Surówka z selera
5 lutego 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Dziś ostatni (na razie! 😊) przepis z selerem w roli głównej. W poprzednich dniach podałam Wam moje ulubione przepisy na hummus oraz zupę krem z selera. Dziś podrzucam klasyk – surówkę z tartego selera z orzechami włoskimi, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Bardzo orzeźwiająca i wyrazista surówka.
Pozostając nadal w temacie selera, zachęcam do przygotowania pysznego soku kiszonego – właśnie z selera i pietruszki.
Dzisiejszy przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Składniki
- ½ średniego selera (ok. 300 g przed obraniem)
- garść orzechów włoskich
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny (lub według uznania)
- 2–3 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie
- Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.
- Orzechy lekko rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni.
- Czosnek obieramy, ścieramy, dodajemy sok z cytryny, olej, mieszamy.
- Łączymy seler z sosem, orzechami, doprawiamy solą.
- Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ponownie mieszamy i podajemy.
Smacznego!