Malinowe bułeczki rosnące nocą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, maliny, masło, mleko, sezam, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam kilka podejść do ciasta drożdżowego, które wyrasta w nocy. Próbowałam, próbowałam i nareszcie mogę się z Wami podzielić naprawdę dobrym przepisem. Bułeczki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A to wszystko dzięki długiej, powolnej fermentacji, żółtkom i maśle. Do ich przygotowania użyłam też zdecydowanie mniej drożdży niż standardowo. Dzięki temu nie wyczuwamy drożdży w upieczonych bułeczkach.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack oraz Kresto.

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Składniki

(20 bułeczek)

  • 600 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 340 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła (stopionego)
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z 1 średniej cytryny
  • 25 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 750 g malin
  • 3 łyżki sezamu Kresto
  • 2 łyżki soku malinowego lub soku cytrynowego
  • cukier puder (ilość do uzyskania odpowiadającej nam gęstości)
  • 10 łyżeczek do ewentualnego dosłodzenia malin

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy, opakowanie sezam Kresto 200 gram

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy, opakowanie sezam Kresto 200 gram

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto będzie się lekko lepiło do ścianek, nie podsypuj go jednak więcej mąką.
  2. Przykryj szczelnie folią spożywczą i przełóż na 10–12 godzin do lodówki. Uwaga: ciasto powinno 3–4 krotnie powiększyć swą objętość. Należy więc użyć odpowiednio dużego naczynia.
  3. Po tym czasie wyjmij z lodówki. Po godzinie wyrób ciasto kilkoma ruchami. Odstaw na 15 minut, powtórz czynność i odstaw na kolejne 15 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 20 porcji. Kolejno rozwałkowuj ciasto, lekko podsypując mąką.
  5. Wypełnij porcje malinami. Jeżeli chcesz, aby bułeczki były bardziej słodkie, dodawaj do każdej wraz z malinami po 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dokładnie sklejaj i formuj bułeczki. Układaj je sklejeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odległości (ciasto jeszcze urośnie).
  6. Uformowane bułeczki przykryj ściereczką lnianą i odstaw na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 175°C.
  7. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki białkiem i posyp ziarnami sezamu. Bułeczki piecz 15–20 minut, do lekkiego zbrązowienia.
  8. Bułeczki studź na kratce, a z podanych dodatkowo składników przygotowuj lukier, którym polejesz bułeczki.

Smacznego!

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

Malinowe bułeczki drożdżowe, filiżanka kawy

comments powered by Disqus