Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado


kategoria: sałatki
tagi: awokado, cytryna, jajka, kiełki, Kresto, łosoś, łosoś wędzony, migdały, Rapso, rzodkiewka, sałata, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zapraszam na lekką, wiosenną sałatkę. Jajko, ryba i awokado to jej podstawa, a do tego miks ulubionych wiosennych warzyw. Całość posypana płatkami migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz kiełkami. Na koniec odrobina oleju, soku z cytryny, sól i pieprz. Lekko, szybko.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

Składniki

(2 porcje)

  • 1 garść miksu sałat
  • 1 garść liści szpinaku baby
  • 1 awokado
  • 2 jajka (ugotowane według preferencji)
  • 100 g łososia wędzonego
  • płatki migdałów Kresto
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • ulubione kiełki
  • olej Rapso
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado, opakowanie Kresto migdały płatki, 150 g

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado, opakowanie Kresto migdały płatki, 150 g

Wykonanie

  1. Na dno miseczek ułóż sałaty i szpinak. Ugotowane jajko obierz, przekrój i ułóż na sałatach.
  2. Rybę podziel na cząstki i dodaj do misek.
  3. Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę po okrojeniu dookoła, miąższ pokrój według upodobań i dodaj do sałatki.
  4. Rzodkiewki i szczypiorek pokrój i dodaj do sałatki.
  5. Całość skrop olejem, sokiem z cytryny, posól i popieprz.
  6. Na koniec całość posyp płatkami migdałowymi oraz kiełkami.
  7. Sałatkę proponuję podać z grzankami z ulubionego pieczywa. Płatki migdałowe można przed podaniem podprażyć na suchej patelni.

Smacznego!

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

comments powered by Disqus