Kostka czekoladowa
13 lutego 2022
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jeśli lubicie czekoladę, to dzisiejsze ciasto Wam zasmakuje. Bardzo mocno czekoladowe, przełożone lekkim kremem, a całość solidnie posypana pistacjami i płatkami migdałowymi. Poszczególne blaty można nasączyć np. likierem Baileys z dodatkiem odrobiny mleka – to wersja dla dorosłych smakoszy. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.
Składniki
(foremka 20×20 cm)
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru trzcinowego demerara Goldpack
- 5 jajek L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 36%
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- migdały w płatkach Kresto
- pistacje Kresto
Wykonanie
- Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść masło, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia się. Odstaw do przestudzenia.
- Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Mąkę i kakao przesiej. Wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
- Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
- Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
- Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
- Ciasto przekrój na 3 blaty, które kolejno przełóż kremem.
- Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach, przechowane w szczelnym pojemniku.
- Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!