Lody czekoladowe z borówką amerykańską
19 lutego 2022
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Coraz częściej odchodzimy od sklepowych gotowców naładowanych „chemią” i różnymi „E”. Coraz mniej kupuję gotowych produktów, coraz uważniej czytam etykietki na opakowaniach. Lody są jednym z tych smakołyków, które dosyć łatwo możemy przygotować w domu. Nie jest to też pracochłonne. A smak takich domowych lodów – odlot. ☺️
Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Temat specjalny – lody”.
Składniki
- 250 g śmietanki 30–36%
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2 czekolady mleczne
- 2 czekolady gorzkie
- 250 g borówek amerykańskich
Wykonanie
- 2 czekolady mleczne i 1 gorzką rozdrabniamy i przekładamy do rondelka, dodajemy mleko zagęszczone. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Studzimy, a gdy krem będzie letni, wstawiamy go do lodówki.
- Śmietankę i mascarpone miksujemy, uzyskując gęsty krem. 1 gorzką czekoladę siekamy, dodajemy do kremu. Zmniejszamy obroty miksera i wolnym strumieniem wlewamy gęstniejący krem czekoladowy.
- Na koniec dodajemy borówki i całość mieszamy na najmniejszych obrotach.
- Lody przekładamy do naczynia w którym będziemy je chłodzić. Naczynie przekładamy do zamrażarki, co 1 godzinę masę mieszamy łyżką, robimy to przynajmniej 3-krotnie.
- Po dłuższym chłodzeniu, pojemnik warto wyjąć na około 20 minut przed planowanym spożyciem.
Smacznego!