Bigos paprykowy, wegański


kategoria: obiad
tagi: bigos, cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka, pomidory, sok kiszony, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny wegański bigos, tym razem z papryki. Bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Oczywiście można przygotować większą porcję i przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako coś ciepłego po powrocie z pracy czy szkoły. Ja przygotowałam go na post według zasad dr Dąbrowskiej, ale można poza postem dodać trochę tłuszczu i podać go na przykład z kaszą. Danie o niskim indeksie glikemicznym.

Fotografia bigosu paprykowego, wegańskiego

Czytaj dalej…

Lawenda suszona


kategoria: inne
tagi: lawenda, MPM
autor: Joanna Komorowska

Ostatnia z propozycji wykorzystania suszarki spożywczej firmy MPM to przygotowanie lawendy, która zachowa dla nas trochę lata w naszej szafie. Suszona lawenda włożona do przewiewnego woreczka lub zawiązana po prostu w wiązkę ląduje w szafie, gdzie jej delikatny zapach będzie nam przez jakiś czas towarzyszył, przy okazji chroniąc nasze ubrania przed nieproproszymi gośćmi (mole!). Naturalnie, bez chemii.

Fotografia lawendy suszonej

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Sól ziołowa


kategoria: dodatki
tagi: cząber, MPM, papryka piri-piri, rozmaryn, sól, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Oto moja kolejna propozycja na przechowanie słonecznego lata na zimę. Tym razem proponuję Wam przygotowanie soli z suszonymi ziołami. Możecie użyć innych ulubionych ziół niż mojej propozycji, a także przygotować nie mieszanki ziół, lecz wymieszać jeden rodzaj zioła z solą, przygotowując kilka takich słoiczków, o różnych smakach. Dodałam do mojej mieszanki odrobinę ostrej papryczki, pir-piri. Nie jest to konieczne, ja po prostu uwielbiam ostre smaki. Zioła wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia soli ziołowej

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Sałatka grecka


kategoria: sałatki
tagi: Beach Flower, cebula, ogórek, olej rzepakowy, oliwki, oregano, pomidory, Rapso, rukola, ser feta, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Warzywa to ja lubię wszystkie i we wszystkich postaciach. Latem rozpieszczam moją rodzinę głównie warzywami w postaci sałatek i surówek. Ta tradycyjna, grecka, właśnie latem smakuje najlepiej. Pachnące słońcem pomidory i ogórki… Poezja. Do tego dobry ser feta, oliwki, kilka innych dodatków i mamy pyszne danie na śniadanie, obiad czy kolację – do wyboru. Smacznie, szybko i zdrowo.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Rapso.

Fotografia sałatki greckiej

Czytaj dalej…

Owoce liofilizowane


kategoria: dodatki
tagi: czereśnie, maliny, MPM, owoce, porzeczki, poziomki, truskawki, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam wam dziś propozycję na owocowy dodatek do ciast, deserów, owsianek, który możecie w prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy miękkie owoce typu maliny, truskawki czy jagody wysuszyć, zmiksować i w chłodne dni użyć je przygotowując słodkie danie. Praktyczne, zdrowe, a teraz – latem – stosunkowo tanie. Owoce możecie wysuszyć w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia owoców liofilizowanych

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Chia z kawą i mlekiem migdałowym


kategoria: recenzje
tagi: chia, kawa, maliny, mango, miód, mleko migdałowe, Nivona, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś zaprezentuję drugi z automatów Nivony, które zagościły tego lata w moim domu. Jest to większy model CafeRomatica 960. Przepis, który zaprezentujemy przy tej okazji, to – podobnie jak wczoraj – nietypowe, letnie zastosowanie kawy: deser chia z kawą i mlekiem migdałowym, odrobiną miodu (opcjonalnie) i dwiema warstwami musu na wierzchu. Ten letni deser również przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. Przetestowałam i jest to naprawdę fajne połączenie. Polecam!

Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.

