Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami
17 kwietnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Pyszne danie, bardzo mi smakowało. Smaczne, dietetyczne, pełne białka, witamin, aromatyczne i mega kolorowe. Jedno z lepszych połączeń zapiekanej papryki. O niebo lepsze niż tradycyjne nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Zasmakuje dorosłym i dzieciom., I nie napracujecie się przy nim zbyt dużo. Możecie wszystko przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko zapiec. Muszę to powtórzyć!
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (3 porcje)
- 3 duże papryki czerwone
- 1 mała papryka czerwona
- 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
- 1 torebka kaszy orkiszowej Halina
- 1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
- ½ małej cukinii
- 1 cebula
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- świeży tymianek (opcjonalnie)
- 2 łyżki dobrego oleju
- sól, pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Cebulę, małą paprykę, kurczaka, cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: paprykę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.
- W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
- Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
- Umytą paprykę przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
- Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
- Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat. Przed podaniem możesz papryki udekorować świeżym tymiankiem.
Smacznego!