Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym


kategoria: obiad
tagi: awokado, brokuł, cebula, ciecierzyca, curry, czosnek, dietetyczne, Halina, imbir, kolendra, kukurydza, kurkuma, kuskus, limonka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, papryka, papryka ostra, pomidory, Sawex, ser pleśniowy, szczypior, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co misiaczki lubią najbardziej? Miodzik! A co najbardzie lubi Joanna? Warzywa, kasze i kiszonki (ale kiszonki to odrębny temat). Dziś chcę Wam zaproponować wegetariańskie danie na weekend. Ale bez obaw, jest cudowne! Pyszne, ze świetną kaszą, szybkie w przygotowaniu, z grillowanym, ciągnącym się serem i awokado. To lekkie chili przygotujecie w mniej niż 30 minut. Taki zdrowy, domowy fast food. ☺ Z mnóstwem witamin, mikroelementów, białkiem, bardzo dobrymi tłuszczami, rozgrzewające i pięknie pachnące!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia wegetariańskiego chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym

Składniki (2 porcje)

  • 1 woreczek kuskusu izraelskiego Halina (100 g)
  • 1 awokado (lekko miękkie)
  • ½ brokuła (ok. 200 g)
  • 2 serki pleśniowe (po 100 g)
  • ½ szklanki ciecierzycy Halina
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100 g pomidorów
  • 1 średnia papryka
  • papryczka ostra (ilość według uznania)
  • 1 mała cebula
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • szczypiorek lub kolendra
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
  • sól, pieprz

Fotografia wegetariańskiego chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym

Wykonanie

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj (najlepiej dzień wcześniej, aby skrócić czas pracy).
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej wok, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgriluj na patelni grilowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.

Smacznego!

Fotografia wegetariańskiego chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym

comments powered by Disqus