Łatwy chleb pszenny z ziarnami


kategoria: chleb
tagi: Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, pestki dyni, Rapso, siemię lniane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten pszenny chleb na drożdżach piekę przemiennie z chlebem żytnim na zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Nie trzeba ciasta specjalnie długo wyrabiać, więcej tu czekania niż samej pracy. Polecam nawet osobom mniej biegłym w sztuce wypieku pieczywa. Wzbogacenie o ziarenka podnosi walory zdrowotne wypieku.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Łatwy chleb pszenny z ziarnami

Składniki

(keksówka 28 cm)

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g słonecznik/dynia/siemię lniane Kresto 300 g
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)
  • 2 łyżki otrąb pszennych (do wysypania formy)
  • mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba

Łatwy chleb pszenny z ziarnami, opakowanie Kresto słonecznik, pestki dyni, siemię lniane

Wykonanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
  2. Dodaj wodę, wyrabiaj ciasto około 4 minut. Jeśli ciasto mocno się klei, podsyp odrobiną mąki.
  3. Foremkę wysmaruj olejem, wysyp otrębami.
  4. Wyłóż do foremki ciasto, wyrównaj powierzchnię ręką zwilżoną w wodzie, posyp wierzch chleba według upodobań.
  5. Odstaw chleb do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć na około 1 cm nad foremkę.
  6. Piekarnik nagrzej do 200°C, na dnie ustaw blaszkę wypełnioną wodą.
  7. Chleb piecz na środkowej półce (nad blaszką z wodą), przez 50–60 minut, do ładnego zarumienienia.
  8. Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i studź go na kratce.

Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Smacznego!

Łatwy chleb pszenny z ziarnami

comments powered by Disqus