Majonez z anchois
22 kwietnia 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Majonez dla miłośników bardziej zdecydowanych smaków. To chyba mój ulubiony domowy, aromatyczny majonez. Bardzo wyrazisty. Pyszny z np. grzanką i ulubionym warzywem. Dla mnie najsmaczniejsze połączenie to: grzanka, majonez, ogórek, szczypiorek. Prosto, a jak smacznie! Nazywam go domowym, bo przygotowałam go na bazie majonezu domowego, który także polecam.
Wszystkie dzisiejsze przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.
Składniki
(1 słoiczek, ok. 0,3 l)
- 300 ml majonezu (np. domowego)
- 6–7 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
Wykonanie
- Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
- Przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 6 dni.
Smacznego!