Zupa jarzynowa, zabielana


kategoria: zupa
tagi: brukselka, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, kalafior, koper, marchewka, pietruszka, por, seler, szczypior, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

To jest chyba moja ulubiona zimowa zupa zgodna z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Jest tak dobra, że gotuję ją normalnie na co dzień dla całej rodziny. Córki i mąż zajadają się nią i nie brakuje im w niej ziemniaków czy makaronu. Zmiksowane warzywa dają zupie specyficznego, aromatycznego smaku, oraz sytości. W innych wariantach, bardziej wiosennych można dodać kalarepkę, szpinak czy szparagi. Jeśli nie jesteśmy na poście, możemy zupę wzbogacić odrobiną dobrej oliwy.

Fotografia zupy jarzynowej, zabielanej (post dr Dąbrowskiej)

Składniki (4 porcje)

  • 1 większa marchew
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • ¼ dużego selera
  • 5 cm białej części pora
  • 1 mały kalafior
  • 250 g brukselki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior
  • koper
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Seler, pietruszkę obierz. Wrzuć do garnka, dodaj por, obrany czosnek, zalej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, zielę i gotuj 7 minut.
  2. Kalafior podziel na cząstki, ½ kalafiora wraz z głąbem wrzuć do gotujących się warzyw i gotuj do miękkości. Trwa to około 10 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij listki i zielę. Zblenduj warzywa.
  4. Do zblendowanych warzyw wrzuć pokrojoną marchew, obraną brukselkę. Gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj drugą połowę podzielonego na różyczki kalafiora i całość gotuj jeszcze przez około 10 minut.
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pokrojonym szczypiorkiem oraz koprem.

Smacznego!

Fotografia zupy jarzynowej, zabielanej (post dr Dąbrowskiej)

comments powered by Disqus