soki owocowe andros – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: ananas, andros, grapefruit, mandarynka, pomarańcza, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam Was do krainy soków, pełnych witamin i mikroelementów, bez dodatków w postaci cukru czy sztucznych konserwantów. Pochodzące z Francji soki Andros produkowane są z najwyżej jakości owoców z rodzimych upraw, a technika wyciskania gwarantuje, że dostarczamy swojemu organizmowi to co najlepsze.

Fotografia soków Andros

Czytaj dalej…

kotlety jajeczno-jaglane


kategoria: placki
tagi: index food, jajka, kasza jaglana, koper, kuchnia włoska, oliwa extra vergine, orzechy, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia kotletów jajeczno-jaglanych

Czytaj dalej…

zabajone mango


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, deser, index food, jajka, karnawał, kuchnia włoska, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zabajone (zabaglione) to typowo włoski deser, najczęściej podawany z likierem alkoholowym. Ja przygotowałam wersję bez alkoholu, likier zastąpiłam syropem Sunquick Mango. Taka wersja idealnie wpasowuje się w karnawał, na deser dla kierowców, czy też dzieci. Dodałam do niego mrożone owoce, oraz biszkopty. Jest to tylko moja propozycja, możecie rozwinąć fantazję.

Wybierając jajka warto kupić te ekologiczne, lub od znanej osoby, hodującej kury. Deser można podawać ciepły, my jednak (ze względu na sesję foto) zjedliśmy go chłodnego. Poprawka, to Jagoda, nasza młodsza córka, wchłonęła oba pucharki, my liznęliśmy łyżeczki… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia deseru zabajone mango

Czytaj dalej…

witajcie w nowym roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Ledwo się człowiek obróci, a tu mijają kolejne Święta i Sylwester. Miniony rok 2016 był dla nas bardzo wyczerpujący. Zarówno pod względem zawodowym (dużo pracy), jak i prywatnym (sporo rodzinnych spraw, problemów zdrowotnych oraz nieuniknionych przedsięwzięć i obowiązków). Niestety ucierpiał na tym blog, na którym ostatni wpis jest z początku października… W świecie współczesnych mediów społecznościowych to niemal śmierć. ☺

Fotografia Colocheckera na patelni ☺

Czytaj dalej…

polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i fasolką


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula czerwona, czosnek, fasolka szparagowa, index food, kuchnia włoska, makaron, pesto, polędwica wieprzowa, rozmaryn, sałata, wino
autor: Joanna Komorowska

Eleganckie danie, idealne na proszony obiad czy kolację. Zachwyci męża, zachwyci też teściową. Dzięki marynowaniu mięsa w winie i rozmarynie jest ono soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Świetnie komponuje się z proponowanymi dodatkami. Kolejnym plusem jest szybki czas przygotowania. Same czynności w kuchni nie powinny zająć Wam więcej niż 20 minut (oczywiście plus czas marynowania).

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia polędwicy w winie podanej na płatach lasagne z pesto i fasolką

Czytaj dalej…

biała pizza ze szparagami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bazylia, gorgonzola, index food, kuchnia włoska, mozzarella, oliwa extra vergine, oliwki, pomidory koktajlowe, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Moimi ulubionymi dodatkami do pizzy są anchois i papryka pepperoni. Lubię, gdy pizza jest pikantna, a odrobina anchois podkręca jej smak. Dzisiejszą pizzę serwowałam mojej rodzince, więc ograniczyłam się jedynie do anchois, ale za to wzbogaciłam ją szparagami i białym sosem, który świetnie zastępuje tradycyjny. Lekko skropiona przed podaniem oliwą truflową pizza sprawia, że danie smakuje wybornie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia białej pizzy ze szparagami i anchois

Czytaj dalej…

śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, magazyn kocioł, mąka owsiana, migdały, owoce, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czyżby już jesień? Za oknem od kilku dni chłodno, pochmurno, bardziej nostalgicznie. W sklepach królują śliwki, gruszki, pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres, przechodzenie w kolejną porę roku, w jesień. Początki potrafią być naprawdę śliczne. Aby osłodzić trochę wieczorne chłody, mam dla Was ciepłe, pachnące zapiekane śliwki, z orzechowo-owsianą chrupiącą kruszonką. Aby przygotowanie crumble było szybsze, przygotujcie sobie więcej kruszonki i używajcie, gdy tylko najdzie Was ochota na nie.

Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia śliwek pod kruszonką migdałowo-owsianą

Czytaj dalej…

cukinia faszerowana wołowiną, pomidorami i kaparami


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, cukinia, cytryna, czosnek, index food, kapary, kuchnia włoska, mozzarella, pomidory, pomidory suszone, rozmaryn, szybkie danie, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Szybkie, aromatyczne, dietetyczne danie. Właśnie teraz cukinie i pomidory mają ten najlepszy, unikalny aromat, którego nie poczujecie zimą czy też wiosną. Warto więc z nich przygotowywać jak najwięcej potraw, poddając je minimalnej obróbce cieplnej. Moja cukinia jest lekko chrupiąca, pachnąca latem. Przygotowanie tego dnia nie zajmie Wam dużo czasu, poza tym możecie je przygotować wieczorem, schować do lodówki, a przed posiłkiem tylko zapiec. Jest to danie bezglutenowe, niskokaloryczne. Dopełnieniem którego jest lekka sałatka.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia cukinii faszerowanej

Czytaj dalej…

pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii


kategoria: danie rybne
tagi: cebula, cukinia, cytryna, czosnek, index food, kasza jaglana, kuchnia włoska, pomidory, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Ponoć większość osób nie lubi ryb. Właśnie jedna z blogerek mnie uświadomiła… Ja jednak w swoim otoczeniu bliższym i dalszym mam praktycznie samych miłośników ryb. W różnych formach – od śledzia, poprzez dorsze, pstrągi, na tuńczykach i łososiach skończywszy. A Wy do jakiej kategorii należycie? Jadacie, czy omijacie skrzętnie? Czy tylko jedna porcja, raz w roku nad morzem i druga w Wigilię? ☺

Dla większych i mniejszych miłośników ryb proponuję pulpeciki z tuńczyka (szukajcie tego w słoiczkach!), kaszy jaglanej z pięknym aromatem cytryny. Dopełnieniem jest lekki sos i makaron… warzywny – cukiniowy. Możecie oczywiście użyć innego makaronu, ale ten cukiniowy świetnie komponuje się z całością, dając nam lekkie danie, bezglutenowe. Proponuję kupić za niewielkie pieniądze temperówkę do warzyw i tworzyć makarony: marchewkowe, cukiniowe, pietruszkowe. Można oczywiście użyć deski i noża, ale taki zakup szybko Wam się zwróci, a wzbogacicie swoje menu o kolejne porcje warzyw. Możecie dodawać taki makaron do zup, sałatek czy drugich dań.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pulpetów z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

Czytaj dalej…

makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim


kategoria: makaron
tagi: bakłażan, bazylia, cebula, czosnek, magazyn kocioł, pomidory koktajlowe, ser kozi, szybkie danie, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na pyszny obiad. Nie napracujecie się nad nim zbyt wiele. A efekt – cudo! Bakłażan, pomidorki, odrobina wina i serek kozi. Do tego kilka przypraw, makaron i gotowe – obiad podany. ☺

Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia Makaronu z bakłażanem, pomidorami i serem kozim

Czytaj dalej…

kocioł nr 13


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do trzynastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania ze śliwką w roli głównej
  • dania z bakłażanem w roli głównej
  • wywiad z Katarzyną Daniłowicz – pierwszą w Polsce Kobietą Top Chefem (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż z Owoców Lutyni
  • przepisy na przeziębienie.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

Moje przepisy w tym numerze to: makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim oraz śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą. Niebawem na blogu. Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 13, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

zupka chińska


kategoria: zupa
tagi: bambus, chilli, czosnek, grzyby, imbir, krewetki, kurczak, limonka, makaron ryżowy, mango, olej sezamowy, pomidory koktajlowe, ryba, sos sojowy, szybkie danie, tofu, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Idealne danie do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Wystarczy wrzątek i po chwili mamy fajny, smaczny posiłek. Dzień wcześniej tylko ok. 15 minut zajmie nam przygotowanie słoika, który przechowany w lodówce, pozwoli nam dnia następnego cieszyć się aromatycznym, gorącym posiłkiem. Możecie przygotować je w wersji z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami morza. Możecie eksperymentować z dodatkami. Jeśli użyjecie sosu sojowego bez glutenu, uzyskacie wówczas danie bezglutenowe.

