Fasolka szparagowa z bułką na maśle


kategoria: obiad
tagi: fasolka szparagowa, Magazyn Kocioł, masło, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś podpowiadam, jak przygotować tradycyjną i jakże lubianą fasolkę z bułką zasmażaną na maśle. W duecie z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem sadzonym lub szklanką kefiru tworzą wyborne danie. Dla mnie jest ono wspomnieniem wakacji u babci oraz jej pysznych i prostych obiadów.

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z fasolką szparagową”.

Fasolka szparagowa z bułką na maśle

Fasolka szparagowa z bułką na maśle

Składniki

  • 800 g fasolki szparagowej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól

Wykonanie

  1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy al dente lub według własnych preferencji. Odcedzamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą oraz szczyptę soli. Smażymy bułkę do lekkiego zbrązowienia, często mieszając.
  3. Ugotowaną fasolkę przekładamy na patelnię i całość mieszamy.

Smacznego!

Fasolka szparagowa z bułką na maśle

comments powered by Disqus