Majonez z anchois


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Majonez dla miłośników bardziej zdecydowanych smaków. To chyba mój ulubiony domowy, aromatyczny majonez. Bardzo wyrazisty. Pyszny z np. grzanką i ulubionym warzywem. Dla mnie najsmaczniejsze połączenie to: grzanka, majonez, ogórek, szczypiorek. Prosto, a jak smacznie! Nazywam go domowym, bo przygotowałam go na bazie majonezu domowego, który także polecam.

Wszystkie dzisiejsze przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez z anchois

Majonez z anchois

Składniki

(1 słoiczek, ok. 0,3 l)

  • 300 ml majonezu (np. domowego)
  • 6–7 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
  2. Przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 6 dni.

Smacznego!

Majonez z anchois

Majonez z anchois

comments powered by Disqus