Fasolka szparagowa z bułką na maśle


kategoria: obiad
tagi: fasolka szparagowa, Magazyn Kocioł, masło, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś podpowiadam, jak przygotować tradycyjną i jakże lubianą fasolkę z bułką zasmażaną na maśle. W duecie z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem sadzonym lub szklanką kefiru tworzą wyborne danie. Dla mnie jest ono wspomnieniem wakacji u babci oraz jej pysznych i prostych obiadów.

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z fasolką szparagową”.

Fasolka szparagowa z bułką na maśle

Fasolka szparagowa z bułką na maśle

Czytaj dalej…

Pesto z dyni z makaronem


kategoria: makaron
tagi: czosnek, dynia, Kresto, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, parmezan, pesto, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeszcze można kupić dynię, więc korzystajmy z jej dobrodziejstw. Dynia to kopalnia witamin i mikroelementów, a także doskonałe źródło błonnika. Proponuję przygotować z niej pesto z dodatkiem tartych orzechów włoskich, które bardzo przyjemnie podbijają smak dania. Ja moje pesto podałam z kluseczkami gnocchi, ale świetne jest z każdym innym grubszym makaronem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich

Pesto z dyni z dodatkiem tartych orzechów włoskich

Czytaj dalej…

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią


kategoria: napoje
tagi: arbuz, bazylia, cytryna, limonka, Magazyn Kocioł, melon, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zimna schłodzona woda, do tego sezonowe owoce, mięta czy bazylia – i mamy idealny pomysł na przyjemny napój, który gwarantuje ugaszenie pragnienia. W upalne dni najlepiej przygotować większą ilość takiej lemoniady i przechowywać ją w lodówce. W ten sposób smaki owoców i ziół mocniej przenikną do wody. Można oczywiście użyć innych dostępnych akurat owoców: truskawek, malin czy poziomek. A po wypiciu napoju owoce warto zjeść. 😊

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

Czytaj dalej…

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami


kategoria: sałatki
tagi: Magazyn Kocioł, melon, oliwa, sałata, ser halloumi, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię sałatki, przygotowuje się je szybko, dostarczają mnóstwo błonnika i oczywiście mikro- oraz makro- elementów. U nas pojawiają się bardzo często, zwłaszcza w okresie letnim, wówczas gdy mamy łatwy dostęp do świeżych, sezonowych, lokalnych warzyw i owoców. Owoce w sałatce bardzo wzbogacają i odświeżają ich smak. Miękkie owoce typu melon, arbuz, truskawki, maliny czy poziomki bardzo dobrze komponują się z serami, np. tak jak u mnie w tym przepisie z grillowanym halloumi lub z rybami, czy mięsem.

Jeśli chcemy teraz, zimą, przywołać sobie trochę lata, to większość z tych owoców jest też dostępnych w zasadzie przez cały rok. Wprawdzie może nie są tak aromatyczne i smaczne jak latem, ale lepsze to niż zimowa owocowa asceza.

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

Czytaj dalej…

Tiramisu bez jajek


kategoria: ciasto
tagi: biszkopt, kakao, kawa, Kresto, mascarpone, śmietana, truskawki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z Nowym Rokiem przychodzę do Was z moją bezjajkową wersją tradycyjnego włoskiego deseru. Jakoś nie mogę przekonać się do surowych białek i moim zdaniem takie tiramisu z kremówką i mascarpone jest równie pyszne. Dodatkowo, aby poczuć się już bardziej wiosennie, wierzch ciasta posypałam liofilizowanymi truskawkami. Świetnie smakują jako przekąska, jako dodatek do owsianki, czy właśnie jak tu – do deseru czy ciasta. 100 g takich truskawek przygotowanych jest aż z 1 kg świeżych truskawek i są one bogate w błonnik, bez dodatku cukru i mają bardzo intensywny smak. Ja jestem nimi zauroczona. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Tiramisu bez jajek

Czytaj dalej…

Koniec przerwy!


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w Nowym Roku! Tu Rafał, techniczna „załoga” tego bloga. Czasami jest tak, że im dłużej człowiek coś odkłada, tym trudniej mu do tego wrócić. Albo im bardziej nie ma czasu zakończyć pilnej pracy, tym bardziej nie ma potem siły, żeby to nadrobić, kiedy wreszcie pojawia się wolne okienko czasowe. Wiem – szukam wymówki i usprawiedliwienia do tego, co się ostatnio działo na tym blogu. Bo… nie działo się nic. Od czerwca. Dlaczego?

