Wigilijna zupa grzybowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, Lubella, majeranek, mąka pszenna, makaron, marchewka, masło, natka pietruszki, pietruszka, por, ryba, seler, śmietana, szalotka, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zapewne i wasza rodzina ma swoją ulubioną zupę, którą serwujecie podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej na stołach polskich rodzin pojawia się zupa grzybowa lub rybna. Ja poszłam o krok dalej i je połączyłam. Proponuję wam zupę grzybową z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Zapewne zaskoczy waszych gości. Zupę proponuję serwować z makaronem.

Fotografia wigilijnej zupy grzybowej

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Kocioł nr 26

(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty szósty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z czosnkiem
  • przepisy z herbatą
  • sesja specjalna: pierogi
  • artykuł o chałwie i przepisy z nią
  • wywiad z Agatą Anioł, znaną postacią wrocławskiej gastronomii.

W tym numerze są też moje przepisy: karp wędzony w herbacie oraz czosnek kiszony.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 26, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Makaron à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową


kategoria: makaron
tagi: fasolka szparagowa, gałka muszkatołowa, grzyby, jajka, Lubella, makaron, parmezan, śmietana, szalotka, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam Wam moją wegetariańską wersję słynnego włoskiego dania. Makaron à la carbonara z grzybami leśnymi to mój pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo aromatyczne i szybkie do przygotowania. A krótki czas przygotowania i atrakcyjny smak to jest to, co ja w kuchni bardzo cenię.

Fotografia makaronu à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Nowe przepisy na „Świeżym Starcie”


kategoria: współpraca
tagi: Liebherr
autor: Joanna Komorowska

Hej! Na portalu Świeży Start, przygotowanym przez firmę Liebherr, pojawiły się moje kolejne przepisy. Jest tam już w sumie sześć moich materiałów, a w każdym z nich przynajmniej dwa przepisy. ☺ Zajrzyjcie do działu Zdrowe podejście. Dziś ukazał się najnowszy tekst, Pomysły na szybkie wegańskie zupy-krem, a w nim przepisy na zupę dyniową z pomarańczą oraz zupę krem z białych warzyw.

Fotografia zupy dyniowej z pomarańczą oraz zupy krem z białych warzyw

Czytaj dalej…

Torcik marchewkowy


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, jajka, Lubella, mąka pszenna, maliny, marchewka, mascarpone, pomarańcza, śmietana, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Ten tort to kolejny efekt mojej fascynacji ciastami z dodatkami warzyw. Tu do ciasta dodałam tartą marchewkę. Nie jest to typowe ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem i orzechami – dodałam mu świeżości aromatyzując je pomarańczami: sokiem i otartą skórką. Przełożone kremem i owocami jest świetnym sposobem na uroczysty deser. Maliny i winogron możecie śmiało zamienić na inne miękkie owoce.

Fotografia torciku marchewkowego

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Pasztet wegetariański


kategoria: kanapki
tagi: ciecierzyca, curry, czosnek, Happy Frucht, imbir, jajka, kasza jaglana, marchewka, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, papryka wędzona, pasztet, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To mój pierwszy pasztet warzywny na blogu. Z racji tego, że całą rodziną staramy się mocno ograniczyć jedzenie mięsa (a jedno z nas jest już całkowicie wege), szukam nowych inspiracji i fajnych zamienników. Już wiem, że pasztety takie jak ten, będę często piekła, bo są smaczne, odżywcze, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jeszcze tanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia pasztetu wegetariańskiego

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami


kategoria: chleb
tagi: czosnek, jajka, Lubella, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, oliwki, pomidory suszone, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To drugi przepis na chlebek odrywany na moim blogu (pierwszy znajdziecie tu: chlebek odrywany z pietruszką). W naszym domu chlebki te rozgościły się już na dobre. Aromatyczne, bardzo puszyste i lekkie. Idealnie sprawdzają się na wszelkich spotkaniach towarzyskich. Chlebek odrywany znika zawsze jako pierwszy. Ja podaję go z dobrą oliwą i miską sałaty.

