Liebherr – współpraca przy portalu „Świeży Start”


kategoria: współpraca
tagi: Liebherr
autor: Joanna Komorowska

Chcę poinformować was o internetowym portalu, gdzie można znaleźć ciekawe informacje dotyczące jedzenia, żywienia, przechowywania żywności, ale także projektowania wnętrz, urządzania swojego mieszkania i wszelkich wyzwań związanych z domem i rodziną. To Świeży Start przygotowany przez firmę Liebherr. Znajdziecie tam materiały przygotowane między innymi przez blogerów, w tym także moje. ☺ Moje materiały znajdziecie w dziale Zdrowe podejście. Na dzień dzisiejszy możecie znaleźć tam trzy moje teksty wraz z przepisami:

Więcej tekstów będzie się pojawiać w ciągu następnych tygodni i miesięcy.

Zrzut ekranowy portalu „Świeży Start”

Czytaj dalej…

Warsztaty kiszonkowe w Siechnicach – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

14 września na zaproszenie Powiatu Wrocławskiego, wraz z Laurą z Cafe Babilon przeprowadziłyśmy pokazy, degustację i warsztaty kiszonkowe, podczas imprezy plenerowej „Zakończenie lata w powiecie”. Na siechnickim rynku częstowałyśmy naszymi kiszonkami, opowiadałyśmy o korzyściach płynących z kiszenia wszystkiego, co się da ukisić oraz pokazywałyśmy zgromadzonej publiczności, jak to się robi. Opiekował się nami i szczegółowe pytania zadawał Michał Hamburger z Radia Wrocław.

Fotografia z warsztatów kiszonkowych w Siechnicy

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany z pietruszką


kategoria: chleb
tagi: bazylia, czosnek, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na chleb, ale w innej odsłonie – przedstawiam mój chlebek odrywany. Znacie? Lubicie? My bardzo. Tym razem przygotowałam chlebek z farszem z natki pietruszki i bazylii. Użyć jednak możecie innego farszu, sprawdzi się tu doskonale np. ulubione pesto. Taki chlebek świetnie nadaje się na wszelkie posiadówki z przyjaciółmi, w tym także na grilla. ☺ Ten chlebek znika jako pierwszy, przed innymi przekąskami!

Jeżeli choć trochę potraficie działać w kuchni, to z tym przepisem powinniście sobie bez problemu poradzić. Jak to w przypadku ciast i chlebów na bazie drożdży bywa, mamy tu więcej czekania niż pracy. Zapraszam do pieczenia!

Przepis przygotowałam do dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Fotografia chlebka odrywanego z pietruszką

Czytaj dalej…

Pietruszka kiszona


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, Magazyn Kocioł, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przestawiłam wam już kilkanaście moich kiszonek, znajdziecie je na tym blogu w kategorii kiszonki. Ta jest kolejną, tym razem przygotowałam ją do najnowszego, dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Nic wielkiego – tylko korzeń pietruszki i buraki plus standardowe dodatki, jak na przykład do kiszonych ogórków. Samo kiszenie trwa trochę dłużej, bo nawet do 10 dni, gdyż mamy tu dwa twarde warzywa. Przepis dla amatorów nowinek i poszukujących nowych smaków. ☺

Fotografia pietruszki kiszonej

Czytaj dalej…

Kocioł nr 25

(aktualizacja: 2019-09-16)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty piąty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z pietruszką
  • przepisy z gryką
  • temat specjalny: grzyby
  • wywiad ze Staszkiem Bouffalem oraz Igorem Dąbrowskim, twórcami marki Kocharz
  • wywiad z Michałem Hamburgerem, dolnośląsim dziennikarzem kulinarnym i nie tylko.

W tym numerze są też moje przepisy: pietruszka kiszona oraz chlebek odrywany z pietruszką. Już dostępne na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 25, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Bigos paprykowy, wegański


kategoria: obiad
tagi: bigos, cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka, pomidory, sok kiszony, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny wegański bigos, tym razem z papryki. Bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Oczywiście można przygotować większą porcję i przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako coś ciepłego po powrocie z pracy czy szkoły. Ja przygotowałam go na post według zasad dr Dąbrowskiej, ale można poza postem dodać trochę tłuszczu i podać go na przykład z kaszą. Danie o niskim indeksie glikemicznym.

