Kocioł nr 32


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się trzydziesty drugi numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z arbuzem i melonem
  • przepisy z fasolką szparagową
  • przepisy z jogurtem
  • sesja specjalna: lody!
  • sery lutomierskie i produkty regionalne z Gór Sowich
  • Dinette – moje nowe ulubione miejsce – wywiad z Jolantą Jurkowlaniec, właścicielką Dinette
  • opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 2.

W tym numerze moje przepisy to: fasolka szparagowa kiszona, fasolka szparagowa z bułką na maśle, sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami, lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią, lody czekoladowe z borówką amerykańską oraz szybkie lody arbuzowe. Niebawem na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 32, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Majonez z anchois


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Majonez dla miłośników bardziej zdecydowanych smaków. To chyba mój ulubiony domowy, aromatyczny majonez. Bardzo wyrazisty. Pyszny z np. grzanką i ulubionym warzywem. Dla mnie najsmaczniejsze połączenie to: grzanka, majonez, ogórek, szczypiorek. Prosto, a jak smacznie! Nazywam go domowym, bo przygotowałam go na bazie majonezu domowego, który także polecam.

Wszystkie dzisiejsze przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez z anchois

Majonez z anchois

Czytaj dalej…

Majonez bazyliowy


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bazą mojego majonezu bazyliowego jest majonez domowy. Możecie oczywiście skorzystać także z tego sklepowego, ale ja zachęcam do ubicia własnego – wiemy wtedy co jemy. 😊  Majonez bazyliowy idealny jest do kanapek, wrapów, świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem. Przygotowanie jego jest banalne.

Przepis pochodzi z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

Czytaj dalej…

Majonez domowy


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Samodzielnie przygotowany majonez to częsty gość w moim domu. Lubimy go bardzo. 😊  Jego przygotowanie to kilka minut, robię go od kilku lat i nigdy mi się nie zważył, a wiem, że wielu z Was ma obawy z tym związane. Zajrzyjcie do przepisu, gdyż to właśnie kolejność dodawania składników ma tu zasadnicze znaczenie. Ubity majonez przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku. Może być on bazą do wariantów smakowych, które znajdziecie w następnych przepisach: majonez bazyliowy, majonez z achois.

Wszystkie trzy przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez domowy

Czytaj dalej…

Tarta z porem


kategoria: obiad
tagi: gałka muszkatołowa, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, por, ser pleśniowy, śmietana, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zanim wiosenne szparagi zawładną naszą kuchnią i będziemy czarować z nich różne pyszności, polecam dziś wykonanie tarty z innym warzywem – porem. Por najczęściej stosujemy jako dodatek do zup, rosołów. Ale to wdzięczne warzywo można wykorzystać także w wielu innych bardzo smacznych daniach. W aktualnym, trzydziestym pierwszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, z którego pochodzi ten przepis, znajdziecie więcej przepisów z porem.

Tarta z porem

Czytaj dalej…

Jogurt z malinami i miksem bakalii z żurawiną


kategoria: śniadanie
tagi: bakalie, jogurt naturalny, Kresto, maliny, miód, orzechy, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Banalnie proste i smaczne danie, a zarazem mega porcja dobrych, wartościowych składników. Ten posiłek przygotowujemy w kilka minut. Już niebawem mrożone maliny możemy zamienić na świeże, albo na inne miękkie owoce, np. truskawki, poziomki, borówki. Zmiksowany jogurt z owocami możemy zabrać w pojemniku (słoiku) ze sobą do pracy, na uczelnię, a przed podaniem posypać miksem bakalii.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Jogurt z malinami i miksem bakalii z żurawiną

Czytaj dalej…

Feta zapiekana z pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dziś zapraszam po mój przepis na aktualny hit foodowy internetu – fetę zapiekaną z pomidorami. Nie da się ukryć, że to jest naprawdę pyszne. Ważne: używamy tylko prawdziwej fety, nie fetopodobnych sałatkowych serków. Danie to jest idealne na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Ja przygotowałam je już 3-krotnie i zjedliśmy je z dziećmi na obiad, z bagietkami. 😊

Przygotowuje się je w kilkanaście minut, możecie podać to danie tak jak, ja z bagietką, ale widziałam też warianty z makaronem. Danie to na 100% będzie nam często towarzyszyło, gdy pojawią się pyszne, polskie pomidory. Teraz użyłam aromatyczne pomidory koktajlowe, do tego dobra oliwa. Jeżeli chcecie podać potrawę z makaronem, to zachęcam do dodania większej ilości oliwy, aby było z czym makaron wymieszać.

