Pesto z dyni z makaronem
16 stycznia 2022
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Jeszcze można kupić dynię, więc korzystajmy z jej dobrodziejstw. Dynia to kopalnia witamin i mikroelementów, a także doskonałe źródło błonnika. Proponuję przygotować z niej pesto z dodatkiem tartych orzechów włoskich, które bardzo przyjemnie podbijają smak dania. Ja moje pesto podałam z kluseczkami gnocchi, ale świetne jest z każdym innym grubszym makaronem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
(4–6 porcji)
- 1 mała dynia hokkaido (około 400 g)
- 1 opakowanie orzechów włoskich Kresto Select
- ⅓ szklanki oleju Rapso + 2 łyżki
- 50 g sera parmezan
- 1 średni ząbek czosnku
- sól (ilość według uznania)
Wykonanie
- Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
- Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
- Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C (z funkcją góra-dół) z funkcją termoobieg lub 40 minut bez tej funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
- Przełóż przestudzoną dynię, orzechy, czosnek i przelej olej do pojemnika blendera. Całość zmiksuj.
- Dodaj starty parmezan, dopraw solą, wymieszaj.
- Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej ½ szklanki wody spod makaronu.
- Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę spod makaronu, ilość według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
- Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.
Smacznego!