Fotografia chia z kawą i mlekiem migdałowym

Czytaj dalej…

Tonic-presso sorbetowe, czyli kawa zamrożona na patyku


kategoria: recenzje
tagi: borówki, kawa, maliny, mięta, Nivona, owoce, tonic, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Znowu trafiły do mnie dwa automaty kawowe Nivona. Dziś opowiem o modelu CafeRomatica 789. Oboje z Rafałem jesteśmy kawoszami, a ostatnio zaczynają do nas dołączać nasze córki, skuszone porannymi zapachami kawowymi rozchodzącymi się z kuchni. Od dawna sami przygotowujemy sobie mieszanki ziaren i eksperymentujemy z różnymi gatunkami kawy, żeby urozmaicać kawowe doznania. Nowoczesny ekspres do kawy tylko to ułatwia, bo odpada samodzielne mielenie, no i łatwiej też testować inne parametry wpływające na smak naszej kawy.

Latem proponuję wam przygotowanie kawowych lodów, w sam raz na upalne, letnie dni. Przepis na Tonic-presso sorbetowe, czyli kawę zamrożoną na patyku, przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. To fajny pomysł na zastrzyk energii w upalne popołudnie.

Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.

Fotografia tonic-presso sorbetowego

Czytaj dalej…

Orzechowa kostka z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, galaretka, jajka, kakao, mąka arachidowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, orzechy, orzechy arachidowe, ser biały, VOG, wanilia, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Orzechowo-wiśniowo-serowa kostka. Ciekawa alternatywa na letnie ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej, owoców i serka. W naszym domu tym przepisem zastąpiłam tradycyjny sernik na zimno. Ciut więcej pracy, ale efekt końcowy z pewnością wam przypadnie do gustu. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia orzechowej kostki z wiśniami

Czytaj dalej…

Owocowa herbata z kwiatami


kategoria: napoje
tagi: cytryna, herbata, jabłka, kwiaty jadalne, limonka, maliny, miód, morele, MPM, owoce, porzeczki, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Lato i jesień w mojej kuchni to przetwarzanie owoców i warzyw. Mrożę, pasteryzuję, kiszę i suszę. W dzisiejszym wpisie pokazuję wam, jaką herbatkę robię z sezonowych owoców i kwiatów. W miarę jak pojawiają się kolejne owoce i kwiaty, dosuszam je w suszarce spożywczej i w  i ten sposób na chłodne jesienno­‑zimowe wieczory mam mega­‑herbatę. Pyszna, idealna dla dorosłych i dzieci. Wspaniała także na przeziębienia, bo rozgrzewa i dostarcza bombę witaminową. Zachęcam do wypróbowania takiej metody na zachowanie lata na dłużej. Owoce i kwiaty wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia owocowej herbaty z kwiatami

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Gazpacho


kategoria: zupa
tagi: Beach Flower, cebula, czosnek, Happy Frucht, limonka, ogórek, olej rzepakowy, papryka, pomidory, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubię czasami sięgnąć do tradycyjnych przepisów, zarówno polskich jak i ze świata. Często jednak je modyfikuję pod nasze gusta. Tym razem podrzucam wam moją wersję gazpacho. Mam nadzieję, że lato jeszcze nam będzie towarzyszyć i znajdziemy sporo okazji, aby tę jakże smaczną zupę-chłodnik przygotować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia gazpacho

Czytaj dalej…

Chleb żytnio-pszenny z makiem


kategoria: chleb
tagi: BackMit, Kresto, mak, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Focaccia orkiszowa z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: Beach Flower, focaccia, Il Conte di Roma, mąka orkiszowa, oliwa, oliwki, papryka piri-piri, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Tarta migdałowa z frużeliną owocową


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, jajka, jogurt grecki, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka ziemniaczana, owoce, porzeczki, VOG, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

Czytaj dalej…

Chleb orkiszowy rosnący nocą


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten chleb jest banalny w wykonaniu. Dodatkowo ciasto przygotujecie w parę minut. Możecie to zrobić wieczorem, a rano tylko odczekać kilkanaście minut, aby chleb wyrósł. Pieczenie to już formalność. Nie ma w tym przepisie długiego wyrabiania. Ciasto jest bardzo luźne i wystarczy tylko kilka ruchów łyżką, aby je wyrobić. Idealnie sprawdza się na przykład na niedzielne śniadanie. ☺

