Bezglutenowe muffiny podwójnie czekoladowe


kategoria: deser
tagi: babeczki, bezglutenowe, czekolada, deser, Index Food, masło, muffiny, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli jesteście na diecie ograniczającej kalorię, to ten przepis musicie skrzętnie ominąć. Jeśli jednak upieczecie te muffinki, to wpadliście. One wciągają i znikają z talerza w mgnieniu oka.

Dzisiaj u mnie pyszne, proste w przygotowaniu, bezglutenowe muffinki. Aby szczęścia było więcej, są podwójnie czekoladowe. Użyjcie dobrej jakości czekolady, bo znacząco wpływa to na smak końcowy. Gratka dla smakoszy, uwielbiających czekoladę. Aby wykonać te babeczki nie musicie posiadać miksera, wystarczy łyżka i trzepaczka.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia bezglutenowych muffin podwójnie czekoladowych

Składniki

  • 200 g czekolady, np. Toblerone
  • 150 g masła
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 170 ml mleka
  • 7 jaj (L)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 łyżki kakao (kopiaste)
  • ¾ szklanki ksylitolu, cukru brązowego lub cukru białego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • cukier puder (do posypania)

Fotografia bezglutenowych muffin podwójnie czekoladowych

Wykonanie

  1. Masło roztapiamy, studzimy.
  2. Mąkę, kakao przesiewamy, dodajemy proszek, cukier. Mieszamy.
  3. Jajka rozstrzepujemy z mlekiem.
  4. Do suchych składników dodajemy mokre (jajka z mlekiem, masło i ekstrakt wanilii). Całość dokładnie mieszamy.
  5. Do ciasta dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na ¾ wysokości.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 20 minut, do suchości patyczka.

Smacznego!

Fotografia bezglutenowych muffin podwójnie czekoladowych

comments powered by Disqus