Sernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, budyń, Gold Pack, jajka, Kresto, masło, orzechy, orzechy włoskie, rodzynki, ser biały, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Sernik – ulubione ciasto mego męża. ☺ W okresie letnim zazwyczaj robię je w wersji na zimno, z owocami sezonowymi i galaretkami. Teraz, w okresie zimowym, świątecznym, przerzucamy się na serniki pieczone. Zachęcam do przygotowania sernika z sera mielonego samodzielnie. Dla nas ta wersja jest smaczniejsza niż ta, której bazą jest gotowy ser mielony w wiaderku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia sernika z bakaliami

Składniki

Fotografia sernika z bakaliami

Propozycje podania

  • przed upieczeniem sernik można posypać startym kruchym ciastem, np. z dodatkiem kakao
  • po upieczeniu posypać cukrem pudrem
  • polać roztopioną czekoladą

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Ser zmiel. Żółtka utrzyj na puch z cukrem cukrem waniliowym. Dodaj masło i ucieraj kilka minut. Dodawaj budynie oraz stopniowo ser, cały czas ucierając. Dodaj bakalie, skórkę z pomarańczy.
  3. Ubij w osobnym naczyniu białka. Wymieszaj delikatnie, np. przy pomocy łopatki, ser z białkami.
  4. Dno foremki (wymiary nie mniej niż 25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i zetrzyj na wierzch kruche ciasto (jeśli chcesz użyć).
  5. Piekarnik rozgrzej do 180°C, na spód ustaw foremkę, np. keksówkę z wodą. Sernik piecz na kratce o jedną pozycję niżej niż środkowa, przez 1 godzinę.
  6. Po tym czasie piekarnik pozostaw zamknięty przez 20 minut, następnie uchyl i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Smacznego!

Fotografia sernika z bakaliami

comments powered by Disqus