mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi


kategoria: deser
tagi: Backmit, cytryna, dżem, jajka, mąka pszenna, mascarpone, masło, migdały, olej rzepakowy, owoce, Rapso, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczne ciasteczka, z łatwością przygotujecie je w zaciszu kuchni. Owoce oczywiście można zmieniać w zależności od sezonu czy preferencji smakowych. Zaskoczycie domowników. Mniam!.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Backmit i Rapso.

Fotografia mini tartaletek z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Czytaj dalej…

risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego


kategoria: obiad
tagi: Britta, jajka, oliwa extra vergine, parmezan, pomidory, ryż, ryż dziki, Sawex, szafran, szparagi, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Nietypowe risotto, bo z ryżu dzikiego. Bardzo smaczne połączenia smaków i aromatów. Do tego zielone szparagi, akurat, bo sezon! No i to jajko z płynnym żółtkiem. Mmm… Zapraszam do gotowania.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego

Czytaj dalej…

kocioł nr 20


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • dania z kalafiorem
  • dania z jagodami
  • relacja z Wrocławskiej Wiosny w Barbarze
  • reportaż z plantacji Szparagi Prosto z Pola
  • jedzenie na podróż.

W tym numerze są też moje przepisy: steki z kalafiora oraz smoothie z chia, jagód, borówek i malin. Niedługo na blogu. W części „Jedzenie na podróż” znajdziecie też moje przepisy na tortillę z jajkiem i avocado, kokosowo-jaglane kulki mocy oraz kaszę bulgur z kurczakiem w orzechach. Sesję zdjęciową do tej części fotografował mój Rafał, a modelką była m.in. nasza Jagoda. ☺

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 20, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

kiszony sok z selera i pietruszki


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, papryka ostra, pietruszka, seler, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przesmaczny kiszony sok selerowo-pietruszkowy. Mój drugi ulubiony zaraz po buraczkowym. Nie wiem, czy wszystkim przypadnie do gustu, bo wiem, że wiele osób nie lub selera, ale smaki świetnie się mieszają i wychodzi petarda! Oczywiście jest zgodny z zasadami postu dr Dąbrowskiej.

Fotografia kiszonego soku z selera i pietruszki

Czytaj dalej…

owsianka ze świeżymi truskawkami, ananasem, orzechami piniowymi i rodzynkami


kategoria: śniadanie
tagi: ananas, banan, Beach Flower, kiwi, Kresto, mleko, orzechy, orzechy piniowe, płatki owsiane, rodzynki, truskawki, VOG
autor: Joanna Komorowska

Banalnie proste śniadanie bogate w błonnik, witaminy i białko. Atrakcyjne zarówno dla mniejszych członków rodziny, jak i dla dorosłych. Idealne na pierwsze śniadanie. Gęstość owsianki można sobie regulować ilością dodanych płatków.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Beach Flower.

Fotografia owsianki ze świeżymi truskawkami, ananasem, orzechami piniowymi i rodzynkami

Czytaj dalej…

burgery drobiowe fit z botwinką


kategoria: grill
tagi: botwinka, cebula, cebula czerwona, cytryna, czosnek, indyk, jajka, ketchup, koperek, Kotlin, kurczak, mięso mielone, miód, ocet balsamiczny, ogórek, otręby, sałata, sezam
autor: Joanna Komorowska

Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i karkówką. A wcale tak być nie musi. Mam dla Was świetną alternatywę – fit burgery z mięsa kurczaka lub indyka z wiosennymi dodatkami. Takie burgery są o wiele lżejsze niż wieprzowina czy wołowina. Prym wśród dodatków wiedzie teraz botwinka, którą najpierw lekko podduszamy, a potem dodajemy do mięsa. Użyłam też świeże listki botwinki, komponując finalnie kanapkę. Skoro fit, to wybieramy zdrowszą odmianę pieczywa. U mnie na talerzach zagościła bułka na zakwasie żytnim. Burgery otoczone są sezamem, a całość podana z ketchupem Kotlin o obniżonej ilości kalorii, aż o 60%. Nie znajdziecie w nim glutenu, konserwantów ani substancji wzmacniających smak.

