Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, cebula, chrzan, czosnek, groszek, Happy Frucht, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, mąka pszenna, olej, Rapso, VOG, Wielkanoc, zakwas, zioła, zupa
autor: Joanna Komorowska

Nie ma lepszego żurku niż ten przygotowany na naturalnym zakwasie. Jeśli nastawicie go dziś lub jutro, macie gwarancję, że w niedzielę lub poniedziałek wielkanocny będzie gotowy (kisi się ok. 5 dni). Ja, aby uatrakcyjnić tę tradycyjną zupę, podałam go w chlebie. Taki specjalny chleb kupicie w ten piątek lub w sobotę w większości piekarni. Warto pamiętać, aby po odcięciu wierzchu chleba i jego wydrążeniu podpiec go przez chwilę. Zapobiegnie to rozmoknięciu i wylaniu się zupy. Chlebek po zjedzeniu żurku oczywiście możecie również zjeść. Dodatkową atrakcją tego dania są pulpeciki przygotowane z białej, surowej kiełbasy wraz z groszkiem i lubczykiem. Pysznie i pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Happy Frucht.

Fotografia wielkanocnego żuru z pulpetami z zielonym groszkiem

Czytaj dalej…

Wielkanocny mazurek migdałowy


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, czekolada, czekolada biała, deser, erytrol, jajka, Kresto, migdały, orzechy, orzechy pecan, owoce, Rapso, skórka pomarańczowa, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Puk, puk… Tu Wielkanoc! A jak Wielkanoc, to na stół wjeżdża pyszny mazurek. Zróbcie od razu dwa, bo ten jeden zniknie w parę minut! Pyszny, migdałowy, z mocą czekolady, orzechów i owoców. A do tego bez glutenu. Robi się szybko i szybko znika ze stołu!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnego mazurka migdałowego

Czytaj dalej…

Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełki, koperek, Krakus, rzodkiewka, serek twarogowy, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Wiosna już na dobre u nas zagościła i niech już tak pozostanie. Wokół budzi się przyroda zielenią się drzewa, krzaki, kwitną kwiaty. I w tym pięknym okresie mamy w tym roku Wielkanoc. Święta radosne, rodzinne, pełne pozytywnych emocji. Nawiązując do tych Świąt przygotowałam danie, które pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Różowe jajka, barwione w sposób naturalny, faszerowane lekkimi, wiosennymi dodatkami. Jest wśród nich chrzan Krakus, ale w wersji cytrynowej, który urozmaica smak całego dania. Zapoznajcie się z tym chrzanem. Myślę, że zarówno pod względem smakowym, jak i patrząc na składniki – spodoba się Wam. Wesołych Świąt!

Pamiętajcie tylko, żeby za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześnie, bo jajka muszą barwić się przez 2 doby!

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia różowych jajek z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Czytaj dalej…

Szynka w cydrze, pieczona razem z białą kiełbasą w wolnowarze


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, chrzan, cydr, czosnek, kiełbasa, marchewka, MPM, papryka, papryka ostra, szynka, Wielkanoc, zioła
autor: Joanna Komorowska

Nie samymi jajkami i mazurkami człowiek w Święta Wielkanocne żyje… Przyda się i kawałek aromatycznego mięsa, które z banalną łatwością przygotujecie w wolnowarze firmy MPM.

Potrawa ta robi się praktycznie sama, oszczędzając siły paniom, które i tak napracują się, przygotowując inne świąteczne dania. Potrawa przygotuje się sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze nie wymaga praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.

Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowaną ucztą namaczamy mięso w solance. Po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ułożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.

Fotografia szynki w cydrze, pieczonej razem z białą kiełbasą w wolnowarze

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Wielkanocna babka kokosowa


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, cukier puder, cytryna, deser, jajka, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, maliny, orzechy, Rapso, skórka cytrynowa, truskawki, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Bardzo łatwa do przygotowania kokosowa babka, z niewielką ilością składników. Tradycyjna babka drożdżowa, nieodłącznie kojarząca się ze świętami Wielkiej Nocy, coraz częściej jest zastępowana przez nowsze jej formy. Ja proponuję wariant kokosowy. Do przygotowania najłatwiej jest użyć miksera i dodawać stopniowo poszczególne produkty. Kwestia samego podania to sprawa indywidualna. Każdy lubi inaczej. Ja proponuję dodatkowo nawilżyć luźne i delikatne ciasto babki. Zachęcam do wypróbowania moich sposobów na podanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnej babki kokosowej

Czytaj dalej…

Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem


kategoria: obiad
tagi: Britta, brokuł, curry, czosnek, dietetyczne, groszek cukrowy, imbir, limonka, mleczko kokosowe, papryka ostra, pasta curry, por, ryż, sałata rzymska, Sawex, seler naciowy, sos sojowy, szczypior, szpinak, warzywa, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Curry można przygotować na tysiące sposobów. Ja tym razem zaszalałam na zielono, nawet sos wyszedł nam pysznie zielony. Jest to danie bardzo sycące, smaczne i nie zajmujące dużo czasu podczas jego przygotowania. Biały ryż idealnie podkreśla aromaty dania. Możecie go ewentualnie leciutko posypać kurkumą, uzyskując żółtawą wersję ryżu. Co kto lubi!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wegańskiego curry z zielonych warzyw z ryżem

