Zupa z kiszonek


kategoria: zupa
tagi: dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, kapusta kiszona, koperek, natka pietruszki, ogórek kiszony, papryka, szparagi, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zupa petarda. Idealna na kryzysowy dzień podczas postu dr Dąbrowskiej. Pełna warzyw, przyjemnie kwaśna, bardzo bogata smakowo. Warto przygotować ją z własnych kiszonek, ale dobre, sprawdzone kupne też się nadadzą. Polecam!

Fotografia zupy z kiszonek

Czytaj dalej…

Kanapki śniadaniowe z kalarepki


kategoria: śniadanie
tagi: dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalarepa, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Mamy coś dla miłośników kanapek, którzy jednak chcą przejść post dr Dąbrowskiej. Kanapki, których fundamentem jest kalarepka, a na niej układamy ulubione warzywa. Przygotujesz to danie w mig, jest sycące, orzeźwiające i smaczne.

Fotografia kanapek śniadaniowych z kalarepki

Czytaj dalej…

Bigos z młodej kapusty z pomidorami


kategoria: obiad
tagi: cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, koper, lubczyk, natka pietruszki, papryka ostra, pomidory, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Jest wiosna, jest więc bigos ze słodkiej, młodej kapusty. Uwielbiam! Ten jest przygotowany zgodnie z zasadami postu dr Dąbrowskiej, ale nic mu to nie szkodzi, bo i tak jest po prostu bardzo smaczny. Przygotujesz go w ok. 20 minut. Nadmiar możesz przechować w lodówce. Możesz też taki bigos zabrać ze sobą do pracy/szkoły i tam na zimno lub ciepło zjeść. Pamiętaj tylko o ziołach – to one robią tu robotę!

Fotografia bigosu z młodej kapusty z pomidorami

Czytaj dalej…

Zielony koktajl szpinakowo-ogórkowo-selerowy


kategoria: śniadanie
tagi: cytryna, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, jabłka, limonka, mięta, natka pietruszki, ogórek, seler naciowy, szpinak, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Poranny koktajl mocy, który doda Wam wigoru. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje, więc drugą możecie zabrać ze sobą w bidonie do pracy/szkoły. Moc witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy – samo dobro! Lekko modyfikując skład możecie codziennie tak zaczynać dzień. Zamiast soku jabłkowego – grejfrutowy, zamiast szpinaku – jarmuż, pokrzywę. Miętę czy pietruszkę także możecie wymienić na ulubione zioła. Jeden koktajl, a wiele możliwości!

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia zielonego koktajlu szpinakowo-ogórkowo-selerowego

Czytaj dalej…

Warsztaty „Oczyszczamy się i odchudzamy – post według dr Dąbrowskiej”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Hej, tu Joanna, autorka bloga Apetyt Na Kuchnię. Interesuję się zdrowym żywieniem, które staram się wprowadzać na co dzień do naszej rodzinnej kuchni. Jestem miłośniczką kiszonek, które kiszę przez cały rok. Kiszenia uczyłam się od babci pochodzącej ze wschodu. Prowadzę bloga kulinarnego, współpracuję z firmami z branży spożywczej, wraz z mężem zajmujemy się fotografią kulinarną. Jestem współautorką Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Pragnę Was zaprosić na warsztaty z postu, który praktykuję już od 18 lat na sobie, a także przez który z sukcesem przeprowadziłam inne osoby. Dzięki temu postowi możemy uporać się z wieloma chorobami, zwłaszcza cywilizacyjnymi, w tym z nadwagą i otyłością. Jedząc określone warzywa (bez strączkowych i ziemniaków) oraz niewielkie ilości owoców wprowadzamy nasz organizm w stan, w którym sam się regeneruje. Zaczyna „zjadać” złogi, chore komórki, likwiduje nadmiar wody w organizmie, udrażnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie, a na koniec dodaje energii, chęci do życia oraz poprawia ogólną kondycję organizmu. I co dla wielu jest ważne, a co jest plagą naszych czasów – pomaga rozprawić się z nadmiarowymi kilogramami, odtłuszczając także narządy wewnętrzne. Co ważne, zazwyczaj likwiduje najgorszy typ otyłości, czyli otyłość brzuszną.

Warsztaty „Oczyszczamy się i odchudzamy – post według dr Dąbrowskiej”

Czytaj dalej…

Zupa botwinkowa wegańska


kategoria: zupa
tagi: botwinka, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, jabłka, kalarepa, rzodkiewka, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zakwas buraczany, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kilkunastu dni w moim domu gości ponownie post według zasad dr Dąbrowskiej. Z mężem oczyszczamy się, polepszamy samopoczucie, ogólny stan zdrowia oraz przy okazji trochę chudniemy. Nie przeżywamy katuszy, jak niektórym się wydaje. Jemy bardzo smacznie, normalnie funkcjonujemy, pracujemy, ja gotuję dla dzieci i dla klientów. A takie wspólne, rodzinne przechodzenie tego postu bardzo ułatwia jego dotrzymanie i po prostu jest przyjemniej. ☺

Dzisiejszy przepis należy do naszych top dań. Bardzo smaczna zupa z botwinki, z kalarepką zamiast ziemniaków i słodkim jabłkiem, które zupę lekko dosładza. Dodanie zakwasu buraczanego dopełnia całości. Zachęcam również do dodania świeżych warzyw oraz kiszonych rzodkiewek, które podbijają smak. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!

Fotografia zupy botwinkowej wegańskiej

Czytaj dalej…

Szybka, sycąca zupa wegańska


kategoria: zupa
tagi: cebula, cukinia, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, lubczyk, natka pietruszki, papryka, papryka ostra, passata pomidorowa, seler, skórka limonkowa, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Szybciutka zupa. Uwiniecie się w 20 minut, bardzo sycąca, oświeżająca, lekko pikantna i smaczna zupa z ogólnie dostępnych warzyw. Możecie przygotować jej więcej i po pasteryzacji przechowywać w lodówce. Idealna na #post dr Dąbrowskiej. Oczywiście możecie przelać ją np. do bidonu i w pracy/szkole wypić na zimno (lub podgrzać, jeśli istnieje taka możliwość). Można też przelać gorącą zupę do termosu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Fotografia szybkiej, sycącej zupy wegańskiej

Czytaj dalej…

Majonez z oliwą z trawą cytrynową


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, EkoPestka, erytrol, jajka, ksylitol, majonez, musztarda, olej rzepakowy, oliwa, papryka ostra, papryka słodka, trawa cytrynowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszny, domowy majonez, który zapewne przyda Wam się na Wielkanoc. Swój piękny kolor zawdzięcza po prostu papryce w proszku. Majonez ten sam w sobie jest bardzo smaczny i doskonale łączy się np. z rybami, orzechami, soczewicą. Jest doskonałą bazą pod wszelkiego rodzaju sosy, dipy. Idealnie pasuje do farszu do jajek wielkanocnych. Robi się go w mig, 10 minut to aż za dużo! Polecam na święta i na co dzień.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia majonezu z oliwą z trawą cytrynową

Czytaj dalej…

Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, cebula, chrzan, czosnek, groszek, Happy Frucht, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, mąka pszenna, olej, Rapso, VOG, Wielkanoc, zakwas, zioła, zupa
autor: Joanna Komorowska

Nie ma lepszego żurku niż ten przygotowany na naturalnym zakwasie. Jeśli nastawicie go dziś lub jutro, macie gwarancję, że w niedzielę lub poniedziałek wielkanocny będzie gotowy (kisi się ok. 5 dni). Ja, aby uatrakcyjnić tę tradycyjną zupę, podałam go w chlebie. Taki specjalny chleb kupicie w ten piątek lub w sobotę w większości piekarni. Warto pamiętać, aby po odcięciu wierzchu chleba i jego wydrążeniu podpiec go przez chwilę. Zapobiegnie to rozmoknięciu i wylaniu się zupy. Chlebek po zjedzeniu żurku oczywiście możecie również zjeść. Dodatkową atrakcją tego dania są pulpeciki przygotowane z białej, surowej kiełbasy wraz z groszkiem i lubczykiem. Pysznie i pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Happy Frucht.

Fotografia wielkanocnego żuru z pulpetami z zielonym groszkiem

Czytaj dalej…

Wielkanocny mazurek migdałowy


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, czekolada, czekolada biała, deser, erytrol, jajka, Kresto, migdały, orzechy, orzechy pecan, owoce, Rapso, skórka pomarańczowa, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Puk, puk… Tu Wielkanoc! A jak Wielkanoc, to na stół wjeżdża pyszny mazurek. Zróbcie od razu dwa, bo ten jeden zniknie w parę minut! Pyszny, migdałowy, z mocą czekolady, orzechów i owoców. A do tego bez glutenu. Robi się szybko i szybko znika ze stołu!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnego mazurka migdałowego

Czytaj dalej…

Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełki, koperek, Krakus, rzodkiewka, serek twarogowy, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Wiosna już na dobre u nas zagościła i niech już tak pozostanie. Wokół budzi się przyroda zielenią się drzewa, krzaki, kwitną kwiaty. I w tym pięknym okresie mamy w tym roku Wielkanoc. Święta radosne, rodzinne, pełne pozytywnych emocji. Nawiązując do tych Świąt przygotowałam danie, które pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Różowe jajka, barwione w sposób naturalny, faszerowane lekkimi, wiosennymi dodatkami. Jest wśród nich chrzan Krakus, ale w wersji cytrynowej, który urozmaica smak całego dania. Zapoznajcie się z tym chrzanem. Myślę, że zarówno pod względem smakowym, jak i patrząc na składniki – spodoba się Wam. Wesołych Świąt!

Pamiętajcie tylko, żeby za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześnie, bo jajka muszą barwić się przez 2 doby!

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia różowych jajek z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Czytaj dalej…

Szynka w cydrze, pieczona razem z białą kiełbasą w wolnowarze


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, chrzan, cydr, czosnek, kiełbasa, marchewka, MPM, papryka, papryka ostra, szynka, Wielkanoc, zioła
autor: Joanna Komorowska

Nie samymi jajkami i mazurkami człowiek w Święta Wielkanocne żyje… Przyda się i kawałek aromatycznego mięsa, które z banalną łatwością przygotujecie w wolnowarze firmy MPM.

Potrawa ta robi się praktycznie sama, oszczędzając siły paniom, które i tak napracują się, przygotowując inne świąteczne dania. Potrawa przygotuje się sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze nie wymaga praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.

Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowaną ucztą namaczamy mięso w solance. Po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ułożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.

Fotografia szynki w cydrze, pieczonej razem z białą kiełbasą w wolnowarze

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Wielkanocna babka kokosowa


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, cukier puder, cytryna, deser, jajka, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, maliny, orzechy, Rapso, skórka cytrynowa, truskawki, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Bardzo łatwa do przygotowania kokosowa babka, z niewielką ilością składników. Tradycyjna babka drożdżowa, nieodłącznie kojarząca się ze świętami Wielkiej Nocy, coraz częściej jest zastępowana przez nowsze jej formy. Ja proponuję wariant kokosowy. Do przygotowania najłatwiej jest użyć miksera i dodawać stopniowo poszczególne produkty. Kwestia samego podania to sprawa indywidualna. Każdy lubi inaczej. Ja proponuję dodatkowo nawilżyć luźne i delikatne ciasto babki. Zachęcam do wypróbowania moich sposobów na podanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnej babki kokosowej

Czytaj dalej…

Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem


kategoria: obiad
tagi: Britta, brokuł, curry, czosnek, dietetyczne, groszek cukrowy, imbir, limonka, mleczko kokosowe, papryka ostra, pasta curry, por, ryż, sałata rzymska, Sawex, seler naciowy, sos sojowy, szczypior, szpinak, warzywa, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Curry można przygotować na tysiące sposobów. Ja tym razem zaszalałam na zielono, nawet sos wyszedł nam pysznie zielony. Jest to danie bardzo sycące, smaczne i nie zajmujące dużo czasu podczas jego przygotowania. Biały ryż idealnie podkreśla aromaty dania. Możecie go ewentualnie leciutko posypać kurkumą, uzyskując żółtawą wersję ryżu. Co kto lubi!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wegańskiego curry z zielonych warzyw z ryżem

Czytaj dalej…

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem


kategoria: zupa
tagi: Il Conte di Roma, kurczak, lubczyk, makaron, marchewka, ogórek kiszony, pietruszka, por, Rapso, seler, śmietana, VOG, zioła, zupa
autor: Joanna Komorowska

Klasyk: zupa ogórkowa, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Nie mogło zabraknąć też jej u nas. Ugotowana jest w zasadzie w sposób tradycyjny, o ile można powiedzieć, że jest tylko jeden jedyny przepis na tę zupę. Każda gospodyni ma przecież swoje triki, aby zupa była jak najsmaczniejsza i dopasowana do gustów rodziny. Zapraszam na mój wariant, podany tym razem z makaronem (moja rodzina to makaronożercy). Tu sprawdzą się grubsze formy, takie jak zaproponowane poniżej sprężynki marki Il Conte di Roma.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Il Conte di Roma.

Fotografia zupy ogórkowej z warzywami i makaronem

Czytaj dalej…

Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą


kategoria: obiad
tagi: bazylia, Beach Flower, cebula, czosnek, fasola, gouda, Happy Frucht, kapary, kumin, mozzarella, papryka ostra, papryka słodka, pomidory, Rapso, ser żółty, tortilla, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję szybki obiad. Tortille pełnoziarniste z bogatym, zbilansowanym nadzieniem. Ich przygotowanie dla 4‑osobowej rodziny to mniej niż 20 minut. Warto pamiętać o tym, że gdy podgrzewamy je na patelni, to należy od razu je napełnić, gdyż ciasto szybko twardnieje i się kruszy. Oczywiście takie tortille sprawdzają się nie tylko na obiad, ale też jako przekąska, albo danie do szkoły/pracy. Gdy przygotowuję takie tortille córkom do szkoły, niektórzy współuczniowie są szczerze zaskoczeni wcinając drożdżówkę czy pączka… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Beach Flower i Happy Frucht.

Fotografia tortilli z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą

Czytaj dalej…

Smoothie mango-kokosowe z migdałami


kategoria: deser
tagi: borówki, figi, kiwi, kokos, Kresto, maliny, mandarynka, mango, migdały, mleczko kokosowe, mleko kokosowe, orzechy, physalis, pomarańcza, smoothie, truskawki, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Taki deser (czy śniadanie) to jest coś, czego nie zapomnicie długo. Tylko chwila pracy, a efekt „wow!”. Jest tylko jeden warunek: mango musi być bardzo dojrzałe. Oczywiście koktajl można przelać do bidonu i zabrać ze sobą do szkoły/pracy, ale najlepszy jest lekko schłodzony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia smoothie mango-kokosowego z migdałami

Czytaj dalej…

Warsztaty „Number cake - pieczemy, ozdabiamy”

(aktualizacja: 2019-03-25)
kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na moje kolejne warsztaty. Tym razem będzie na słodko, kolorowo i przepysznie. Proponuję Wam eleganckie, efektowne, ale nietrudne ciasto, które zachwyci waszych gości.

Warsztaty „Number cake - pieczemy, ozdabiamy”

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” w EkoPestce – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

19 lutego przeprowadzałam kolejne warsztaty z kiszonek i fermentacji, tym razem w sklepie EkoPestka przy ul. Św. Antoniego we Wrocławiu. Dziękuję bardzo Pani Małgorzacie z EkoPestki za zaproszenie i gościnne miejsce.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Czytaj dalej…

Kocioł nr 23


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty trzeci numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z jogurtem
  • przepisy z brokułem
  • dania z bezmleczną alternatywą od Mlecznych Braci
  • sesja specjalna: baby i mazurki
  • wywiad z Aleksandrem Strusiem, współzałożycielem restauracji Nafta.

W tym numerze są też moje przepisy: smoothie bowl z owocami i orzechami, kiszony brokuł oraz kotlety brokułowo-szpinakowe z kaszą bulgur. Niebawem na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 23, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Strona 1 z 16 >>