Bezglutenowe muffiny podwójnie czekoladowe
6 marca 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Jeśli jesteście na diecie ograniczającej kalorię, to ten przepis musicie skrzętnie ominąć. Jeśli jednak upieczecie te muffinki, to wpadliście. One wciągają i znikają z talerza w mgnieniu oka.
Dzisiaj u mnie pyszne, proste w przygotowaniu, bezglutenowe muffinki. Aby szczęścia było więcej, są podwójnie czekoladowe. Użyjcie dobrej jakości czekolady, bo znacząco wpływa to na smak końcowy. Gratka dla smakoszy, uwielbiających czekoladę. Aby wykonać te babeczki nie musicie posiadać miksera, wystarczy łyżka i trzepaczka.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki
- 200 g czekolady, np. Toblerone
- 150 g masła
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 170 ml mleka
- 7 jaj (L)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 4 łyżki kakao (kopiaste)
- ¾ szklanki ksylitolu, cukru brązowego lub cukru białego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka olejku waniliowego
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie
- Masło roztapiamy, studzimy.
- Mąkę, kakao przesiewamy, dodajemy proszek, cukier. Mieszamy.
- Jajka rozstrzepujemy z mlekiem.
- Do suchych składników dodajemy mokre (jajka z mlekiem, masło i ekstrakt wanilii). Całość dokładnie mieszamy.
- Do ciasta dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na ¾ wysokości.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 20 minut, do suchości patyczka.
Smacznego!