Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami


kategoria: obiad
tagi: cebula, cukinia, Halina, kasza, kasza orkiszowa, kurczak, papryka, pomidory, Sawex, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Pyszne danie, bardzo mi smakowało. Smaczne, dietetyczne, pełne białka, witamin, aromatyczne i mega kolorowe. Jedno z lepszych połączeń zapiekanej papryki. O niebo lepsze niż tradycyjne nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Zasmakuje dorosłym i dzieciom., I nie napracujecie się przy nim zbyt dużo. Możecie wszystko przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko zapiec. Muszę to powtórzyć!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia papryki zapiekanej z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami

Składniki (3 porcje)

  • 3 duże papryki czerwone
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 torebka kaszy orkiszowej Halina
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
  • ½ małej cukinii
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • sól, pieprz świeżo mielony

Fotografia papryki zapiekanej z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami

Wykonanie

  1. Cebulę, małą paprykę, kurczaka, cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: paprykę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
  4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
  5. Umytą paprykę przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
  6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
  7. Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat. Przed podaniem możesz papryki udekorować świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Fotografia papryki zapiekanej z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami

comments powered by Disqus