Tiramisu bez jajek
7 stycznia 2022
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Z Nowym Rokiem przychodzę do Was z moją bezjajkową wersją tradycyjnego włoskiego deseru. Jakoś nie mogę przekonać się do surowych białek i moim zdaniem takie tiramisu z kremówką i mascarpone jest równie pyszne. Dodatkowo, aby poczuć się już bardziej wiosennie, wierzch ciasta posypałam liofilizowanymi truskawkami. Świetnie smakują jako przekąska, jako dodatek do owsianki, czy właśnie jak tu – do deseru czy ciasta. 100 g takich truskawek przygotowanych jest aż z 1 kg świeżych truskawek i są one bogate w błonnik, bez dodatku cukru i mają bardzo intensywny smak. Ja jestem nimi zauroczona. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki
(foremka o średnicy około 25 cm)
- 1 opakowanie truskawek liofilizowanych Kresto
- 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
- 500 g mascarpone (schłodzonego)
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
- 3 łyżki drobnego cukru (białego)
- około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
- 5 kropli olejku migdałowego
- 5 kropli olejku waniliowego
- 3 łyżeczki kakao gorzkiego
Wykonanie
- Biszkopty zanurzaj chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
- Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
- Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
- Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
- Wierzch deseru posyp truskawkami.
- Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
Smacznego!