zupka chińska


kategoria: zupa
tagi: bambus, chilli, czosnek, grzyby, imbir, krewetki, kurczak, limonka, makaron ryżowy, mango, olej sezamowy, pomidory koktajlowe, ryba, sos sojowy, szybkie danie, tofu, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Idealne danie do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Wystarczy wrzątek i po chwili mamy fajny, smaczny posiłek. Dzień wcześniej tylko ok. 15 minut zajmie nam przygotowanie słoika, który przechowany w lodówce, pozwoli nam dnia następnego cieszyć się aromatycznym, gorącym posiłkiem. Możecie przygotować je w wersji z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami morza. Możecie eksperymentować z dodatkami. Jeśli użyjecie sosu sojowego bez glutenu, uzyskacie wówczas danie bezglutenowe.

Fotografia zupki chińskiej

Czytaj dalej…

kiszona papryka


kategoria: kiszonki
tagi: chilli, czosnek, koper, papryka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co jak co, ale kiszonki to ja po prostu kocham. Kiszę co się da, a da się wiele. O dobroczynnym działaniu bakterii fermentacyjnych wiemy wszyscy. Sklepy raczej nie oferują prawdziwie kiszonych warzyw, jedynie kwaszone z octem i innymi polepszaczami, przyspieszaczami kwaszenia. Warto więc poświęcić kilka minut na przygotowanie słoika pełnego zdrowia.

Dzisiaj proponuję Wam przepyszną paprykę kiszoną. Kisi się ją podobnie jak ogórki, ja dodałam do niej czosnek, koper oraz paprykę chilli. Możecie dodać także gorczycę (½ łyżeczki na słoik), liście laurowe, ziele angielskie, chrzan. Mi przygotowanie tych 2 słoików zajęło ok. 20 minut i użyłam 5 większych papryk. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż uzależnione to jest od ilości i wielkości słoików, które użyjecie. Wodę spod ukiszonej papryki oczywiście wypijamy. ☺ Świetnie smakuje wymieszana z zimną, gazowaną wodą.

Fotografia kiszonej papryki

Czytaj dalej…

dietetyczny koktajl z owocami, nasionami konopi i owocami goji


kategoria: śniadanie
tagi: borówki, jogurt naturalny, koktajl, Lidl, maliny, nasiona konopi, owoce goji, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po bułeczkach przyszła pora na coś lżejszego i zdrowszego. Korzystając z sezonu zmiksowałam maliny, borówki i banana z nasionami konopi oraz owocami goji. Do tego szklanka jogurtu naturalnego (lub mleka bez laktozy) i możemy się cieszyć pożywnym i pysznym koktajlem bez odrobiny cukru. Polecam na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam mój koktajl.

Fotografia dietetycznego koktajlu z owocami, nasionami konopi i owocami goji

Czytaj dalej…

drożdżówki z porzeczkami


kategoria: śniadanie
tagi: drożdżówki, jajka, porzeczki, ser biały, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Już dziś podsyłam Wam przepis, który śmiało możecie przygotować na weekendowe śniadanie. Przepis jest prosty, 5 minut urabiania ciasta i około godzina czekania aż wyrośnie. Ja przygotowałam je z porzeczkami, ale możecie wykorzystać inne owoce: maliny, jagody, borówki czy morele. Proponuję zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka. ☺ Niemal równie dobrze smakują na drugi dzień.

Fotografia drożdżówek z porzeczkami

Czytaj dalej…

pierogi z soczewicą i kozim serem


kategoria: pierogi
tagi: cebula, Lidl, mąka pszenna, ser kozi, soczewica, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubimy takie proste dania jak pierogi. Gdyby czasu było więcej, zapewne częściej gościłyby na naszym stole. Pomimo że jest to danie bez mięsa, bardzo moim dzieciom smakowało, a staramy się ostatnio mięso w diecie ograniczać. Rafałowi i tak wszystko co zrobię, to smakuje. ☺ Dzisiejsze połączenie składników może Was zaskoczyć, choć wydaje się banalne, ale smakiem naprawdę zachwyca.

Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam moje pierożki. Czerwona soczewica, kozi twardy ser, cebulka i dobra mąka robią swoje. Do tego szklaneczka kefiru i pyszny obiad gotowy. Dodanie do ciasta masła powoduje, że ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się wałkuje i nie wysycha.

Fotografia pierogów z soczewicą i kozim serem

Czytaj dalej…

kompot z czerwonych porzeczek


kategoria: napoje
tagi: kompot, ksylitol, lemoniada, magazyn kocioł, miód, porzeczki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Niby wszyscy wiemy, że soki w kartonach i napoje kolorowe to bomby cukrowo-chemiczne. Niewiele znajdziemy takich napojów, które z czystym sumieniem możemy wypić sami, czy podać dziecku. Dlatego u mnie w domu staram się gotować kompoty (w sezonie częściej), przygotowuję lemoniady owocowe, czy cytrynowo-miętowe. Staram się wówczas unikać zwykłego rafinowanego cukru. Świetnie w takich napojach sprawdza się ksylitol (cukier brzozowy) mający o połowę mniej kalorii niż cukier. Istotną jego cechą jest też fakt, że nie powoduje próchnicy. Można też po przestudzeniu dosłodzić napój miodem, ale tylko wtedy, gdy płyn ma mniej niż 40°C. Powyżej tej temperatury miód traci swe dobroczynne właściwości. Dzisiaj prezentuję Wam kompot z czerwonej porzeczki, ale możecie go przygotować z praktycznie dowolnego owocu. Teraz w sezonie świetnie sprawdzą się porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, brzoskwinie, papierówki (tutaj można kompot wzbogacić o cynamon) itp. Taki kompot po przestudzeniu i dodaniu kostek lodu świetnie chłodzi i gasi pragnienie.

Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia kompotu z czerwonych porzeczek

Czytaj dalej…

pizza chłopska


kategoria: pizza
tagi: bazylia, cebula, czosnek, Henryk Kania, kuchnia włoska, mąka pszenna, mozzarella, oliwa extra vergine, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Moja rodzina to kabanożercy. Ile nie kupię, tyle zjedzą. Tym razem jednak udało mi się ukryć kilka opakowań i przyrządziłam im pizzę na bogato, z kabanosami Henryka Kani. Są to kabanosy pieczone, kruche, aromatyczne. Według producenta na 100 g produktu użyto 168 g mięsa. Dodatkowym plusem jest opakowanie, eleganckie i nowatorskie. Dzięki niemu kabanosy nie wymagają do przechowywania warunków chłodniczych. Możecie tę pizzę przygotować na cienkim cieście, ale jeśli jesteście zwolennikami grubszego ciasta, także takie można z tego przepisu uzyskać. Wystarczy rozwałkowane ciasto umieścić w foremki, przykryć ściereczką i ok. 30 minut cierpliwie czekać, aż nam podrośnie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Henryk Kania.

Fotografia pizzy chłopskiej z kabanosem

Czytaj dalej…

pleśniak z czerwoną porzeczką


kategoria: ciasto
tagi: cukier puder, deser, jajka, kakao, magazyn kocioł, mąka pszenna, porzeczki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie piekę zbyt często ciasta. Ale w sezonie letnim robię to częściej niż w innych miesiącach. Lato rządzi się innymi prawami. Pleśniak możecie upiec w dowolnym miesiącu roku, ale teraz posypany świeżymi owocami – ma to COŚ! Dziś proponuję Wam powrót do dawnego przepisu, który niegdyś często gościł na naszych polskich stołach. Wydaje się dosyć trudne w wykonaniu, jednak idąc krok po kroku ze mną, na pewno Wam się uda. Poczęstowana nim teściowa stwierdziła, że częściej muszę piec takie ciasta ☺ – czyli dobre…

Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia pleśniaka z czerwoną porzeczką

Czytaj dalej…

kocioł nr 12


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do dwunastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania z porzeczką w roli głównej
  • dania z bobem w roli głównej
  • wywiad z Eweliną Żygadło z Milejowego Pola (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż z gospodarstwa pani Ireny Piechoty
  • recenzję Świeże Na Talerze.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: pleśniak z porzeczkami oraz kompot z czerwonych porzeczek. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 12, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, łosoś wędzony, magazyn kocioł, pomidory koktajlowe, ricotta, szpinak, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Na dzisiejszy meczyk możecie przygotować takie ślimaczki-naleśniczki. Pyszne połączenie ricotty, łososia wędzonego i szpinaku. Naleśniki warto usmażyć wcześniej. Do tego garść świeżych warzyw i pyszna kolacja gotowa. POLSKA DO BOJU!!!

