Szybkie lody arbuzowe
19 lutego 2022
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Gdy z nieba leje się żar, a do sklepu droga daleka, proponuję przygotować „lody” z arbuza. Kilka minut i mamy chłodzący przysmak. Smakuje szczególnie dzieciom.
Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Temat specjalny – lody”.
Składniki
- dojrzały, soczysty arbuz
- patyczki do nabicia arbuza (np. z foremek na lody)
Wykonanie
- Arbuza myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie w grubsze plastry – trójkąty.
- Wbijamy patyczki w skórkę arbuza.
- Lody układamy na tacce lub talerzu, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy ok. 25 minut.
Smacznego!