Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
3 listopada 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Oto moja propozycja ciasta marchewkowego, które przygotowałam z mąką orkiszową – starą odmianą ziaren pszenicy o niezwykłych właściwościach odżywczych. Coraz częściej orkiszem zastępuję mąkę pszenną. Upieczone ciasto przełożyłam musem śliwkowym i czekoladowym. Ciasto jest bardzo aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Tryb ciemny na blogu
17 października 2019
kategoria:
o blogu
autor:
Witajcie! Od paru dni nasz blog działa także w trybie ciemnym, który udostępniany jest przez nowsze przeglądarki internetowe, systemy operacyjne i urządzenia. Tryb ciemny możecie włączyć w Windows 10, macOS Mojave lub nowszym, iOS 13 lub Androidzie 9 Pie. Aktualne wersje przeglądarek internetowych Chrome, Firefox, Safari czy Edge używają automatycznie trybu ciemnego, jeśli włączymy go w naszym systemie operacyjnym. W niektórych z nich możemy to też włączyć ręcznie.
Akurat trafiło nam się zdjęcie na ciemnym tle, gdzie tryb ciemny pasuje idealnie, o proszę:
Bajeczne ciasto dyniowe z jabłkami
14 października 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Musicie to upiec tej jesieni! Niesamowicie aromatyczne i naprawdę smaczne ciasto z dynią i jabłkami. Dzięki dodaniu przypraw pięknie pachnie już po kilku minutach pieczenia. Wprowadza do domu przyjemny nastrój. To ciasto zagości już na stałe w mej jesienno-zimowej kuchni!
Bułeczki orkiszowe z rodzynkami
8 października 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bułeczki drożdżowe lubią wszyscy: i duzi, i mali. ☺ Ja dalej eksperymentuję z różnymi mąkami, tym razem dzielę się z wami nowym przepisem na bardzo delikatne, mięciutkie bułeczki orkiszowe. Pysznie nadziane rodzynkami w towarzystwie białego sera i cynamonu. Świetne także następnego dnia, dzięki czemu sprawdzą się jako drugie śniadanie.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Chłopska patelnia
1 października 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Komu, komu? Jesienna patelnia warzywna, na szybko. 15 minut i aromatyczne danie wjeżdża na stół. Jesienią łatwo gotuje się wegetariańsko! ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.
Wegetariańskie schabowe
30 września 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
To nasze ulubione „schabowe” wegetariańskie. Szybkie w wykonaniu, a w połączeniu z ziemniakami i mizerią stanowią fajny obiad do złudzenia przypominający tradycyjne schabowe. Ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji i zajadamy się nimi przez cały dzień. Uważajcie, uzależniają!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.
Liebherr – współpraca przy portalu „Świeży Start”
17 września 2019
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Chcę poinformować Was o internetowym portalu, gdzie można znaleźć ciekawe informacje dotyczące jedzenia, żywienia, przechowywania żywności, ale także projektowania wnętrz, urządzania swojego mieszkania i wszelkich wyzwań związanych z domem i rodziną. To Świeży Start przygotowany przez firmę Liebherr. Znajdziecie tam materiały przygotowane między innymi przez blogerów, w tym także moje. ☺ Moje materiały znajdziecie w dziale Zdrowe podejście. Na dzień dzisiejszy możecie znaleźć tam trzy moje teksty wraz z przepisami:
Więcej tekstów będzie się pojawiać w ciągu następnych tygodni i miesięcy.
Warsztaty kiszonkowe w Siechnicach – relacja
16 września 2019
kategoria:
warsztaty
autor:
14 września na zaproszenie Powiatu Wrocławskiego, wraz z Laurą z Cafe Babilon przeprowadziłyśmy pokazy, degustację i warsztaty kiszonkowe, podczas imprezy plenerowej „Zakończenie lata w powiecie”. Na siechnickim rynku częstowałyśmy naszymi kiszonkami, opowiadałyśmy o korzyściach płynących z kiszenia wszystkiego, co się da ukisić oraz pokazywałyśmy zgromadzonej publiczności, jak to się robi. Opiekował się nami i szczegółowe pytania zadawał Michał Hamburger z Radia Wrocław.
