Tarta z porem


kategoria: obiad
tagi: gałka muszkatołowa, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, por, ser pleśniowy, śmietana, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zanim wiosenne szparagi zawładną naszą kuchnią i będziemy czarować z nich różne pyszności, polecam dziś wykonanie tarty z innym warzywem – porem. Por najczęściej stosujemy jako dodatek do zup, rosołów. Ale to wdzięczne warzywo można wykorzystać także w wielu innych bardzo smacznych daniach. W aktualnym, trzydziestym pierwszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, z którego pochodzi ten przepis, znajdziecie więcej przepisów z porem.

Tarta z porem

Moja tarta ma bardzo kremowe wnętrze, jest aromatyczna od przypraw, a całość dopełnia dodanie sera typu blue. Podzielę się z Wami moim małym trikiem ułatwiającym pracę w kuchni. Najczęściej gdy robię ciasto kruche, to robię większe ilości, porcjuję, mrożę i dzięki temu szybciej mogę potem przygotować dania wykorzystujące kruche ciasto. Przed użyciem można je zetrzeć na tarce lub wcześniej rozmrozić (np. przez noc) w lodówce.

Składniki

(forma o średnicy 26 cm lub dwie mniejsze)

Ciasto

  • 150 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatki

  • 2 duże pory
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki białego pieprzu mielonego

Tarta z porem

Tarta z porem

Wykonanie

  1. Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto. Foremkę do tarty (średnica 26 cm) wykładamy ciastem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Odcinamy najciemniejszą część pora. Możemy wykorzystać ją np. do bulionu. Pozostałą, jasną i jasnozieloną część, przekrawamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w półplasterki.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy masło, por i sól. Mieszamy i dusimy około 10 minut pod przykryciem, często mieszając. Studzimy, dodajemy jajka, śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy.
  4. Na ciasto rozkładamy folię aluminiową, na to wysypujemy obciążenie (ceramiczne kulki lub suszona ciecierzyca, fasola czy groch). Pieczemy 15 minut, w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i ściągamy folię z obciążeniem.
  5. Wylewamy na ciasto zawartość patelni, kruszymy ser. Tartę pieczemy 35–40 minut. Podajemy lekko przestudzoną. Doskonała jest też na zimno.

Smacznego!

Tarta z porem

comments powered by Disqus