Kostka czekoladowa


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka pszenna, mascarpone, masło, migdały, mleko, pistacje, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli lubicie czekoladę, to dzisiejsze ciasto Wam zasmakuje. Bardzo mocno czekoladowe, przełożone lekkim kremem, a całość solidnie posypana pistacjami i płatkami migdałowymi. Poszczególne blaty można nasączyć np. likierem Baileys z dodatkiem odrobiny mleka – to wersja dla dorosłych smakoszy. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Chlebek dyniowo-cynamonowy

Chlebek dyniowo-cynamonowy

Składniki

(foremka 20×20 cm)

  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru trzcinowego demerara Goldpack
  • 5 jajek L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Dodatkowo

Chlebek dyniowo-cynamonowy

Wykonanie

  1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść masło, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia się. Odstaw do przestudzenia.
  2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Mąkę i kakao przesiej. Wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
  6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
  7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
  9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
  10. Ciasto przekrój na 3 blaty, które kolejno przełóż kremem.
  11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach, przechowane w szczelnym pojemniku.
  12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Smacznego!

Chlebek dyniowo-cynamonowy, opakowanie olej rzepakowy Rapso 1 litr

comments powered by Disqus