Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami


kategoria: sałatki
tagi: Magazyn Kocioł, melon, oliwa, sałata, ser halloumi, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię sałatki, przygotowuje się je szybko, dostarczają mnóstwo błonnika i oczywiście mikro- oraz makro- elementów. U nas pojawiają się bardzo często, zwłaszcza w okresie letnim, wówczas gdy mamy łatwy dostęp do świeżych, sezonowych, lokalnych warzyw i owoców. Owoce w sałatce bardzo wzbogacają i odświeżają ich smak. Miękkie owoce typu melon, arbuz, truskawki, maliny czy poziomki bardzo dobrze komponują się z serami, np. tak jak u mnie w tym przepisie z grillowanym halloumi lub z rybami, czy mięsem.

Jeśli chcemy teraz, zimą, przywołać sobie trochę lata, to większość z tych owoców jest też dostępnych w zasadzie przez cały rok. Wprawdzie może nie są tak aromatyczne i smaczne jak latem, ale lepsze to niż zimowa owocowa asceza.

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

Składniki

  • 2 garście ulubionych sałat
  • 1 szklanka pokrojonego melona
  • 150 g sera halloumi
  • 4–6 dojrzałych truskawek
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ulubione pieczywo

Wykonanie

  1. Ser kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Tak przygotowany możemy pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy, np. w plastry.
  3. Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na talerzach. Układamy na nich pozostałe składniki.
  4. Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
  5. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

Smacznego!

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami

comments powered by Disqus