Danie przygotowałam w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Feta zapiekana z pomidorami

Feta zapiekana z pomidorami

Czytaj dalej…

Migdały w solonym karmelu


kategoria: dodatki
tagi: Kresto, migdały, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję przekąskę, którą przygotujecie w kilka minut. Tylko 4 składniki, dobra patelnia, odrobina cierpliwości… i mamy pyszny smakołyk. Idealny na wieczorny seans filmowy.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Migdały w solonym karmelu

Migdały w solonym karmelu

Czytaj dalej…

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado


kategoria: sałatki
tagi: awokado, cytryna, jajka, kiełki, Kresto, łosoś, łosoś wędzony, migdały, Rapso, rzodkiewka, sałata, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zapraszam na lekką, wiosenną sałatkę. Jajko, ryba i awokado to jej podstawa, a do tego miks ulubionych wiosennych warzyw. Całość posypana płatkami migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz kiełkami. Na koniec odrobina oleju, soku z cytryny, sól i pieprz. Lekko, szybko.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

Czytaj dalej…

Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami


kategoria: śniadanie
tagi: bakalie, jogurt kokosowy, jogurt naturalny, kardamon, Kresto, kurkuma, mango, miód, orzechy, orzechy nerkowca, płatki owsiane, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy na sali miłośników mango lassi? Ja lubię bardzo i nie ograniczam się jedynie do koktajlu, ale podaję je w bogatszej wersji – na śniadanie. Dodanie bakalii i płatków owsianych czyni je pełnowartościowym i bardzo smacznym daniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami

Czytaj dalej…

Frittata ze szpinakiem i halloumi


kategoria: śniadanie
tagi: czosnek, groszek, jajka, mleko, pomidory koktajlowe, ser halloumi, szalotka, szczypior, szpinak, tymianek, Woll
autor: Joanna Komorowska

Idealna na śniadanie, obiad, czy kolację – frittata, czyli omlet pieczony w piekarniku. Wrzucić do niej możecie prawie wszystko: warzywa, wędliny, pieczone mięsa, sery, grzyby itp. Często jest to potrawa typu „czyszczenie lodówki”, czyli wrzucamy końcówki tego, co mamy w lodówce, nie zapominając o jajkach. ☺️ Zawsze wychodzi, jest pyszna, sycąca i gotowa w kwadrans.

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na wegetariańską frittatę ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i serem halloumi. Przygotowałam ją w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Czytaj dalej…

Patelnie tytanowe Woll


kategoria: recenzje
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dzięki uprzejmości sklepu Patelnie Tytanowe od prawie miesiąca testuję w swojej kuchni patelnię firmy Woll, model Woll Diamond 28 cm. Jest to patelnia pokryta specjalną tytanowo-diamentową powłoką, dzięki której producent gwarantuje długoletnie użytkowanie. Po miesiącu jej testowania wiem, że na pewno sięgnę także po inne produkty tej firmy.

Patelnie tytanowe Woll

Czytaj dalej…

Kocioł nr 31

(aktualizacja: 2021-05-10)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się trzydziesty pierwszy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z porem
  • przepisy z majonezem
  • przepisy z chrzanem
  • sesja specjalna: serniki
  • Przysmaki Domu Wiśniowieckich – wywiad z Radosławem Olszewskim
  • Mniej znaczy lepiej – wywiad z Małgorzatą Scheuer-Tyc oraz Tomaszem Tycem, twórcami Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
  • opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 1.

W tym numerze moje przepisy to: majonez domowy, majonez bazyliowy, majonez z anchois oraz tarta z porem. Wszystkie są już na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 31, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Zakwas buraczany


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, imbir, Magazyn Kocioł, pietruszka, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moja dzisiejsza propozycja zakwasu to wersja wzbogacona o korzenie selera i pietruszki oraz o plastry imbiru. Tak przygotowany zakwas ma bardzo bogaty aromat i świetnie nadaje się do codziennego picia. Przepis przygotowałam do zimowego numeru Kotła, ale jest on na tyle uniwersalny, że może, a nawet powinien towarzyszyć nam na co dzień. Gdy go wypijecie (lub zlejecie do innego naczynia, gdy będzie gotowy) proponuję zalać warzywa ponownie solanką. Można dorzucić czosnek, zielę angielskie, listek laurowy. I po kilku dniach mamy nowy zerowaste’owy zakwasik. ☺️

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zakwas buraczany

Czytaj dalej…

Surówka z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, oliwa, orzechy, orzechy włoskie, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś ostatni (na razie! 😊) przepis z selerem w roli głównej. W poprzednich dniach podałam Wam moje ulubione przepisy na hummus oraz zupę krem z selera. Dziś podrzucam klasyk – surówkę z tartego selera z orzechami włoskimi, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Bardzo orzeźwiająca i wyrazista surówka.

