Pizza z karczochami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bakłażan, bazylia, czosnek, figi, Happy Frucht, karczochy, mąka pszenna, Mayflower, mozzarella, olej rzepakowy, oregano, pomidory koktajlowe, Rapso, rukola, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam kolejną propozycję na pizzę. W kategorii Pizza mamy jeszcze 6 innych. Przepis na ciasto – sprawdzony wielokrotnie. My lubimy pizzę na średniej grubości ciasta. Jeżeli preferujecie jednak cieńsze, wystarczy ciasto bardziej rozciągnąć. Warto użyć własnych rąk, nie wałka, ciasto rozciągane ma zdecydowanie lepszą strukturę i jest smaczniejsze. Jako dodatki proponuję podać ją z karczochami, anchois i grillowanym bakłażanem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Mayflower i Rapso.

Pizza z karczochami i anchois

Czytaj dalej…

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance


kategoria: dodatki
tagi: cukinia, Happy Frucht, Kresto, mascarpone, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, papryka wędzona, pieczarki, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sos sojowy, szalotka, tymianek, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Osoby zaczynające swoją przygodę z ograniczaniem lub eliminowaniem mięsa w swojej codziennej diecie bardzo często mają problem – z czym jeść kanapki? Często spotykam się z pytaniami: co na bułkę czy chleb, na śniadanie, kolację? Polecam wtedy wszelkiego rodzaju pasty. Bazą ich są rośliny strączkowe oraz inne warzywa, a do tego przyprawy. Dziś proponuję przygotować prostą pastę z pieczarek i ciecierzycy. Całość sugeruję podać na ciepło z grillowaną cukinią i chrupiącymi orzechami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance

Czytaj dalej…

Jabłka pieczone pod kruszonką


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, jabłka, kardamon, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, orzechy, orzechy laskowe, rodzynki, rozmaryn, śliwki, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Jabłko pieczone to chyba najszybszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy ciepły deser, jaki przygotowuję. Podstawą jest dobre, twarde jabłko, najlepiej szara reneta. A dodatki? To już nasze preferencje smakowe. Możemy użyć suszone lub świeże owoce, ale bardzo pasują orzechy. Suszone dodatki warto namoczyć przez noc, np. w rumie. U mnie zwieńczeniem takiego deseru jest kruszonka z dodatkiem posiekanych orzechów. Posypane nią jabłka są po prostu przepyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Jabłka pieczone pod kruszonką

Czytaj dalej…

Zupa czosnkowa


kategoria: zupa
tagi: bulion, czosnek, jajka, natka pietruszki, olej rzepakowy, Rapso, ser żółty, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pogoda taka, że pozostajemy przy zupach rozgrzewających. Niedawno poleciłam zupę dyniową, a dziś zapraszam na ekspresową zupę czosnkową z grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo czosnkowa – dla amatorów tego warzywa! Ostry, aromatyczny smak uzyskujemy poprzez roztarcie surowego czosnku z solą i zalanie gorącym bulionem. Dodanie sera i grzanek daje nam bardzo pożywny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Zupa czosnkowa

Czytaj dalej…

Paluchy drożdżowe z sezamem


kategoria: przystawka
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Paluchy drożdżowe są fajnym dodatkiem do sałatki, zupy, do zabrania do pracy czy w trasę. Przygotowanie ich jest łatwe, wymaga jedynie kilka godzin oczekiwania, jak to przy cieście drożdżowym. Po przestudzeniu możemy je przechować w szczelnym pojemniku przez 2–3 dni, choć najsmaczniejsze są na świeżo. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Paluchy drożdżowe z sezamem

Czytaj dalej…

Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami


kategoria: przystawka
tagi: cebula, cykoria, czarnuszka, czosnek, kiełki, majonez, ogórek, ogórek kiszony, olej rzepakowy, Rapso, ryż, tuńczyk, VOG
autor: Joanna Komorowska

Mamy karnawał, tradycyjnie czas spotkań. Obecnie wprawdzie w mniejszym gronie, ze względu na panującą sytuację pandemiczną. Ale i w gronie najbliższej rodziny warto czasem zrobić coś, co uatrakcyjni nam ten niezbyt wesoły czas. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na lekką przystawkę. Smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem i ulubionymi warzywami, ułożona na łódeczkach z listków cykorii. Takie gotowe porcje są atrakcyjne wizualnie, ale i praktyczne – nic tylko wziąć do ręki i schrupać na dwa kęsy, nawet na stojąco.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami

Czytaj dalej…

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze


kategoria: zupa
tagi: curry, czosnek, dynia, imbir, jajka, Kresto, krewetki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, migdały, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, Rapso, śmietana, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Aksamitna, aromatyczna zupa krem z dyni, a do tego krewetki w tempurze. To przepis na idealną kolację w chłodny, weekendowy wieczór. Zupę możecie przygotować dzień wcześniej – przegryzie się i w dniu podania można ją ewentualnie doprawić. Tempurę też możecie przygotować dzień wcześniej, można przechować ją w zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem wystarczy nią otoczyć oczyszczone krewetki i usmażyć.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Czytaj dalej…

