Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami
5 kwietnia 2021
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Czy mamy na sali miłośników mango lassi? Ja lubię bardzo i nie ograniczam się jedynie do koktajlu, ale podaję je w bogatszej wersji – na śniadanie. Dodanie bakalii i płatków owsianych czyni je pełnowartościowym i bardzo smacznym daniem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Frittata ze szpinakiem i halloumi
29 marca 2021
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Idealna na śniadanie, obiad, czy kolację – frittata, czyli omlet pieczony w piekarniku. Wrzucić do niej możecie prawie wszystko: warzywa, wędliny, pieczone mięsa, sery, grzyby itp. Często jest to potrawa typu „czyszczenie lodówki”, czyli wrzucamy końcówki tego, co mamy w lodówce, nie zapominając o jajkach. ☺️ Zawsze wychodzi, jest pyszna, sycąca i gotowa w kwadrans.
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na wegetariańską frittatę ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i serem halloumi. Przygotowałam ją w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.
Patelnie tytanowe Woll
29 marca 2021
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Dzięki uprzejmości sklepu Patelnie Tytanowe od prawie miesiąca testuję w swojej kuchni patelnię firmy Woll, model Woll Diamond 28 cm. Jest to patelnia pokryta specjalną tytanowo-diamentową powłoką, dzięki której producent gwarantuje długoletnie użytkowanie. Po miesiącu jej testowania wiem, że na pewno sięgnę także po inne produkty tej firmy.
Kocioł nr 31
8 marca 2021
(aktualizacja: 2021-05-10)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się trzydziesty pierwszy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z porem
- przepisy z majonezem
- przepisy z chrzanem
- sesja specjalna: serniki
- Przysmaki Domu Wiśniowieckich – wywiad z Radosławem Olszewskim
- Mniej znaczy lepiej – wywiad z Małgorzatą Scheuer-Tyc oraz Tomaszem Tycem, twórcami Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
- opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 1.
W tym numerze moje przepisy to: majonez domowy, majonez bazyliowy, majonez z anchois oraz tarta z porem. Wszystkie są już na blogu.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Zakwas buraczany
8 marca 2021
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Moja dzisiejsza propozycja zakwasu to wersja wzbogacona o korzenie selera i pietruszki oraz o plastry imbiru. Tak przygotowany zakwas ma bardzo bogaty aromat i świetnie nadaje się do codziennego picia. Przepis przygotowałam do zimowego numeru Kotła, ale jest on na tyle uniwersalny, że może, a nawet powinien towarzyszyć nam na co dzień. Gdy go wypijecie (lub zlejecie do innego naczynia, gdy będzie gotowy) proponuję zalać warzywa ponownie solanką. Można dorzucić czosnek, zielę angielskie, listek laurowy. I po kilku dniach mamy nowy zerowaste’owy zakwasik. ☺️
Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Surówka z selera
5 lutego 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Dziś ostatni (na razie! 😊) przepis z selerem w roli głównej. W poprzednich dniach podałam Wam moje ulubione przepisy na hummus oraz zupę krem z selera. Dziś podrzucam klasyk – surówkę z tartego selera z orzechami włoskimi, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Bardzo orzeźwiająca i wyrazista surówka.
Pozostając nadal w temacie selera, zachęcam do przygotowania pysznego soku kiszonego – właśnie z selera i pietruszki.
Dzisiejszy przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Zupa krem z selera
3 lutego 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Czy tylko ja jestem tak zakręcona, że bardzo lubię seler? Wczoraj pokazałam Wam, jak przygotowuję z niego boski hummus, dziś chcę Was przekonać do przygotowania z niego zupy. Tak jak w przypadku hummusu, tak i tu warzywa tego praktycznie nie wyczuwamy. To dobra informacja dla tych, którzy seler omijają szerokim łukiem. 😊 Samo przygotowanie zupy jest proste, szybkie, a zupa jest mega pyszna!
Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Hummus z selera
2 lutego 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Jestem miłośniczką humusu, mogę go, ot tak, wyjadać ze słoiczka. 😄 Dziś pokazuję Wam, że można go przygotować nie tylko tradycyjnie, z cieciorki, ale także kombinować z innymi warzywami. Moje ulubione warianty to hummusy z selera, korzenia pietruszki i kalafiora. Są naprawdę smaczne, niczym nie ustępują temu tradycyjnemu. A z czym jadam? Bardzo lubię z chlebkami pita, z podpłomykami, warzywami w łupkach. Na kanapce z dodatkami też super!
Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Kwaśnica wegańska z kaszą
29 stycznia 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Ta zupa przypomina mi moje dzieciństwo. Robiona przez moją Mamę zawsze była na mięsie, a kapusta pochodziła z beczki, która stała w piwnicy. Miłe wspomnienia, a pamięć smaku została. Ja obecnie gotuję ją bez mięsa, ale jest równie smaczna i pożywna. Szczególnie często jemy ją w okresie zimowym. Jest gęsta, rozgrzewa i daje sytość na długo, m.in. dzięki kaszy. Ziemniaki podane w ten sposób – w zupie – w mojej rodzinie zawsze są witane z wielkim entuzjazmem. 😄
Kotlety brokułowe
26 stycznia 2021
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kotlety z brokułów, wegetariańskie, często lądują na naszych talerzach obiadowych – bo są po prostu pyszne! Mają bardzo prosty skład: ugotowany brokuł, jajko (lub w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego), sól, pieprz, bułka tarta i olej. Najczęściej robię je z dwóch brokułów, to akurat ilość na 4–5 osób. Są delikatne w smaku, dlatego najlepiej podać do nich np. bardziej aromatyczną surówkę. Ja dziś podałam kapustę lodową z marchewką, czosnkiem, koprem i jogurtem greckim. Do tego ryż basmati i ugotowana wcześniej czarna soczewica. Kotlety te sprawdzą się także w domowych burgerach z ostrym czosnkowym sosem.
