sorbet wiśniowo-cytrynowy


kategoria: deser
tagi: cytryna, deser, lody, owoce, wegetariańskie, wiśnie, wiśniówka
autor: Joanna Komorowska

Bardzo orzeźwiający sorbet, mocno owocowy. Idealne lody dla dbających o linię, pod warunkiem, że nie zje się od razu całego kilograma. ;) Co jest możliwe, bo lody te wciągają…

Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Fotografia sorbetu wiśniowo-cytrynowego

składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • ½ szklanki soku z cytryn
  • 50 ml wiśniówki
  • ⅓ szklanki cukru (lub do smaku)

Fotografia sorbetu wiśniowo-cytrynowego

wykonanie

  • Wiśnie miksujemy wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryn, wiśniówkę, całość mieszamy.
  • Wstawiamy do zamrażalnika, po ok. 1 godzinie owoce miksujemy. Czynność tę powtarzamy co 30 minut kilka razy.
  • Przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika na 20–30 minut – sorbet lekko rozmięknie, ale nie stopnieje, co ułatwi formowanie kulek.
  • Serwujemy z owocami i – dla chętnych – z bitą śmietaną.

Fotografia sorbetu wiśniowo-cytrynowego

comments powered by Disqus