Pesto z dyni z makaronem


kategoria: makaron
tagi: czosnek, dynia, Kresto, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, parmezan, pesto, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeszcze można kupić dynię, więc korzystajmy z jej dobrodziejstw. Dynia to kopalnia witamin i mikroelementów, a także doskonałe źródło błonnika. Proponuję przygotować z niej pesto z dodatkiem tartych orzechów włoskich, które bardzo przyjemnie podbijają smak dania. Ja moje pesto podałam z kluseczkami gnocchi, ale świetne jest z każdym innym grubszym makaronem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich

Składniki

(4–6 porcji)

Wykonanie

  1. Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
  2. Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
  3. Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C (z funkcją góra-dół) z funkcją termoobieg lub 40 minut bez tej funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
  4. Przełóż przestudzoną dynię, orzechy, czosnek i przelej olej do pojemnika blendera. Całość zmiksuj.
  5. Dodaj starty parmezan, dopraw solą, wymieszaj.
  6. Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej ½ szklanki wody spod makaronu.
  7. Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę spod makaronu, ilość według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
  8. Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.

Smacznego!

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich, opakowanie Kresto orzechy włoskie, 100 g

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich, opakowanie Kresto orzechy włoskie, 100 g

comments powered by Disqus