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, borówki, czekolada, czekolada gorzka, dżem, jajka, kakao, mąka pszenna, maliny, mascarpone, masło, orzechy, orzechy laskowe, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię tarty. Najczęściej przygotowuję je na cieście kruchym, ale także z dodatkiem tartych orzechów. Orzechy czy pestki, jak słonecznik lub dynia, także świetnie nadają się do tego celu. Po dodaniu orzechów ciasto jest bardziej chrupiące, co uwielbiam, a także zwiększają się jego walory odżywcze. Dziś proponuję połączyć je z kremem czekoladowym i malinami. Lekko słodki dżem na spodzie tarty, na to wytrawny wręcz krem czekoladowy. Pyszności… Całość można posypać gorzkim kakao i ozdobić ulubionymi owocami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit.

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Czytaj dalej…

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką


kategoria: danie rybne
tagi: BackMit, cząber, karp, Kresto, migdały, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rozmaryn, ryba, tymianek, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pieczenie ryby w piekarniku to moja ulubiona forma jej przygotowania. Zawiera znacznie mniej kalorii i jest smaczniejsza – dzięki dodatkom, które lądują z rybą na blaszce. Nadają się do tego zwłaszcza większe filety, które nie wysychają, są wilgotne i soczyste. Bardzo często, tak jak w tym przepisie, po wstępnym podpieczeniu posypuję rybę zmielonymi orzechami i mieszanką ziół. Obecnie suszonymi, ale latem możemy użyć świeżych, np. tymianku, cząbru czy rozmarynu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką

Czytaj dalej…

Witajcie w 2021 roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2021 roku! A raczej chciałoby się powiedzieć – żegnaj wreszcie roku 2020… To był oczywiście rok ciężki dla nas wszystkich, ale myślę, że nie przesadzę, kiedy stwierdzę, że dla nas dość mocno. Wiele planów musiało ulec mocnej weryfikacji, a niektóre kompletnemu zaniechaniu. 😊 Ale nie możemy popadać w melancholię. Trzeba liczyć, że nowy, 2021 będzie lepszy.

Pusty obrus z napisem 2021

Czytaj dalej…

Kocioł nr 30

(aktualizacja: 2021-02-05)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się okrągły, trzydziesty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z żurawiną
  • przepisy z selerem
  • sesja specjalna: świąteczne wypieki
  • wywiad z Gienio Mientkiewiczem, specjalistą od serów żółtych i nie tylko
  • wywiad z Agnieszką Bińkowską, współzałożycielką marki Pizca del Mundo oraz Szczypty Świata
  • opowieść przesiedleńcza: Świąteczne Smaki Anny Komsty.

W tym numerze moje przepisy to: zupa krem z selera, hummus z selera, surówka z selera, a do tego zakwas buraczany.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Kocioł nr 30, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Czytaj dalej…

Sezamki domowe z orzechami


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, Kresto, miód, orzechy, orzechy arachidowe, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam po nowy słodki przepis. Domowe sezamki to łatwa do przygotowania zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu. Pokrojone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Choć szczerze mówiąc, są tak smaczne, że znikają w oka mgnieniu…

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Sezamki domowe z orzechami

Czytaj dalej…

Chlebek odrywany, paprykowy


kategoria: chleb
tagi: BackMit, cebula, curry, czosnek, jajka, mąka pszenna, mleko, natka pietruszki, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, papryka, Rapso, skórka cytrynowa, skórka limonkowa, VOG, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny chlebek odrywany w mojej kolekcji na blogu. 😊 Tym razem proponuję przygotować go z pastą paprykową, a finalnie podać z olejem pietruszkowym. Podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu cudowny aromat.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.

Chlebek odrywany, paprykowy

Czytaj dalej…

Ser orzechowy pieczony


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy wpis dedykuję weganom, ale i wszystkim poszukującym nowych smaków. Wegański serek przygotowałam z orzechów nerkowca. Można go spożyć od razu po przygotowaniu, ale zachęcam do upieczenia go. Dzięki temu serek bardzo zyskuje na smaku.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Ser orzechowy pieczony

Czytaj dalej…

Pasta paprykowa


kategoria: dodatki
tagi: cebula, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Absolutnie przepyszna pasta ze smażonej papryki z dodatkiem orzechów. Z łatwością przygotujecie ją w domu, a świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jako dip, np. do warzyw, ale i jako pesto do makaronu. Jest ona u nas tej jesieni numerem jeden, jeśli chodzi o ten rodzaj smarowideł. Smakuje także obu naszym córkom. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Pasta paprykowa

Czytaj dalej…

Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: bulion, cebula, grana padano, oliwa, rozmaryn, ser żółty, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Na nowy tydzień mam dla Was recenzję nowej książki. „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność” to nowa pozycja wydana przez RM Wydawnictwo. Autorką książki jest Agata Lewandowska, dietetyk, autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.