Fotografia chlebka odrywanego z suszonymi pomidorami

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów


kategoria: kanapki
tagi: BackMit, czosnek, do kanapek, dynia, mąka migdałowa, mąka orzechowa, olej rzepakowy, papryka, pasta, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasty warzywne cieszą się popularnością w naszej rodzinie. Są niezwykle łatwe do wykonania, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pasty zjadamy z pieczywem, warzywami, ale można też np. z makaronem. Dziś proponuję wam pastę z dyni, papryki i pomidorów suszonych. Przygotujcie większą ilość, bo znika z prędkością światła! ☺ W kategorii Kanapki znajdziecie więcej moich propozycji na pasty.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.

Fotografia pasty z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Czytaj dalej…

Jesienna patelnia. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur


kategoria: makaron
tagi: cząber, dynia, grzyby, Lubella, makaron, masło, natka pietruszki, ser pleśniowy, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wyjątkowo długi i obfity sezon na grzyby trwa nadal. Obok omletów i jajecznic także makarony w tym roku królują na moim stole. Połączenie aromatycznych grzybów, sera z pleśnią, dyni, ziół i makaronu to przepis na szybki i bardzo smaczny posiłek. 20 minut i danie gotowe.

Fotografia makaronu z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, jajka, kakao, Kresto, mąka orkiszowa, mąka ziemniaczana, marchewka, mascarpone, masło, pomarańcza, Rapso, śliwki suszone, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Oto moja propozycja ciasta marchewkowego, które przygotowałam z mąką orkiszową – starą odmianą ziaren pszenicy o niezwykłych właściwościach odżywczych. Coraz częściej orkiszem zastępuję mąkę pszenną. Upieczone ciasto przełożyłam musem śliwkowym i czekoladowym. Ciasto jest bardzo aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia ciasta marchewkowego z musem śliwkowym

Czytaj dalej…

Tryb ciemny na blogu


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie! Od paru dni nasz blog działa także w trybie ciemnym, który udostępniany jest przez nowsze przeglądarki internetowe, systemy operacyjne i urządzenia. Tryb ciemny możecie włączyć w Windows 10, macOS Mojave lub nowszym, iOS 13 lub Androidzie 9 Pie. Aktualne wersje przeglądarek internetowych Chrome, Firefox, Safari czy Edge używają automatycznie trybu ciemnego, jeśli włączymy go w naszym systemie operacyjnym. W niektórych z nich możemy to też włączyć ręcznie.

Akurat trafiło nam się zdjęcie na ciemnym tle, gdzie tryb ciemny pasuje idealnie, o proszę:

Apetyt Na Kuchnię w trybie ciemnym, macOS Mojave, Safari

Czytaj dalej…

Bajeczne ciasto dyniowe z jabłkami


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, cukier trzcinowy, cynamon, dynia, jajka, mąka pszenna, skórka pomarańczowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Musicie to upiec tej jesieni! Niesamowicie aromatyczne i naprawdę smaczne ciasto z dynią i jabłkami. Dzięki dodaniu przypraw pięknie pachnie już po kilku minutach pieczenia. Wprowadza do domu przyjemny nastrój. To ciasto zagości już na stałe w mej jesienno-zimowej kuchni!

Fotografia ciasta dyniowego z jabłkami

Czytaj dalej…

Bułeczki orkiszowe z rodzynkami


kategoria: deser
tagi: BackMit, cynamon, jajka, mąka orkiszowa, masło, mleko, rodzynki, ser biały, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bułeczki drożdżowe lubią wszyscy: i duzi, i mali. ☺ Ja dalej eksperymentuję z różnymi mąkami, tym razem dzielę się z wami nowym przepisem na bardzo delikatne, mięciutkie bułeczki orkiszowe. Pysznie nadziane rodzynkami w towarzystwie białego sera i cynamonu. Świetne także następnego dnia, dzięki czemu sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia bułeczek orkiszowych z rodzynkami

Czytaj dalej…

Chłopska patelnia


kategoria: obiad
tagi: czosnek, dynia, fasola, grzyby, Happy Frucht, masło, natka pietruszki, olej rzepakowy, pomidory, pomidory koktajlowe, Rapso, sos sojowy, szalotka, tymianek, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Komu, komu? Jesienna patelnia warzywna, na szybko. 15 minut i aromatyczne danie wjeżdża na stół. Jesienią łatwo gotuje się wegetariańsko! ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.

