Piernik z bakaliami
19 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Bez piernika trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mój przepis na piernik niedojrzewający jest szybki i łatwy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i elegancki. Upiekłam go w okrągłej tortowej formie, dzięki czemu jest cieńszy, łatwiejszy w pokrojeniu. Przełożyłam go tradycyjnie powidłami śliwkowymi, polałam gorzką czekoladą. Dodane bakalie dopełniają całości. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka L
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 250 ml mleka
- 1 szklanka cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)
- 2 łyżki miodu
- 2,5 łyżki przyprawy do pierników lub korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g orzechów włoskich Kresto
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatki
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 36%
- gorzkie kakao
- migdały w płatkach Kresto
Wykonanie
- Masło podgrzej w garnku na małym ogniu. Dodaj cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon. Wymieszaj i podgrzewaj kilka minut. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.
- Orzechy posiekaj bardzo drobno.
- Dodaj do garnka z lekko przestudzoną masą orzechy, powidła, przesianą mąkę z sodą, mleko, sól. Wymieszaj. Dodaj jajka. Wymieszaj ponownie.
- Foremkę (keksowa 10×30 cm lub tortownica 24 cm średnicy) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto. Piernik piecz w 180°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez 40–50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto przestudź w formie przez 30 minut, następnie wyciągnij je z formy i ostudź na kratce.
- Powidła przełóż do garnka, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, zagotuj, odstaw do przestudzenia.
- Podgrzej śmietankę w garnuszku, dodaj rozdrobnioną czekoladę, mieszając rozpuść ją.
- Ciasto przekrój wzdłuż, tworząc dwa blaty. Dolną część posmaruj powidłami. Przykryj drugą częścią ciasta, polej czekoladą. Na koniec posyp ciasto gorzkim kakao oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!