Sorbet wiśniowo-cytrynowy
19 lipca 2014
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bardzo orzeźwiający sorbet, mocno owocowy. Idealne lody dla dbających o linię, pod warunkiem, że nie zje się od razu całego kilograma. ;) Co jest możliwe, bo lody te wciągają…
Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Składniki
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- ½ szklanki soku z cytryn
- 50 ml wiśniówki
- ⅓ szklanki cukru (lub do smaku)
Wykonanie
- Wiśnie miksujemy wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryn, wiśniówkę, całość mieszamy.
- Wstawiamy do zamrażalnika, po ok. 1 godzinie owoce miksujemy. Czynność tę powtarzamy co 30 minut kilka razy.
- Przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika na 20–30 minut – sorbet lekko rozmięknie, ale nie stopnieje, co ułatwi formowanie kulek.
- Serwujemy z owocami i – dla chętnych – z bitą śmietaną.