Chlebek dyniowo-cynamonowy


kategoria: ciasto
tagi: cynamon, dynia, Gold Pack, jajka, Kresto, olej rzepakowy, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo prosty przepis na mniej słodki dodatek do kawy. Świetnie sprawdzi się solo, ale i z dodatkiem dżemu, miodu czy masła orzechowego. Nienachalnie cynamonowy smak podkreślony chrupiącą skorupką. Zachęcam do przygotowania teraz, gdyż niebawem zakup dyni będzie trudniejszy. Cukier możemy zastąpić erytrolem czy ksylitolem, a mąkę zamienić na np. orkiszową. Uzyskamy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję tego ciasta. Warto w tym przypadku zachować jednak cukier do uzyskania chrupiącej skorupki.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Chlebek dyniowo-cynamonowy

Chlebek dyniowo-cynamonowy

Składniki

(mała keksówka)

  • 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
  • ½ szklanki oleju Rapso
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka L (temperatura pokojowa)
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła (temp. pokojowa)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
  2. Wszystkie suche składniki wsyp do jednej miski.
  3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
  7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

Smacznego!

Chlebek dyniowo-cynamonowy, opakowanie olej rzepakowy Rapso 1 litr

comments powered by Disqus