Polski ramen z indykiem i makaronem
8 lipca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.
Składniki (4 porcje)
- 2 litry wywaru warzywno-drobiowego, może być z dodatkiem wołowiny, ugotowanego z gwiazdką anyżu
- 400 g piersi indyka
- 200 g pieczarek
- ½ opakowania (lub według własnych preferencji) makaronu spaghetti Il Conte di Roma
- 2 marchewki
- 6 kiszonych rzodkiewek lub 2 kiszone ogórki
- 1 mały ogórek zielony
- 2 garście szpinaku
- 1 gwiazdka anyżu
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek oleju Rapso
- 4 jajka
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 1 plaster cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
Wykonanie
- Pierś indyka oczyść, umyj, osusz. Pokrój go w średnie plasterki.
- Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. 8 mniejszych pozostaw w całości, resztę pokrój w plasterki.
- Do miski przelej olej i sos sojowy, wymieszaj. Dodaj indyka oraz wszystkie pieczarki. Pozostaw na 5 minut kilka razy mieszając.
- Przełóż na patelnię zawartość miski (indyn i pieczarki) i zacznij smażyć do uzyskania ładnego koloru ze wszystkich stron. (Uwaga: może pryskać!)
- W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
- Ugotuj jajka, tak jak lubisz – na miękko, twardo, lub tylko samo żółtko.
- Warzywa pokrój według własnych preferencji lub tak jak na zdjęciu. Szpinak pokrój w paseczki.
- Zagotuj bulion. Zdejmij z ognia, dodaj ocet, szpinak i przykryj na 2 minuty. Dopraw ewentualnie do smaku, np. sosem sojowym i ostrą papryką.
- W tym czasie wyłóż do miseczek porcje makaronu, wlej bulion (ze szpinakiem), dodaj pozostałe składniki.
- Jeżeli używasz całe jajka, przekrój je na pół i w misce posyp je sezamem.
- Całość posyp szczypiorkiem i natką pietruszki.
Smacznego!