Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami


kategoria: śniadanie
tagi: bakalie, jogurt kokosowy, jogurt naturalny, kardamon, Kresto, kurkuma, mango, miód, orzechy, orzechy nerkowca, płatki owsiane, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy na sali miłośników mango lassi? Ja lubię bardzo i nie ograniczam się jedynie do koktajlu, ale podaję je w bogatszej wersji – na śniadanie. Dodanie bakalii i płatków owsianych czyni je pełnowartościowym i bardzo smacznym daniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Mango lassi z miksem bakalii z nerkowcami

Czytaj dalej…

Frittata ze szpinakiem i halloumi


kategoria: śniadanie
tagi: czosnek, groszek, jajka, mleko, pomidory koktajlowe, ser halloumi, szalotka, szczypior, szpinak, tymianek, Woll
autor: Joanna Komorowska

Idealna na śniadanie, obiad, czy kolację – frittata, czyli omlet pieczony w piekarniku. Wrzucić do niej możecie prawie wszystko: warzywa, wędliny, pieczone mięsa, sery, grzyby itp. Często jest to potrawa typu „czyszczenie lodówki”, czyli wrzucamy końcówki tego, co mamy w lodówce, nie zapominając o jajkach. ☺️ Zawsze wychodzi, jest pyszna, sycąca i gotowa w kwadrans.

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na wegetariańską frittatę ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, ziołami i serem halloumi. Przygotowałam ją w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Frittata ze szpinakiem i halloumi

Czytaj dalej…

Patelnie tytanowe Woll


kategoria: recenzje
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dzięki uprzejmości sklepu Patelnie Tytanowe od prawie miesiąca testuję w swojej kuchni patelnię firmy Woll, model Woll Diamond 28 cm. Jest to patelnia pokryta specjalną tytanowo-diamentową powłoką, dzięki której producent gwarantuje długoletnie użytkowanie. Po miesiącu jej testowania wiem, że na pewno sięgnę także po inne produkty tej firmy.

Patelnie tytanowe Woll

Czytaj dalej…

Kocioł nr 31

(aktualizacja: 2021-05-10)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się trzydziesty pierwszy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z porem
  • przepisy z majonezem
  • przepisy z chrzanem
  • sesja specjalna: serniki
  • Przysmaki Domu Wiśniowieckich – wywiad z Radosławem Olszewskim
  • Mniej znaczy lepiej – wywiad z Małgorzatą Scheuer-Tyc oraz Tomaszem Tycem, twórcami Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
  • opowieść przesiedleńcza: Historia cukierni Łomżanka – część 1.

W tym numerze moje przepisy to: majonez domowy, majonez bazyliowy, majonez z anchois oraz tarta z porem. Wszystkie są już na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 31, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Zakwas buraczany


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, imbir, Magazyn Kocioł, pietruszka, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moja dzisiejsza propozycja zakwasu to wersja wzbogacona o korzenie selera i pietruszki oraz o plastry imbiru. Tak przygotowany zakwas ma bardzo bogaty aromat i świetnie nadaje się do codziennego picia. Przepis przygotowałam do zimowego numeru Kotła, ale jest on na tyle uniwersalny, że może, a nawet powinien towarzyszyć nam na co dzień. Gdy go wypijecie (lub zlejecie do innego naczynia, gdy będzie gotowy) proponuję zalać warzywa ponownie solanką. Można dorzucić czosnek, zielę angielskie, listek laurowy. I po kilku dniach mamy nowy zerowaste’owy zakwasik. ☺️

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zakwas buraczany

Czytaj dalej…

Surówka z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, oliwa, orzechy, orzechy włoskie, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś ostatni (na razie! 😊) przepis z selerem w roli głównej. W poprzednich dniach podałam Wam moje ulubione przepisy na hummus oraz zupę krem z selera. Dziś podrzucam klasyk – surówkę z tartego selera z orzechami włoskimi, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Bardzo orzeźwiająca i wyrazista surówka.

Pozostając nadal w temacie selera, zachęcam do przygotowania pysznego soku kiszonego – właśnie z selera i pietruszki.

Dzisiejszy przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Surówka z selera

Czytaj dalej…

Zupa krem z selera


kategoria: zupa
tagi: bulion, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, seler, śmietana, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Czy tylko ja jestem tak zakręcona, że bardzo lubię seler? Wczoraj pokazałam Wam, jak przygotowuję z niego boski hummus, dziś chcę Was przekonać do przygotowania z niego zupy. Tak jak w przypadku hummusu, tak i tu warzywa tego praktycznie nie wyczuwamy. To dobra informacja dla tych, którzy seler omijają szerokim łukiem. 😊 Samo przygotowanie zupy jest proste, szybkie, a zupa jest mega pyszna!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zupa krem z selera

