Keks
20 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Keks z bakaliami to ciasto, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. Nie było tradycji przygotowywania go w moim rodzinnym domu. Teraz przygotowuję go raz w roku – na Boże Narodzenie. I obok niewątpliwych walorów smakowych dostarcza nam bardzo dużo dobrych składników z bakalii i orzechów, które do niego dodajemy. Moja wersja jest nimi napakowana na maksa. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Mincemeat
20 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Mincemeat to brytyjska specjalność przypominająca marmoladę, przygotowywana zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym. W skład mincemeat wchodzą m.in.: żurawina, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, aromatyczne przyprawy, miód. Idealnie sprawdza się jako nadzienie tart czy kruchych ciasteczek.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Karp wędzony w herbacie
19 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Czy wiecie, że możecie w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób urządzić mini-wędzarnię? Dziś proponuję wam uwędzenie karpia! Można podawać go na ciepło lub na chłodno. A w podobny sposób możecie przygotować także sery lub mięso. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Przepis ten znajdziecie w sekcji „Przepisy z herbatą”.
Piernik z bakaliami
19 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Bez piernika trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mój przepis na piernik niedojrzewający jest szybki i łatwy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i elegancki. Upiekłam go w okrągłej tortowej formie, dzięki czemu jest cieńszy, łatwiejszy w pokrojeniu. Przełożyłam go tradycyjnie powidłami śliwkowymi, polałam gorzką czekoladą. Dodane bakalie dopełniają całości. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Barszczyk ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem
18 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Krokiety, paszteciki czy pieczone pierogi to nieodzowny dodatek do czystego barszczu. Farsz, który zazwyczaj używamy do nich, czyli grzyby i kapusta kiszona, wzbogaciłam w swoim przepisie o świeży szpinak i zawinęłam to w ciasto francuskie. Rulon ciasta pokroiłam w plastry i upiekłam. Daje nam to szybki i bardzo smaczny dodatek do tradycyjnej zupy wigilijnej.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Sernik z bakaliami
18 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Sernik – ulubione ciasto mego męża. ☺ W okresie letnim zazwyczaj robię je w wersji na zimno, z owocami sezonowymi i galaretkami. Teraz, w okresie zimowym, świątecznym, przerzucamy się na serniki pieczone. Zachęcam do przygotowania sernika z sera mielonego samodzielnie. Dla nas ta wersja jest smaczniejsza niż ta, której bazą jest gotowy ser mielony w wiaderku.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Sałatka z łososiem i serem pleśniowym
17 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Na pewno polubicie tę sałatkę. Oprócz świeżych warzyw zawiera kiszone ogórki, jajka, aromatyczny ser blue i wędzonego łososia. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Można przygotować dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Pasztet ze śliwką
16 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Pasztety piekę wyjątkowo rzadko, a takie tradycyjne, z różnymi rodzajami mięs, to w zasadzie tylko na święta. W tym przepisie przewidziana jest duża porcja pasztetu – spokojnie można go porcjować i część (lub całość) zamrozić. Taki odmrożony jest równie smaczny jak ten świeżo upieczony.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Kutia
15 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Kutię poznałam dopiero w dorosłym życiu, bo w moim rodzinnym domu mak i bakalie podawało się z makaronem (makiełki). I w zasadzie chyba ta kresowa wersja, czyli z pszenicą, bardziej przypada mi do gustu. Jest bogata w bakalie, a miód jest pysznym i bardzo sycącym deserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Bigos tradycyjny ze śliwkami
14 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Już dziś możecie zacząć przygotowywać świąteczny klasyczny bigos z mięsem i śliwkami. Aby nabrał pełni smaku i aromatu, gotujemy go przez 3 dni. Po tym czasie możecie go zapasteryzować i przechować w lodówce na odpowiedni moment. Wystarczy go wówczas tylko podgrzać i serwować.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Domek z piernika
12 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Na nadchodzący weekend proponuję przygotowanie świątecznego domku z piernika. Praca idealna dla całej rodziny, czy grupki przyjaciół. Dzięki tej dekoracji (nawiasem mówiąc, jak najbardziej jadalnej) poczujecie magię nadchodzących Świąt. A one już niedługo!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Wigilijna zupa grzybowa
10 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Zapewne i wasza rodzina ma swoją ulubioną zupę, którą serwujecie podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej na stołach polskich rodzin pojawia się zupa grzybowa lub rybna. Ja poszłam o krok dalej i je połączyłam. Proponuję wam zupę grzybową z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Zapewne zaskoczy waszych gości. Zupę proponuję serwować z makaronem.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Kocioł nr 26
1 grudnia 2019
(aktualizacja: 2020-01-04)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty szósty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z czosnkiem
- przepisy z herbatą
- sesja specjalna: pierogi
- artykuł o chałwie i przepisy z nią
- wywiad z Agatą Anioł, znaną postacią wrocławskiej gastronomii.