Fotografia chleba orkiszowego rosnącego nocą

Czytaj dalej…

Polski ramen z indykiem i makaronem


kategoria: zupa
tagi: anyż, bulion, cytryna, Il Conte di Roma, indyk, jajka, makaron, marchewka, natka pietruszki, ogórek, pieczarki, Rapso, rzodkiewka, sezam, sos sojowy, spaghetti, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

Czytaj dalej…

Chleb orkiszowo-pszenny z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, oliwa, oliwki, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kilku miesięcy opanowało mnie szaleństwo pieczenia chlebów. Łączę różne mąki, piekę na drożdżach, na zakwasie, na proszku do pieczenia, a nawet na kefirze czy serwatce. Często łączę ze sobą np. zakwas i drożdże w jednym chlebie, czy drożdże i proszek do pieczenia. Jeśli interesują Was moje chlebki, zapraszam po kolejne przepisy, które będą się pojawiały…

Ten chlebek, który dziś wam prezentuję, jest bardzo przyjemny przy obróbce, a podczas pieczenia wydobywa się mega-piękny zapach. O walorach smakowych podczas degustacji, to już nawet nie wspomnę! :) Pachnie jak w prawdziwej włoskiej piekarni… Polecam bardzo! Do wypieku użyłam mąki orkiszowej odmiany Schwabenkorn, którą miałam przyjemność otrzymać od restauracji Pod Strusiem, gdzie wraz z redakcją Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł mieliśmy okazję przetestować nowe, letnie menu, w którym tradycyjne mąki orkiszowe są jednym z kluczowych składników pizzy, pierogów i innych dań. Zainteresowanych odsyłam do naszej relacji w Magazynie.

Fotografia chleba orkiszowo-pszennego z oliwkami

Czytaj dalej…

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie


kategoria: deser
tagi: biszkopt, jogurt grecki, kajmak, kakao, kawa, Kresto, owoce, rum, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Szybki deser na popołudniowe orzeźwienie i ochłodzenie po gorącym dniu w pracy lub szkole. Tworząc ten przepis inspirowałam się tradycyjnym deserem tiramisu. Przygotowałam go z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce. Szybko i smacznie!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia tiramisu kajmakowego z żurawiną w rumie

Czytaj dalej…

Chłodnik pomidorowo-fasolowy


kategoria: zupa
tagi: czosnek, fasola, Happy Frucht, masło, papryka, pomidory, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zupa idealna na upały, które w tym roku towarzyszą nam już od dawna. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Można ją też przygotować dzień wcześniej i schłodzoną podać następnego dnia.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Happy Frucht.

Fotografia chłodnika pomidorowo-fasolowego

Czytaj dalej…

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach


kategoria: deser
tagi: Happy Frucht, Kresto, mascarpone, migdały, owoce, śmietana, truskawki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jest lato i upały, są więc także szybkie i lekkie lody. Przygotujecie je w kilka minut, potem wystarczy 3–4 godziny schładzania, aby były gotowe do pałaszowania. Lody semifreddo to typowo włoskie lody, które zjadamy niezbyt mocno zamrożone (semi = średnio, freddo = zimne), takie akurat nadające się do pokrojenia. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Happy Frucht.

Fotografia semifreddo truskawkowego z migdałami w słupkach

Czytaj dalej…

Kofty jagnięce


kategoria: grill
tagi: cebula, cebula czerwona, czosnek, jagnięcina, kumin, Magazyn Kocioł, mięso mielone, mięta, otręby, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Jagnięce kofty to świetna propozycja na biesiadę przy ognisku czy grillu. Przygotowujemy je w domu i zabieramy ze sobą. Bardzo aromatyczne dzięki świeżej mięcie i kuminowi, z wielką przyjemnością zjadane przez dzieci i dorosłych. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.

Fotografia koft jagnięcych

Czytaj dalej…

Strona 7 z 24 << >>