puszysty omlet z pomidorami i orzechami nerkowca


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomidory, Rapso, szczypior, szynka długodojrzewająca, VOG
autor: Joanna Komorowska

Co może być lepszego od leniwego poranka w sobotę lub niedzielę? Mamy wtedy zazwyczaj czas przygotować coś smaczniejszego na śniadanie niż na co dzień. Ja ostatnio rozpieszczam rodzinkę omletami, wytrawnie i na słodko. Dziś polecam wariant wytrawny, przesmaczny, puszysty i gotowy w kilka minut. Do tego dobre dodatki i brzuszki się cieszą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

Czytaj dalej…

domowa granola


kategoria: śniadanie
tagi: cynamon, kokos, Kresto, miód, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy włoskie, płatki owsiane, Rapso, rodzynki, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Coś zdrowego, przygotowanego od początku do końca samemu? Szybkie śniadanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia przez Twoje dziecko i ciebie. Wystarczy dodać mleko (ciepłe lub zimne), mleko roślinne czy jogurt, a pożywne, pełnowartościowe białko i tłuszcze jest w Twoim zasięgu. Zachęcam poświęcić te kilknaście minut, bo warto!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia domowej granoli

Czytaj dalej…

papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami


kategoria: obiad
tagi: cebula, cukinia, Halina, kasza orkiszowa, kurczak, papryka, pomidory, Sawex, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Pyszne danie, bardzo mi smakowało. Smaczne, dietetyczne, pełne białka, witamin, aromatyczne i mega kolorowe. Jedno z lepszych połączeń zapiekanej papryki. O niebo lepsze niż tradycyjne nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Zasmakuje dorosłym i dzieciom., I nie napracujecie się przy nim zbyt dużo. Możecie wszystko przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko zapiec. Muszę to powtórzyć!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia papryki zapiekanej z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami

Czytaj dalej…

żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełbasa, Krakus, majeranek, Wielkanoc, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Wielkanoc coraz bliżej. To czas spotkań rodzinnych. W zasadzie każda pani domu stara się przygotować jak najsmaczniejsze dania, ale czasem brakuje czasu na realizację wszystkiego, co zaplanowane. Aby ułatwić sobie pracę możemy, skracając czas przygotowania potrawy, wypróbować dwa produkty. Koncentrat żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus, który bardzo wzbogaca smak zupy. Proponuję podanie żuru z klopsikami z białej kiełbasy, z jajkiem, ale możecie przygotować tę zupę na bardzo wiele sposobów. Popuśćcie wodze fantazji i zaskoczcie swoich gości.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia żurku wielkanocnego z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

Czytaj dalej…

jajka marynowane w burakach z domowym majonezem


kategoria: Wielkanoc
tagi: buraki, cukinia, czosnek, jajka, kurkuma, olej rzepakowy, papryka, Rapso, roszponka, VOG, wasabi, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Puk, puk – tu wiosna! A co za tym idzie – Wielkanoc. Aby uraczyć swoch gości, proponuję wam coś fajnego na wielkanocne śniadanie. Różowiutkie jajka z własnoręcznie ukręconym majonezem. Pyszne, szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Fotografia jajek marynowanych w burakach z domowym majonezem

Czytaj dalej…

zupa kalafiorowo-dyniowa, wegańska


kategoria: zupa
tagi: chilli, curry, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, dynia, kalafior, koperek, kurkuma, lubczyk, natka pietruszki, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Ekspresowa, pyszna zupa z kalafiorem, dynią i włoszczyzną. Jak dla mnie bomba. Całe szczęście, że jeszcze trochę jej mam – można ją zrobić na zapas. Zupa jest aromatyczna, delikatna w smaku, z delikatną nutą chilli. Zapraszam do gotowania!

#dietaDąbrowskiej

Fotografia zupy kalafiorowo-dyniowej, wegańskiej

Czytaj dalej…

makaron pełnoziarnisty z pesto z bobu z krewetkami i bazylią


kategoria: makaron
tagi: bazylia, bób, cebula, cytryna, czosnek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, krewetki, makaron, olej rzepakowy, orzechy piniowe, parmezan, pomidory koktajlowe
autor: Joanna Komorowska

Pesto to jedno z moich bardziej ulubionych dań. Można je przygotować prawie ze wszystkich zielonych ziół (np. natki pietruszki) i niektórych warzyw (np. z jarmużu, suszonych pomidorów). Przygotowuje się je w kilka minut, w zasadzie potrzebujemy tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. W przepisie użyłam makaron pełnoziarnisty, który zawiera mnóstwo wartościowych składników.

Ten przepis wzbogacony jest o krewetki, które tylko trochę wydłużają czas przygotowania dania. Ale warto! To jest pyszne!

Fotografia makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu z krewetkami i bazylią

Czytaj dalej…

szpinak curry z pomidorami


kategoria: obiad
tagi: cebula, chilli, curry, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, pomidory, pomidory suszone, szpinak, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Stosując post zimą posiłkuję się daniami gorącymi, gotowanymi. Warto przygotować sobie większą ilość, na kilka dni, poprzekładać do pojemniczków i przechowywać w lodówce. Po powrocie z pracy/szkoły wystarczy tylko danie podgrzać. To danie jest smaczne i zgodne z moją zasadą, aby było tanio, smacznie i zdrowo. I szybko! ☺ Polecam do wypróbowania.