Całość jest naprawdę smaczna, aromatyczna i lekka. Rekomendacją niech będzie fakt, że młodsza córka, która za botwinką nie przepada, tu stwierdziła, że jest pysznie! I zjadła dwa burgery. ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia burgerów drobiowych fit z botwinką

Czytaj dalej…

wrzuć na ruszt, czyli perfekcyjne grillowanie z tesco


kategoria: warsztaty
tagi: kalafior, kasza, kasza gryczana, mąka pszenna, maślanka, olej rzepakowy, porchetta, rzodkiewka, serwatka, Tesco, warzywa, wieprzowina, zero waste
autor: Joanna Komorowska

Sezon grillowy to doskonały moment na spędzenie czasu z bliskimi albo przyjaciółmi, gdy przy wspólnie przygotowywanym i spożywanym jedzeniu jest czas na rozmowy, relaks czy rozrywkę. 25 kwietnia temu wzięłam udział w warsztatach grillowych, a w zasadzie w pikniku grillowym, przygotowanym przez Jakuba Steuermarka i Jurka Nogala pod auspicjami Tesco. Spotkanie odbyło się w Warszawie w restauracji Ruszt, na terenie Fortu Mokotów, a warsztaty promowały nową kampanię Tesco: Historie pisane smakiem.

Jakub Steuermark i Jerzy Nogal, fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Czytaj dalej…

kalafiornica z botwinką


kategoria: śniadanie
tagi: botwinka, cytryna, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, Kala Namak, kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kimchi, ogórek, pomidory, rzodkiewka, sól czarna, szczypior, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

„Dąbrowszczaki”, jutro na śniadanie jecie jajecznicę! Tak, tak… nie przeczytaliście źle. ☺ Potrzebna będzie jedyna w swoim rodzaju sól – o smaku jajek – Kala Namak (sól czarna). To jej dodanie powoduje, że zwykły kalafior nabiera smaku jajka. Sól jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, w większych supermarketach, a nawet w dobrze zaopatrzonych warzywniczych. Bardzo modna ostatnio, więc nietrudno ją znaleźć. Pamiętajcie jednak o tym, aby przesypać ją do szczelnego słoika, bo szybko traci swój aromat.

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia kalafiornicy z botwinką

Czytaj dalej…

kimchi według zasad dąbrowskiej


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kapusta, kapusta pekińska, kimchi, marchewka, papryka, papryka ostra, rzepa, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś na tapecie kimchi, ale nie takie koreańskie, tylko dostosowane do potrzeb postu Dąbrowskiej. Jadłam je dziś, jest moc! To pyszna kiszonka, pełna warzyw i papryki słodkiej i tej pikantnej. Na paprykę pikantną uważajcie, mieszajcie najlepiej w rękawiczkach, ale doprawiajcie śmiało – podczas procesu kiszenia nabiera łagodniejszego smaku. Nie żałujcie świeżego imbiru (ja ścierałam, umyty, na tarce na dużych oczkach). Na tę porcję zużyłam 2 główki czosnku. Polecam!

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Czytaj dalej…

wiosenna zupa kalafiorowa z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim


kategoria: zupa
tagi: cytryna, czosnek niedźwiedzi, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, koperek, limonka, lubczyk, papryka, papryka ostra, papryka piri-piri, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czasami trzeba długo siedzieć w kuchni, aby przygotować coś wegańskiego i zgodnego z postem Dąbrowskiej, na przykład gołąbki czy pizzę. Ja, jak już wiecie, staram się minimalizować czas spędzony w kuchni. Czasem warto przygotować sobie coś na zapas. Jak mam czas i siły, to kroję włoszczyznę, dodaję lubczyk, pietruszkę, koper, liście selera, pakuję i chowam do zamrażalnika – jak znalazł na jesienne i zimowe dni. Tak możemy robić, jak jest dostęp do fajnych, świeżych warzyw i ziół. Ale teraz, u schyłku wiosny, muszę już się wspierać mrożoną włoszczyzną ze sklepu (pamiętajcie, że wiele mrożonek nie nadaje się na post Dąbrowskiej – zawierają „zakazane” warzywa). Natomiast zioła już w warzywniakach są dostępne, a to one dodają aromatu i w zasadzie robią całą robotę.

