Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką


kategoria: danie rybne
tagi: BackMit, cząber, karp, Kresto, migdały, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rozmaryn, ryba, tymianek, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pieczenie ryby w piekarniku to moja ulubiona forma jej przygotowania. Zawiera znacznie mniej kalorii i jest smaczniejsza – dzięki dodatkom, które lądują z rybą na blaszce. Nadają się do tego zwłaszcza większe filety, które nie wysychają, są wilgotne i soczyste. Bardzo często, tak jak w tym przepisie, po wstępnym podpieczeniu posypuję rybę zmielonymi orzechami i mieszanką ziół. Obecnie suszonymi, ale latem możemy użyć świeżych, np. tymianku, cząbru czy rozmarynu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką

Składniki (4 porcje)

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką, opakowanie migdały płatki Kresto 150 gram

Wykonanie

  1. Rybę oczyść z błon, umyj.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  3. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
  4. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Propozycja podania

  1. Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
  2. Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmiejszając temperaturę piekarnika do 180°C).

Smacznego!

Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką

comments powered by Disqus