Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado
6 kwietnia 2021
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zapraszam na lekką, wiosenną sałatkę. Jajko, ryba i awokado to jej podstawa, a do tego miks ulubionych wiosennych warzyw. Całość posypana płatkami migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz kiełkami. Na koniec odrobina oleju, soku z cytryny, sól i pieprz. Lekko, szybko.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
(2 porcje)
- 1 garść miksu sałat
- 1 garść liści szpinaku baby
- 1 awokado
- 2 jajka (ugotowane według preferencji)
- 100 g łososia wędzonego
- płatki migdałów Kresto
- rzodkiewka
- szczypiorek
- ulubione kiełki
- olej Rapso
- ½ cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
- Na dno miseczek ułóż sałaty i szpinak. Ugotowane jajko obierz, przekrój i ułóż na sałatach.
- Rybę podziel na cząstki i dodaj do misek.
- Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę po okrojeniu dookoła, miąższ pokrój według upodobań i dodaj do sałatki.
- Rzodkiewki i szczypiorek pokrój i dodaj do sałatki.
- Całość skrop olejem, sokiem z cytryny, posól i popieprz.
- Na koniec całość posyp płatkami migdałowymi oraz kiełkami.
- Sałatkę proponuję podać z grzankami z ulubionego pieczywa. Płatki migdałowe można przed podaniem podprażyć na suchej patelni.
Smacznego!