Kapusta z fasolą


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, czosnek, fasola, kapusta kiszona, Magazyn Kocioł, majeranek, wegańskie, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

W Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł publikujemy opowieści przesiedleńcze, bazując na relacjach naszych babć, dziadków, cioć czy wujków. Zawsze takiej opowieści towarzyszy kilka dań kuchni dolnośląskiej, które albo pochodzą właśnie z tych opowieści, albo z innych źródeł, do których mamy dostęp. To jest właśnie taki tradycyjny przepis, który dostosowałam do wymagań naszej rodziny, czyli… nie użyłam boczku. ☺ Przepis ten jest szybki, bardzo prosty i smaczny – połączenie kapusty kiszonej, fasoli i ziemniaków. Moja rodzina bardzo lubi takie dania. Już niebawem na naszych stołach będą królowały lżejsze, wiosenne i letnie dania – teraz jest ostatni moment na taki zimowy posiłek.

Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy dolnośląskie”.

Kapusta z fasolą i ziemniakami nalewane do kawy z dzbanuszka

Składniki (6–8 porcji)

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • ½ szklanki białej fasoli
  • boczek*
  • majeranek
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Fasolę mocz 4 godziny, a następnie gotuj tak długo, aż zacznie pękać.
  2. Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku.
  3. Kapustę wypłucz i obgotowuj. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną fasolę, przyprawy oraz posiekany czosnek.
  4. Cebulę i boczek pokrój, podsmaż i dołóż do kapusty.
  5. Na koniec dołóż ziemniaki pogniecione z częścią wody, w której się gotowały.

Smacznego!

Przepis spisany w książce Smaki Wrzosowej Krainy (Fundacja „Wrzosowa Kraina”, Chocianów), pochodzi z Gródka Jagiellońskiego na Kresach Wschodnich, przekazała Stanisława Durkacz, Parchów, gm. Chocianów.
*W oryginalnym przepisie jest boczek, ale w mojej wersji nie użyłam go.
Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.

Kapusta z fasolą i ziemniakami

comments powered by Disqus