marchewka, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, papryka wędzona, pasztet, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To mój pierwszy pasztet warzywny na blogu. Z racji tego, że całą rodziną staramy się mocno ograniczyć jedzenie mięsa (a jedno z nas jest już całkowicie wege), szukam nowych inspiracji i fajnych zamienników. Już wiem, że pasztety takie jak ten, będę często piekła, bo są smaczne, odżywcze, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jeszcze tanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia pasztetu wegetariańskiego

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami


kategoria: chleb
tagi: czosnek, jajka, Lubella, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, oliwki, pomidory suszone, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To drugi przepis na chlebek odrywany na moim blogu (pierwszy znajdziecie tu: chlebek odrywany z pietruszką). W naszym domu chlebki te rozgościły się już na dobre. Aromatyczne, bardzo puszyste i lekkie. Idealnie sprawdzają się na wszelkich spotkaniach towarzyskich. Chlebek odrywany znika zawsze jako pierwszy. Ja podaję go z dobrą oliwą i miską sałaty.

Fotografia chlebka odrywanego z suszonymi pomidorami

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów


kategoria: kanapki
tagi: BackMit, czosnek, do kanapek, dynia, mąka migdałowa, mąka orzechowa, olej rzepakowy, papryka, pasta, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasty warzywne cieszą się popularnością w naszej rodzinie. Są niezwykle łatwe do wykonania, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pasty zjadamy z pieczywem, warzywami, ale można też np. z makaronem. Dziś proponuję wam pastę z dyni, papryki i pomidorów suszonych. Przygotujcie większą ilość, bo znika z prędkością światła! ☺ W kategorii Kanapki znajdziecie więcej moich propozycji na pasty.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.

Fotografia pasty z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Czytaj dalej…

Jesienna patelnia. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur


kategoria: makaron
tagi: cząber, dynia, grzyby, Lubella, makaron, masło, natka pietruszki, ser pleśniowy, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wyjątkowo długi i obfity sezon na grzyby trwa nadal. Obok omletów i jajecznic także makarony w tym roku królują na moim stole. Połączenie aromatycznych grzybów, sera z pleśnią, dyni, ziół i makaronu to przepis na szybki i bardzo smaczny posiłek. 20 minut i danie gotowe.

Fotografia makaronu z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Strona 6 z 24 << >>