szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, fasolka szparagowa, figi, index food, kurczak, morele, oliwa extra vergine, orzechy, pomidory, pomidory koktajlowe, ser pleśniowy, surimi, szpinak, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na gorącą kolację lub obiad. Lekkie szaszłyki z warzywami, surimi i kurczakiem. Do tego ciepła sałatka ze smażonych ziemniaków, fasolki, otoczone złocistą bułką tartą. Całość skropiona cytrynowym, aromatycznym dresingiem. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia szaszłyków z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

składniki (4–6 porcji)

  • 250 g paluszków surimi
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 średnia cukinia
  • małe pomidorki (ok. 250 g)
  • 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
  • kilka moreli, fig
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine
  • 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sół, pieprz

Cytrynowy dresing

wykonanie

  1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Cukinię pokrój w kostkę.
  3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
  4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.
  5. Nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
  6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
  7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
  8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Polącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.

Smacznego!

Fotografia szaszłyków z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

comments powered by Disqus