Chlebek odrywany z pietruszką
12 września 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Kolejny przepis na chleb, ale w innej odsłonie – przedstawiam mój chlebek odrywany. Znacie? Lubicie? My bardzo. Tym razem przygotowałam chlebek z farszem z natki pietruszki i bazylii. Użyć jednak możecie innego farszu, sprawdzi się tu doskonale np. ulubione pesto. Taki chlebek świetnie nadaje się na wszelkie posiadówki z przyjaciółmi, w tym także na grilla. ☺ Ten chlebek znika jako pierwszy, przed innymi przekąskami!
Jeżeli choć trochę potraficie działać w kuchni, to z tym przepisem powinniście sobie bez problemu poradzić. Jak to w przypadku ciast i chlebów na bazie drożdży bywa, mamy tu więcej czekania niż pracy. Zapraszam do pieczenia!
Przepis przygotowałam do dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.
Pietruszka kiszona
11 września 2019
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Przestawiłam wam już kilkanaście moich kiszonek, znajdziecie je na tym blogu w kategorii kiszonki. Ta jest kolejną, tym razem przygotowałam ją do najnowszego, dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.
Nic wielkiego – tylko korzeń pietruszki i buraki plus standardowe dodatki, jak na przykład do kiszonych ogórków. Samo kiszenie trwa trochę dłużej, bo nawet do 10 dni, gdyż mamy tu dwa twarde warzywa. Przepis dla amatorów nowinek i poszukujących nowych smaków. ☺
Kocioł nr 25
10 września 2019
(aktualizacja: 2019-09-16)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty piąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z pietruszką
- przepisy z gryką
- temat specjalny: grzyby
- wywiad ze Staszkiem Bouffalem oraz Igorem Dąbrowskim, twórcami marki Kocharz
- wywiad z Michałem Hamburgerem, dolnośląsim dziennikarzem kulinarnym i nie tylko.
W tym numerze są też moje przepisy: pietruszka kiszona oraz chlebek odrywany z pietruszką. Już dostępne na blogu.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Bigos paprykowy, wegański
6 września 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kolejny wegański bigos, tym razem z papryki. Bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Oczywiście można przygotować większą porcję i przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako coś ciepłego po powrocie z pracy czy szkoły. Ja przygotowałam go na post według zasad dr Dąbrowskiej, ale można poza postem dodać trochę tłuszczu i podać go na przykład z kaszą. Danie o niskim indeksie glikemicznym.
Lawenda suszona
20 sierpnia 2019
kategoria:
inne
tagi:
autor:
Ostatnia z propozycji wykorzystania suszarki spożywczej firmy MPM to przygotowanie lawendy, która zachowa dla nas trochę lata w naszej szafie. Suszona lawenda włożona do przewiewnego woreczka lub zawiązana po prostu w wiązkę ląduje w szafie, gdzie jej delikatny zapach będzie nam przez jakiś czas towarzyszył, przy okazji chroniąc nasze ubrania przed nieproproszymi gośćmi (mole!). Naturalnie, bez chemii.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Sól ziołowa
19 sierpnia 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Oto moja kolejna propozycja na przechowanie słonecznego lata na zimę. Tym razem proponuję Wam przygotowanie soli z suszonymi ziołami. Możecie użyć innych ulubionych ziół niż mojej propozycji, a także przygotować nie mieszanki ziół, lecz wymieszać jeden rodzaj zioła z solą, przygotowując kilka takich słoiczków, o różnych smakach. Dodałam do mojej mieszanki odrobinę ostrej papryczki, pir-piri. Nie jest to konieczne, ja po prostu uwielbiam ostre smaki. Zioła wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Sałatka grecka
17 sierpnia 2019
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Warzywa to ja lubię wszystkie i we wszystkich postaciach. Latem rozpieszczam moją rodzinę głównie warzywami w postaci sałatek i surówek. Ta tradycyjna, grecka, właśnie latem smakuje najlepiej. Pachnące słońcem pomidory i ogórki… Poezja. Do tego dobry ser feta, oliwki, kilka innych dodatków i mamy pyszne danie na śniadanie, obiad czy kolację – do wyboru. Smacznie, szybko i zdrowo.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Rapso.
