Ryba pieczona z orzechowo-ziołową kruszonką
5 stycznia 2021
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Pieczenie ryby w piekarniku to moja ulubiona forma jej przygotowania. Zawiera znacznie mniej kalorii i jest smaczniejsza – dzięki dodatkom, które lądują z rybą na blaszce. Nadają się do tego zwłaszcza większe filety, które nie wysychają, są wilgotne i soczyste. Bardzo często, tak jak w tym przepisie, po wstępnym podpieczeniu posypuję rybę zmielonymi orzechami i mieszanką ziół. Obecnie suszonymi, ale latem możemy użyć świeżych, np. tymianku, cząbru czy rozmarynu.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Składniki (4 porcje)
- 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
- 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
- 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śróziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie
- Rybę oczyść z błon, umyj.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
- Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
- Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.
Propozycja podania
- Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
- Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
- Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmiejszając temperaturę piekarnika do 180°C).
Smacznego!