Przepis jest banalnie prosty, pyszny, a rezultat gotowania znika w kilka chwil. Przez ostatnie 5 dni gotowałam to codziennie! A Rafał (mięsożerca) właśnie wyjada mi zupę w kuchni, podczas gdy ja siedzę przy komputerze. ☺

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Czytaj dalej…

gofry wytrawne fit


kategoria: deser
tagi: bazylia, gofry, jajka, kiełki, koperek, mąka jaglana, mleko, MPM, pomidory, siemię lniane, szparagi, szpinak, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co jak co, ale dobre śniadanie to podstawa. Nudne kanapki z szynką i serem? O, nie! Mam dla Was coś lepszego, a wcale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Proponuję gofry z mąką jaglaną, szparagami, awokado, jajkami poszetowymi i innymi doskonale skomponowanymi dodatkami. Możecie w weekend zaprosić przyjaciół i rozkoszować się pysznymi, wytrawnymi goframi w wersji fit. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda dopisuje i możemy zjeść śniadanie w ogrodzie, na tarasie czy balkonie, razem z weekendowymi gośćmi, zgodnie z aktualnym hasłem przewodnim firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Ponownie używamy gofrownicę MGO-31M tej firmy – jej innowacyjny kształt umożliwia zarówno wypieczenie małych gofrów, jak i całych „koszyczków”, które prezentujemy na dwóch pierwszych zdjęciach.

Fotografia gofrów wytrawnych fit

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.

Czytaj dalej…

śniadanie dietetyczne „przegląd lodówki”


kategoria: śniadanie
tagi: botwinka, brokuł, buraki, buraki kiszone, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, granat, koperek, ogórek, papryka, pomidory, sałata, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli chodzi o dania dietetyczne i postowe, zazwyczaj prezentuję na blogu dania na ciepło – obiadowe. Ale śniadania i kolacje przecież też jadam. Często jest to taki misz-masz, jak dziś, czasami kilka ogórków kiszonych, czy trochę kapusty kiszonej popitej kiszonką lub wodą z imbirem i cytryną. Bez spinki, jem to, na co mam akurat ochotę. Zdarza się i obiad z dnia poprzedniego. Chłodniejszymi wieczorami bywa kompot z jabłka z cynamonem, kardamonem i np. goździkami.

Najszybsze smaczne śniadanie na diecie to w zasadzie przegląd lodówki. ☺ Do świeżych warzyw dochodzi porcja kiszonego buraka oraz szklanka wody z ogórkiem, cytryną i rozmarynem. Dla jadających w pracy/szkole, można warzywa pokroić, włożyć do pudełka, cytrynę położyć obok. Zabrać trochę przypraw i mamy gotowe śniadanie na wynos. Z cebuli możecie wtedy zrezygnować na rzecz np. świeżych ziół. Nie zapomnicie o widelcu. A, policzyłam kalorie, całą ta porcja to 110–120 kcal, więc wcinajcie śmiało!

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia śniadania dietetycznego „Przegląd lodówki”

Czytaj dalej…

gofry na słodko dla całej rodziny


kategoria: deser
tagi: gofry, jajka, kiwi, mąka pszenna, mascarpone, MPM, orzechy, owoce, truskawki, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Długi majowy weekend. To wtedy wyciągamy grille i rozpoczyna się kulinarna uczta. W ruch idą karkówki, kiełbaski, warzywa, sałatki. Dobrym zakończeniem takiej biesiady są gofry z owocami, kremem i bitą śmietaną, czy po prostu z miodem. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, a słodka nagroda smakuje znacznie dłużej…

Fotografia gofrów na słodko dla całej rodziny

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.

Czytaj dalej…

tani wegański gulasz wiosenny


kategoria: obiad
tagi: cebula, cebula czerwona, cukinia, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, ogórek, ogórek kiszony, pomidory, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna propozycja na ciepłe danie na poście Dąbrowskiej. Smaczne, sycące, niedrogie. Do tego szybko się robi, można przygotować większą ilość i przechować w lodówce.

