truskawkowy eton mess


kategoria: deser
tagi: bezy, borówki, deser, likier pomarańczowy, owoce, pomarańcza, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj deser, na upał jak znalazł, ale i w chłodny piątkowy wieczór też zasmakuje. Klasyczny, angielski deser, który teraz, podczas sezonu na soczyste truskawki jest po prostu obowiązkowy. Wyśmienicie smakuje też z poziomkami. W weekend musimy wybrać się na naszą poziomkową łączkę, o ile nie skoszono jej, co często się zdarza. Poziomki zaczynają się czerwienić, a tu przychodzi pan z kosą, bach i po plonach… Kto nie jadł tego bałaganu, kocha truskawki i Pavlową, rozkocha się w nim… Przygotowanie tego deseru zajmuje naprawdę chwilkę, pod warunkiem, że mamy schłodzoną śmietanę i upieczone (kupione) bezy.

Fotografia deseru Eton Mess

składniki (4 porcje)

  • ½ kg pachnących, słodkich truskawek
  • 2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 garści bezów (tym razem ze sprawdzonej cukierni, ale przepis wkrótce)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie dla dorosłych 2 łyżki likieru pomarańczowego)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (tylko skórka, bez gorzkiej warstwy)

do dekoracji

  • kilka borówek/malin/poziomek
  • listki mięty/melisy

wykonanie

Umyte, odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukier, sok (likier). Odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby nasze truskawki puściły sok. Po tym czasie ubijamy śmietanę (mocno schłodzoną), gdy jest sztywna dodajemy skórkę (pomarańcz wcześniej sparzona), ubijamy ponownie. Bezy kruszymy na różnej grubości kawałki, mieszamy ze śmietaną. Układamy naprzemiennie w pucharkach.

Fotografia deseru Eton Mess

comments powered by Disqus