#dietaDąbrowskiej

Fotografia szpinaku curry z pomidorami

Czytaj dalej…

kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan


kategoria: obiad
tagi: Beach Flower, bób, cherry, cynamon, czosnek, Happy Frucht, kapary, kapusta, kapusta czerwona, kasza jaglana, Kresto, natka pietruszki, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, orzechy, orzechy pecan, parmezan, Rapso, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mnóstwo pysznych, zdrowych i smacznych składników. Danie nie jest ciężkie, idealne dla wegetarian. Bardzo ciekawym połączeniem jest bób z kaszą jaglaną, kapary lekko te składniki zakwaszają, a efekt końcowy jest bardzo smaczny. No i ta kapusta z cherry!…

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht, Kresto i Rapso.

Fotografia kotlecików jaglanych z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan

Czytaj dalej…

pavlova z owocami brzoskwini i granatem


kategoria: ciasto
tagi: Beach Flower, brzoskwinie, granat, jajka, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z tą Pavlową to niełatwa sprawa. Wyjdzie albo nie wyjdzie. ☺ Mi wyszła, choć trochę popękała. Trzeba ubić białka idealnie, nie za mocno, nie za słabo. To była moja pierwsza Pavlowa i uważam, że nie wyszła źle. Za konsultacje dziękuję Żanecie z Cupcake Factory. ♥

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Beach Flower.

Fotografia pavlovej z owocami brzoskwini i granatem

Czytaj dalej…

patelnia pełna białka – ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem


kategoria: obiad
tagi: boczek, Britta, cebula, chilli, ciecierzyca, curry, czosnek, dynia, Halina, jajka, kumin, masala, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, pomidory koktajlowe, ryż, ryż brązowy, Sawex, szynka
autor: Joanna Komorowska

Dziś coś sycącego, rozgrzewającego i cudnie pachnącego indyjskimi przyprawami. Danie idealne na rodzinny obiad lub wieczorną biesiadę. Danie bardzo bogate w składniki zawierające białko. Dodanie ryżu brązowego zaś to porcja błonnika, który znajdziemy też w ciecierzycy i dyni. Danie polecam serdecznie. My na pewno będziemy do niego wracać!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina oraz Britta.

Fotografia ciecierzycy ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

Czytaj dalej…

ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Halina, mąka pszenna, masło, orzechy, orzechy włoskie, płatki owsiane, pomarańcza, Sawex, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Idealne do szkoły, do pracy, do porannej kawy. Ciasteczka pełne błonnika (dzięki płatkom owsianym), orzechów i żurawiny. Do tego pysznie aromatyczne dzięki świeżej skórce pomarańczowej. Można je polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy po prostu, ot tak zjeść. A do tego naprawdę bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia ciasteczek owsianych z żurawiną i orzechami

Czytaj dalej…

postny bigos, tylko 5 składników


kategoria: kiszonki
tagi: dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, pomidory, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jest kapusta, musi być bigos. Nie wiem jaka tkwi w nim tajemnica, ale z ręką na sercu mówię Wam, że jem go od 10 dni codziennie. Jutro też zjem. ☺ Coś pysznego. Bardzo proste składniki i szybka obróbka. Spróbujcie może mniejszą porcję, czy Wam zasmakuje. Bo wiem, że w czerwcu, jak robiłam poprzedni post, to ten dzisiejszy bigos raczej by nie przeszedł. Wtedy miało być bardzo bogato w smaku, pikantnie, bardzo aromatycznie. Teraz natomiast cieszą mnie prostsze smaki.

Bigos gotuję praktycznie bez przypraw, doprawiam każdego dnia inaczej, najczęściej jednak jem go w wersji podstawowej.

#dietaDąbrowskiej

Fotografia kapusty kiszonej z marchewką

Czytaj dalej…

kolorowe kanapki z chrupiących bagietek


kategoria: kanapki
tagi: awokado, jajka, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, ogórek, rukola, sałata, szynka, tuńczyk, twaróg, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kiedyś było łatwiej: „Chleb poproszę.” ☺ A teraz żytni, orkiszowy, fitness, na zakwasie – możliwości jest wiele! Dziś dopasowujemy pieczywo do stosowanej diety i naszych predyspozycji. Dzieci przeważnie wolą pieczywo pszenne, warto jednak urozmaicać kanapki i wykonywać je na bazie różnego rodzaju pieczywa. Ciekawym pomysłem może okazać się wspólne pieczenie chleba. Ja najczęściej wybieram chleb fitness z błonnikiem i nasionami lub żytni na zakwasie, wzbogacony w otręby.