Fotografia taniego wegańskiego gulaszu wiosennego

Czytaj dalej…

kiszony sok z włoskiej kapusty i brokuła


kategoria: kiszonki
tagi: brokuł, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, kapusta kiszona, kapusta włoska, koper, papryka ostra, papryka pepperoni, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubię eksperymentować ze smakami. Kiszonki bardzo często mnie zaskakują, najczęściej pozytywnie. Proponowane dziś przeze mnie połączenie jest smaczne i nie wymaga wiele pracy, aby je przygotować. Dodanie papryczek pepperoni dodaje lekkiej pikantności. I jest ta zaleta, że po ukiszeniu warzywa nadal są przesmaczne. ♥ Sok idealny na post dr Dąbrowskiej oraz dla osób ceniących swoje zdrowie.

#dieta dr Dąbrowskiej
#kiszonki

Fotografia kiszonego soku z włoskiej kapusty i brokuła

Czytaj dalej…

puszysty omlet z pomidorami i orzechami nerkowca


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomidory, Rapso, szczypior, szynka długodojrzewająca, VOG
autor: Joanna Komorowska

Co może być lepszego od leniwego poranka w sobotę lub niedzielę? Mamy wtedy zazwyczaj czas przygotować coś smaczniejszego na śniadanie niż na co dzień. Ja ostatnio rozpieszczam rodzinkę omletami, wytrawnie i na słodko. Dziś polecam wariant wytrawny, przesmaczny, puszysty i gotowy w kilka minut. Do tego dobre dodatki i brzuszki się cieszą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

Czytaj dalej…

domowa granola


kategoria: śniadanie
tagi: cynamon, kokos, Kresto, miód, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy włoskie, płatki owsiane, Rapso, rodzynki, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Coś zdrowego, przygotowanego od początku do końca samemu? Szybkie śniadanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia przez Twoje dziecko i ciebie. Wystarczy dodać mleko (ciepłe lub zimne), mleko roślinne czy jogurt, a pożywne, pełnowartościowe białko i tłuszcze jest w Twoim zasięgu. Zachęcam poświęcić te kilknaście minut, bo warto!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia domowej granoli

Czytaj dalej…

papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami


kategoria: obiad
tagi: cebula, cukinia, Halina, kasza, kasza orkiszowa, kurczak, papryka, pomidory, Sawex, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Pyszne danie, bardzo mi smakowało. Smaczne, dietetyczne, pełne białka, witamin, aromatyczne i mega kolorowe. Jedno z lepszych połączeń zapiekanej papryki. O niebo lepsze niż tradycyjne nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Zasmakuje dorosłym i dzieciom., I nie napracujecie się przy nim zbyt dużo. Możecie wszystko przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko zapiec. Muszę to powtórzyć!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia papryki zapiekanej z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami

Czytaj dalej…

pikantne tagliatelle z pomidorami suszonymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cebula, czosnek, Index Food, jajka, makaron, oliwa extra vergine, oliwki, otręby, papryka, pomidory, pomidory suszone, ricotta, ryba, tagliatelle, wino
autor: Joanna Komorowska

Coś na smaczny śródziemnomorski posiłek. Pyszne pulpeciki rybne z ekstra dodatkami. Trochę pracy i możemy rozkoszować się eleganckim, smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Danie idealne dla całej rodziny, na przykład na niedzielny obiad. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pikantnego tagliatelle z pomidorami suszonymi

Czytaj dalej…

żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełbasa, Krakus, majeranek, Wielkanoc, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Wielkanoc coraz bliżej. To czas spotkań rodzinnych. W zasadzie każda pani domu stara się przygotować jak najsmaczniejsze dania, ale czasem brakuje czasu na realizację wszystkiego, co zaplanowane. Aby ułatwić sobie pracę możemy, skracając czas przygotowania potrawy, wypróbować dwa produkty. Koncentrat żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus, który bardzo wzbogaca smak zupy. Proponuję podanie żuru z klopsikami z białej kiełbasy, z jajkiem, ale możecie przygotować tę zupę na bardzo wiele sposobów. Popuśćcie wodze fantazji i zaskoczcie swoich gości.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia żurku wielkanocnego z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

Czytaj dalej…

Strona 2 z 14 << >>