Fotografia bigosu paprykowego, wegańskiego

Czytaj dalej…

Lawenda suszona


kategoria: inne
tagi: lawenda, MPM
autor: Joanna Komorowska

Ostatnia z propozycji wykorzystania suszarki spożywczej firmy MPM to przygotowanie lawendy, która zachowa dla nas trochę lata w naszej szafie. Suszona lawenda włożona do przewiewnego woreczka lub zawiązana po prostu w wiązkę ląduje w szafie, gdzie jej delikatny zapach będzie nam przez jakiś czas towarzyszył, przy okazji chroniąc nasze ubrania przed nieproproszymi gośćmi (mole!). Naturalnie, bez chemii.

Fotografia lawendy suszonej

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Sól ziołowa


kategoria: dodatki
tagi: cząber, MPM, papryka piri-piri, rozmaryn, sól, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Oto moja kolejna propozycja na przechowanie słonecznego lata na zimę. Tym razem proponuję Wam przygotowanie soli z suszonymi ziołami. Możecie użyć innych ulubionych ziół niż mojej propozycji, a także przygotować nie mieszanki ziół, lecz wymieszać jeden rodzaj zioła z solą, przygotowując kilka takich słoiczków, o różnych smakach. Dodałam do mojej mieszanki odrobinę ostrej papryczki, pir-piri. Nie jest to konieczne, ja po prostu uwielbiam ostre smaki. Zioła wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia soli ziołowej

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Sałatka grecka


kategoria: sałatki
tagi: Beach Flower, cebula, ogórek, olej, oliwki, oregano, pomidory, Rapso, rukola, ser feta, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Warzywa to ja lubię wszystkie i we wszystkich postaciach. Latem rozpieszczam moją rodzinę głównie warzywami w postaci sałatek i surówek. Ta tradycyjna, grecka, właśnie latem smakuje najlepiej. Pachnące słońcem pomidory i ogórki… Poezja. Do tego dobry ser feta, oliwki, kilka innych dodatków i mamy pyszne danie na śniadanie, obiad czy kolację – do wyboru. Smacznie, szybko i zdrowo.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Rapso.

Fotografia sałatki greckiej

Czytaj dalej…

Owoce liofilizowane


kategoria: dodatki
tagi: czereśnie, maliny, MPM, owoce, porzeczki, poziomki, truskawki, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam wam dziś propozycję na owocowy dodatek do ciast, deserów, owsianek, który możecie w prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy miękkie owoce typu maliny, truskawki czy jagody wysuszyć, zmiksować i w chłodne dni użyć je przygotowując słodkie danie. Praktyczne, zdrowe, a teraz – latem – stosunkowo tanie. Owoce możecie wysuszyć w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia owoców liofilizowanych

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Chia z kawą i mlekiem migdałowym


kategoria: deser
tagi: chia, kawa, maliny, mango, miód, mleko migdałowe, Nivona, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś zaprezentuję drugi z automatów Nivony, które zagościły tego lata w moim domu. Jest to większy model CafeRomatica 960. Przepis, który zaprezentujemy przy tej okazji, to – podobnie jak wczoraj – nietypowe, letnie zastosowanie kawy: deser chia z kawą i mlekiem migdałowym, odrobiną miodu (opcjonalnie) i dwiema warstwami musu na wierzchu. Ten letni deser również przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. Przetestowałam i jest to naprawdę fajne połączenie. Polecam!

Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.

Fotografia chia z kawą i mlekiem migdałowym

Czytaj dalej…

Tonic-presso sorbetowe, czyli kawa zamrożona na patyku


kategoria: napoje
tagi: borówki, kawa, maliny, mięta, Nivona, owoce, tonic, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Znowu trafiły do mnie dwa automaty kawowe Nivona. Dziś opowiem o modelu CafeRomatica 789. Oboje z Rafałem jesteśmy kawoszami, a ostatnio zaczynają do nas dołączać nasze córki, skuszone porannymi zapachami kawowymi rozchodzącymi się z kuchni. Od dawna sami przygotowujemy sobie mieszanki ziaren i eksperymentujemy z różnymi gatunkami kawy, żeby urozmaicać kawowe doznania. Nowoczesny ekspres do kawy tylko to ułatwia, bo odpada samodzielne mielenie, no i łatwiej też testować inne parametry wpływające na smak naszej kawy.

