szybki hummus


kategoria: dodatki
tagi: cieciorka, cytryna, czosnek, do kanapek, olej sezamowy, oliwa extra vergine, pasta sezamowa, sezam, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z hummusem nie jest łatwa sprawa, każdy kto go jadł wyrobił sobie określony jego smak. Mój robi się szybko, jest lekko sezamowy, delikatnie czosnkowy, kremowy. Idealnie łączy się pieczywem, oliwą extra vergine i warzywnymi dodatkami. Aby był szybki wystarczy użyć cieciorkę z puszki, aby było bardziej zdrowo – ale mniej szybko – cieciorkę suszoną. Suszoną płuczemy, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 godzin (np. przez noc). Po tym czasie płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 1–2 godziny (sprawdzając stopień ugotowania, pojedyncze ugotowane ziarenko powinno mieć kremową konsystencję), albo szybciutko w szybkowarze, przez ok. 10 minut. Cieciorka podczas gotowania i namaczania podwaja swoją objętość.

Kto z Was nie ma jeszcze ulubionego przepisu na hummus, zapraszam do wypróbowania mojego.

Fotografia szybkiego hummusu

składniki

  • 250 g cieciorki (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
  • 4 łyżki pasty sezamowej (np. według mojego przepisu na pastę sezamową)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny (sok)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • woda spod cieciorki (z puszki lub z gotowania)

wykonanie

  • Ugotowaną cieciorkę, czosnek i sok z cytryny miksujemy.
  • Dodajemy oliwę i pastę sezamową.
  • Dolewamy wodę do uzyskania konsystencji przez nas oczekiwanej. Ja dodałam 6 łyżek.
  • Doprawiamy solą do smaku. Ja dodałam ½ łyżeczki soli.
  • Hummus przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Fotografia szybkiego hummusu

comments powered by Disqus