Jabłecznik z budyniem
25 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jeśli znudził Wam się jabłecznik na kruchym cieście, to zapraszam na moją alternatywną wersję. Jabłka otoczone są miękkim ciastem, do tego przełożone budyniem. Ciasto jest lekkie, puszyste, pachnące cynamonem i cytryną, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.
Pizza z karczochami i anchois
18 stycznia 2021
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Podrzucam kolejną propozycję na pizzę. W kategorii Pizza mamy jeszcze 6 innych. Przepis na ciasto – sprawdzony wielokrotnie. My lubimy pizzę na średniej grubości ciasta. Jeżeli preferujecie jednak cieńsze, wystarczy ciasto bardziej rozciągnąć. Warto użyć własnych rąk, nie wałka, ciasto rozciągane ma zdecydowanie lepszą strukturę i jest smaczniejsze. Jako dodatki proponuję podać ją z karczochami, anchois i grillowanym bakłażanem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Mayflower i Rapso.
Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance
17 stycznia 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Osoby zaczynające swoją przygodę z ograniczaniem lub eliminowaniem mięsa w swojej codziennej diecie bardzo często mają problem – z czym jeść kanapki? Często spotykam się z pytaniami: co na bułkę czy chleb, na śniadanie, kolację? Polecam wtedy wszelkiego rodzaju pasty. Bazą ich są rośliny strączkowe oraz inne warzywa, a do tego przyprawy. Dziś proponuję przygotować prostą pastę z pieczarek i ciecierzycy. Całość sugeruję podać na ciepło z grillowaną cukinią i chrupiącymi orzechami.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Jabłka pieczone pod kruszonką
14 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jabłko pieczone to chyba najszybszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy ciepły deser, jaki przygotowuję. Podstawą jest dobre, twarde jabłko, najlepiej szara reneta. A dodatki? To już nasze preferencje smakowe. Możemy użyć suszone lub świeże owoce, ale bardzo pasują orzechy. Suszone dodatki warto namoczyć przez noc, np. w rumie. U mnie zwieńczeniem takiego deseru jest kruszonka z dodatkiem posiekanych orzechów. Posypane nią jabłka są po prostu przepyszne!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Zupa czosnkowa
12 stycznia 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Pogoda taka, że pozostajemy przy zupach rozgrzewających. Niedawno poleciłam zupę dyniową, a dziś zapraszam na ekspresową zupę czosnkową z grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo czosnkowa – dla amatorów tego warzywa! Ostry, aromatyczny smak uzyskujemy poprzez roztarcie surowego czosnku z solą i zalanie gorącym bulionem. Dodanie sera i grzanek daje nam bardzo pożywny posiłek.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Paluchy drożdżowe z sezamem
11 stycznia 2021
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Paluchy drożdżowe są fajnym dodatkiem do sałatki, zupy, do zabrania do pracy czy w trasę. Przygotowanie ich jest łatwe, wymaga jedynie kilka godzin oczekiwania, jak to przy cieście drożdżowym. Po przestudzeniu możemy je przechować w szczelnym pojemniku przez 2–3 dni, choć najsmaczniejsze są na świeżo. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami
9 stycznia 2021
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mamy karnawał, tradycyjnie czas spotkań. Obecnie wprawdzie w mniejszym gronie, ze względu na panującą sytuację pandemiczną. Ale i w gronie najbliższej rodziny warto czasem zrobić coś, co uatrakcyjni nam ten niezbyt wesoły czas. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na lekką przystawkę. Smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem i ulubionymi warzywami, ułożona na łódeczkach z listków cykorii. Takie gotowe porcje są atrakcyjne wizualnie, ale i praktyczne – nic tylko wziąć do ręki i schrupać na dwa kęsy, nawet na stojąco.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze
8 stycznia 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Aksamitna, aromatyczna zupa krem z dyni, a do tego krewetki w tempurze. To przepis na idealną kolację w chłodny, weekendowy wieczór. Zupę możecie przygotować dzień wcześniej – przegryzie się i w dniu podania można ją ewentualnie doprawić. Tempurę też możecie przygotować dzień wcześniej, można przechować ją w zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem wystarczy nią otoczyć oczyszczone krewetki i usmażyć.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami
6 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Bardzo lubię tarty. Najczęściej przygotowuję je na cieście kruchym, ale także z dodatkiem tartych orzechów. Orzechy czy pestki, jak słonecznik lub dynia, także świetnie nadają się do tego celu. Po dodaniu orzechów ciasto jest bardziej chrupiące, co uwielbiam, a także zwiększają się jego walory odżywcze. Dziś proponuję połączyć je z kremem czekoladowym i malinami. Lekko słodki dżem na spodzie tarty, na to wytrawny wręcz krem czekoladowy. Pyszności… Całość można posypać gorzkim kakao i ozdobić ulubionymi owocami.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit.
Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką
5 stycznia 2021
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Pieczenie ryby w piekarniku to moja ulubiona forma jej przygotowania. Zawiera znacznie mniej kalorii i jest smaczniejsza – dzięki dodatkom, które lądują z rybą na blaszce. Nadają się do tego zwłaszcza większe filety, które nie wysychają, są wilgotne i soczyste. Bardzo często, tak jak w tym przepisie, po wstępnym podpieczeniu posypuję rybę zmielonymi orzechami i mieszanką ziół. Obecnie suszonymi, ale latem możemy użyć świeżych, np. tymianku, cząbru czy rozmarynu.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.