Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami
6 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Bardzo lubię tarty. Najczęściej przygotowuję je na cieście kruchym, ale także z dodatkiem tartych orzechów. Orzechy czy pestki, jak słonecznik lub dynia, także świetnie nadają się do tego celu. Po dodaniu orzechów ciasto jest bardziej chrupiące, co uwielbiam, a także zwiększają się jego walory odżywcze. Dziś proponuję połączyć je z kremem czekoladowym i malinami. Lekko słodki dżem na spodzie tarty, na to wytrawny wręcz krem czekoladowy. Pyszności… Całość można posypać gorzkim kakao i ozdobić ulubionymi owocami.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit.
Składniki
(foremka o średnicy 28 cm)
na spód (4 porcje)
- 100 g tartych orzechów laskowych BackMit + 2 łyżki do wysypania foremki
- 130 g mąki pszennej
- 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki
- 1 jajko L w temp. pokojowej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce
- 2 gorzkie czekolady
- słoik dżemu malinowego
- maliny/borówki do ozdoby
- 2 łyżki kakao gorzkiego
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.
- Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.
- Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
- Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.
- Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.
- Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.
- Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.
- Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!