Gazpacho
11 sierpnia 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Lubię czasami sięgnąć do tradycyjnych przepisów, zarówno polskich jak i ze świata. Często jednak je modyfikuję pod nasze gusta. Tym razem podrzucam wam moją wersję gazpacho. Mam nadzieję, że lato jeszcze nam będzie towarzyszyć i znajdziemy sporo okazji, aby tę jakże smaczną zupę-chłodnik przygotować.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.
Chleb żytnio-pszenny z makiem
26 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Focaccia orkiszowa z oliwkami
22 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.
Tarta migdałowa z frużeliną owocową
11 lipca 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Chleb orkiszowy rosnący nocą
10 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Ten chleb jest banalny w wykonaniu. Dodatkowo ciasto przygotujecie w parę minut. Możecie to zrobić wieczorem, a rano tylko odczekać kilkanaście minut, aby chleb wyrósł. Pieczenie to już formalność. Nie ma w tym przepisie długiego wyrabiania. Ciasto jest bardzo luźne i wystarczy tylko kilka ruchów łyżką, aby je wyrobić. Idealnie sprawdza się na przykład na niedzielne śniadanie. ☺
Polski ramen z indykiem i makaronem
8 lipca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.
Chleb orkiszowo-pszenny z oliwkami
7 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Od kilku miesięcy opanowało mnie szaleństwo pieczenia chlebów. Łączę różne mąki, piekę na drożdżach, na zakwasie, na proszku do pieczenia, a nawet na kefirze czy serwatce. Często łączę ze sobą np. zakwas i drożdże w jednym chlebie, czy drożdże i proszek do pieczenia. Jeśli interesują Was moje chlebki, zapraszam po kolejne przepisy, które będą się pojawiały…
Ten chlebek, który dziś wam prezentuję, jest bardzo przyjemny przy obróbce, a podczas pieczenia wydobywa się mega-piękny zapach. O walorach smakowych podczas degustacji, to już nawet nie wspomnę! :) Pachnie jak w prawdziwej włoskiej piekarni… Polecam bardzo! Do wypieku użyłam mąki orkiszowej odmiany Schwabenkorn, którą miałam przyjemność otrzymać od restauracji Pod Strusiem, gdzie wraz z redakcją Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł mieliśmy okazję przetestować nowe, letnie menu, w którym tradycyjne mąki orkiszowe są jednym z kluczowych składników pizzy, pierogów i innych dań. Zainteresowanych odsyłam do naszej relacji w Magazynie.
Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie
1 lipca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Szybki deser na popołudniowe orzeźwienie i ochłodzenie po gorącym dniu w pracy lub szkole. Tworząc ten przepis inspirowałam się tradycyjnym deserem tiramisu. Przygotowałam go z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce. Szybko i smacznie!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Chłodnik pomidorowo-fasolowy
30 czerwca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Zupa idealna na upały, które w tym roku towarzyszą nam już od dawna. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Można ją też przygotować dzień wcześniej i schłodzoną podać następnego dnia.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Happy Frucht.
Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach
27 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Jest lato i upały, są więc także szybkie i lekkie lody. Przygotujecie je w kilka minut, potem wystarczy 3–4 godziny schładzania, aby były gotowe do pałaszowania. Lody semifreddo to typowo włoskie lody, które zjadamy niezbyt mocno zamrożone (semi = średnio, freddo = zimne), takie akurat nadające się do pokrojenia. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Happy Frucht.
Kofty jagnięce
21 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Jagnięce kofty to świetna propozycja na biesiadę przy ognisku czy grillu. Przygotowujemy je w domu i zabieramy ze sobą. Bardzo aromatyczne dzięki świeżej mięcie i kuminowi, z wielką przyjemnością zjadane przez dzieci i dorosłych. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.
Jabłka z salsą z kiwi i granata
20 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Pieczone nad ogniem jabłko to standard. ☺ Ja proponuję wam, aby uatrakcyjnić to jabłuszko o lekką, odświeżającą salsę z granatu i kiwi, z przyjemną miętową nutą. Salsę tę przygotujecie w kilka minut. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.
Truskawkowa chmurka
19 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Leciutka pianka z musu truskawkowego z sezonowymi owocami. Szybki deser idealnie wpasowujący się w letni klimat. Do polania polecam, do wyboru: ocet balsamiczny malinowy lub krem balsamiczny z czerwoną pomarańczą.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Biała kiełbasa pieczona w boczku
18 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Zapraszam na następny przepis na spotkanie przy ognisku lub grillu, pochodzący z dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Dziś niby klasyka, ale z nowoczesną modyfikacją – biała kiełbasa pieczona w boczku i świeżym szczypiorze. Dobry sposób na przemycenie odrobiny zieleniny mięsożercom. ☺
Masło ziołowo-czosnkowe
17 czerwca 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Zapraszam po kilka przepisów na spotkanie przy ognisku lub grillu. Przygotowałam je do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie je w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Zaczynamy od najprostszej, ale jakże pysznej i populanej propozycji. W kolejnych dniach – następne.
Chłodnik szparagowo-kalafiorowy
16 czerwca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Kolejny lekki, chłodny i idealny na lato przepis ze szparagami w roli głównej. Tym razem zapraszam po szybki przepis na chłodnik szparagowo-kalafiorowy. Wymiata. A dodanie octu balsamicznego jagodowego czyni to danie czymś wyjątkowym.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Naleśniki banoffee migdałowo-razowe
14 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Wszyscy lubią naleśniki, ja tym razem prezentuję je inaczej niż zazwyczaj to robię. Taki sposób podania zadowoli dzieci i dorosłych. Przygotowanie to kilkanaście minut. Można też przygotować naleśniki oraz mus malinowy np. dzień wcześniej, a rano dokończyć danie – świetne na obecne upały! Owoce w przepisie możemy oczywiście dostosować do aktualnego sezonu i tego, co jest świeże i dostępne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Flaczki z boczniaków
13 czerwca 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Po co stać latem w gorącej kuchni, kiedy możemy szybciutko przygotować coś pysznego. Wegański smakołyk z boczniaków to fajna propozycja na upał. Można to danie zjeść na ciepło, jak i na zimno. Przepis jest banalny. ☺ Przygotowałam go do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z boczniakami”.
Lekka sałatka ze szparagami
12 czerwca 2019
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Szparagi rządzą! Ja podaję je w lekkiej formie, np. jako składnik sałatek, zup, grzanek. Idealnie na upalną aurę. Przygotowanie takich dań to tylko kilka minut. W tym przepisie użyłam oliwy z oliwek z trawą cytrynową, ze sklepu EkoPestka. Lekko, letnio i odświeżająco. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Kocioł nr 24
3 czerwca 2019
(aktualizacja: 2019-06-21)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty czwarty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z malinami
- przepisy z boczniakami
- dania z pstrąga
- sesja specjalna: dania na ognisko
- wywiad z Joanną Aniszczyk, naszą kotłową koleżanką
- reportaż z kolacji dobroczynnej, którą dziewczyny z Kotła po raz kolejny urządziły z okazji Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
W tym numerze są też moje przepisy: flaczki z boczniaków oraz dania na ognisko: masło ziołowo-czosnkowe, biała kiełbasa pieczona w boczku, kofty jagnięce i jabłka z salsą z kiwi i granata. Już dostępne na blogu.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!