Kwaśnica wegańska z kaszą


kategoria: zupa
tagi: cebula, grzyby suszone, kapusta kiszona, kasza, kasza jęczmienna, marchewka, olej rzepakowy, pietruszka, por, seler, sos sojowy, wegańskie, wegetariańskie, zakwas z kiszonej kapusty, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Ta zupa przypomina mi moje dzieciństwo. Robiona przez moją Mamę zawsze była na mięsie, a kapusta pochodziła z beczki, która stała w piwnicy. Miłe wspomnienia, a pamięć smaku została. Ja obecnie gotuję ją bez mięsa, ale jest równie smaczna i pożywna. Szczególnie często jemy ją w okresie zimowym. Jest gęsta, rozgrzewa i daje sytość na długo, m.in. dzięki kaszy. Ziemniaki podane w ten sposób – w zupie – w mojej rodzinie zawsze są witane z wielkim entuzjazmem. 😄

Kwaśnica wegańska z kaszą na talerzu

Składniki

(4–6 porcji)

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1–2 szklanki zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ⅕ średniego selera
  • 15 cm pora, część jasna
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3–4 łyżki oleju
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 Liście laurowe
  • 2–3 grzybki suszone
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Kwaśnica wegańska z kaszą, 2 talerze

Kwaśnica wegańska z kaszą na talerzu

Wykonanie

  1. Kapustę ugotuj.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój według upodobań.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż, często mieszając, przez ok. 5 minut. Dodaj pokrojony por i smaż jeszcze 2 minuty.
  4. Dodaj 3 litry wody, kaszę, rozdrobnione grzyby, zielę oraz listki laurowe. Gotuj około 15 minut, do miękkości kaszy i warzyw.
  5. Ugotowaną kapustę pokrój i dodaj do garnka z zupą, zagotuj.
  6. Dodaj 1 szklankę zakwasu, dopraw do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, dodaj cukier.
  7. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna, dodaj drugą szklankę zakwasu.
  8. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  9. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przełóż na rozgrzany olej i smaż do ładnego zarumienienia.
  10. Ziemniaki odcedź, zachowując około 1 szklanki wody spod nich. Odcedzone ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, podlewając zachowaną wodą, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
  11. Na koniec dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Porcje zupy podajemy z ziemniakami ułożonymi na boku talerza lub na odrębnym talerzyku. Całość posyp ziołami.

Kwaśnica wegańska z kaszą na talerzu

comments powered by Disqus