W tym numerze są też moje przepisy: karp wędzony w herbacie oraz czosnek kiszony.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Makaron à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową
9 listopada 2019
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Podrzucam Wam moją wegetariańską wersję słynnego włoskiego dania. Makaron à la carbonara z grzybami leśnymi to mój pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo aromatyczne i szybkie do przygotowania. A krótki czas przygotowania i atrakcyjny smak to jest to, co ja w kuchni bardzo cenię.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Nowe przepisy na „Świeżym Starcie”
8 listopada 2019
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Hej! Na portalu Świeży Start, przygotowanym przez firmę Liebherr, pojawiły się moje kolejne przepisy. Jest tam już w sumie sześć moich materiałów, a w każdym z nich przynajmniej dwa przepisy. ☺ Zajrzyjcie do działu Zdrowe podejście. Dziś ukazał się najnowszy tekst, Pomysły na szybkie wegańskie zupy-krem, a w nim przepisy na zupę dyniową z pomarańczą oraz zupę krem z białych warzyw.
Torcik marchewkowy
8 listopada 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ten tort to kolejny efekt mojej fascynacji ciastami z dodatkami warzyw. Tu do ciasta dodałam tartą marchewkę. Nie jest to typowe ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem i orzechami – dodałam mu świeżości aromatyzując je pomarańczami: sokiem i otartą skórką. Przełożone kremem i owocami jest świetnym sposobem na uroczysty deser. Maliny i winogron możecie śmiało zamienić na inne miękkie owoce.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Pasztet wegetariański
7 listopada 2019
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
To mój pierwszy pasztet warzywny na blogu. Z racji tego, że całą rodziną staramy się mocno ograniczyć jedzenie mięsa (a jedno z nas jest już całkowicie wege), szukam nowych inspiracji i fajnych zamienników. Już wiem, że pasztety takie jak ten, będę często piekła, bo są smaczne, odżywcze, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jeszcze tanie.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
7 listopada 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
To drugi przepis na chlebek odrywany na moim blogu (pierwszy znajdziecie tu: chlebek odrywany z pietruszką). W naszym domu chlebki te rozgościły się już na dobre. Aromatyczne, bardzo puszyste i lekkie. Idealnie sprawdzają się na wszelkich spotkaniach towarzyskich. Chlebek odrywany znika zawsze jako pierwszy. Ja podaję go z dobrą oliwą i miską sałaty.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów
6 listopada 2019
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Pasty warzywne cieszą się popularnością w naszej rodzinie. Są niezwykle łatwe do wykonania, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pasty zjadamy z pieczywem, warzywami, ale można też np. z makaronem. Dziś proponuję wam pastę z dyni, papryki i pomidorów suszonych. Przygotujcie większą ilość, bo znika z prędkością światła! ☺ W kategorii Kanapki znajdziecie więcej moich propozycji na pasty.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Jesienna patelnia. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur
5 listopada 2019
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Wyjątkowo długi i obfity sezon na grzyby trwa nadal. Obok omletów i jajecznic także makarony w tym roku królują na moim stole. Połączenie aromatycznych grzybów, sera z pleśnią, dyni, ziół i makaronu to przepis na szybki i bardzo smaczny posiłek. 20 minut i danie gotowe.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.