Łatwy chleb pszenny z ziarnami
4 sierpnia 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Ten pszenny chleb na drożdżach piekę przemiennie z chlebem żytnim na zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Nie trzeba ciasta specjalnie długo wyrabiać, więcej tu czekania niż samej pracy. Polecam nawet osobom mniej biegłym w sztuce wypieku pieczywa. Wzbogacenie o ziarenka podnosi walory zdrowotne wypieku.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Składniki
(keksówka 28 cm)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g słonecznik/dynia/siemię lniane Kresto 300 g
- 450 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)
- 2 łyżki otrąb pszennych (do wysypania formy)
- mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
- Dodaj wodę, wyrabiaj ciasto około 4 minut. Jeśli ciasto mocno się klei, podsyp odrobiną mąki.
- Foremkę wysmaruj olejem, wysyp otrębami.
- Wyłóż do foremki ciasto, wyrównaj powierzchnię ręką zwilżoną w wodzie, posyp wierzch chleba według upodobań.
- Odstaw chleb do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć na około 1 cm nad foremkę.
- Piekarnik nagrzej do 200°C, na dnie ustaw blaszkę wypełnioną wodą.
- Chleb piecz na środkowej półce (nad blaszką z wodą), przez 50–60 minut, do ładnego zarumienienia.
- Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i studź go na kratce.
Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.
Smacznego!