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia naleśników ze szpinakiem, łososiem i ricottą

Czytaj dalej…

szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: czarnuszka, jajka, magazyn kocioł, pomidory koktajlowe, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia szakszuki ze szpinakiem i pomidorami

Czytaj dalej…

podudzia kurczaka w ciemnym piwie


kategoria: danie mięsne
tagi: kurczak, magazyn kocioł, miód, piwo, rozmaryn
autor: Joanna Komorowska

Lubię dania, które „same” się robią. Wystarczy je tylko przyprawić, zamarynować i poczekać aż się upieką. W tym czasie można poczytać lub poleniuchować. ☺ Dzisiejsze danie zachwyci Was delikatnością mięsa i łagodną jego goryczką. Świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia podudzi kurczaka w ciemnym piwie

Czytaj dalej…

tosty francuskie na śniadanie


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, magazyn kocioł, miód, syrop klonowy, szybkie danie, truskawki, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie wiem jak Wy, ale ja mimo diety chyba bym się takiemu śniadaniu nie oparła. ☺ Zwłaszcza podanemu do łóżka. ☺ Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową na nadchodzący weekend. Możecie śmiało użyć kilkudniowe pieczywo, ja tutaj użyłam słodką chałkę. Do tego garść świeżych owoców, odrobina miodu i akumulatory naładowane na kilka dobrych godzin…

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia tostów francuskich na śniadanie

Czytaj dalej…

kocioł nr 11


kategoria: współpraca
tagi: magazyn kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do jedenastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania z piwem w roli głównej
  • dania ze szpinakiem w roli głównej
  • wywiad z Kubą Korczakiem (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż ze Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry
  • recenzję Browaru Chrząstawa.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą, szaszukę ze szpinakiem i pomidorami, podudzia kurczaka w ciemnym piwie oraz tosty francuskie na śniadanie. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 11, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

sernik z rabarbarem


kategoria: ciasto
tagi: cukier puder, deser, jajka, rabarbar, ser biały, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam naprawdę bardzo trudny tydzień, wczoraj dla zapomnienia o problemach zabrałam się za porządki i upiekłam coś naprawdę pysznego, na osłodę. Sernik, ale jaki? Z wiosennym zwiastunem ciepła, truskawek, szparagów itp. – z rabarbarem! Coś fantastycznego. A po dobrym cieście, dzisiaj od rana dobre wieści. ☺ Po prawie dwóch tygodniach odnalazł się nasz kochany kotek Kropka. Szczęśliwie nam się maj zapowiada.

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik jest delikatny z nutą wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Szybki w przygotowaniu. Nie musicie nic miksować, ucierać. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Tylko kilka minut pracy!

Fotografia sernika z rabarbarem

Czytaj dalej…

grillowe przepisy dla tesco


kategoria: grill
tagi: bagietka, bazylia, boczek, botwinka, camembert, cieciorka, dietetyczne, fenkuł, grzyby, imbir, kasza jaglana, łosoś, maliny, mozzarella, oliwki, pesto, pomidory, rabarbar, roszponka, ryba, sałata, Smaczna strona, stek, szybkie danie, Tesco, truskawki, wegańskie, wegetariańskie, wieprzowina, wino, wołowina, Zdrowy apetyt
autor: Joanna Komorowska

Pogoda w długi majowy weekend miała nas nie rozpieszczać. Ale jednak we Wrocławiu temperatura i słoneczko dziś zagościły. Może zostaną z nami na kilka kolejnych dni. Dla Tesco Polska przygotowaliśmy kilka przepisów grillowych, które możecie wypróbować. Przepisy sprawdzone i bardzo smaczne! Zapraszam na Smaczną Stronę.

