kasza kukurydziana z mango i granatem


kategoria: śniadanie
tagi: bezglutenowe, bezmleczne, granat, kasza kukurydziana, magazyn kocioł, mango, miód, mleczko kokosowe, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moja dzisiejsza propozycja zaspokoi wszystkich łasuchów. Proponuję Wam pyszne, lekkie i pożywne śniadanie z kaszą kukurydzianą w roli głównej. Podana na słodko z miodem, mleczkiem kokosowym oraz owocami: mango i granatem, stanowi przepyszne danie, które z chęcią zjedzą bardziej wybredne maluchy oraz te starsze łasuchy. ☺ Kasza kukurydziana jest lekkostrawna i dodatkowym jej plusem jest to, że nie zawiera glutenu, co ważne dla osób unikających go.

Mój autorski przepis znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Poznacie tam więcej przepisów z kaszami w roli głównej oraz wiele innych inspirujących dań. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.

Fotografia kaszy kukurydzianej z mango i granatem

składniki (4 porcje)

  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)

dodatki

  • 1 dojrzałe mango
  • ⅓ szklanki ziarenek granatu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu (lub do smaku)
  • listki mięty

wykonanie

  • Mleko kokosowe i wodę podgrzewamy, wrzucamy kaszę i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, pod przykryciem, często mieszając.
  • Po ściągnieciu z ognia dodajemy miód.
  • Kaszę przekładamy do 4 miseczek.
  • W międzyczasie mango obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, do miękkości.
  • Kaszkę podajemy z mango i granatem. Ozdabiamy listkami mięty.

Fotografia kaszy kukurydzianej z mango i granatem

comments powered by Disqus