Fotografia zupki chińskiej

Czytaj dalej…

kiszona papryka


kategoria: kiszonki
tagi: chilli, czosnek, koper, papryka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co jak co, ale kiszonki to ja po prostu kocham. Kiszę co się da, a da się wiele. O dobroczynnym działaniu bakterii fermentacyjnych wiemy wszyscy. Sklepy raczej nie oferują prawdziwie kiszonych warzyw, jedynie kwaszone z octem i innymi polepszaczami, przyspieszaczami kwaszenia. Warto więc poświęcić kilka minut na przygotowanie słoika pełnego zdrowia.

Dzisiaj proponuję Wam przepyszną paprykę kiszoną. Kisi się ją podobnie jak ogórki, ja dodałam do niej czosnek, koper oraz paprykę chilli. Możecie dodać także gorczycę (½ łyżeczki na słoik), liście laurowe, ziele angielskie, chrzan. Mi przygotowanie tych 2 słoików zajęło ok. 20 minut i użyłam 5 większych papryk. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż uzależnione to jest od ilości i wielkości słoików, które użyjecie. Wodę spod ukiszonej papryki oczywiście wypijamy. ☺ Świetnie smakuje wymieszana z zimną, gazowaną wodą.

Fotografia kiszonej papryki

Czytaj dalej…

dietetyczny koktajl z owocami, nasionami konopi i owocami goji


kategoria: śniadanie
tagi: borówki, jogurt naturalny, koktajl, Lidl, maliny, nasiona konopi, owoce goji, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po bułeczkach przyszła pora na coś lżejszego i zdrowszego. Korzystając z sezonu zmiksowałam maliny, borówki i banana z nasionami konopi oraz owocami goji. Do tego szklanka jogurtu naturalnego (lub mleka bez laktozy) i możemy się cieszyć pożywnym i pysznym koktajlem bez odrobiny cukru. Polecam na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam mój koktajl.

Fotografia dietetycznego koktajlu z owocami, nasionami konopi i owocami goji

Czytaj dalej…

drożdżówki z porzeczkami


kategoria: śniadanie
tagi: drożdżówki, jajka, porzeczki, ser biały, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Już dziś podsyłam Wam przepis, który śmiało możecie przygotować na weekendowe śniadanie. Przepis jest prosty, 5 minut urabiania ciasta i około godzina czekania aż wyrośnie. Ja przygotowałam je z porzeczkami, ale możecie wykorzystać inne owoce: maliny, jagody, borówki czy morele. Proponuję zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka. ☺ Niemal równie dobrze smakują na drugi dzień.

Fotografia drożdżówek z porzeczkami

Czytaj dalej…

pierogi z soczewicą i kozim serem


kategoria: pierogi
tagi: cebula, Lidl, mąka pszenna, ser kozi, soczewica, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubimy takie proste dania jak pierogi. Gdyby czasu było więcej, zapewne częściej gościłyby na naszym stole. Pomimo że jest to danie bez mięsa, bardzo moim dzieciom smakowało, a staramy się ostatnio mięso w diecie ograniczać. Rafałowi i tak wszystko co zrobię, to smakuje. ☺ Dzisiejsze połączenie składników może Was zaskoczyć, choć wydaje się banalne, ale smakiem naprawdę zachwyca.

Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam moje pierożki. Czerwona soczewica, kozi twardy ser, cebulka i dobra mąka robią swoje. Do tego szklaneczka kefiru i pyszny obiad gotowy. Dodanie do ciasta masła powoduje, że ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się wałkuje i nie wysycha.

