Kwaśnica wegańska z kaszą
29 stycznia 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Ta zupa przypomina mi moje dzieciństwo. Robiona przez moją Mamę zawsze była na mięsie, a kapusta pochodziła z beczki, która stała w piwnicy. Miłe wspomnienia, a pamięć smaku została. Ja obecnie gotuję ją bez mięsa, ale jest równie smaczna i pożywna. Szczególnie często jemy ją w okresie zimowym. Jest gęsta, rozgrzewa i daje sytość na długo, m.in. dzięki kaszy. Ziemniaki podane w ten sposób – w zupie – w mojej rodzinie zawsze są witane z wielkim entuzjazmem. 😄
Składniki
(4–6 porcji)
- 500 g kapusty kiszonej
- 1–2 szklanki zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ⅕ średniego selera
- 15 cm pora, część jasna
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
- 3–4 łyżki oleju
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 Liście laurowe
- 2–3 grzybki suszone
- sos sojowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kapustę ugotuj.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój według upodobań.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż, często mieszając, przez ok. 5 minut. Dodaj pokrojony por i smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj 3 litry wody, kaszę, rozdrobnione grzyby, zielę oraz listki laurowe. Gotuj około 15 minut, do miękkości kaszy i warzyw.
- Ugotowaną kapustę pokrój i dodaj do garnka z zupą, zagotuj.
- Dodaj 1 szklankę zakwasu, dopraw do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, dodaj cukier.
- Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna, dodaj drugą szklankę zakwasu.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przełóż na rozgrzany olej i smaż do ładnego zarumienienia.
- Ziemniaki odcedź, zachowując około 1 szklanki wody spod nich. Odcedzone ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, podlewając zachowaną wodą, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
- Na koniec dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Porcje zupy podajemy z ziemniakami ułożonymi na boku talerza lub na odrębnym talerzyku. Całość posyp ziołami.