Gazpacho


kategoria: zupa
tagi: Beach Flower, cebula, czosnek, Happy Frucht, limonka, ogórek, olej rzepakowy, papryka, pomidory, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubię czasami sięgnąć do tradycyjnych przepisów, zarówno polskich jak i ze świata. Często jednak je modyfikuję pod nasze gusta. Tym razem podrzucam wam moją wersję gazpacho. Mam nadzieję, że lato jeszcze nam będzie towarzyszyć i znajdziemy sporo okazji, aby tę jakże smaczną zupę-chłodnik przygotować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia gazpacho

Czytaj dalej…

Chleb żytnio-pszenny z makiem


kategoria: chleb
tagi: BackMit, Kresto, mak, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Focaccia orkiszowa z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: Beach Flower, focaccia, Il Conte di Roma, mąka orkiszowa, oliwa, oliwki, papryka piri-piri, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Tarta migdałowa z frużeliną owocową


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, jajka, jogurt grecki, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka ziemniaczana, owoce, porzeczki, VOG, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

Czytaj dalej…

Chleb orkiszowy rosnący nocą


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten chleb jest banalny w wykonaniu. Dodatkowo ciasto przygotujecie w parę minut. Możecie to zrobić wieczorem, a rano tylko odczekać kilkanaście minut, aby chleb wyrósł. Pieczenie to już formalność. Nie ma w tym przepisie długiego wyrabiania. Ciasto jest bardzo luźne i wystarczy tylko kilka ruchów łyżką, aby je wyrobić. Idealnie sprawdza się na przykład na niedzielne śniadanie. ☺

Fotografia chleba orkiszowego rosnącego nocą

Czytaj dalej…

Polski ramen z indykiem i makaronem


kategoria: zupa
tagi: anyż, bulion, cytryna, Il Conte di Roma, indyk, jajka, makaron, marchewka, natka pietruszki, ogórek, pieczarki, Rapso, rzodkiewka, sezam, sos sojowy, spaghetti, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

Czytaj dalej…

Chleb orkiszowo-pszenny z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, oliwa, oliwki, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kilku miesięcy opanowało mnie szaleństwo pieczenia chlebów. Łączę różne mąki, piekę na drożdżach, na zakwasie, na proszku do pieczenia, a nawet na kefirze czy serwatce. Często łączę ze sobą np. zakwas i drożdże w jednym chlebie, czy drożdże i proszek do pieczenia. Jeśli interesują Was moje chlebki, zapraszam po kolejne przepisy, które będą się pojawiały…

Ten chlebek, który dziś wam prezentuję, jest bardzo przyjemny przy obróbce, a podczas pieczenia wydobywa się mega-piękny zapach. O walorach smakowych podczas degustacji, to już nawet nie wspomnę! :) Pachnie jak w prawdziwej włoskiej piekarni… Polecam bardzo! Do wypieku użyłam mąki orkiszowej odmiany Schwabenkorn, którą miałam przyjemność otrzymać od restauracji Pod Strusiem, gdzie wraz z redakcją Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł mieliśmy okazję przetestować nowe, letnie menu, w którym tradycyjne mąki orkiszowe są jednym z kluczowych składników pizzy, pierogów i innych dań. Zainteresowanych odsyłam do naszej relacji w Magazynie.

Fotografia chleba orkiszowo-pszennego z oliwkami

Czytaj dalej…

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie


kategoria: deser
tagi: biszkopt, jogurt grecki, kajmak, kakao, kawa, Kresto, owoce, rum, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Szybki deser na popołudniowe orzeźwienie i ochłodzenie po gorącym dniu w pracy lub szkole. Tworząc ten przepis inspirowałam się tradycyjnym deserem tiramisu. Przygotowałam go z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce. Szybko i smacznie!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia tiramisu kajmakowego z żurawiną w rumie

Czytaj dalej…

Chłodnik pomidorowo-fasolowy


kategoria: zupa
tagi: czosnek, fasola, Happy Frucht, masło, papryka, pomidory, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zupa idealna na upały, które w tym roku towarzyszą nam już od dawna. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Można ją też przygotować dzień wcześniej i schłodzoną podać następnego dnia.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Happy Frucht.

Fotografia chłodnika pomidorowo-fasolowego

Czytaj dalej…

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach


kategoria: deser
tagi: Happy Frucht, Kresto, mascarpone, migdały, owoce, śmietana, truskawki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jest lato i upały, są więc także szybkie i lekkie lody. Przygotujecie je w kilka minut, potem wystarczy 3–4 godziny schładzania, aby były gotowe do pałaszowania. Lody semifreddo to typowo włoskie lody, które zjadamy niezbyt mocno zamrożone (semi = średnio, freddo = zimne), takie akurat nadające się do pokrojenia. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Happy Frucht.

Fotografia semifreddo truskawkowego z migdałami w słupkach

Czytaj dalej…

Kofty jagnięce


kategoria: grill
tagi: cebula, cebula czerwona, czosnek, jagnięcina, kumin, Magazyn Kocioł, mięso mielone, mięta, otręby, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Jagnięce kofty to świetna propozycja na biesiadę przy ognisku czy grillu. Przygotowujemy je w domu i zabieramy ze sobą. Bardzo aromatyczne dzięki świeżej mięcie i kuminowi, z wielką przyjemnością zjadane przez dzieci i dorosłych. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.