Kolaż zdjęć 7 przepisów

Czytaj dalej…

mercato, gwarancja dobrego, włoskiego smaku


kategoria: recenzje
autor: Joanna Komorowska

Na początku marca, wraz z mężem i zaprzyjaźnioną blogerką Joanną Krzewińską (Królestwo Garów) i jej mężem – Piotrem, mieliśmy okazję gościć w restauracji Mercato na ulicy Pięknej 15 w Warszawie. Drugą lokalizację restauracji znajdziecie na ulicy Próżnej 7. Dwie restauracje w centrum Warszawy, w uroczych kamieniczkach.

Mercato, gwarancja dobrego, włoskiego smaku

Czytaj dalej…

wielkanocne przepisy dla tesco


kategoria: Wielkanoc
tagi: anchois, avocado, babeczki, bazylia, bezglutenowe, boczek, bulion, ciasto drożdżowe, ciasto francuskie, cukier puder, cukinia, cytryna, czekolada, deser, dietetyczne, do kanapek, galaretka, gorgonzola, groszek, grzyby, jajka, jajka przepiórcze, jogurt grecki, kakao, kapusta, kasza pęczak, krewetki, ksylitol, Kulinarium, kurczak, łosoś, majonez, mąka kukurydziana, mąka pszenna, mąka ryżowa, marchewka, migdały, olej rzepakowy, orientalne, owoce morza, papryka, pasta, polędwica wieprzowa, pomidory, pomidory koktajlowe, roszponka, rozmaryn, ryba, rzodkiewka, ser biały, skórka pomarańczowa, słonecznik, Smaczna strona, szpinak, szybkie danie, tartaletki, Tesco, truskawki, twaróg, wanilia, wegetariańskie, wieprzowina, wiśnie, wysokobiałkowe, wysokobłonnikowe, Zdrowy apetyt, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Zapraszam Was do galerii zdjęć i przepisów przygotowanych przez nas dla Tesco. Nasze zdjęcia i przepisy znajdziecie na witrynach i aplikacjach Tesco: Smaczna Strona oraz Zdrowy Apetyt. Znajdziecie też je w nowym wydaniu Kulinarium Tesco. Wszystkie przepisy są przepyszne, przetestowane przez moją rodzinę i warte grzechu! ☺

Kolaż zdjęć 25 przepisów

Czytaj dalej…

jajka marynowane z anchois


kategoria: Wielkanoc
tagi: anchois, jajka, koper, majonez, rzodkiewka, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was propozycję na Wielkanocne śniadanie – marynowane jajka z anchois. Pyszne i do tego pięknie prezentujące się na świątecznym stole. Przygotowanie ich to 10 minut, plus czas marynowania, np. cała noc. Do zamarynowania możecie użyć samodzielnie ukiszonego barszczu lub po prostu barszcz z kartonu.

Fotografia jajek marynowanych z anchois

Czytaj dalej…

aromatyczna zupa na koniec zimy


kategoria: zupa
tagi: cebula, chilli, cieciorka, curry, czosnek, groszek, kumin, kurkuma, pomidory, szybkie danie, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na końcówkę zimy polecam Wam pyszną, rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę. Pomysł na nią pojawił się podczas jednej z sesji fotograficznych dla Ikei. Próbując sos do wegańskich klopsików, pachnących kuchnią orientalną, stwierdziłam, że można temat pociągnąć dalej i stworzyć samodzielne danie, które będzie nawiązywało do tego sosu i kuchni hinduskiej. W zupie znajdziecie moc warzyw i aromatyczne przyprawy. Zupa jest wegańska, ale zapewniam – zadowoli niejednego łasucha. Jeśli najdzie Was ochota, możecie zupę wzbogacić dodając kleks mleczka kokosowego.

Fotografia aromatycznej zupy na koniec zimy

Czytaj dalej…

Strona 2 z 9 << >>