włoski chlebek – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


kategoria: chleb
tagi: focaccia, kuchnia włoska, oliwki, pomidory suszone, rozmaryn, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moje najnowsze odkrycie – pyszny placek, którego podstawą jest ciasto drożdżowe i oliwa z oliwek. Doskonałe na ciepło, jak i zimno. Upieczone z podwójnej porcji może stanowić bazę do kanapek. Cudownie sprawdza się na rozpoczęcie długiej biesiady, jak i po prostu na przegryzienie czegoś pysznego, aromatycznego. Chlebek po upieczeniu jest chrupiący z góry i mięciutki, puszysty w środku, a uzupełniają go pomidory i oliwki. Podczas pieczenia przeniesiecie się do słonecznej Italii, mieszkanie jest wprost przesiąknięte tamtejszymi zapachami. Jeżeli nie macie pomysłu na kolację we dwoje, to ten chlebek jest strzałem w dziesiątkę, a dopełnieniem niech będzie lampka schłodzonego białego wina…

Fotografia włoskiego chlebka – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

składniki

  • 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • zioła (tymianek, rozmaryn)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwek
  • oliwki (15–20 sztuk)
  • pomidory suszone z oleju
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka

wykonanie

  • Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godziny.
  • Formę do pieczenia (moja miała wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Oliwki, pomidory (duże przekrojone na pół) wciskamy w ciasto, całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).

Fotografia włoskiego chlebka – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

  • Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  • Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.

Fotografia włoskiego chlebka – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

comments powered by Disqus