Frittata ze szpinakiem i halloumi


kategoria: śniadanie
tagi: czosnek, groszek, jajka, mleko, pomidory koktajlowe, ser halloumi, szalotka, szczypior, szpinak, tymianek, Woll
autor: Joanna Komorowska

Idealna na śniadanie, obiad, czy kolację – frittata, czyli omlet pieczony w piekarniku. Wrzucić do niej możecie prawie wszystko: warzywa, wędliny, pieczone mięsa, sery, grzyby itp. Często jest to potrawa typu „czyszczenie lodówki”, czyli wrzucamy końcówki tego, co mamy w lodówce, nie zapominając o jajkach. ☺️ Zawsze wychodzi, jest pyszna, sycąca i gotowa w kwadrans.

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na wegetariańską frittatę ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i serem halloumi. Przygotowałam ją w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Składniki

(4–6 porcji)

  • 8 jajek L
  • 5 brykietów szpinaku w liściach, mrożonego
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera halloumi
  • ½ szklanki groszku mrożonego (wcześniej rozmrożonego)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ½ sporego pęczka szczypiorku
  • ½–¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ szklanki wody

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Wykonanie

  1. Szalotkę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobniej.
  2. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy szalotkę, mieszając smażymy ok. 2 minut.
  3. Dodajemy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy szpinak, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 5–7 minut, do rozpadnięcia się brykietów szpinaku. Ściągamy pokrywkę i smażymy mieszając do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, pokrojony szczypior, groszek zielony, większość pokrojonych na połówki pomidorków (pozostawiamy 5–6 sztuk), dodajemy tymianek, sól, pieprz. Wszystko mieszamy.
  5. Ser kroimy w większą kostkę, pozostałe pomidorki na połówki.
  6. Zawartość miski wlewamy na patelnię, mieszamy. Na wierzchu układamy ser i pomidorki (przecięciem do góry).
  7. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika, odpinamy rączkę i pieczemy omlet 10–12 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Sklep z szeroką gamą patelni, garnków, ale i innych przydatnych w kuchni akcesoriów, znajdziecie tu: Patelnie Tytanowe.

Frittata ze szpinakiem i halloumi

comments powered by Disqus