Fasolka szparagowa z bułką na maśle
18 stycznia 2022
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dziś podpowiadam, jak przygotować tradycyjną i jakże lubianą fasolkę z bułką zasmażaną na maśle. W duecie z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem sadzonym lub szklanką kefiru tworzą wyborne danie. Dla mnie jest ono wspomnieniem wakacji u babci oraz jej pysznych i prostych obiadów.
Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z fasolką szparagową”.
Składniki
- 800 g fasolki szparagowej
- 100 g masła
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
Wykonanie
- Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy al dente lub według własnych preferencji. Odcedzamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą oraz szczyptę soli. Smażymy bułkę do lekkiego zbrązowienia, często mieszając.
- Ugotowaną fasolkę przekładamy na patelnię i całość mieszamy.
Smacznego!