aromatyczna zupa na koniec zimy


kategoria: zupa
tagi: cebula, chilli, cieciorka, curry, czosnek, groszek, kumin, kurkuma, passata pomidorowa, pomidory, szybkie danie, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na końcówkę zimy polecam Wam pyszną, rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę. Pomysł na nią pojawił się podczas jednej z sesji fotograficznych dla Ikei. Próbując sos do wegańskich klopsików, pachnących kuchnią orientalną, stwierdziłam, że można temat pociągnąć dalej i stworzyć samodzielne danie, które będzie nawiązywało do tego sosu i kuchni hinduskiej. W zupie znajdziecie moc warzyw i aromatyczne przyprawy. Zupa jest wegańska, ale zapewniam – zadowoli niejednego łasucha. Jeśli najdzie Was ochota, możecie zupę wzbogacić dodając kleks mleczka kokosowego.

Fotografia aromatycznej zupy na koniec zimy

składniki (4–6 porcji)

  • 1 puszka cieciorki
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych
  • 0,5 litra passaty
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 450 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 garści szpinanku baby
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu w ziarnkach
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1–2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • chilli (opcjonalnie)
  • woda

wykonanie

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj ziemniaki i smaż, aż delikatnie się zarumienią.
  • Kumin utrzyj na proszek i dodaj go do ziemniaków wraz z curry i kurkumą. Wymieszaj.
  • Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż chwilkę, aż dodane warzywa zeszklą się i poczujesz mocny aromat przypraw. Dodaj szpinak i groszek, całość gotuj 3–4 minuty.
  • Do warzyw dodaj passatę i pomidory w puszce oraz ciecierzycę (osączoną z zalewy). Uzupełnij zupę gorącą wodą, tak aby uzyskać odpowiadającą ci gęstość. Zagotuj.
  • Na koniec zupę dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz chilli.

Fotografia aromatycznej zupy na koniec zimy

Smacznego!

comments powered by Disqus