Otóż nie miałem czasu. Kropka.   ¯\(ツ)   Pandemiczne i postpandemiczne zmiany na rynku pracy sprawiły, że od wakacji nie mogłem wspomagać mojej Joanny w prowadzeniu tego bloga ani pod względem technicznym, ani fotograficznym. A im dłużej się odkłada… wiadomo. Wraz z Nowym Rokiem udało mi się (prawie…) wyjść z różnych zaległości, jeśli chodzi o moją własną pracę zawodową, więc z impasu wychodzi także blog. Tym sposobem chcę zapowiedzieć, że wracamy do pracy. Obiecuję w imieniu swoim i Joanny. Zaczniemy od nadrobienia formalnych zaległości w przepisach dla naszych klientów, ale Joanna ma też w planach inne pomysły.

Koniec przerwy!

Czytaj dalej…

Kocioł nr 32


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się trzydziesty drugi numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z arbuzem i melonem
  • przepisy z fasolką szparagową
  • przepisy z jogurtem
  • sesja specjalna: lody!
  • sery lutomierskie i produkty regionalne z Gór Sowich
  • Dinette – moje nowe ulubione miejsce – wywiad z Jolantą Jurkowlaniec, właścicielką Dinette
  • opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 2.

W tym numerze moje przepisy to: fasolka szparagowa kiszona, fasolka szparagowa z bułką na maśle, sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami, lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią, lody czekoladowe z borówką amerykańską oraz szybkie lody arbuzowe. Niebawem na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 32, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Majonez z anchois


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Majonez dla miłośników bardziej zdecydowanych smaków. To chyba mój ulubiony domowy, aromatyczny majonez. Bardzo wyrazisty. Pyszny z np. grzanką i ulubionym warzywem. Dla mnie najsmaczniejsze połączenie to: grzanka, majonez, ogórek, szczypiorek. Prosto, a jak smacznie! Nazywam go domowym, bo przygotowałam go na bazie majonezu domowego, który także polecam.

Wszystkie dzisiejsze przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez z anchois

Majonez z anchois

Czytaj dalej…

Majonez bazyliowy


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bazą mojego majonezu bazyliowego jest majonez domowy. Możecie oczywiście skorzystać także z tego sklepowego, ale ja zachęcam do ubicia własnego – wiemy wtedy co jemy. 😊  Majonez bazyliowy idealny jest do kanapek, wrapów, świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem. Przygotowanie jego jest banalne.

Przepis pochodzi z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

Czytaj dalej…

Majonez domowy


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Samodzielnie przygotowany majonez to częsty gość w moim domu. Lubimy go bardzo. 😊  Jego przygotowanie to kilka minut, robię go od kilku lat i nigdy mi się nie zważył, a wiem, że wielu z Was ma obawy z tym związane. Zajrzyjcie do przepisu, gdyż to właśnie kolejność dodawania składników ma tu zasadnicze znaczenie. Ubity majonez przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku. Może być on bazą do wariantów smakowych, które znajdziecie w następnych przepisach: majonez bazyliowy, majonez z achois.

Wszystkie trzy przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez domowy

Czytaj dalej…

Tarta z porem


kategoria: obiad
tagi: gałka muszkatołowa, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, por, ser pleśniowy, śmietana, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zanim wiosenne szparagi zawładną naszą kuchnią i będziemy czarować z nich różne pyszności, polecam dziś wykonanie tarty z innym warzywem – porem. Por najczęściej stosujemy jako dodatek do zup, rosołów. Ale to wdzięczne warzywo można wykorzystać także w wielu innych bardzo smacznych daniach. W aktualnym, trzydziestym pierwszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, z którego pochodzi ten przepis, znajdziecie więcej przepisów z porem.

Tarta z porem

Czytaj dalej…

Jogurt z malinami i miksem bakalii z żurawiną


kategoria: śniadanie
tagi: bakalie, jogurt naturalny, Kresto, maliny, miód, orzechy, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Banalnie proste i smaczne danie, a zarazem mega porcja dobrych, wartościowych składników. Ten posiłek przygotowujemy w kilka minut. Już niebawem mrożone maliny możemy zamienić na świeże, albo na inne miękkie owoce, np. truskawki, poziomki, borówki. Zmiksowany jogurt z owocami możemy zabrać w pojemniku (słoiku) ze sobą do pracy, na uczelnię, a przed podaniem posypać miksem bakalii.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Jogurt z malinami i miksem bakalii z żurawiną

Czytaj dalej…

Feta zapiekana z pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dziś zapraszam po mój przepis na aktualny hit foodowy internetu – fetę zapiekaną z pomidorami. Nie da się ukryć, że to jest naprawdę pyszne. Ważne: używamy tylko prawdziwej fety, nie fetopodobnych sałatkowych serków. Danie to jest idealne na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Ja przygotowałam je już 3-krotnie i zjedliśmy je z dziećmi na obiad, z bagietkami. 😊

Przygotowuje się je w kilkanaście minut, możecie podać to danie tak jak, ja z bagietką, ale widziałam też warianty z makaronem. Danie to na 100% będzie nam często towarzyszyło, gdy pojawią się pyszne, polskie pomidory. Teraz użyłam aromatyczne pomidory koktajlowe, do tego dobra oliwa. Jeżeli chcecie podać potrawę z makaronem, to zachęcam do dodania większej ilości oliwy, aby było z czym makaron wymieszać.