Fotografia wegetariańskiej chłopskiej patelni

Czytaj dalej…

Wegetariańskie schabowe


kategoria: obiad
tagi: ciecierzyca, czosnek, Happy Frucht, jajka, majeranek, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sos sojowy, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To nasze ulubione „schabowe” wegetariańskie. Szybkie w wykonaniu, a w połączeniu z ziemniakami i mizerią stanowią fajny obiad do złudzenia przypominający tradycyjne schabowe. Ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji i zajadamy się nimi przez cały dzień. Uważajcie, uzależniają!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.

Fotografia wegetariańskich schabowych

Czytaj dalej…

Liebherr – współpraca przy portalu „Świeży Start”


kategoria: współpraca
tagi: Liebherr
autor: Joanna Komorowska

Chcę poinformować Was o internetowym portalu, gdzie można znaleźć ciekawe informacje dotyczące jedzenia, żywienia, przechowywania żywności, ale także projektowania wnętrz, urządzania swojego mieszkania i wszelkich wyzwań związanych z domem i rodziną. To Świeży Start przygotowany przez firmę Liebherr. Znajdziecie tam materiały przygotowane między innymi przez blogerów, w tym także moje. ☺ Moje materiały znajdziecie w dziale Zdrowe podejście. Na dzień dzisiejszy możecie znaleźć tam trzy moje teksty wraz z przepisami:

Więcej tekstów będzie się pojawiać w ciągu następnych tygodni i miesięcy.

Zrzut ekranowy portalu „Świeży Start”

Czytaj dalej…

Warsztaty kiszonkowe w Siechnicach – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

14 września na zaproszenie Powiatu Wrocławskiego, wraz z Laurą z Cafe Babilon przeprowadziłyśmy pokazy, degustację i warsztaty kiszonkowe, podczas imprezy plenerowej „Zakończenie lata w powiecie”. Na siechnickim rynku częstowałyśmy naszymi kiszonkami, opowiadałyśmy o korzyściach płynących z kiszenia wszystkiego, co się da ukisić oraz pokazywałyśmy zgromadzonej publiczności, jak to się robi. Opiekował się nami i szczegółowe pytania zadawał Michał Hamburger z Radia Wrocław.

Fotografia z warsztatów kiszonkowych w Siechnicy

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany z pietruszką


kategoria: chleb
tagi: bazylia, czosnek, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na chleb, ale w innej odsłonie – przedstawiam mój chlebek odrywany. Znacie? Lubicie? My bardzo. Tym razem przygotowałam chlebek z farszem z natki pietruszki i bazylii. Użyć jednak możecie innego farszu, sprawdzi się tu doskonale np. ulubione pesto. Taki chlebek świetnie nadaje się na wszelkie posiadówki z przyjaciółmi, w tym także na grilla. ☺ Ten chlebek znika jako pierwszy, przed innymi przekąskami!

Jeżeli choć trochę potraficie działać w kuchni, to z tym przepisem powinniście sobie bez problemu poradzić. Jak to w przypadku ciast i chlebów na bazie drożdży bywa, mamy tu więcej czekania niż pracy. Zapraszam do pieczenia!

Przepis przygotowałam do dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Fotografia chlebka odrywanego z pietruszką

Czytaj dalej…

Pietruszka kiszona


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, Magazyn Kocioł, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przestawiłam wam już kilkanaście moich kiszonek, znajdziecie je na tym blogu w kategorii kiszonki. Ta jest kolejną, tym razem przygotowałam ją do najnowszego, dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Nic wielkiego – tylko korzeń pietruszki i buraki plus standardowe dodatki, jak na przykład do kiszonych ogórków. Samo kiszenie trwa trochę dłużej, bo nawet do 10 dni, gdyż mamy tu dwa twarde warzywa. Przepis dla amatorów nowinek i poszukujących nowych smaków. ☺

Fotografia pietruszki kiszonej

Czytaj dalej…

Kocioł nr 25

(aktualizacja: 2019-09-16)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty piąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z pietruszką
  • przepisy z gryką
  • temat specjalny: grzyby
  • wywiad ze Staszkiem Bouffalem oraz Igorem Dąbrowskim, twórcami marki Kocharz
  • wywiad z Michałem Hamburgerem, dolnośląsim dziennikarzem kulinarnym i nie tylko.

W tym numerze są też moje przepisy: pietruszka kiszona oraz chlebek odrywany z pietruszką. Już dostępne na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 25, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Strona 6 z 24 << >>