Fotografia koft jagnięcych

Czytaj dalej…

Jabłka z salsą z kiwi i granata


kategoria: grill
tagi: granat, jabłka, kiwi, Magazyn Kocioł, mięta, miód, skórka limonkowa, syrop klonowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pieczone nad ogniem jabłko to standard. ☺ Ja proponuję wam, aby uatrakcyjnić to jabłuszko o lekką, odświeżającą salsę z granatu i kiwi, z przyjemną miętową nutą. Salsę tę przygotujecie w kilka minut. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.

Fotografia jabłek z salsą z kiwi i granata

Czytaj dalej…

Truskawkowa chmurka


kategoria: deser
tagi: EkoPestka, galaretka, jogurt naturalny, ocet balsamiczny, owoce, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Leciutka pianka z musu truskawkowego z sezonowymi owocami. Szybki deser idealnie wpasowujący się w letni klimat. Do polania polecam, do wyboru: ocet balsamiczny malinowy lub krem balsamiczny z czerwoną pomarańczą.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia truskawkowej chmurki – pianki z musu truskawkowego

Czytaj dalej…

Biała kiełbasa pieczona w boczku


kategoria: grill
tagi: boczek, cebula, kiełbasa, Magazyn Kocioł, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam na następny przepis na spotkanie przy ognisku lub grillu, pochodzący z dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Dziś niby klasyka, ale z nowoczesną modyfikacją – biała kiełbasa pieczona w boczku i świeżym szczypiorze. Dobry sposób na przemycenie odrobiny zieleniny mięsożercom. ☺

Fotografia białej kiełbasy pieczonej w boczku

Czytaj dalej…

Masło ziołowo-czosnkowe


kategoria: dodatki
tagi: czosnek, Magazyn Kocioł, masło, olej truflowy, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam po kilka przepisów na spotkanie przy ognisku lub grillu. Przygotowałam je do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie je w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Zaczynamy od najprostszej, ale jakże pysznej i populanej propozycji. W kolejnych dniach – następne.

Fotografia masła ziołowo-czosnkowego

Czytaj dalej…

Chłodnik szparagowo-kalafiorowy


kategoria: zupa
tagi: EkoPestka, jagody, jogurt grecki, kalafior, ocet balsamiczny, szparagi, wegetariańskie, ziemniaki, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny lekki, chłodny i idealny na lato przepis ze szparagami w roli głównej. Tym razem zapraszam po szybki przepis na chłodnik szparagowo-kalafiorowy. Wymiata. A dodanie octu balsamicznego jagodowego czyni to danie czymś wyjątkowym.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia chłodnika szparagowo-kalafiorowego

Czytaj dalej…

Naleśniki banoffee migdałowo-razowe


kategoria: deser
tagi: banan, bita śmietana, erytrol, jajka, jogurt grecki, Kresto, ksylitol, mąka migdałowa, mąka orkiszowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, masło migdałowe, masło orzechowe, migdały, mleko migdałowe, olej rzepakowy, rabarbar, Rapso, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wszyscy lubią naleśniki, ja tym razem prezentuję je inaczej niż zazwyczaj to robię. Taki sposób podania zadowoli dzieci i dorosłych. Przygotowanie to kilkanaście minut. Można też przygotować naleśniki oraz mus malinowy np. dzień wcześniej, a rano dokończyć danie – świetne na obecne upały! Owoce w przepisie możemy oczywiście dostosować do aktualnego sezonu i tego, co jest świeże i dostępne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

Czytaj dalej…

Flaczki z boczniaków


kategoria: obiad
tagi: cebula, grzyby, lubczyk, Magazyn Kocioł, majeranek, marchewka, oliwa, pietruszka, pomidory, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Po co stać latem w gorącej kuchni, kiedy możemy szybciutko przygotować coś pysznego. Wegański smakołyk z boczniaków to fajna propozycja na upał. Można to danie zjeść na ciepło, jak i na zimno. Przepis jest banalny. ☺ Przygotowałam go do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z boczniakami”.

Fotografia flaczków z boczniaków

Czytaj dalej…

Lekka sałatka ze szparagami


kategoria: sałatki
tagi: EkoPestka, grzanki, oliwa, pomidory, ser lawendowy, ser żółty, szparagi, trawa cytrynowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Szparagi rządzą! Ja podaję je w lekkiej formie, np. jako składnik sałatek, zup, grzanek. Idealnie na upalną aurę. Przygotowanie takich dań to tylko kilka minut. W tym przepisie użyłam oliwy z oliwek z trawą cytrynową, ze sklepu EkoPestka. Lekko, letnio i odświeżająco. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia lekkiej sałatki ze szparagami

Czytaj dalej…

Kocioł nr 24

(aktualizacja: 2019-06-21)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty czwarty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z malinami
  • przepisy z boczniakami
  • dania z pstrąga
  • sesja specjalna: dania na ognisko
  • wywiad z Joanną Aniszczyk, naszą kotłową koleżanką
  • reportaż z kolacji dobroczynnej, którą dziewczyny z Kotła po raz kolejny urządziły z okazji Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

W tym numerze są też moje przepisy: flaczki z boczniaków oraz dania na ognisko: masło ziołowo-czosnkowe, biała kiełbasa pieczona w boczku, kofty jagnięcejabłka z salsą z kiwi i granata. Już dostępne na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 24, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Strona 8 z 24 << >>