Fotografia pierogów z soczewicą i kozim serem

Czytaj dalej…

kompot z czerwonych porzeczek


kategoria: napoje
tagi: kompot, ksylitol, lemoniada, magazyn kocioł, miód, porzeczki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Niby wszyscy wiemy, że soki w kartonach i napoje kolorowe to bomby cukrowo-chemiczne. Niewiele znajdziemy takich napojów, które z czystym sumieniem możemy wypić sami, czy podać dziecku. Dlatego u mnie w domu staram się gotować kompoty (w sezonie częściej), przygotowuję lemoniady owocowe, czy cytrynowo-miętowe. Staram się wówczas unikać zwykłego rafinowanego cukru. Świetnie w takich napojach sprawdza się ksylitol (cukier brzozowy) mający o połowę mniej kalorii niż cukier. Istotną jego cechą jest też fakt, że nie powoduje próchnicy. Można też po przestudzeniu dosłodzić napój miodem, ale tylko wtedy, gdy płyn ma mniej niż 40°C. Powyżej tej temperatury miód traci swe dobroczynne właściwości. Dzisiaj prezentuję Wam kompot z czerwonej porzeczki, ale możecie go przygotować z praktycznie dowolnego owocu. Teraz w sezonie świetnie sprawdzą się porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, brzoskwinie, papierówki (tutaj można kompot wzbogacić o cynamon) itp. Taki kompot po przestudzeniu i dodaniu kostek lodu świetnie chłodzi i gasi pragnienie.

Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia kompotu z czerwonych porzeczek

Czytaj dalej…

pizza chłopska


kategoria: pizza
tagi: bazylia, cebula, czosnek, Henryk Kania, kuchnia włoska, mąka pszenna, mozzarella, oliwa extra vergine, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Moja rodzina to kabanożercy. Ile nie kupię, tyle zjedzą. Tym razem jednak udało mi się ukryć kilka opakowań i przyrządziłam im pizzę na bogato, z kabanosami Henryka Kani. Są to kabanosy pieczone, kruche, aromatyczne. Według producenta na 100 g produktu użyto 168 g mięsa. Dodatkowym plusem jest opakowanie, eleganckie i nowatorskie. Dzięki niemu kabanosy nie wymagają do przechowywania warunków chłodniczych. Możecie tę pizzę przygotować na cienkim cieście, ale jeśli jesteście zwolennikami grubszego ciasta, także takie można z tego przepisu uzyskać. Wystarczy rozwałkowane ciasto umieścić w foremki, przykryć ściereczką i ok. 30 minut cierpliwie czekać, aż nam podrośnie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Henryk Kania.

Fotografia pizzy chłopskiej z kabanosem

Czytaj dalej…

pleśniak z czerwoną porzeczką


kategoria: ciasto
tagi: cukier puder, deser, jajka, kakao, magazyn kocioł, mąka pszenna, owoce, porzeczki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie piekę zbyt często ciasta. Ale w sezonie letnim robię to częściej niż w innych miesiącach. Lato rządzi się innymi prawami. Pleśniak możecie upiec w dowolnym miesiącu roku, ale teraz posypany świeżymi owocami – ma to COŚ! Dziś proponuję Wam powrót do dawnego przepisu, który niegdyś często gościł na naszych polskich stołach. Wydaje się dosyć trudne w wykonaniu, jednak idąc krok po kroku ze mną, na pewno Wam się uda. Poczęstowana nim teściowa stwierdziła, że częściej muszę piec takie ciasta ☺ – czyli dobre…

Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia pleśniaka z czerwoną porzeczką

Czytaj dalej…

kocioł nr 12


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do dwunastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania z porzeczką w roli głównej
  • dania z bobem w roli głównej
  • wywiad z Eweliną Żygadło z Milejowego Pola (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż z gospodarstwa pani Ireny Piechoty
  • recenzję Świeże Na Talerze.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: pleśniak z porzeczkami oraz kompot z czerwonych porzeczek. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 12, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Strona 2 z 10 << >>