Zupa cebulowa. Książka „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność”

Czytaj dalej…

Kiszona marchewka na dwa sposoby


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, marchewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

No i mamy jesień. Moja spiżarka powoli zapełnia się słoikami z letnio-jesiennymi skarbami. To, co zamkniemy w nich teraz, uzupełni nasze menu późną jesienią oraz zimą. Dziś chcę pokazać Wam, jak łatwo można przygotować kiszone marchewki. Przygotowuję je na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest podobny do sposobu na ogórki kiszone – zalewamy warzywo solanką, czyli roztworem wody i soli. Natomiast drugi sposób znają ci z Was, którzy kiszą kapustę – marchewkę kisimy w soku własnym z dodatkiem soli. Stosując jeden z tych dwóch sprawdzonych sposobów możemy przygotować większość warzyw i część owoców. Ja w obu kiszonkach używam tradycyjnych dodatków, czyli kopru, czosnku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Możecie jednak popróbować z innymi przyprawami. Marchewka lubi towarzystwo np. imbiru, tymianku, cynamonu, goździków, ostrych papryczek, czy pieprzu w ziarnkach.

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona starta marchewka jest dobrym dodatkiem do obiadu. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, dodać odrobinę oliwy czy oleju, wymieszać i gotowe. Marchewka w słupkach świetnie nadaje się z kolei do pochrupania, np. przy lekturze książki, czy podczas seansu filmowego. Dobrze komponuje się z dipami, np. z hummusem. I ważne – przypominam o wypiciu soku spod niej. Można go podać pół na pół z podgrzaną lub chłodną wodą.

Więcej moich propozycji na kiszonki znajdziecie na blogu w kategorii kiszonki. Zachęcam także do zajrzenia na portal Przepisy.pl, gdzie znajdziecie wiele propozycji na kiszonki oraz inne przetwory, które możemy przygotować na zimę: przepisy.pl/blog/kiszonki.

Przepisy powstały we współpracy z portalem Przepisy.pl.

Czytaj dalej…

Krem orzechowo-czekoladowy


kategoria: dodatki
tagi: kakao, Magazyn Kocioł, miód, mleko, orzechy, orzechy ziemne, syrop daktylowy, syrop klonowy, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie dla mego męża Rafała, wIelkiego miłośnika kremu orzechowego znanej firmy. 😊 Myślę jednak, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich kremów. Bazuję w nich na orzechach ziemnych, prażonych, które w połączeniu z kakao i miodem tworzą smaczny krem, idealny na śniadanie do ciepłej grzanki czy croissanta. O ile wcześniej jakiś nocny marek nie wyje go wprost ze słoika… 😄

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Krem orzechowo-czekoladowy

Czytaj dalej…

Owsiana sałatka piękności


kategoria: śniadanie
tagi: ananas, brzoskwinie, cynamon, jabłka, jogurt naturalny, kardamon, Magazyn Kocioł, orzechy, owoce, płatki owsiane, wanilia, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam Wam dziś moją wersję owsianki – znanej jako sałatka piękności. Płatki i orzechy, nasiona i owoce zalewamy wieczorem wodą, a rano dodajemy resztę składników i mamy gotowy posiłek. Tak przygotowaną owsiankę można podgrzać. Podobne owsianki są obecne w naszym domu przez cały rok, zmieniają się tylko sezonowe owoce i orzechy, w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co jest pod ręką.

Owsianka to bomba witaminowo-mineralna, dostarczająca nam wiele potrzebnych składników na początek dnia. W sieci możecie znaleźć wiele wariantów podobnych sałatek, a ponoć stworzyła ją sama Helena Rubinstein – założycielka słynnej marki kosmetyków.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go sekcji przepisów z owsem.

Owsiana sałatka piękności, owsianka wegetariańska, wegańska

Czytaj dalej…

Frytki z polenty


kategoria: dodatki
tagi: Magazyn Kocioł, mąka kukurydziana, olej rzepakowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy tu miłośników frytek? Dziś proponuję przygotować je z mąki kukurydzianej, a konkretnie z polenty. Polenta to typowo włoski składnik, który jest dodatkiem do wielu dań. Doskonała do pozycji zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tym razem przygotowałam z niej frytki. Przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Ja usmażyłam je, ale można także upiec je w piekarniku. Wtedy będą bardziej fit. 😊 Pieczemy je wówczas w temp. 200°C, do ładnego zarumienienia. Można je przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i posypać tartym parmezanem.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w propozycjach z kukurydzą.

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Czytaj dalej…

Strona 2 z 24 << >>