Kapusta z fasolą
10 marca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
W Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł publikujemy opowieści przesiedleńcze, bazując na relacjach naszych babć, dziadków, cioć czy wujków. Zawsze takiej opowieści towarzyszy kilka dań kuchni dolnośląskiej, które albo pochodzą właśnie z tych opowieści, albo z innych źródeł, do których mamy dostęp. To jest właśnie taki tradycyjny przepis, który dostosowałam do wymagań naszej rodziny, czyli… nie użyłam boczku. ☺ Przepis ten jest szybki, bardzo prosty i smaczny – połączenie kapusty kiszonej, fasoli i ziemniaków. Moja rodzina bardzo lubi takie dania. Już niebawem na naszych stołach będą królowały lżejsze, wiosenne i letnie dania – teraz jest ostatni moment na taki zimowy posiłek.
Przepis pochodzi z dwudziestego siódmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy dolnośląskie”.
Składniki (6–8 porcji)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- ½ szklanki białej fasoli
- boczek*
- majeranek
- liść laurowy
- sól i pieprz
Wykonanie
- Fasolę mocz 4 godziny, a następnie gotuj tak długo, aż zacznie pękać.
- Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku.
- Kapustę wypłucz i obgotowuj. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną fasolę, przyprawy oraz posiekany czosnek.
- Cebulę i boczek pokrój, podsmaż i dołóż do kapusty.
- Na koniec dołóż ziemniaki pogniecione z częścią wody, w której się gotowały.
Smacznego!
Przepis spisany w książce Smaki Wrzosowej Krainy (Fundacja „Wrzosowa Kraina”, Chocianów), pochodzi z Gródka Jagiellońskiego na Kresach Wschodnich, przekazała Stanisława Durkacz, Parchów, gm. Chocianów.
*W oryginalnym przepisie jest boczek, ale w mojej wersji nie użyłam go.
Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.