Awokado zapiekane z jajkami przepiórczymi i boczkiem
21 kwietnia 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Jedliście kiedyś awokado na ciepło? Pysznie komponuje się z jajkami i boczkiem. Jest kremowe, idealne gdy żółtko jest płynne. Danie to świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację.
O tym, że awokado to cudowny owoc – wiedzą wszyscy. Warto przypomnieć, że jedząc awokado dostarczamy swojemu organizmowi m.in. kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Składniki (2–4 porcje)
- 2 dojrzałe awokado
- 8 jajek przepiórczych
- 2 łyżki pokrojonego boczku lub szynki długodojrzewającej
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Do podania
- sałata
- pomidory
- pieczywo
Wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
- Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę.
- Do łódeczek z awokado wbijamy ostrożnie po dwa jajka. Solimy i pieprzymy.
- Posypujemy awokado drobno pokrojonym boczkiem. I zapiekamy przez 12–15 minut, do ścięcia się białka. Warto pamiętać o tym, że po wyciągnięciu z piekarnika proces pieczenia jeszcze przez jakiś czas trwa, trzeba więc danie wyciągnąć z piekarnika nieco wcześniej.
- Równocześnie z awokado można w piekarniku podpiec grzanki lub upiec je w opiekaczu.
- Gotowe awokado podajemy np. z sałatą, pomidorami i grzankami.