Pozostając nadal w temacie selera, zachęcam do przygotowania pysznego soku kiszonego – właśnie z selera i pietruszki.

Dzisiejszy przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Surówka z selera

Czytaj dalej…

Zupa krem z selera


kategoria: zupa
tagi: bulion, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, seler, śmietana, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Czy tylko ja jestem tak zakręcona, że bardzo lubię seler? Wczoraj pokazałam Wam, jak przygotowuję z niego boski hummus, dziś chcę Was przekonać do przygotowania z niego zupy. Tak jak w przypadku hummusu, tak i tu warzywa tego praktycznie nie wyczuwamy. To dobra informacja dla tych, którzy seler omijają szerokim łukiem. 😊 Samo przygotowanie zupy jest proste, szybkie, a zupa jest mega pyszna!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zupa krem z selera

Czytaj dalej…

Hummus z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, kumin, Magazyn Kocioł, olej sezamowy, seler, tahini, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jestem miłośniczką humusu, mogę go, ot tak, wyjadać ze słoiczka. 😄 Dziś pokazuję Wam, że można go przygotować nie tylko tradycyjnie, z cieciorki, ale także kombinować z innymi warzywami. Moje ulubione warianty to hummusy z selera, korzenia pietruszki i kalafiora. Są naprawdę smaczne, niczym nie ustępują temu tradycyjnemu. A z czym jadam? Bardzo lubię z chlebkami pita, z podpłomykami, warzywami w łupkach. Na kanapce z dodatkami też super!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Hummus z selera

Czytaj dalej…

Kwaśnica wegańska z kaszą


kategoria: zupa
tagi: cebula, grzyby suszone, kapusta kiszona, kasza, kasza jęczmienna, marchewka, olej rzepakowy, pietruszka, por, seler, sos sojowy, wegańskie, wegetariańskie, zakwas z kiszonej kapusty, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Ta zupa przypomina mi moje dzieciństwo. Robiona przez moją Mamę zawsze była na mięsie, a kapusta pochodziła z beczki, która stała w piwnicy. Miłe wspomnienia, a pamięć smaku została. Ja obecnie gotuję ją bez mięsa, ale jest równie smaczna i pożywna. Szczególnie często jemy ją w okresie zimowym. Jest gęsta, rozgrzewa i daje sytość na długo, m.in. dzięki kaszy. Ziemniaki podane w ten sposób – w zupie – w mojej rodzinie zawsze są witane z wielkim entuzjazmem. 😄

Kwaśnica wegańska z kaszą na talerzu

Czytaj dalej…

Kotlety brokułowe


kategoria: obiad
tagi: brokuł, jajka, masło klarowane, olej rzepakowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kotlety z brokułów, wegetariańskie, często lądują na naszych talerzach obiadowych – bo są po prostu pyszne! Mają bardzo prosty skład: ugotowany brokuł, jajko (lub w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego), sól, pieprz, bułka tarta i olej. Najczęściej robię je z dwóch brokułów, to akurat ilość na 4–5 osób. Są delikatne w smaku, dlatego najlepiej podać do nich np. bardziej aromatyczną surówkę. Ja dziś podałam kapustę lodową z marchewką, czosnkiem, koprem i jogurtem greckim. Do tego ryż basmati i ugotowana wcześniej czarna soczewica. Kotlety te sprawdzą się także w domowych burgerach z ostrym czosnkowym sosem.

Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe

Czytaj dalej…

Jabłecznik z budyniem


kategoria: ciasto
tagi: budyń, cynamon, cytryna, jabłka, jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli znudził Wam się jabłecznik na kruchym cieście, to zapraszam na moją alternatywną wersję. Jabłka otoczone są miękkim ciastem, do tego przełożone budyniem. Ciasto jest lekkie, puszyste, pachnące cynamonem i cytryną, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.

Jabłecznik z budyniem

Czytaj dalej…

Strona 1 z 24 >>