Naleśniki banoffee migdałowo-razowe


kategoria: deser
tagi: banan, erytrol, jajka, jogurt grecki, Kresto, ksylitol, mąka migdałowa, mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, masło migdałowe, masło orzechowe, migdały, mleko migdałowe, olej, rabarbar, Rapso, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wszyscy lubią naleśniki, ja tym razem prezentuję je inaczej niż zazwyczaj to robię. Taki sposób podania zadowoli dzieci i dorosłych. Przygotowanie to kilkanaście minut. Można też przygotować naleśniki oraz mus malinowy np. dzień wcześniej, a rano dokończyć danie – świetne na obecne upały! Owoce w przepisie możemy oczywiście dostosować do aktualnego sezonu i tego, co jest świeże i dostępne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

Składniki na naleśniki (6–7 porcji)

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • ½ szklanki mąki razowej
  • ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki mąki migdałowej (migdały tarte Kresto)
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki nasion wanilli

Dodatki

  • 6–7 bananów (dojrzałych)
  • migdały Kresto do podania
  • 6–7 łyżeczek masła migdałowego
  • 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
  • 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
  • 250 g malin
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski. Dokładnie roztrzep składniki do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
  2. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody, doprowadź do wrzenia, gotuj mieszając kilka minut, do wyraźnego zagęszczenia się sosu.
  3. Ustaw pustą miskę, na niej sitko, przełóż na sitko sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj. Sosu jednak nie musisz przecierać, w ten sposób pozostanie w daniu więcej cennego błonnika.
  4. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, rób więc to delikatnie.
  5. Ułóż na naleśniku 1 obrany banan, posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego, zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo. Naleśniki możesz pokroić tak, jak pokazane jest to na zdjęciach.
  6. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
  7. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania podaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Smacznego!

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

comments powered by Disqus