Wiosenny obiad z jajkiem w koszulce
26 maja 2015
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
U mnie kolejny klasyk. Szybki obiad, przepyszny, wiosenny. Szparagi na parze, młode ziemniaki z koperkiem i do tego jajko w koszulce, które – jeśli postąpicie krok po kroku z przepisem – to wam się na pewno uda. Mniam!
Składniki (4 porcje)
- pęczek szparagów
- ziemniaki młode
- bazylia świeża
- koperek
- 4 pomidory, np. malinowe
- 4 jajka
- dobra oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu
- 1 litr wody
Wykonanie
- Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów.
- Ziemniaki szorujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Ugotowane posypujemy koperkiem.
- Szparagi gotujemy na parze przez 3–4 minuty.
- Gotujemy litr wody. Przelewamy do wysokiego garnka, dodajemy ocet, zagotowujemy. Jedno jajko delikatnie wbijamy do filiżanki. Mieszamy wodę trzepaczką tworząc wir i w jego środek ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, wlewamy jajko. Woda powinna lekko wrzeć. Gotujemy przez 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy. W ten sam sposób gotujemy kolejne 3 jajka.
- Ugotowane ziemniaki, szparagi wykładamy na talerze. Dodajemy pomidora pokrojonego w plastry, posypujemy go solą i pieprzem oraz bazylią. Na szparagi wykładamy jajko. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!