Czytaj dalej…

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem


kategoria: zupa
tagi: Il Conte di Roma, kurczak, lubczyk, makaron, marchewka, ogórek kiszony, pietruszka, por, Rapso, seler, śmietana, VOG, zioła, zupa
autor: Joanna Komorowska

Klasyk: zupa ogórkowa, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Nie mogło zabraknąć też jej u nas. Ugotowana jest w zasadzie w sposób tradycyjny, o ile można powiedzieć, że jest tylko jeden jedyny przepis na tę zupę. Każda gospodyni ma przecież swoje triki, aby zupa była jak najsmaczniejsza i dopasowana do gustów rodziny. Zapraszam na mój wariant, podany tym razem z makaronem (moja rodzina to makaronożercy). Tu sprawdzą się grubsze formy, takie jak zaproponowane poniżej sprężynki marki Il Conte di Roma.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Il Conte di Roma.

Fotografia zupy ogórkowej z warzywami i makaronem

Czytaj dalej…

Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą


kategoria: obiad
tagi: bazylia, Beach Flower, cebula, czosnek, fasola, gouda, Happy Frucht, kapary, kumin, mozzarella, papryka ostra, papryka słodka, pomidory, Rapso, ser żółty, tortilla, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję szybki obiad. Tortille pełnoziarniste z bogatym, zbilansowanym nadzieniem. Ich przygotowanie dla 4‑osobowej rodziny to mniej niż 20 minut. Warto pamiętać o tym, że gdy podgrzewamy je na patelni, to należy od razu je napełnić, gdyż ciasto szybko twardnieje i się kruszy. Oczywiście takie tortille sprawdzają się nie tylko na obiad, ale też jako przekąska, albo danie do szkoły/pracy. Gdy przygotowuję takie tortille córkom do szkoły, niektórzy współuczniowie są szczerze zaskoczeni wcinając drożdżówkę czy pączka… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Beach Flower i Happy Frucht.

Fotografia tortilli z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą

Czytaj dalej…

Smoothie mango-kokosowe z migdałami


kategoria: deser
tagi: borówki, figi, kiwi, kokos, Kresto, maliny, mandarynka, mango, migdały, mleczko kokosowe, mleko kokosowe, orzechy, physalis, pomarańcza, smoothie, truskawki, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Taki deser (czy śniadanie) to jest coś, czego nie zapomnicie długo. Tylko chwila pracy, a efekt „wow!”. Jest tylko jeden warunek: mango musi być bardzo dojrzałe. Oczywiście koktajl można przelać do bidonu i zabrać ze sobą do szkoły/pracy, ale najlepszy jest lekko schłodzony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia smoothie mango-kokosowego z migdałami

Czytaj dalej…

Warsztaty „Number cake - pieczemy, ozdabiamy”

(aktualizacja: 2019-03-25)
kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na moje kolejne warsztaty. Tym razem będzie na słodko, kolorowo i przepysznie. Proponuję Wam eleganckie, efektowne, ale nietrudne ciasto, które zachwyci waszych gości.

Warsztaty „Number cake - pieczemy, ozdabiamy”

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” w EkoPestce – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

19 lutego przeprowadzałam kolejne warsztaty z kiszonek i fermentacji, tym razem w sklepie EkoPestka przy ul. Św. Antoniego we Wrocławiu. Dziękuję bardzo Pani Małgorzacie z EkoPestki za zaproszenie i gościnne miejsce.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Czytaj dalej…

Kocioł nr 23


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty trzeci numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z jogurtem
  • przepisy z brokułem
  • dania z bezmleczną alternatywą od Mlecznych Braci
  • sesja specjalna: baby i mazurki
  • wywiad z Aleksandrem Strusiem, współzałożycielem restauracji Nafta.

W tym numerze są też moje przepisy: smoothie bowl z owocami i orzechami, kiszony brokuł oraz kotlety brokułowo-szpinakowe z kaszą bulgur. Niebawem na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 23, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

2 lutego przeprowadziłam warsztaty z kiszenia i fermentacji w moim rodzinnym Wrocławiu. Warsztaty odbyły się w gościnnych wnętrzach Studia Delikatesy. Uczestnicy zapoznali się z ogólnymi zasadami przy domowej produkcji kiszonek, porozmawialiśmy też o ich dobroczynnym oddziaływaniu na nasz organizm. A podczas wspólnej pracy podzieliliśmy się również własnymi doświadczeniami dotyczącymi kiszenia – nie ma to jak wzajemna wymiana doświadczeń.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Joanna Komorowska, autorka bloga „Apetyt Na Kuchnię”, współpracuje z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym Kocioł. Miłośniczka dobrej, szybkiej, ale zdrowej kuchni. Ze mną przygotujesz idealną kolację walentynkową, która rozpali wasze zmysły. Użyjemy naturalnych afrodyzjaków, m.in. owoców morza, warzyw i owoców. Zwieńczeniem kolacji będzie idealny suflet czekoladowy z chilli.

Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Joanna Komorowska, autorka bloga Apetyt Na Kuchnię, współpracuje z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym Kocioł. Miłośniczka kiszonek, które kisi przez cały rok. Kiszenia uczyła się od babci pochodzącej ze wschodu. Joanna posiada doświadczenie w prowadzeniu warsztatów z kiszenia, a kiszonki, które podczas nich powstają, zawsze wychodzą. ☺ Wszyscy uczestnicy warsztatów wychodzą z czterema słoikami wyprodukowanych przez siebie kiszonek oraz z kaszą białą niepaloną, której fermentacja będzie ich zadaniem domowym. Uczestnicy otrzymują także dokładne przepisy, jak kiszonki oraz fermentowany, bezglutenowy chleb przygotować w domu.

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”

Czytaj dalej…

Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym


kategoria: obiad
tagi: awokado, brokuł, cebula, ciecierzyca, curry, czosnek, dietetyczne, Halina, imbir, kolendra, kukurydza, kurkuma, kuskus, limonka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, papryka, papryka ostra, pomidory, Sawex, ser pleśniowy, szczypior, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co misiaczki lubią najbardziej? Miodzik! A co najbardzie lubi Joanna? Warzywa, kasze i kiszonki (ale kiszonki to odrębny temat). Dziś chcę Wam zaproponować wegetariańskie danie na weekend. Ale bez obaw, jest cudowne! Pyszne, ze świetną kaszą, szybkie w przygotowaniu, z grillowanym, ciągnącym się serem i awokado. To lekkie chili przygotujecie w mniej niż 30 minut. Taki zdrowy, domowy fast food. ☺ Z mnóstwem witamin, mikroelementów, białkiem, bardzo dobrymi tłuszczami, rozgrzewające i pięknie pachnące!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia wegetariańskiego chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym

Czytaj dalej…

Chleb żytnio-orkiszowy


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, MPM, siemię lniane, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Testowaliśmy niedawno wypiekacz do chleba firmy MPM i przygotowywaliśmy dla tej firmy przepis na piernik świąteczny z użyciem właśnie tego wypiekacza. A skoro już był u nas, to oczywiście nie mogłam się oprzeć i nie spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu chleba. A ponieważ jest to dość proste i przeróżne samodzielnie komponowane chleby nam zasmakowały, to opiekacz został u nas na stałe, a ja kontynuuję eksperymenty z różnymi mąkami, ziarnami i dodatkami.

Dlatego postanowiłam, że od czasu do czasu wrzucę na bloga przepis na chleb, który wyjątkowo nam zasmakował, Tak jest w tym przypadku. Chleb nie jest gumowaty, ani puszysty jak bułka wrocławska. Jest taki akurat, jak lubimy. Podaję Wam dwa sposoby przygotowania chleba, w zależności od tego, czy dysponujecie wypiekaczem, czy nie.

Fotografia chleba żytnio-orkiszowego

Czytaj dalej…

Kuskus izraelski z kolorowymi warzywami


kategoria: obiad
tagi: brukselka, cebula, cebula czerwona, czosnek, dietetyczne, fasolka szparagowa, groszek, groszek cukrowy, Halina, imbir, kuskus, marchewka, papryka, papryka ostra, pomidory, pomidory koktajlowe, Sawex, warzywa, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To ulubione wegańskie danie początku tego roku w naszym domu. Mnóstwo chrupiących warzyw i kasza – kuskus izraelski, który jest nowością na naszym rynku i pokochaliśmy go od razu. Duże ziarenka, bardzo przyjemny smak, wręcz stworzony do delikatnych, lekkich dań z warzywami. Myślę, że spodoba się i mięsożercom.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia kuskusa izraelskiego z kolorowymi warzywami

Czytaj dalej…

Smoothie bowl truskawkowe i borówkowe


kategoria: śniadanie
tagi: banan, borówki, kiwi, owoce, smoothie, smoothie bowl, truskawki, warzywa, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To danie jest jednym z hitów ostatnich miesięcy. A co to takiego i skąd ta sława? Smoothie bowl to po prostu gęste smoothie z owoców, z dodatkami np. jogurtu lub wersje warzywne. Podaje się je zazwyczaj na śniadanie, jest idealne dla dzieci i dorosłych.

Fotografia smoothie bowl truskawkowego i borówkowego

Czytaj dalej…

Ciecierzyca po bretońsku


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, ciecierzyca, Halina, kiełbasa, majeranek, passata pomidorowa, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Tradycyjnie fasolkę po bretońsku – jak sama nazwa wskazuje – przygotowujemy z fasoli. Ja zamiast niej użyłam ciecierzycę i wyszło smaczne, troszkę inne danie. To danie idealne na chłody, robi się je stosunkowo szybko, świetnie sprawdza się na wszelkich domówkach, podane np. z ziemniaczkami hasselbak (przepis tu), aby było bardziej elegancko. Zachęcam do wypróbowania przepisu i myślę, że spodoba się on Wam.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia ciecierzycy po bretońsku

Czytaj dalej…

Strona 2 z 17 << >>