Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami
9 stycznia 2021
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mamy karnawał, tradycyjnie czas spotkań. Obecnie wprawdzie w mniejszym gronie, ze względu na panującą sytuację pandemiczną. Ale i w gronie najbliższej rodziny warto czasem zrobić coś, co uatrakcyjni nam ten niezbyt wesoły czas. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na lekką przystawkę. Smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem i ulubionymi warzywami, ułożona na łódeczkach z listków cykorii. Takie gotowe porcje są atrakcyjne wizualnie, ale i praktyczne – nic tylko wziąć do ręki i schrupać na dwa kęsy, nawet na stojąco.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Składniki
(4–6 porcji)
- 3 średnie cykorie
- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 średnie ogórki korniszony
- ¼ ogórka świeżego „długiego”
- garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki
- 1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
- Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.
- Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.
- Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.
- Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
- Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.
Smacznego!