Lody czekoladowe z borówką amerykańską


kategoria: deser
tagi: borówki, czekolada, czekolada gorzka, lody, Magazyn Kocioł, mascarpone, mleko, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Coraz częściej odchodzimy od sklepowych gotowców naładowanych „chemią” i różnymi „E”. Coraz mniej kupuję gotowych produktów, coraz uważniej czytam etykietki na opakowaniach. Lody są jednym z tych smakołyków, które dosyć łatwo możemy przygotować w domu. Nie jest to też pracochłonne. A smak takich domowych lodów – odlot. ☺️

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Temat specjalny – lody”.

Lody czekoladowe z borówką amerykańską

Składniki

  • 250 g śmietanki 30–36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 czekolady gorzkie
  • 250 g borówek amerykańskich

Wykonanie

  1. 2 czekolady mleczne i 1 gorzką rozdrabniamy i przekładamy do rondelka, dodajemy mleko zagęszczone. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Studzimy, a gdy krem będzie letni, wstawiamy go do lodówki.
  2. Śmietankę i mascarpone miksujemy, uzyskując gęsty krem. 1 gorzką czekoladę siekamy, dodajemy do kremu. Zmniejszamy obroty miksera i wolnym strumieniem wlewamy gęstniejący krem czekoladowy.
  3. Na koniec dodajemy borówki i całość mieszamy na najmniejszych obrotach.
  4. Lody przekładamy do naczynia w którym będziemy je chłodzić. Naczynie przekładamy do zamrażarki, co 1 godzinę masę mieszamy łyżką, robimy to przynajmniej 3-krotnie.
  5. Po dłuższym chłodzeniu, pojemnik warto wyjąć na około 20 minut przed planowanym spożyciem.

Smacznego!

Lody czekoladowe z borówką amerykańską

comments powered by Disqus