Włoska lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi
10 września 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiaj zapraszam Was do słonecznej Italii, na pyszną, lekko zmodyfikowaną lasagne. Wzbogaciłam ją pomidorami suszonymi i plastrami cukinii. Wbrew pozorom pracy nie ma wiele przy tym daniu, a efekt końcowy naprawdę jest bardzo zadowalający. Te lasagne znika w mgnieniu oka. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (foremka 30×20 cm)
- 8 plastrów lasagne szpinakowego firmy Arrighi
- 1 mała cukinia
- 1 słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju firmy Ponti
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego firmy Vilfrutta
- ½ kg mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli
- 1 szklankę pomidorów koktajlowych
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól morska, pieprz do smaku
- świeża bazylia
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, biały pieprz do smaku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie
- Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych. Zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i smaż do delikatnego zezłocenia. Na koniec dodaj drobno pokrojone pomidory suszone.
- Dodaj przecier pomidorowy, zioła prowansalskie i duś do zgęstnienia sosu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na dno formy wyłóż ⅓ sosu pomidorowo-mięsnego oraz ⅓ sosu beszamelowego, rozłóż 4 płaty lasagne.
- Powtórz czynność. Czyli na lasagne wyłóż ⅓ sosu bolońskiego i ⅓ beszamelu, oraz płaty lasagne.
- Wyłóż ostatnią porcję sosów i na wierz ułóż pokrojoną w plastry cukinię.
- Na wierzchu ułóż mozzarellę oraz połówki pomidorów koktajlowych.
- Zapiekankę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C (z funkcją góra-dół) przez 40 minut.
- Przed podaniem posyp lasagne bazylią.
Smacznego!