Surówka z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, oliwa, orzechy, orzechy włoskie, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś ostatni (na razie! 😊) przepis z selerem w roli głównej. W poprzednich dniach podałam Wam moje ulubione przepisy na hummus oraz zupę krem z selera. Dziś podrzucam klasyk – surówkę z tartego selera z orzechami włoskimi, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Bardzo orzeźwiająca i wyrazista surówka.

Pozostając nadal w temacie selera, zachęcam do przygotowania pysznego soku kiszonego – właśnie z selera i pietruszki.

Dzisiejszy przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Surówka z selera

Składniki

  • ½ średniego selera (ok. 300 g przed obraniem)
  • garść orzechów włoskich
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (lub według uznania)
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie

  1. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.
  2. Orzechy lekko rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni.
  3. Czosnek obieramy, ścieramy, dodajemy sok z cytryny, olej, mieszamy.
  4. Łączymy seler z sosem, orzechami, doprawiamy solą.
  5. Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ponownie mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Surówka z selera

Surówka z selera

comments powered by Disqus