Tiramisu bez jajek


kategoria: ciasto
tagi: biszkopt, kakao, kawa, Kresto, mascarpone, śmietana, truskawki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z Nowym Rokiem przychodzę do Was z moją bezjajkową wersją tradycyjnego włoskiego deseru. Jakoś nie mogę przekonać się do surowych białek i moim zdaniem takie tiramisu z kremówką i mascarpone jest równie pyszne. Dodatkowo, aby poczuć się już bardziej wiosennie, wierzch ciasta posypałam liofilizowanymi truskawkami. Świetnie smakują jako przekąska, jako dodatek do owsianki, czy właśnie jak tu – do deseru czy ciasta. 100 g takich truskawek przygotowanych jest aż z 1 kg świeżych truskawek i są one bogate w błonnik, bez dodatku cukru i mają bardzo intensywny smak. Ja jestem nimi zauroczona. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Tiramisu bez jajek

Składniki

(foremka o średnicy około 25 cm)

  • 1 opakowanie truskawek liofilizowanych Kresto
  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)
  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Wykonanie

  1. Biszkopty zanurzaj chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
  2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
  3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
  4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
  5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
  6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

Smacznego!

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

comments powered by Disqus