Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów


kategoria: kanapki
tagi: BackMit, czosnek, do kanapek, dynia, mąka migdałowa, mąka orzechowa, olej rzepakowy, papryka, pasta, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasty warzywne cieszą się popularnością w naszej rodzinie. Są niezwykle łatwe do wykonania, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pasty zjadamy z pieczywem, warzywami, ale można też np. z makaronem. Dziś proponuję wam pastę z dyni, papryki i pomidorów suszonych. Przygotujcie większą ilość, bo znika z prędkością światła! ☺ W kategorii Kanapki znajdziecie więcej moich propozycji na pasty.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.

Fotografia pasty z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Składniki

Fotografia pasty z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Wykonanie

  1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, często mieszając do zarumienienia dyni.
  2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż przez 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
  3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Smaż 2–3 minuty.
  4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj, dopraw do smaku.
  5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Fotografia pasty z dyni, papryki i suszonych pomidorów

comments powered by Disqus