Owoce liofilizowane
16 sierpnia 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Podrzucam wam dziś propozycję na owocowy dodatek do ciast, deserów, owsianek, który możecie w prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy miękkie owoce typu maliny, truskawki czy jagody wysuszyć, zmiksować i w chłodne dni użyć je przygotowując słodkie danie. Praktyczne, zdrowe, a teraz – latem – stosunkowo tanie. Owoce możecie wysuszyć w suszarce spożywczej firmy MPM.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Chia z kawą i mlekiem migdałowym
15 sierpnia 2019
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Dziś zaprezentuję drugi z automatów Nivony, które zagościły tego lata w moim domu. Jest to większy model CafeRomatica 960. Przepis, który zaprezentujemy przy tej okazji, to – podobnie jak wczoraj – nietypowe, letnie zastosowanie kawy: deser chia z kawą i mlekiem migdałowym, odrobiną miodu (opcjonalnie) i dwiema warstwami musu na wierzchu. Ten letni deser również przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. Przetestowałam i jest to naprawdę fajne połączenie. Polecam!
Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.
Tonic-presso sorbetowe, czyli kawa zamrożona na patyku
14 sierpnia 2019
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Znowu trafiły do mnie dwa automaty kawowe Nivona. Dziś opowiem o modelu CafeRomatica 789. Oboje z Rafałem jesteśmy kawoszami, a ostatnio zaczynają do nas dołączać nasze córki, skuszone porannymi zapachami kawowymi rozchodzącymi się z kuchni. Od dawna sami przygotowujemy sobie mieszanki ziaren i eksperymentujemy z różnymi gatunkami kawy, żeby urozmaicać kawowe doznania. Nowoczesny ekspres do kawy tylko to ułatwia, bo odpada samodzielne mielenie, no i łatwiej też testować inne parametry wpływające na smak naszej kawy.
Latem proponuję wam przygotowanie kawowych lodów, w sam raz na upalne, letnie dni. Przepis na Tonic-presso sorbetowe, czyli kawę zamrożoną na patyku, przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. To fajny pomysł na zastrzyk energii w upalne popołudnie.
Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.
Orzechowa kostka z wiśniami
13 sierpnia 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Orzechowo-wiśniowo-serowa kostka. Ciekawa alternatywa na letnie ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej, owoców i serka. W naszym domu tym przepisem zastąpiłam tradycyjny sernik na zimno. Ciut więcej pracy, ale efekt końcowy z pewnością wam przypadnie do gustu. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Owocowa herbata z kwiatami
12 sierpnia 2019
kategoria:
napoje
tagi:
autor:
Lato i jesień w mojej kuchni to przetwarzanie owoców i warzyw. Mrożę, pasteryzuję, kiszę i suszę. W dzisiejszym wpisie pokazuję wam, jaką herbatkę robię z sezonowych owoców i kwiatów. W miarę jak pojawiają się kolejne owoce i kwiaty, dosuszam je w suszarce spożywczej i w i ten sposób na chłodne jesienno‑zimowe wieczory mam mega‑herbatę. Pyszna, idealna dla dorosłych i dzieci. Wspaniała także na przeziębienia, bo rozgrzewa i dostarcza bombę witaminową. Zachęcam do wypróbowania takiej metody na zachowanie lata na dłużej. Owoce i kwiaty wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność