brownie fit z czerwoną fasolą


kategoria: ciasto
tagi: banan, cynamon, czekolada gorzka, dietetyczne, erytrol, fasola, halina, jajka, kakao, mąka owsiana, masło orzechowe, owoce, sawex, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne brownie! Nie uwierzycie, ale głównym jego składnikiem jest ugotowana, czerwona fasola. Dodanie bardzo dojrzałych bananów pozwoliło zminimalizować użycie cukru. W zasadzie cukru tu nie ma, zastępuje go erytrol. Erytrol jest troszkę mniej słodki w porównaniu do cukru, ale też zawiera bardzo mało kalorii. Ciasto po upieczeniu możecie polać gorzką czekoladą i ozdobić z sezonowymi owocami. Możecie także przygotować mus, np. truskawkowy czy malinowy i nim polewać porcje na talerzykach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia brownie fit z czerwoną fasolą

Czytaj dalej…

omlety biszkoptowe pieczone


kategoria: deser
tagi: borówki, jajka, magazyn kocioł, mąka pszenna, owoce, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Weekend, nie weekend – jeść trzeba. ☺ Zachęcam Was do wypróbowania mojego kolejnego przepisu na deser. Tym razem na słodko, z owocami sezonowymi. Omlety pieczone w piekarniku, a nie na patelni na tłuszczu. Zamiast tradycyjnej śmietanki możecie użyć wersję kokosową, ta też świetnie się ubija, albo po prostu użyć jogurt grecki.

Smacznego!

Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia omletów biszkoptowych pieczonych

Czytaj dalej…

lekka zapiekanka z warzywami


kategoria: makaron
tagi: cukinia, index food, jogurt naturalny, kuchnia włoska, łosoś, łosoś wędzony, parmezan, pomidory suszone, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Kto ma ochotę na lekką zapiekankę z wiosennymi warzywami? Sezon powoli rozkręca się i coraz więcej smacznych, polskich warzyw jest dostępne w sklepach. Dorzućcie jeszcze makaron pełnoziarnisty, łososia wędzonego i będzie naprawdę pysznie. Możecie użyć dwie mniejsze foremki, jak ta na zdjęciu, lub po prostu jedną większą.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia lekkiej zapiekanki z warzywami

Czytaj dalej…

ogórki małosolne – sprawdzony przepis


kategoria: kiszonki
tagi: chrzan, czosnek, koper, magazyn kocioł, ogórek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kisiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ogórki gruntowe są coraz smaczniejsze i coraz tańsze. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu, wpadnijcie na bloga, tam czeka na Was sprawdzony w bojach przepis. Ja dzisiaj kupiłam kolejną porcję ogórków i wieczorem wrzucę je do słoika. Podczas bardzo ciepłej aury ogórki kiszą się znacznie szybciej, znam takich smakoszy, co zjadają je już dnia następnego. ☺

W zależności od pory roku – wczesna wiosna czy późne lato – do takich ogórków dodaję zwykły koper, baldachimy kopru, liście chrzanu, liście wiśni lub porzeczki, dębu a także – aby zaostrzyć smak – dodaję chilli, gorczycę, zielę angielskie czy liście laurowe. Ale tak naprawdę wystarczy dodać czosnek, koper i wyjdą Wam naprawdę bardzo smaczne i jędrne ogórki. Warto poeksperymentować i wypracować swoje własne ulubione smaki.

Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia ogórków małosolnych

Czytaj dalej…

pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem


kategoria: obiad
tagi: groszek, kasza pęczak, krakus, masło, parmezan, por, szparagi, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To jest naprawdę dobre! Bez glutenu, z niewielką ilością soli, szybkie w przygotowaniu, atrakcyjne również dla wegetarian. Z wykorzystaniem warzyw sezonowych, ale jednocześnie do przygotowania poza sezonem z mrożonego groszku i fasolki szparagowej. Pęczotto z kaszy jęczmiennej przygotowuje się dokładnie tak jak klasyczne risotto z ryżem. Nie ma się czego bać, idąc krok po kroku ze mną stworzycie fajne, lekkie, wiosenno­‑letnie danie.

Przygotowując to pęczotto użyłam koncentrat bulionu warzywnego Krakus, dzięki czemu zaoszczędziłam sporo czasu, bo nie gotowałam go samodzielnie. Bulion ten świetnie sprawdza się w daniach warzywnych, a nawet i mięsnych, doskonale dopełniając ich smak. To tradycyjna kompozycja warzyw, koncentrat ten nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.

Jeśli macie w domu trochę wytrawnego białego wina, to możecie je dodać do pęczotto, zmniejszając odpowiednio ilość wody. Ja pominęłam ten krok i w zasadzie nie było go brak.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Czytaj dalej…

zupa krem z ciecierzycy z chipsami bekonowymi


kategoria: obiad
tagi: boczek, ciecierzyca, halina, kumin, mleczko kokosowe, mleko roślinne, natka pietruszki, por, sawex, sezam, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Lubię zupy-kremy, moja rodzina również. W takich zupach łatwo przemycić różne składniki, zwłaszcza warzywa tak, że nasi najmłodsi członkowie rodziny tego nie zauważą. A jak doda się trochę podpieczonego boczku, czy grzanki lub groszek ptysiowy, to już ho, ho! Zapraszam tym razem na zupę krem z ciecierzycy, bogatą w białko i błonnik. Zupa idealna jako samodzielne danie, czy też na wczesną kolację. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, które nawet latem mogą czasem nadejść.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia zupy-kremu z ciecierzycy z chipsami bekonowymi

Czytaj dalej…

kocioł nr 16


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się kolejny, szesnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim:

  • dania z truskawkami w roli głównej
  • dania z ogórkiem w roli głównej
  • wywiad z Żanetą Hajnowską – naszą koleżanką z Kotła ☺
  • reportaż z OSM Międzybórz
  • piknik ze zdrowymi przekąskami.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

W tym numerze po przerwie także i moje przepisy: omlety biszkoptowe pieczone i ogórki małosolne. Niebawem na blogu. Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 16, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

lektura na lato – sirocco, wspaniałe smaki bliskiego wschodu


kategoria: recenzje
autor: Joanna Komorowska

Do lektury książek kulinarnych podchodzę z pewną rezerwą, ale i ciekawością. Współczesne książki kulinarne często prześcigają się w zdobywaniu klientów. Kuszą barwnymi zdjęciami i obietnicą kulinarnych uniesień. Często jednak wystarczy rzucić okiem na przepis, by stwierdzić, że coś tutaj nie gra… Sabrina Ghayour przenosi nas – dzięki przyprawom, niestandarowym połączeniom oraz fajnej aranżacji dań – w klimat Bliskiego Wschodu. I tutaj ja, miłośniczka przypraw i ziół znajduję wiele inspiracji i cennych wskazówek: co z czym, czy tak się da.

Książkę otrzymałam od wydawnictwa Insignis, wydawcy polskiego wydania książki Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu.

Fotografia książki Sirocco, autorka Sabrina Ghayour, wydawnictwo Insignis

Czytaj dalej…

curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym


kategoria: obiad
tagi: britta, curry, czosnek, limonka, mleczko kokosowe, mleko roślinne, pomidory koktajlowe, ryż, sawex, szpinak
autor: Joanna Komorowska

Czy też tak macie, że chodzą za Wami smaki, aromaty? Mnie ostatnio wzięło na dania z kuchni azjatyckiej. W różnych wersjach, ale najczęściej z krewetkami (ulubione owoce morza mojej młodszej córki) oraz z drobiem. Dania te przygotowuje się stosunkowo szybko, można ugotować wieczorem, a następnego dnia po prostu odgrzać, ewentualnie ugotować ryż czy makaron.

Curry, które dziś Wam pokazuję, jest jednym z tych dań, które lubią i dzieci (wówczas można przygotować je w wersji mniej pikantnej), i dorośli biesiadnicy. Zresztą moje córki przyzwyczajane były do pikantnych dań od małego i teraz smakuje im takie bardziej na ostro. Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy, często stosowany w kuchni azjatyckiej. Warto mieć w lodówce składniki na to danie, a przygotujecie je w mniej niż 20 minut. U nas jest to dyżurny obiad, gdy wszystko już się przejadło, a także na niespodziewanych gości. Możecie sami poeksperymentować i zamiast kurczaka użyć rybę, krewetki, czy zrobić danie wegańskie z dynią. Wszystkie te pozycje są pyszne, a każda inna, pięknie prezentując się na talerzach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym

Czytaj dalej…

krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem


kategoria: obiad
tagi: britta, chilli, curry, jarmuż, krewetki, limonka, mleczko kokosowe, pomidory koktajlowe, ryż, sawex
autor: Joanna Komorowska

Kto nie ma pomysłu na obiad? U nas były krewetki z dzikim ryżem. Danie przepyszne, dietetyczne. Ryż dziki – jest on bardzo odżywczy, zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz m.in. witaminę E, niezbędną aby zachować paznokcie, włosy, skórę w dobrej kondycji. Danie dla miłośników wschodniej kuchni jak znalazł. ☺ I do tego gotowe w mniej niż 30 minut. Ten rodzaj ryżu jest naprawdę pyszny. Charakteryzuje się długimi, ciemnymi, czarno-brązowymi ziarnami, a jego smak przywołuje aromat orzechowy.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia krewetek z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Czytaj dalej…

ekspresowe śniadanie z owocami na mleku roślinnym


kategoria: śniadanie
tagi: błonnik, britta, masło orzechowe, mięta, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mleko roślinne, owoce, sawex, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zdrowie ponoć zaczyna się od żołądka i jelit. Warto na co dzień dbać o dostateczną ilość dobrych składników: błonnika, owoców, warzyw i jedzenia probiotycznego: w postaci kiszonek, czy jogurtów z żywymi kulturami bakterii. Po takim śniadaniu, jakie Wam dziś proponuję, spokojnie wytrzymacie do kolejnego posiłku. Zawartość w granulkach i ta występująca naturalnie w owocach zapewni wam uczucie sytości na kilka godzin.

Wiosna w pełni i mamy coraz większy dostęp do zdrowych owoców, które cudownie wzbogacają pierwszy posiłek dnia. Pamiętajmy jednak, że błonnik potrzebuje do towarzystwa wodę, aby mógł swoją „szczoteczką” wymieść niepotrzebne składniki. Spożywanie większych ilości błonnika, ale bez towarzystwa płynów, powoduje odwrotny efekt – powodując m.in. zaparcia.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia ekspresowego śniadania z owocami na mleku roślinnym

Czytaj dalej…

suflet serowy


kategoria: śniadanie
tagi: cheddar, gałka muszkatołowa, jajka, łowicz, parmezan, róża, suflet, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

W nadchodzący weekend proponuję troszeczkę się porozpieszczać. Już od rana możecie być w dobrym humorze, a to dzięki przygotowaniu dla siebie i najbliższych smacznego śniadania. Ucieszą się zwłaszcza ci z Was, którzy lubią poeksperymentować ze smakami. Tym razem przyrządziłam lekki, serowy suflet z aromatami wiosny i lata ukrytymi w nowym dżemie Wiśnia z płatkami róży od marki Łowicz. Choć suflet wymaga precyzyjnego wykonania według przepisu, to niech Was nie przestraszy cały proces, który wcale nie jest zbyt skomplikowany. ☺

Dżemy z serii owocowo-kwiatowych Łowicz znajdziecie już na półkach sklepowych. Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.

Fotografia sufletu serowego

Czytaj dalej…

focaccia z tuńczykiem


kategoria: chleb
tagi: focaccia, index food, kuchnia włoska, mąka pszenna, oliwa extra vergine, pomidory, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lubię to! Idealnie nadaje się na kolację, zwłaszcza teraz, gdy za oknami plucha. Focaccia tylko z pozoru wydaje się trudna. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, która zostanie wynagrodzona, gdy siądziemy do uczty. ☺ Polecam serdecznie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia focaccii z tuńczykiem

Czytaj dalej…

wafle słonecznikowe z avocado i jajkiem poszetowym


kategoria: śniadanie
tagi: avocado, britta, cebula czerwona, jajka, pomidory, sawex
autor: Joanna Komorowska

Wraz z pierwszymi wiosennymi słonecznymi dniami staramy się jeść mniej kalorycznie, ale za razem dostarczając organizmowi to, co najlepsze. Dzisiaj proponuję Wam połączenie dietetycznych wafli słonecznikowych z avocado i warzywami, do tego zachęcam do przygotowania jajek poszetowych. Nie jest to tak trudne, na jakie wygląda. Dołóżmy do tego porcję owoców i mamy pyszny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wafli słonecznikowych z avocado i jajkiem poszetowym

Czytaj dalej…

zielone smoothie


kategoria: napoje
tagi: banan, chilli, kiwi, limonka, nasiona konopi, seler naciowy, szpinak, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kto zagra ze mną w zielone? Zielony koktajl warzywno-owocowy poleca się na śniadanie. Warto swoje menu wzbogacić o porcję zdrowia już z rana. Taka dawka witamin i minerałów działa jak miotełka, usuwając zbędny balast z naszego organizmu. Zachęcam Was do miksowania. Kiedy to robić, jak nie teraz, gdy dostęp do składników będzie z dnia na dzień coraz szerszy?

Fotografia Zielonego Smoothie

Czytaj dalej…

serniko-jabłecznik ekspresowy


kategoria: ciasto
tagi: deser, galaretka, jabłka, limonka, owoce, ser biały, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na dzisiejszy pierwszy dzień wiosny proponuję Wam prosty, ekspresowy, tylko 6-składnikowy serniko-jabłecznik. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 2 godziny. Ciasto jest przyjemnie cytrynowe, z grubą warstwą sera i jabłek. Kto się z Was skusi? ☺

Fotografia serniko-jabłecznika ekspresowego

Czytaj dalej…

spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem


kategoria: makaron
tagi: bazylia, bezglutenowe, chilli, czosnek, imbir, index food, jarmuż, krewetki, kuchnia włoska, mleczko kokosowe, oliwa extra vergine, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Mniammmmm… To jest dobre! Do tego szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, bezglutenowe, dzięki użyciu odpowiedniego makaronu. Po prostu odjazd! Takie lekkie dania przywołują i zaklinają wiosnę.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spaghetti bezglutenowego z krewetkami i jarmużem

Czytaj dalej…

soki owocowe andros – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: ananas, andros, grapefruit, mandarynka, pomarańcza, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam Was do krainy soków, pełnych witamin i mikroelementów, bez dodatków w postaci cukru czy sztucznych konserwantów. Pochodzące z Francji soki Andros produkowane są z najwyżej jakości owoców z rodzimych upraw, a technika wyciskania gwarantuje, że dostarczamy swojemu organizmowi to co najlepsze.

Fotografia soków Andros

Czytaj dalej…

kotlety jajeczno-jaglane


kategoria: placki
tagi: index food, jajka, kasza jaglana, koper, kuchnia włoska, oliwa extra vergine, orzechy, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia kotletów jajeczno-jaglanych

Czytaj dalej…

zabajone mango


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, deser, index food, jajka, karnawał, kuchnia włoska, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zabajone (zabaglione) to typowo włoski deser, najczęściej podawany z likierem alkoholowym. Ja przygotowałam wersję bez alkoholu, likier zastąpiłam syropem Sunquick Mango. Taka wersja idealnie wpasowuje się w karnawał, na deser dla kierowców, czy też dzieci. Dodałam do niego mrożone owoce, oraz biszkopty. Jest to tylko moja propozycja, możecie rozwinąć fantazję.

Wybierając jajka warto kupić te ekologiczne, lub od znanej osoby, hodującej kury. Deser można podawać ciepły, my jednak (ze względu na sesję foto) zjedliśmy go chłodnego. Poprawka, to Jagoda, nasza młodsza córka, wchłonęła oba pucharki, my liznęliśmy łyżeczki… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia deseru zabajone mango

Czytaj dalej…

Strona 1 z 10 >>