Malinowe bułeczki rosnące nocą
20 sierpnia 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Miałam kilka podejść do ciasta drożdżowego, które wyrasta w nocy. Próbowałam, próbowałam i nareszcie mogę się z Wami podzielić naprawdę dobrym przepisem. Bułeczki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A to wszystko dzięki długiej, powolnej fermentacji, żółtkom i maśle. Do ich przygotowania użyłam też zdecydowanie mniej drożdży niż standardowo. Dzięki temu nie wyczuwamy drożdży w upieczonych bułeczkach.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack oraz Kresto.
Składniki
(20 bułeczek)
- 600 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 340 ml ciepłego mleka
- 100 g masła (stopionego)
- 200 g drobnego cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 1 jajko
- 3 żółtka
- otarta skórka z 1 średniej cytryny
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta soli
Dodatkowo
- 750 g malin
- 3 łyżki sezamu Kresto
- 2 łyżki soku malinowego lub soku cytrynowego
- cukier puder (ilość do uzyskania odpowiadającej nam gęstości)
- 10 łyżeczek do ewentualnego dosłodzenia malin
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto będzie się lekko lepiło do ścianek, nie podsypuj go jednak więcej mąką.
- Przykryj szczelnie folią spożywczą i przełóż na 10–12 godzin do lodówki. Uwaga: ciasto powinno 3–4 krotnie powiększyć swą objętość. Należy więc użyć odpowiednio dużego naczynia.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki. Po godzinie wyrób ciasto kilkoma ruchami. Odstaw na 15 minut, powtórz czynność i odstaw na kolejne 15 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na 20 porcji. Kolejno rozwałkowuj ciasto, lekko podsypując mąką.
- Wypełnij porcje malinami. Jeżeli chcesz, aby bułeczki były bardziej słodkie, dodawaj do każdej wraz z malinami po 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dokładnie sklejaj i formuj bułeczki. Układaj je sklejeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odległości (ciasto jeszcze urośnie).
- Uformowane bułeczki przykryj ściereczką lnianą i odstaw na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 175°C.
- Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki białkiem i posyp ziarnami sezamu. Bułeczki piecz 15–20 minut, do lekkiego zbrązowienia.
- Bułeczki studź na kratce, a z podanych dodatkowo składników przygotowuj lukier, którym polejesz bułeczki.
Smacznego!