Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów
6 listopada 2019
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Pasty warzywne cieszą się popularnością w naszej rodzinie. Są niezwykle łatwe do wykonania, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pasty zjadamy z pieczywem, warzywami, ale można też np. z makaronem. Dziś proponuję wam pastę z dyni, papryki i pomidorów suszonych. Przygotujcie większą ilość, bo znika z prędkością światła! ☺ W kategorii Kanapki znajdziecie więcej moich propozycji na pasty.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Składniki
- 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
- 2 średnie czerwone papryki
- 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartych migdałów BackMit
- 250 ml oleju rzepakowego Rapso
- sól, pieprz
Wykonanie
- Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, często mieszając do zarumienienia dyni.
- Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż przez 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
- Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Smaż 2–3 minuty.
- Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj, dopraw do smaku.
- Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!