Sałatka z melonem, grillowanym halloumi i truskawkami
14 stycznia 2022
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Bardzo lubię sałatki, przygotowuje się je szybko, dostarczają mnóstwo błonnika i oczywiście mikro- oraz makro- elementów. U nas pojawiają się bardzo często, zwłaszcza w okresie letnim, wówczas gdy mamy łatwy dostęp do świeżych, sezonowych, lokalnych warzyw i owoców. Owoce w sałatce bardzo wzbogacają i odświeżają ich smak. Miękkie owoce typu melon, arbuz, truskawki, maliny czy poziomki bardzo dobrze komponują się z serami, np. tak jak u mnie w tym przepisie z grillowanym halloumi lub z rybami, czy mięsem.
Jeśli chcemy teraz, zimą, przywołać sobie trochę lata, to większość z tych owoców jest też dostępnych w zasadzie przez cały rok. Wprawdzie może nie są tak aromatyczne i smaczne jak latem, ale lepsze to niż zimowa owocowa asceza.
Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.
Składniki
- 2 garście ulubionych sałat
- 1 szklanka pokrojonego melona
- 150 g sera halloumi
- 4–6 dojrzałych truskawek
- oliwa
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo
Wykonanie
- Ser kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Tak przygotowany możemy pokroić na mniejsze kawałki.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy, np. w plastry.
- Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na talerzach. Układamy na nich pozostałe składniki.
- Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
- Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!