Czytaj dalej…

Hummus z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, kumin, Magazyn Kocioł, olej sezamowy, seler, tahini, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jestem miłośniczką humusu, mogę go, ot tak, wyjadać ze słoiczka. 😄 Dziś pokazuję Wam, że można go przygotować nie tylko tradycyjnie, z cieciorki, ale także kombinować z innymi warzywami. Moje ulubione warianty to hummusy z selera, korzenia pietruszki i kalafiora. Są naprawdę smaczne, niczym nie ustępują temu tradycyjnemu. A z czym jadam? Bardzo lubię z chlebkami pita, z podpłomykami, warzywami w łupkach. Na kanapce z dodatkami też super!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Hummus z selera

Czytaj dalej…

Kwaśnica wegańska z kaszą


kategoria: zupa
tagi: cebula, grzyby suszone, kapusta kiszona, kasza, kasza jęczmienna, marchewka, olej rzepakowy, pietruszka, por, seler, sos sojowy, wegańskie, wegetariańskie, zakwas z kiszonej kapusty, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Ta zupa przypomina mi moje dzieciństwo. Robiona przez moją Mamę zawsze była na mięsie, a kapusta pochodziła z beczki, która stała w piwnicy. Miłe wspomnienia, a pamięć smaku została. Ja obecnie gotuję ją bez mięsa, ale jest równie smaczna i pożywna. Szczególnie często jemy ją w okresie zimowym. Jest gęsta, rozgrzewa i daje sytość na długo, m.in. dzięki kaszy. Ziemniaki podane w ten sposób – w zupie – w mojej rodzinie zawsze są witane z wielkim entuzjazmem. 😄

Kwaśnica wegańska z kaszą na talerzu

Czytaj dalej…

Kotlety brokułowe


kategoria: obiad
tagi: brokuł, jajka, masło klarowane, olej rzepakowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kotlety z brokułów, wegetariańskie, często lądują na naszych talerzach obiadowych – bo są po prostu pyszne! Mają bardzo prosty skład: ugotowany brokuł, jajko (lub w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego), sól, pieprz, bułka tarta i olej. Najczęściej robię je z dwóch brokułów, to akurat ilość na 4–5 osób. Są delikatne w smaku, dlatego najlepiej podać do nich np. bardziej aromatyczną surówkę. Ja dziś podałam kapustę lodową z marchewką, czosnkiem, koprem i jogurtem greckim. Do tego ryż basmati i ugotowana wcześniej czarna soczewica. Kotlety te sprawdzą się także w domowych burgerach z ostrym czosnkowym sosem.

Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe

Czytaj dalej…

Jabłecznik z budyniem


kategoria: ciasto
tagi: budyń, cynamon, cytryna, jabłka, jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli znudził Wam się jabłecznik na kruchym cieście, to zapraszam na moją alternatywną wersję. Jabłka otoczone są miękkim ciastem, do tego przełożone budyniem. Ciasto jest lekkie, puszyste, pachnące cynamonem i cytryną, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.

Jabłecznik z budyniem

Czytaj dalej…

Pizza z karczochami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bakłażan, bazylia, czosnek, figi, Happy Frucht, karczochy, mąka pszenna, Mayflower, mozzarella, olej rzepakowy, oregano, pomidory koktajlowe, Rapso, rukola, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam kolejną propozycję na pizzę. W kategorii Pizza mamy jeszcze 6 innych. Przepis na ciasto – sprawdzony wielokrotnie. My lubimy pizzę na średniej grubości ciasta. Jeżeli preferujecie jednak cieńsze, wystarczy ciasto bardziej rozciągnąć. Warto użyć własnych rąk, nie wałka, ciasto rozciągane ma zdecydowanie lepszą strukturę i jest smaczniejsze. Jako dodatki proponuję podać ją z karczochami, anchois i grillowanym bakłażanem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Mayflower i Rapso.

Pizza z karczochami i anchois

Czytaj dalej…

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance


kategoria: dodatki
tagi: cukinia, Happy Frucht, Kresto, mascarpone, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, papryka wędzona, pieczarki, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sos sojowy, szalotka, tymianek, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Osoby zaczynające swoją przygodę z ograniczaniem lub eliminowaniem mięsa w swojej codziennej diecie bardzo często mają problem – z czym jeść kanapki? Często spotykam się z pytaniami: co na bułkę czy chleb, na śniadanie, kolację? Polecam wtedy wszelkiego rodzaju pasty. Bazą ich są rośliny strączkowe oraz inne warzywa, a do tego przyprawy. Dziś proponuję przygotować prostą pastę z pieczarek i ciecierzycy. Całość sugeruję podać na ciepło z grillowaną cukinią i chrupiącymi orzechami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance

Czytaj dalej…

Jabłka pieczone pod kruszonką


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, jabłka, kardamon, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, orzechy, orzechy laskowe, rodzynki, rozmaryn, śliwki, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Jabłko pieczone to chyba najszybszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy ciepły deser, jaki przygotowuję. Podstawą jest dobre, twarde jabłko, najlepiej szara reneta. A dodatki? To już nasze preferencje smakowe. Możemy użyć suszone lub świeże owoce, ale bardzo pasują orzechy. Suszone dodatki warto namoczyć przez noc, np. w rumie. U mnie zwieńczeniem takiego deseru jest kruszonka z dodatkiem posiekanych orzechów. Posypane nią jabłka są po prostu przepyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Jabłka pieczone pod kruszonką

Czytaj dalej…

Zupa czosnkowa


kategoria: zupa
tagi: bulion, czosnek, jajka, natka pietruszki, olej rzepakowy, Rapso, ser żółty, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pogoda taka, że pozostajemy przy zupach rozgrzewających. Niedawno poleciłam zupę dyniową, a dziś zapraszam na ekspresową zupę czosnkową z grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo czosnkowa – dla amatorów tego warzywa! Ostry, aromatyczny smak uzyskujemy poprzez roztarcie surowego czosnku z solą i zalanie gorącym bulionem. Dodanie sera i grzanek daje nam bardzo pożywny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Zupa czosnkowa

Czytaj dalej…

Paluchy drożdżowe z sezamem


kategoria: przystawka
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Paluchy drożdżowe są fajnym dodatkiem do sałatki, zupy, do zabrania do pracy czy w trasę. Przygotowanie ich jest łatwe, wymaga jedynie kilka godzin oczekiwania, jak to przy cieście drożdżowym. Po przestudzeniu możemy je przechować w szczelnym pojemniku przez 2–3 dni, choć najsmaczniejsze są na świeżo. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Paluchy drożdżowe z sezamem

Czytaj dalej…

Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami


kategoria: przystawka
tagi: cebula, cykoria, czarnuszka, czosnek, kiełki, majonez, ogórek, ogórek kiszony, olej rzepakowy, Rapso, ryż, tuńczyk, VOG
autor: Joanna Komorowska

Mamy karnawał, tradycyjnie czas spotkań. Obecnie wprawdzie w mniejszym gronie, ze względu na panującą sytuację pandemiczną. Ale i w gronie najbliższej rodziny warto czasem zrobić coś, co uatrakcyjni nam ten niezbyt wesoły czas. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na lekką przystawkę. Smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem i ulubionymi warzywami, ułożona na łódeczkach z listków cykorii. Takie gotowe porcje są atrakcyjne wizualnie, ale i praktyczne – nic tylko wziąć do ręki i schrupać na dwa kęsy, nawet na stojąco.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami

Czytaj dalej…

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze


kategoria: zupa
tagi: curry, czosnek, dynia, imbir, jajka, Kresto, krewetki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, migdały, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, Rapso, śmietana, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Aksamitna, aromatyczna zupa krem z dyni, a do tego krewetki w tempurze. To przepis na idealną kolację w chłodny, weekendowy wieczór. Zupę możecie przygotować dzień wcześniej – przegryzie się i w dniu podania można ją ewentualnie doprawić. Tempurę też możecie przygotować dzień wcześniej, można przechować ją w zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem wystarczy nią otoczyć oczyszczone krewetki i usmażyć.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Czytaj dalej…

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, borówki, czekolada, czekolada gorzka, dżem, jajka, kakao, mąka pszenna, maliny, mascarpone, masło, orzechy, orzechy laskowe, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię tarty. Najczęściej przygotowuję je na cieście kruchym, ale także z dodatkiem tartych orzechów. Orzechy czy pestki, jak słonecznik lub dynia, także świetnie nadają się do tego celu. Po dodaniu orzechów ciasto jest bardziej chrupiące, co uwielbiam, a także zwiększają się jego walory odżywcze. Dziś proponuję połączyć je z kremem czekoladowym i malinami. Lekko słodki dżem na spodzie tarty, na to wytrawny wręcz krem czekoladowy. Pyszności… Całość można posypać gorzkim kakao i ozdobić ulubionymi owocami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit.

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Czytaj dalej…

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką


kategoria: danie rybne
tagi: BackMit, cząber, karp, Kresto, migdały, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rozmaryn, ryba, tymianek, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pieczenie ryby w piekarniku to moja ulubiona forma jej przygotowania. Zawiera znacznie mniej kalorii i jest smaczniejsza – dzięki dodatkom, które lądują z rybą na blaszce. Nadają się do tego zwłaszcza większe filety, które nie wysychają, są wilgotne i soczyste. Bardzo często, tak jak w tym przepisie, po wstępnym podpieczeniu posypuję rybę zmielonymi orzechami i mieszanką ziół. Obecnie suszonymi, ale latem możemy użyć świeżych, np. tymianku, cząbru czy rozmarynu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką

Czytaj dalej…

Strona 2 z 24 << >>