Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, borówki, czekolada, czekolada gorzka, dżem, jajka, kakao, mąka pszenna, maliny, mascarpone, masło, orzechy, orzechy laskowe, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię tarty. Najczęściej przygotowuję je na cieście kruchym, ale także z dodatkiem tartych orzechów. Orzechy czy pestki, jak słonecznik lub dynia, także świetnie nadają się do tego celu. Po dodaniu orzechów ciasto jest bardziej chrupiące, co uwielbiam, a także zwiększają się jego walory odżywcze. Dziś proponuję połączyć je z kremem czekoladowym i malinami. Lekko słodki dżem na spodzie tarty, na to wytrawny wręcz krem czekoladowy. Pyszności… Całość można posypać gorzkim kakao i ozdobić ulubionymi owocami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit.

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Składniki

(foremka o średnicy 28 cm)

na spód (4 porcje)

  • 100 g tartych orzechów laskowych BackMit + 2 łyżki do wysypania foremki
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki
  • 1 jajko L w temp. pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce
  • 2 gorzkie czekolady
  • słoik dżemu malinowego
  • maliny/borówki do ozdoby
  • 2 łyżki kakao gorzkiego

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami, opakowanie tarte orzechy laskowe BackMit 200 gram

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami, opakowanie tarte orzechy laskowe BackMit 200 gram

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.
  2. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.
  3. Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
  4. Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.
  6. Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.
  7. Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.
  8. Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.
  9. Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!

Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

comments powered by Disqus