Wiosenny obiad z jajkiem w koszulce


kategoria: obiad
tagi: bazylia, jajka, pomidory, szparagi, szybkie danie, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

U mnie kolejny klasyk. Szybki obiad, przepyszny, wiosenny. Szparagi na parze, młode ziemniaki z koperkiem i do tego jajko w koszulce, które – jeśli postąpicie krok po kroku z przepisem – to wam się na pewno uda. Mniam!

Fotografia wiosennego obiadu z jajkiem w koszulce

Składniki (4 porcje)

  • pęczek szparagów
  • ziemniaki młode
  • bazylia świeża
  • koperek
  • 4 pomidory, np. malinowe
  • 4 jajka
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu
  • 1 litr wody

Fotografia wiosennego obiadu z jajkiem w koszulce

Wykonanie

  • Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów.
  • Ziemniaki szorujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Ugotowane posypujemy koperkiem.
  • Szparagi gotujemy na parze przez 3–4 minuty.
  • Gotujemy litr wody. Przelewamy do wysokiego garnka, dodajemy ocet, zagotowujemy. Jedno jajko delikatnie wbijamy do filiżanki. Mieszamy wodę trzepaczką tworząc wir i w jego środek ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, wlewamy jajko. Woda powinna lekko wrzeć. Gotujemy przez 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy. W ten sam sposób gotujemy kolejne 3 jajka.
  • Ugotowane ziemniaki, szparagi wykładamy na talerze. Dodajemy pomidora pokrojonego w plastry, posypujemy go solą i pieprzem oraz bazylią. Na szparagi wykładamy jajko. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!

Fotografia wiosennego obiadu z jajkiem w koszulce

comments powered by Disqus