Same kanapki to inna bajka, dziś dostęp do warzyw, serów, wędlin, ryb, twarogu jest przeogromny. Powinniśmy kierować się tym, co lubimy, ale też uwzględniać dobowe zapotrzebowanie. Możemy urozmaicać kanapki dodając za każdym razem inne warzywa czy sery. Warto włączyć ryby, np. wędzone. Możemy także samodzielnie przygotowywać pasty na kanapki: z ryb, warzyw, nasion, olei.

Dziś przedstawiam trzy różne pomysły na kanapki, z użyciem różnego rodzaju pieczywa, dla nowoczesnych kobiet, dla rodzin, dla każdego! Do wyboru w zależności od naszych preferencji smakowych, ważne aby produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowiły codzienny element naszej zrównoważonej diety.

Fotografia kolorowych kanapek z chrupiących bagietek

Czytaj dalej…

kapusta kiszona z marchewką


kategoria: kiszonki
tagi: dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, kapusta kiszona, marchewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Banalnie prosty przepis na kiszoną kapustę z marchewką. Jeśli ten Wam posmakuje, uda się (musi – nie ma innego wyjścia), będziecie mogli popróbować modyfikować go dodatkami (kminkiem, cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem, świeżym rozmarynem, czosnkiem, owocami goya, czarnuszką i co tam przyjdzie Wam do głowy). W następnych etapach można łączyć kapustę z innymi warzywami. Tak ukiszona kapusta jest dobra po 7–10 dniach, w zależności od temperatury otoczenia. Rezultaty kiszenia zależą od rodzaju i jakości dostępnej wody i soli oraz warunków panujących w pomieszczeniu. Każdy dochodzi do własnej, najlepszej kombinacji.

Kapusta kiszona oraz inne kiszonki jest zalecana do codziennego spożywania na diecie dr Dąbrowskiej.

Fotografia kapusty kiszonej z marchewką

Czytaj dalej…

chrust lany


kategoria: deser
tagi: cukier puder, jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Potrzeba 15 minut i kilku składników, do znalezienia w każdym domu. I pyszne lane chrusty gotowe! Możecie przy pomocy lejka przelać ciasto do butelki z dziubkiem i wlewać je do oleju lub, tak jak ja, obcięłam kawałek worka cukierniczego i wlewałam przy pomocy worka. Grubość chrustów 4–5 mm wydaje się najfajniejsza. Można też posypać je cukrem pudrem. To jedno z lepszych tak szybkich ciast ever! ☺ Ups! Tak, tak, dieta…

Fotografia chrustów

Czytaj dalej…

pączki z serka homogenizowanego o nucie pomarańczowej


kategoria: deser
tagi: Gold Pack, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, pączki, Rapso, serek homogenizowany, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Aby Was nie zaskoczył Tłusty Czwartek, proponuję szybkie pączki serowe, do zrobienia w mniej niż godzinę. Smaczne, aromatyczne, nietłuste! Zawierają mniej kalorii od tych tradycyjnych. By je uatrakcyjnić, możecie szprycą nadziać środek ulubioną konfiturą lub po prostu otoczyć drobnym cukrem, wymieszanym np. z cynamonem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Fotografia pączków z serka homogenizowanego o nucie pomarańczowej

Czytaj dalej…

burgery z ryżem brązowym, wołowiną i jarmużem


kategoria: obiad
tagi: Britta, cebula, dietetyczne, jarmuż, masło klarowane, natka pietruszki, olej rzepakowy, otręby, ryż, ryż brązowy, Sawex, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Bardzo przyjemne danie, a do tego jakie zdrowe! Danie nasycone jest dobrym błonnikiem. Połączenie kilku smacznych produktów tworzy przyjemny obiad lub kolację. Przygotujcie do tego michę ulubionych warzyw (tylko nie przesadzajcie ze śmietaną czy oliwą ☺). Danie to świetnie spełnia warunki zdrowego odżywiania się po poście dr Dąbrowskiej.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia smalczyka wegańskiego

Czytaj dalej…

smalczyk wegański


kategoria: kanapki
tagi: cebula, dietetyczne, do kanapek, fasola, Halina, majeranek, olej rzepakowy, Sawex, śliwki suszone, sos sojowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ciekawa propozycja dla wegan, wegetarian i osób po poście dr Dąbrowskiej, ale także mięsożerców, którzy szukają nowości i czegoś dietetycznego. Przetestowałam ten niby-smalec na gościach i nikt nic nie podejrzewał. ☺ Tak dobry jest i przypomina smalec na słoninie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale także z warzywami. No i oczywiście z ogórkiem kiszonym czy pomidorami (zwłaszcza latem).

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia smalczyka wegańskiego

Czytaj dalej…

ziemniaki hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem


kategoria: przystawka
tagi: anchois, jogurt grecki, Mayflower, mozzarella, olej rzepakowy, parmezan, Rapso, tymianek, VOG, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Idealna propozycja na imprezę karnawałową. Niewiele pracy, składniki też łatwo dostępne. Kilka minut pracy, resztę zrobi piekarnik. Gwarantuję Wam, że takie ziemniaczki posmakują każdemu!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Mayflower i Rapso.

Fotografia ziemniaków hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem

Czytaj dalej…

Strona 2 z 13 << >>