Danie przygotowałam w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Feta zapiekana z pomidorami

Feta zapiekana z pomidorami

Czytaj dalej…

Migdały w solonym karmelu


kategoria: dodatki
tagi: Kresto, migdały, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję przekąskę, którą przygotujecie w kilka minut. Tylko 4 składniki, dobra patelnia, odrobina cierpliwości… i mamy pyszny smakołyk. Idealny na wieczorny seans filmowy.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Migdały w solonym karmelu

Migdały w solonym karmelu

Czytaj dalej…

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado


kategoria: sałatki
tagi: awokado, cytryna, jajka, kiełki, Kresto, łosoś, łosoś wędzony, migdały, Rapso, rzodkiewka, sałata, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zapraszam na lekką, wiosenną sałatkę. Jajko, ryba i awokado to jej podstawa, a do tego miks ulubionych wiosennych warzyw. Całość posypana płatkami migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz kiełkami. Na koniec odrobina oleju, soku z cytryny, sól i pieprz. Lekko, szybko.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

Czytaj dalej…

Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami


kategoria: śniadanie
tagi: bakalie, jogurt kokosowy, jogurt naturalny, kardamon, Kresto, kurkuma, mango, miód, orzechy, orzechy nerkowca, płatki owsiane, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy na sali miłośników mango lassi? Ja lubię bardzo i nie ograniczam się jedynie do koktajlu, ale podaję je w bogatszej wersji – na śniadanie. Dodanie bakalii i płatków owsianych czyni je pełnowartościowym i bardzo smacznym daniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami

Czytaj dalej…

Frittata ze szpinakiem i halloumi


kategoria: śniadanie
tagi: czosnek, groszek, jajka, mleko, pomidory koktajlowe, ser halloumi, szalotka, szczypior, szpinak, tymianek, Woll
autor: Joanna Komorowska

Idealna na śniadanie, obiad, czy kolację – frittata, czyli omlet pieczony w piekarniku. Wrzucić do niej możecie prawie wszystko: warzywa, wędliny, pieczone mięsa, sery, grzyby itp. Często jest to potrawa typu „czyszczenie lodówki”, czyli wrzucamy końcówki tego, co mamy w lodówce, nie zapominając o jajkach. ☺️ Zawsze wychodzi, jest pyszna, sycąca i gotowa w kwadrans.

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na wegetariańską frittatę ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i serem halloumi. Przygotowałam ją w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Czytaj dalej…

Patelnie tytanowe Woll


kategoria: recenzje
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dzięki uprzejmości sklepu Patelnie Tytanowe od prawie miesiąca testuję w swojej kuchni patelnię firmy Woll, model Woll Diamond 28 cm. Jest to patelnia pokryta specjalną tytanowo-diamentową powłoką, dzięki której producent gwarantuje długoletnie użytkowanie. Po miesiącu jej testowania wiem, że na pewno sięgnę także po inne produkty tej firmy.

Patelnie tytanowe Woll

Czytaj dalej…

Kocioł nr 31

(aktualizacja: 2021-05-10)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się trzydziesty pierwszy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z porem
  • przepisy z majonezem
  • przepisy z chrzanem
  • sesja specjalna: serniki
  • Przysmaki Domu Wiśniowieckich – wywiad z Radosławem Olszewskim
  • Mniej znaczy lepiej – wywiad z Małgorzatą Scheuer-Tyc oraz Tomaszem Tycem, twórcami Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
  • opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 1.

W tym numerze moje przepisy to: majonez domowy, majonez bazyliowy, majonez z anchois oraz tarta z porem. Wszystkie są już na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 31, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Zakwas buraczany


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, imbir, Magazyn Kocioł, pietruszka, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moja dzisiejsza propozycja zakwasu to wersja wzbogacona o korzenie selera i pietruszki oraz o plastry imbiru. Tak przygotowany zakwas ma bardzo bogaty aromat i świetnie nadaje się do codziennego picia. Przepis przygotowałam do zimowego numeru Kotła, ale jest on na tyle uniwersalny, że może, a nawet powinien towarzyszyć nam na co dzień. Gdy go wypijecie (lub zlejecie do innego naczynia, gdy będzie gotowy) proponuję zalać warzywa ponownie solanką. Można dorzucić czosnek, zielę angielskie, listek laurowy. I po kilku dniach mamy nowy zerowaste’owy zakwasik. ☺️

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zakwas buraczany

Czytaj dalej…

Strona 1 z 24 >>