Latem proponuję wam przygotowanie kawowych lodów, w sam raz na upalne, letnie dni. Przepis na Tonic-presso sorbetowe, czyli kawę zamrożoną na patyku, przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. To fajny pomysł na zastrzyk energii w upalne popołudnie.

Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.

Fotografia tonic-presso sorbetowego

Czytaj dalej…

Orzechowa kostka z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, galaretka, jajka, kakao, mąka arachidowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, orzechy, orzechy arachidowe, ser biały, VOG, wanilia, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Orzechowo-wiśniowo-serowa kostka. Ciekawa alternatywa na letnie ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej, owoców i serka. W naszym domu tym przepisem zastąpiłam tradycyjny sernik na zimno. Ciut więcej pracy, ale efekt końcowy z pewnością wam przypadnie do gustu. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia orzechowej kostki z wiśniami

Czytaj dalej…

Owocowa herbata z kwiatami


kategoria: napoje
tagi: cytryna, herbata, jabłka, limonka, maliny, miód, morele, MPM, owoce, porzeczki, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Lato i jesień w mojej kuchni to przetwarzanie owoców i warzyw. Mrożę, pasteryzuję, kiszę i suszę. W dzisiejszym wpisie pokazuję wam, jaką herbatkę robię z sezonowych owoców i kwiatów. W miarę jak pojawiają się kolejne owoce i kwiaty, dosuszam je w suszarce spożywczej i w  i ten sposób na chłodne jesienno­‑zimowe wieczory mam mega­‑herbatę. Pyszna, idealna dla dorosłych i dzieci. Wspaniała także na przeziębienia, bo rozgrzewa i dostarcza bombę witaminową. Zachęcam do wypróbowania takiej metody na zachowanie lata na dłużej. Owoce i kwiaty wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia owocowej herbaty z kwiatami

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Gazpacho


kategoria: zupa
tagi: Beach Flower, cebula, czosnek, Happy Frucht, limonka, ogórek, olej, papryka, pomidory, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubię czasami sięgnąć do tradycyjnych przepisów, zarówno polskich jak i ze świata. Często jednak je modyfikuję pod nasze gusta. Tym razem podrzucam wam moją wersję gazpacho. Mam nadzieję, że lato jeszcze nam będzie towarzyszyć i znajdziemy sporo okazji, aby tę jakże smaczną zupę-chłodnik przygotować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia gazpacho

Czytaj dalej…

Chleb żytnio-pszenny z makiem


kategoria: chleb
tagi: BackMit, Kresto, mak, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, mąka żytnia, olej, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Focaccia orkiszowa z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: Beach Flower, Il Conte di Roma, mąka orkiszowa, oliwa, oliwki, papryka piri-piri, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Czytaj dalej…

Tarta migdałowa z frużeliną owocową


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, jajka, jogurt grecki, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka ziemniaczana, owoce, porzeczki, VOG, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

Czytaj dalej…

Chleb orkiszowy rosnący nocą


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten chleb jest banalny w wykonaniu. Dodatkowo ciasto przygotujecie w parę minut. Możecie to zrobić wieczorem, a rano tylko odczekać kilkanaście minut, aby chleb wyrósł. Pieczenie to już formalność. Nie ma w tym przepisie długiego wyrabiania. Ciasto jest bardzo luźne i wystarczy tylko kilka ruchów łyżką, aby je wyrobić. Idealnie sprawdza się na przykład na niedzielne śniadanie. ☺

Fotografia chleba orkiszowego rosnącego nocą

Czytaj dalej…

Polski ramen z indykiem i makaronem


kategoria: zupa
tagi: anyż, bulion, cytryna, Il Conte di Roma, indyk, jajka, makaron, marchewka, natka pietruszki, ogórek, pieczarki, Rapso, rzodkiewka, sezam, sos sojowy, spaghetti, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

Czytaj dalej…

Strona 1 z 18 >>