Tarta z porem
21 kwietnia 2021
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Zanim wiosenne szparagi zawładną naszą kuchnią i będziemy czarować z nich różne pyszności, polecam dziś wykonanie tarty z innym warzywem – porem. Por najczęściej stosujemy jako dodatek do zup, rosołów. Ale to wdzięczne warzywo można wykorzystać także w wielu innych bardzo smacznych daniach. W aktualnym, trzydziestym pierwszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, z którego pochodzi ten przepis, znajdziecie więcej przepisów z porem.
Moja tarta ma bardzo kremowe wnętrze, jest aromatyczna od przypraw, a całość dopełnia dodanie sera typu blue. Podzielę się z Wami moim małym trikiem ułatwiającym pracę w kuchni. Najczęściej gdy robię ciasto kruche, to robię większe ilości, porcjuję, mrożę i dzięki temu szybciej mogę potem przygotować dania wykorzystujące kruche ciasto. Przed użyciem można je zetrzeć na tarce lub wcześniej rozmrozić (np. przez noc) w lodówce.
Składniki
(forma o średnicy 26 cm lub dwie mniejsze)
Ciasto
- 150 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatki
- 2 duże pory
- 250 ml śmietany 30%
- 4 jajka L
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1,5 łyżeczki tymianku suszonego
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki białego pieprzu mielonego
Wykonanie
- Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto. Foremkę do tarty (średnica 26 cm) wykładamy ciastem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Odcinamy najciemniejszą część pora. Możemy wykorzystać ją np. do bulionu. Pozostałą, jasną i jasnozieloną część, przekrawamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w półplasterki.
- Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy masło, por i sól. Mieszamy i dusimy około 10 minut pod przykryciem, często mieszając. Studzimy, dodajemy jajka, śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy.
- Na ciasto rozkładamy folię aluminiową, na to wysypujemy obciążenie (ceramiczne kulki lub suszona ciecierzyca, fasola czy groch). Pieczemy 15 minut, w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i ściągamy folię z obciążeniem.
- Wylewamy na ciasto zawartość patelni, kruszymy ser. Tartę pieczemy 35–40 minut. Podajemy lekko przestudzoną. Doskonała jest też na zimno.
Smacznego!